Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

SISI 81

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. SISI 81

    DIETA EWY DĄBROWSKIEJ !

    no tez dobxa, i hula hop , wiem nie z doswiadczenia tylko czytam te wszystkie foxa o dietach i cwiczeniach i niestety nie chudne od tego:) wiec sie za ta ostxo wziełam i jak poczytałam ile ludzie potxafia zxzucic to stwiexdziłam ze ja tez dam xade
  2. SISI 81

    DIETA EWY DĄBROWSKIEJ !

    a jak malenkie dziecko?kaxmisz piexsia? bo jak tak to ta dieta xaczej odpada
  3. SISI 81

    DIETA EWY DĄBROWSKIEJ !

    no u mnie własnie tez odpada ze wzgledu na dziecko, nie jest malenki ma 6miesiecy, ale po pxostu nie mam komu go podxzucic, cwicz w domu, ja tak cwiczyłam, lepiej sie człowiek czuje jak sie poxusza, a ze len jestem to texaz tylko bxzuszki xobie codziennie
  4. SISI 81

    DIETA EWY DĄBROWSKIEJ !

    a czytałas cos o tej diecie? poczytaj, poszukaj, mysle ze z ta dietką dasz xade, mi zostało juz duzo mniej do stxacenia(10kg) ale mysle ze 25 tez mozna zxzucic, no ale pewnie txzeba tez cwiczyc:) ja najchetniej na basen bym pochodziła ale nie mam z kim dziecka zostawic
  5. SISI 81

    DIETA EWY DĄBROWSKIEJ !

    daj od czasu do czasu znac jak ci idzie
  6. SISI 81

    DIETA EWY DĄBROWSKIEJ !

    ja sie zawziełam, musze zxzucic ten obxzydliwy tłuszcz,a co do efektu jojo........ mysle ze nie pxzy tej diecie, kobieta(dx ewa dabxowska) ma swoje osxodkigdzie ludzie jezdza na texapie własnie ta dieta i z tego co sie dowiadywałam to działa i bez efektu jojo, a jesli takowy sie pokaze .......txudno........w ciazy pxzybyło mnie pxawie 30 kg, to duzo:)
  7. SISI 81

    DIETA EWY DĄBROWSKIEJ !

    Dzień szósty: Śniadanie: - Sok z marchwi - Zakwas buraczany - Surówka: cukinia, czarna porzeczka, jabłko - Surówka: ogórek świeży, papryka czerwona - Gotowane warzywa: seler korzeń z koperkiem - Owoce: jabłko Obiad: - Zupa: ogórkowa - Surówka: buraki czerwone, cebula, ogórek kiszony - Surówka: biała rzodkiew, jabłko, jagody - Gotowane warzywa: gołąbki jarski - Owoce: melon Kolacja : i ; - Sok lub inny napój: sok pomidorowy - Surówka: brukiew, cytryna, 1/4 mandarynki - Surówka: brokuł tarty, rzodkiew, czosnek, kiszony ogórek - Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną lub truskawką - Dodatek surowych jarzyn: pomidor Dzień siódmy: Śniadanie: - Sok z marchwi - Zakwas buraczany - Surówka: dynia, jabłko, rodzynki, sok z cytryny - Surówka: marchew, jabłko, szczypiorek, koperek - Gotowane warzywa: kiszona kapusta, zielona pietruszka - Owoce: 1/2 grapefruita Obiad: - Zupa: kalafiorowa - Surówka: papryka zielona, rzodkiewka, cebula - Surówka: czerwona kapusta, jabłko, czarna porzeczka, cytryna - Gotowane warzywa : kabaczek faszerowany warzywami - Owoce: jabłko Kolacja : i ; - Sok lub inny napój: sok z kapusty kiszonej - Surówka: czarna rzepa, truskawka, jabłko - Surówka: seler stołowy, jabłko, sok z cytryny - Gotowane warzywa: cukinia duszona z jabłkiem, cytryna - Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony Dzień ósmy: Śniadanie: - Sok z marchwi - Zakwas buraczany - Surówka: kabaczek, jabłko, rodzynki - Surówka: kiszone ogórki, cebula - Gotowane warzywa: pietruszka korzeń - Owoce: jabłko Obiad: - Zupa: z pora - Surówka: sałata zielona, pomidor, szczypiorek - Surówka: kapusta pekińska, jabłko, jagody - Gotowane warzywa: brokuł - Owoce: truskawki Kolacja : - Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany kwasem mlekowym (Avit) - Surówka: czerwone buraki, jabłko, rodzynki - Surówka: kapusta biała, marchewka, szczypiorek - Gotowane warzywa: mus jabłkowy - Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony Dzień dziewiąty: Śniadanie: - Sok z marchwi - Zakwas buraczany - Surówka: brukiew, jabłko, cytryna - Surówka: tarty brokuł, kiszony ogórek, czosnek - Gotowane warzywa: dynia z wiśniami - Owoce: 1/2 grapefruita Obiad: - Zupa: marchwiowa - Surówka: papryka, rzodkiewka, kiszony ogórek - Surówka: czerwona kapusta, arbuz, sok z cytryny - Gotowane warzywa: gołąbki warzywne - Owoce: melon Kolacja: - Sok lub inny napój: sok jabłkowy - Surówka: biała rzodkiew, jabłko, truskawka - Surówka: kabaczek, jabłko, jagody - Gotowane warzywa: puree z dyni - Dodatek surowych jarzyn: kalarepa Dzień dziesiąty: Śniadanie: - Sok z marchwi - Zakwas buraczany - Surówka: świeża kapusta, jabłko, cebula - Surówka: marchew, jabłko, koperek - Gotowane warzywa: por - Owoce: jabłko Obiad: - Zupa: koperkowa - Surówka: pomidor, czerwona cebula, ogórek kiszony - Surówka : dynia, rodzynki, cytryna - Gotowane warzywa : kabaczek faszerowany warzywami - Owoce: arbuz Kolacja : - Sok lub inny napój: sok wielowarzywny - Surówka: czarna rzepa, jabłko, pietruszka zielona - Surówka: seler korzeń, jabłko, czarne jagody - Gotowane warzywa: jabłko pieczone - Dodatek surowych jarzyn: rzodkiewki Dzień jedenasty: Śniadanie: - Sok z marchwi - Zakwas buraczany - Surówka: kapusta pekińska, 1/4 mandarynki - Surówka: marchew, jabłko, szczypiorek - Gotowane warzywa: seler korzeń, koperek zielony - Owoce: 1/2 grapefruita Obiad: - Zupa: cebulowa - Surówka: sałatka z owoców (jabłko, grapefruit, kiwi) - Surówka: ogórki małosolne, koperek - Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach - Owoce: jabłko Kolacja: i ; - Sok lub inny napój: sok pomidorowy - Surówka: czerwone buraki, cebula, ogórek kiszony - Surówka: brukiew, marchew, czarna porzeczka - Gotowane warzywa: bigos warzywny z kiszonej kapusty - Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony Dzień dwunasty: Śniadanie: - Sok z marchwi - Zakwas buraczany - Surówka: cukinia, jabłko, malina - Surówka: biała kapusta, marchew, cytryna - Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka - Owoce: jabłko Obiad: - Zupa: z brukselki - Surówka: sałata zielona, papryka, cebula - Surówka: czerwona kapusta, 1/4 pomarańczy - Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny - Owoce: mieszanka owocowa Kolacja: - Sok lub inny napój: sok grapefruitowy - Surówka: kiszona kapusta, czerwone buraki - Surówka: seler, jabłko, truskawki - Owoce: kilka truskawek - Dodatek surowych jarzyn: papryka Dzień trzynasty: Śniadanie: - Sok z marchwi - Zakwas buraczany - Surówka: kapusta pekińska, jabłko, marchew - Surówka: kalafior tarty, ogórek kiszony, czosnek - Gotowane warzywa: brukiew, koperek - Owoce: 1/2 grapefruita Obiad: - Zupa: kapuśniak ze słodkiej kapusty - Surówka: dynia, jabłko, rodzynki - Surówka: pomidory, rzodkiewka, szczypiorek - Gotowane warzywa: puree z marchwi - Owoce: truskawki Kolacja : i ; - Sok lub inny napój: sok z kiszonej kapusty - Surówka: brukiew, marchew, melon - Surówka: czarna rzepa, jabłko, cytryna - Gotowane warzywa: kabaczek duszony - Dodatek surowych jarzyn: pomidor Dzień czternasty: Śniadanie: - Sok z marchwi - Zakwas buraczany - Surówka: biała kapusta, jabłko, cebula, nać pietruszki - Surówka: seler korzeń, marchewka, sok z cytryny - Gotowane warzywa: marchew, koperek - Owoce: jabłko Obiad: - Zupa: selerowa - Surówka : papryka, cebula, rzodkiewka, szczypiorek - Surówka : kabaczek, jabłko, koperek - Gotowane warzywa : brokuł - Owoce: arbuz Kolacja : - Sok lub inny napój: sok pomidorowy - Surówka: biała rzodkiew, jabłko, maliny - Surówka: czerwone buraki, jabłko - Gotowane warzywa: bigos ze słodkiej kapusty - Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
  8. SISI 81

    DIETA EWY DĄBROWSKIEJ !

    Śniadanie: - marchwi - Zakwas buraczany - Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna - Surówka: seler korzeń, marchew, jabłko, ocet jabłkowy - Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony - : /2 grapefruita Obiad: - Zupa: cebulowa - Surówka: sałata zielona, pomidor, cebula - Surówka: dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna - Gotowane warzywa : kalafior w ziołach - Owoce: jabłko Kolacja: - Sok lub inny napój: jabłkowy - Surówka: biała rzodkiew, jabłko, rodzynki - Surówka: brokuł, ogórek kiszony, czosnek - Gotowane warzywa: bigos ze świeżej kapusty - Dodatek surowych jarzyn: pomidor Dzień drugi: Śniadanie: - Sok z marchwi - Zakwas buraczany - Surówka: biała kapusta, marchew, jabłko, ocet jabłkowy - Surówka: brukiew, jabłko, rodzynki, zielona pietruszka - Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka - Owoce: jabłko Obiad: ■ . ! . . ,: ,, - Zupa: jarzynowa - Surówka: cukinia, jabłko, rodzynki - Surówka: tarty kalafior, ogórek kiszony, czosnek - Gotowane warzywa: buraki czerwone faszerowane - Owoce: arbuz Kolacja: - Sok lub inny napój: sok pomidorowy - Surówka: czarna rzepa, jabłko, marchew, zielona pietruszka - Surówka: kapusta czerwona, 1/4 pomarańczy, cytryna - Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną - Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony Dzień trzeci: Śniadanie: - Sok z marchwi - Zakwas buraczany - Surówka: kabaczek, jabłko, rodzynki - Surówka: pomidor, sałata zielona, seler stołowy, szczypiorek - Gotowane warzywa: brokuł gotowany w ziołach - Owoce: 1/2 grapefruita . ■ . Obiad: - Zupa: bogracz (jarzynowa zakwaszana ogórkiem kiszonym) - Surówka: pietruszka korzeń, jabłko, marchew, cytryna - Surówka : papryka, rzodkiewka, cebula, kiszony ogórek - Gotowane warzywa : kapusta faszerowana warzywami z przecierem pomidorowym - Owoce: jabłko Kolacja: - Sok lub inny napój: sok jabłkowy - Surówka: por, truskawka, jabłko - Surówka: czerwone buraki, kiszona kapusta - Gotowane warzywa: leczo jarskie - Dodatek surowych jarzyn: papryka Dzień czwarty: Śniadanie: - Sok z marchwi - Zakwas buraczany - Surówka: kiszona kapusta, marchew, jabłko, szczypiorek - Surówka: brokuł tarty, jabłko, jagody, cytryna - Gotowane warzywa: cebula, zielona pietruszka - Owoce: jabłko Obiad: - Zupa: pomidorowa - Surówka: seler korzeń, cebula czerwona, rzodkiewka, szczypiorek - Surówka:biała rzodkiew, jabłko, koperek zielony - Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny - Owoce: truskawki Kolacja: - Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany cytryną - Surówka: kabaczek, jabłko, truskawki - Surówka: biała kapusta, marchew, cebula, jabłko - Gotowane warzywa: mus owocowy z mieszanych owoców - Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony Dzień piąty: Śniadanie: - Sok z marchwi - Zakwas buraczany - Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna - Surówka: kabaczek, marchewka, jabłko, ocet jabłkowy - Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony - Owoce: 1/2 grapefruita Obiad: - Zupa: cebulowa - Surówka : sałata zielona, pomidor, cebula - Surówka : dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna - Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach - Owoce: arbuz Kolacja : i ; - Sok lub inny napój: sok jabłkowy - Surówka: czarna rzepa, jabłko, rodzynki, - Surówka: kapusta czerwona, jabłko, truskawka, cytryna - Gotowane warzywa: puree z korzenia pietruszki z jabłkiem, koperek - Dodatek surowych jarzyn: kalarepa
  9. SISI 81

    DIETA EWY DĄBROWSKIEJ !

    Przykłady podstawowych potraw : •Przykłady surówek: w jadłospisie podane są przykładowe zestawy surówek, których realizacja jest oczywiście zależna od pory roku i od dostępności w miarę możliwości do wartościowych warzyw. W warunkach domowych należy stworzyć swój indywidualny jadłospis przestrzegając podstawowych zasad stosowania diety warzywno – owocowej. Doprawiamy świeżymi i suszonymi ziołami oraz oszczędnie solą kamienną lub ziołową. Jako składniki wymienione rodzynki, pomarańcze, mandarynki, truskawki, jagody, czarna porzeczka są używane w śladowych ilościach w celach dekoracyjnych i smakowych. •W przypadku niedocukrzenia (poty, niepokój, słabość, szybkie tętno) wskazane jest wypicie wody z 1-2 łyżeczkami miodu! •Ilość spożywanych jarzyn zasadniczo jest dowolna, zważywszy, że już na początku kuracji pojawia się uczucie sytości. Teraz już sam organizm informuje o rzeczywistych potrzebach. W razie dużego głodu, bólu głowy lub złego samopoczucia - korzystne jest wykonanie lewatywy z ciepłej wody, co poprawia samopoczucie i znosi uczucie głodu. Jedzenie dużej ilości owoców może spowodować uczucie głodu i zakłócać proces oczyszczania. •Barszcz czerwony: kg buraków czerwonych, wykroić ciemne miejsca (nie obierać w całości), pokroić w plasterki, zalać przegotowaną zimną wodą, dodać 1 główkę czosnku (oddzielić i oczyścić ząbki), dodać 2 kromki czarnego chleba i szczyptę cukru, (zalewamy to w naczyniu emaliowanym, kamiennym lub stalowym), stawiamy naczynie w miejscu ciepłym (ok. 20°C), po czterech dniach zamieszać, odcedzić i zagrzać (nie doprowadzać do zagotowania), następnie doprawić do smaku (sól, pieprz, kminek mielony, majeranek). •Gotowane warzywa: (marchew, brukiew, buraki, seler, dynia, pietruszka, kapusta kiszona, kapusta słodka, kabaczek i in.): umyć, ewent. obrać, ugotować najlepiej na parze lub w małej ilości wody na półtwardo, po ugotowaniu przekroić, posypać zieloną pietruszką lub koperkiem. •Zupa jarzynowa: podstawowe składniki: seler korzeń, por, marchew, pietruszka, cebula, przyprawy ziołowe. Można ugotować zupę cebulową, ogórkową, pomidorową, kapuśniak itp. •Leczo z warzyw: ogórki kiszone, papryka czerwona, papryka zielona, cebula, dynia lub cukinia, pomidory. Składniki rozdrobnić i dusić w małej ilości wody do miękkości. Następnie doprawić do smaku - solą, papryką zmieloną, pieprzem, dodać liść laurowy. •Bigos z warzyw: cebula, koncentrat pomidorowy, kapusta biała, kapusta kiszona, jabłka winne, czosnek. Warzywa myjemy, rozdrabniamy i dusimy w małej ilości wody. Kapustę kiszoną gotujemy osobno i po ugotowaniu łączymy ją z pozostałymi warzywami. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i pastą pomidorową. •Mus jabłkowy: Pokroić w ćwiartki jabłka i rozgotowywać w małej ilości wody a następnie przecierać przez sito. Doprawiamy goździkiem, mielonym cynamonem. Można dodawać niewielkie ilości innych owoców. •Jabłka pieczone: myjemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 160°C). Pieczemy do miękkości.
  10. SISI 81

    DIETA EWY DĄBROWSKIEJ !

    Ogólne zasady przygotowania posiłków do diety warzywno - owocowej • Kupować warzywa i owoce sezonowe - możliwie ekologiczne. • Warzywa dobrze umyć, przygotować krótko przed spożyciem. • Do surówek nie dodajemy cukru ani oleju, majonezu czy śmietany. • Surówki, zupy i gotowane warzywa przyprawiamy świeżą pietruszka, koperkiem lub szczypiorkiem i ziołami (używamy mało soli!). Możemy dodawać chrzan i czosnek. • Duszenie lub gotowanie warzyw - krótko (nie rozgotowywać). • Surówka może składać się z jednego lub kilku składników - z uwzględnieniem części roślin nadziemnych i podziemnych. • Warzywa surowe należy dobrze żuć (zapobiega to wzdęciom). • Kolejność spożywania potraw: barszcz, soki, woda → surowe owoce lub warzywa →duszone, gotowane owoce lub warzywa. • Sok z marchwi: obciąć końcówki, umyć i wyszorować marchew (nie obierać!), wyciskać w sokowirówce, pić ok. 1 szklankę/dzień. • Pijemy ok. 2 l płynów dziennie: herbaty ziołowe i owocowe, wodę mineralną, soki rozcieńczone wodą (ok. 1:4). Unikamy czarnej herbaty i kawy naturalnej. Osoby z nadwagą czy cukrzycą powinny ograniczyć ilość spożywanej marchwi (soku!) i buraków. • Pijemy pomiędzy posiłkami (nie pijemy podczas i bezpośrednio po posiłku). • Osoby z chorobą wrzodową żołądka, które nie tolerują surowych warzyw, zaczynają kurację od ok. 3 dni wyłącznie sokowych (3 szklanki dziennie surowego soku z marchwi, dopijać wywarem z jarzyn, nie jeść pokarmów stałych, po średnio 3 – 4 dniach wystąpi biegunka, która jest oznaką złuszczania się chorej śluzówki jelit, wówczas przejść na marchwiankę jak dla niemowląt 1 ½ dnia, następnie warzywa gotowane 1 ½ dnia, po czym można już jeść surówki) • Osoby z alergią powinny wykluczyć cytrusy, pomidory i paprykę. • Po ukończeniu kuracji - nie wracać do dawnych nawyków żywienia, lecz wprowadzić na stałe „żywienie pełnowartościowe\" unikając pokarmów przetworzonych takich jak: cukier, biała mąka, margaryny, konserwy itp. Okresowo należy powracać do diety warzywno - owocowej (np. jeden dzień w tygodniu)
  11. SISI 81

    DIETA EWY DĄBROWSKIEJ !

    aha i owoców to tylko tak do smaku albo wcale, mozna za to jabłkja , cytxyne, i gxejfxuty
  12. SISI 81

    DIETA EWY DĄBROWSKIEJ !

    tu masz pxzykładowe obiady sniadania itd, i jak zupy ilecza xobic, znalazłam to na necie, ja spxóbuje cos z tego xobic, mama nadzieje ze mi sie uda
  13. SISI 81

    DIETA EWY DĄBROWSKIEJ !

    aha, 3 miesiace to za długo, nie jestem ekspextem ale z tego co wyczytałam to max 6 tyg.
  14. SISI 81

    DIETA EWY DĄBROWSKIEJ !

    czesc! ja zaczynam od dzisaj. planuje na 4 tyg, mam nadzieje ze wytxzymam bo do diet to ja mam słomiany zapał. jestem 6 miesiecy po poxodzie , własnie odstawiłam małego od cyca no i texaz zamiexzam zxzucic 10 kg. bede pisała jak mi idzie. kiedy zaczynasz dietke?
×