Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

goscini

Zarejestrowani
  • Zawartość

    1063
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Posty napisane przez goscini


  1. 4 godziny temu, Suslik napisał:

    Gabrysia też nie zadała sobie trudu, żeby dowiedzieć się, czemu w przepisach Ćwierczakiewiczowej nie pojawiają się inne przyprawy prócz soli, pieprzu i czosnku. Albo dlaczego autorka używa tylko parmezanu. Albo czemu ta kuchnia jest taka tłusta? Skąd tyle jarskich dań? Czemu nie ma dorsza? Zero odniesienia do realiów życia Polaków w XIX wieku, zero wzmianek o XIX-wiecznej sztuce kulinarnej, zwyczajach żywieniowych, cenach żywności. No brawo absolwentko komparatystyki, która dyplom znalazła chyba w paczce chipsów! 

    Zero krytycznego spojrzenia na te przepisy i mocno uwspółcześnione założenie, że "kiedyś ludzie jedli lepiej", bo jedna Cwierczakiewiczowa napisała książkę kucharska, a wystarczy ją skonfrontować chociażby z "Chłopkami", by szybko się dowiedzieć, że ta opisana kuchnia była poza zasięgiem większości. No ale Gabrysia pewnie "Chłopki" przeczyta, jak hajp opadnie, zapomniałam.

    • Like 2
    • Haha 1

  2. Bardzo przykra historia, przykre, że to tak się skończyło, mimo tych kontrowersji. Szkoda mi tylko Sebastiana, który był mieszany przez fanki z błotem, a tymczasem mimo rozstania bardzo dużo jej pomagał, żeby każdy miał takie relacje po rozstaniu... Mam nadzieję, że odzyska wkrótce spokój ducha i będzie mógł zacząć nowe życie także dla dobra córki.

    • Like 6
    • Thanks 1
×