Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Alutka_K

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. Odpowiadam: tak, do Orfeusza 3 półlitrowe śmietany 36%
  2. A dziękuję za pozdrowienia. To prawda rozszalałam się, ale juz prawie kres moich szaleństw. Przepisuję swój stary zeszycik z przepisami i przy okazji wklejam Wam swoje przepisy. A co tam dzielę się, czemu talko ja mam robić te dania. Dodam, że wszystkie te przepisy są przeze mnie sprawdzone, w ten zeszycik wpisywałam tylko udane i smaczne potrawy. Pozdrawiam i życzę smacznego.
  3. Cycki Murzynki 6 białek 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 łyżeczka proszku do piecz. Ubić pianę z białek, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Piec ok. 20 minut. Na ciasto wyłożyć krem karpatka przygotowany wg przepisu na opakowaniu. Na masę karpatkową układać ciasteczka biszkopty maczana w alkoholu. Całość polać polewą czekoladową. Na każdym ciasteczku można położyć orzeszka, na to polać polewą, wtedy będą to „prawdziwe” cycki.
  4. Mazurek Ciasto: ½ kg mąki krupczatki 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić je na godzinę do lodówki. Wylepić wysmarowaną tłuszczem blachę formując wysoki rant, piec ok. 20 minut. Nadzienie: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 300 gram orzechów laskowych 3 żółtka kieliszek rumu lub olejku rumowego kandyzowane wiśnie plastry pomarańczy Orzechy zemleć w maszynce. Cukier puder utrzeć z żółtkami i masłem. Dodać orzechy i rom. Masę rozsmarować na wystudzonym cieście. Udekorować wiśniami i pomarańczą Ja nie dostałam nigdzie tej kandyzowanej wiśni, zrobiłam tylko z pomarańczą. mazurek jest pyszny.
  5. Sernik Isaura Ciasto: 1,5 szklanki mąki 6 jaj 1,5 szklanki cukru 6 łyżek kakao 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kostki margaryny 8 łyżek wody Margarynę + wodę + cukier + cokier waniliowy + kakao zagotować na małym ogniu. Po ostudzeniu dodać żółtka i zmiksować. Odlać ½ szklanki na polewę. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka, wymieszać. Wylać masę na dużą blachę. Masa: 5 kostek sera śmietankowego 5 jaj 1 szklanka cukru ½ kostki masła Zmiksować ser, jaja, cukier, żółtka, ubitą pianę z białek. Zmiksowaną masę układać pasami wzdłuż na ciasto. Piec przez ok. 45 minut. Po upieczeniu polać gorące ciasto polewą odlaną wcześniej do szklanki.
  6. Orfeusz Ciasto: 8 jaj 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 6 pełnych łyżek mąki Ubić białka, dodać cukier, żółtka. Wymieszać proszek do pieczenia z mąką i kakao, dodać do masy, delikatnie całość wymieszać. Z otrzymanej masy upiec 2 placki, po ostygnięciu przekroić placki na pół. ja przygotowując te placki, robię dwa ciasta osobno z połowy powyżej podanych składników, czyli daję 4 jaja, 0,75 szkl. cukru, ... itd i piekę jedno ciaso i potemjeszcze raz połowa składników i drugie ciasto. Masa: 3 śmietany kremówki – 36% 2 opakowania śmietan-fix ½ szklanku cukru pudru Ubić śmietanę ze śmietan fixami i cukrem pudrem. Placki przekładać bita śmietaną, tak aby na wierzchu była śmietana. Całe ciasto posypać startą gorzką czekoladą. TE CIASTO JEST REWELACYJNE, NIE JEST ZBYT SKOMPLIKOWANE W PRZYGOTOWANIU I JESZCZE NIGDY NIE ZDARZYŁO MI SIE, ŻE SIĘ NIE UDAŁO. JEST NAPRAWDĘ PRZEPYSZNE, POLECAM
  7. Sernik „Złota Rosa” Ciasto: 3 żółtka 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do piecz. 1 łyżka octu lub alkoholu Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na dużą blachę wylepiając nożem również brzegi blachy. Masa: 1 kg sera w wiadereczku 6 jaj 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka sok z cytryny olejek migdałowy rodzynki lub brzoskwinie Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budyń, mleko, sok z cytryny, olejek migd. Ubić pianę z białek, dodać do masy i zmiksować. Wylać masę na ciasto. Piec ok. 1 godziny. Po upieczeniu ubić pianę (białka pozostaną z żółtek wykorzystanych do ciasta) z 0,5 szklanki cukru i wyłożyć na gorące ciasto (można jeszcze posypać wiórkami kokosowymi), po czym piec jeszcze ok. 15 minut. Jeżeli chodzi o deser jabłkowy to jabłek ma być ok. 1 kg. Natomiast serki homo do błyskawicznych pączków ja kupuję Danio 4 x 150 gram
  8. Jabłecznik Justyny 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 jajka ¾ kostki margaryny ½ kostki smalcu 1 kg jabłek Jabłka pokroić w plastry, uprażyć z cukrem i cynamonem. Z pozostałych składników zagnieść ciasto, podzielić na pół, rozwałkować, przełożyć jabłkami. Piec 1 godzinę.
  9. Błyskawiczne pączki 4 serki homogenizowane 6 jaj 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia Serki i jaja zmiksować, dodać mąkę i proszek. Rozgrzać tłuszcz, małą łyżeczką nabierać ciasto i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć na złoty kolor, po wyjęciu odsączyć i posypać cukrem pudrem.
  10. Deser jabłkowy 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy ½ kostki margaryny Wszystkie sypkie składniki wymieszać. Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Tortownicę wysmarować tłuszczem, przekładać warstwą sypką i jabłkami na przemian, ale tak, żeby na spodzie i na wierzchu była warstwa sypka. Na ostatniej warstwie porozkładać płatki margaryny. Piec 45 minut.
  11. Sałatka z kurczakiem i winogronem ½ kg filetów z kurczaka winogrona zielone i czerwone sałata lodowa 25 dkg sera żółtego Sos: majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, można dodać orzechy włoski Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić, podsmażyć, odstawić do wystygnięcia. Na dnie dużej salaterki porwać kawałki sałaty, polać sosem, następnie kurczak i znowu sos, pokrojony w kostkę żółty ser, sos, połówki winogron bez pestek.
  12. Śledzie w oleju 6 płatów śledziowych 1 l. wody ¾ szkl. cukru 5 łyżek cukru 2 ziarna ziela angielskiego pieprz, liście laurowe cebula olej Śledzie wypłukać i wymoczyć w wodzie ok. 2 godz. Cebulę pokroić w piórka. Z wody z przyprawami ugotować zalewę, ostudzić. Zalać zalewą śledzie, moczyć w zalewie 1 godzinę. Odcedzić, pokroić śledzie na małe kawałki, wkładać do słoików, przekładać cebulą. Zalać olejem.
  13. Śledzie w oleju 6 płatów śledziowych 1 l. wody ¾ szkl. cukru 5 łyżek cukru 2 ziarna ziela angielskiego pieprz, liście laurowe cebula olej Śledzie wypłukać i wymoczyć w wodzie ok. 2 godz. Cebulę pokroić w piórka. Z wody z przyprawami ugotować zalewę, ostudzić. Zalać zalewą śledzie, moczyć w zalewie 1 godzinę. Odcedzić, pokroić śledzie na małe kawałki, wkładać do słoików, przekładać cebulą. Zalać olejem.
  14. Makowiec MASA: 50 dag maku 10 dag cukru pudru 1 jajko 4 łyżki miodu Łyżka roztopionego masła 5 dag rodzynek 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 4 łyżki konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą i odstawić na noc. Dokładnie osączyć na sicie, 2 razy zemleć. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. CIASTO: 4 szklanki mąki 5 dag drożdży 3 żółtka 1,5 szklanki mleka Sól 10 dag masła 10 dag cukru Lukier Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki, wymieszać z letnim mlekiem. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, cukier, 3 żółtka i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Wlać stopione ostudzone masło, wyrobić, odstawić na 20 minut. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Wyłożyć po połowie masy makowej, zwinąć. Włożyć do natłuszczonych foremek, odstawić na 10 minut. Piec 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia przykryć formą aluminiową. Makowce polukrować, posypać skórką pomarańczową.
  15. Piernik ½ kg mąki 25 dag miodu 20 dag cukru 6 jaj 4 łyżki śmietany 10 dag masła ¾ łyżeczki sody Przyprawa do piernika 5 dag łuskanych migdałów 5 dag orzechów włoskich lub laskowych Owoce kandyzowane Polewa czekoladowa Miód podgrzać na małym ogniu aż stanie się płynny i się zarumieni. Masło rozpuścić. Przesiać mąkę, dodać miód i masło, wymieszać, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, z białek ubić pianą. Utarte żółtka i śmietanę dodać do ciasta i wymieszać. Połączyć z pianą oraz rozpuszczoną w łyżce wody sodą. Dodać przyprawy do piernika. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej keksowej formy i piec godzinę. Ciepłe ciasto polać polewą, posypać migdałami, orzechami i owocami.
×