Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

sevi

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. ORZESZKI Składniki na masę - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - ½ szklanki cukru pudru - ½ szklanki śmietany 18% - ½ łyżki octu - ½ łyżeczki sody - 4 całe jajka (w tym jedno ugotowane na twardo) Przygotowanie masy Margarynę rozpuścić i schłodzić, następnie wlać do mąki, wsypać cukier, dodać śmietanę, ocet, sodę, 1 całe jajko, 2 żółtka i ugotowane jajko uprzednio starte na tarce. Składniki na krem - ½ szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1 kostka margaryny - 2-3 łyżki kakao - 1 mleko w proszku - zmielone orzechy Przygotowanie kremu Mleko z cukrem gotować 10-15 minut. Dodać margarynę, kakao i 1 ½ szklanki mleka w proszku. Wszystko zmiksować i dodać zmielone orzechy. Masą przełożyć wafle lub orzeszki.
  2. CIASTO BUDYNIOWE Składniki - ½ l mleka - 1 cukier waniliowy - ¾ szklanki cukru - ¾ kostki margaryny - 4 łyżki mąki - 1 łyżka budyniu - 1 paczka biszkoptów Przygotowanie Wszystkie składniki połączyć ze sobą na jednolitą masę, upiec. Na ciepłe ciasto wylać budyń i położyć okrągłe biszkopty. Można polać polewą kakaową.
  3. TORT MAKOWY Składniki na masę - 1 szklanka maku - 1 szklanka cukru - ⅓ szklanki bułki tartej - 8 żółtek - orzechy, migdały, rodzynki - 1 zapach migdałowy - 1 łyżka miodu Przygotowanie masy Mak zaparzyć i przekręcić 3 razy, dodać bułkę tartą, migdały i orzechy, miód, zapach migdałowy. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Całość piec 1 godzinę. Składniki na krem - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 6 łyżek cukru - 2 żółtka - 1 masło - 2 łyżki kawy inki - 1 zapach rumowy - 1 kieliszek wódki Przygotowanie kremu Mąkę, cukier, żółtka, kawę i trochę wody wlać na gotujące się mleko. Wymieszać i poczekać aż wystygnie. Następnie Masło połączyć z zimną masą, dodać zapach rumowy i wódkę.
  4. CIASTO Z KASZY MANNY Składniki - 3 szklanki mleka - 12 dag masła - 12 dag cukru - 1 cukier waniliowy - 5-6 łyżek kaszy manny Przygotowanie Wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Masę wylać na blachę uprzednio wyłożoną herbatnikami.
  5. CIASTO Składniki na ciasto - 5 jaj - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Całe jajko ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek, wymieszać łyżką. Składniki na krem - 1 kostka masła - 2 budynie – ugotować z ½ l mleka - ⅓ szklanka mleka - 1 jajko - ½ szklanki cukru - 10 gad wiórek kokosowych Przygotowanie Jajko i cukier ucierać na gazie i do gorącego dodać wiórki kokosowe. Masło zmiksować dodając po 1 łyżce budyniu, na koniec dodać jajko z mlekiem i cukrem. Składniki na polewę - ½ margaryny - 1 szklanka cukru pudru - 2 łyżki kakao - 2 łyżki wody Przygotowanie Całość gotować.
  6. MURZYNEK Składniki - 2 szklanki mąki - 2 niepełne szklanki cukru - 4-5 łyżek kakao - 1 kostka tłuszczu - 4 jaja - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ½ szklanki mleka Przygotowanie Na wolnym ogniu połączyć następujące składniki: cukier, tłuszcz, kakao i mleko. Ostudzić a następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodać sztywno ubitą pianę z białek i bakalie. Piec około 45 minut. Piana - 1 ½ kostki masła - 1 szklanka cukru pudru (bez grudek) Rozetrzeć i do tej masy dodawać po trochu ostudzoną kaszę manną ugotowaną z następujących składników: 3 szklanki mleka, 6 łyżek kaszy mannej. Uwaga! Ugotowaną masę ostudzić ciągle mieszając, aby nie było grudek. Do smaku dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy rozpuszczony w wodzie.
  7. SERNIK PIECZONY Składniki do przygotowania sera - 1,20 kg sera białego (wiejski lub śmietanowy) - 8 żółtek - 3 łyżki oleju - ½ kostki masła prawdziwego - 1 budyń (waniliowy lub śmietankowy, najlepiej z Winiar) - 1 cukier waniliowy (podwójny) - ¾ szklanki cukru - 1 szklanka mleka - 15-20 dag rodzynek i skórki pomarańczowej Przygotowanie Do głębokiego naczynie włożyć ser, dodać żółtka, następnie olej i rozpuszczone masło, cukier, cukier waniliowy. To wszystko ukręcić na jednolitą masę, po czym budyń wymieszać z mlekiem i dodać do masy serowej. Na końcu dodać rodzynki (rodzynki powinny być uprzednio moczone w gorącej wodzie). Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Składniki do ciasta pod ser - ½ kg mąki (czyli 2 ½ szklanki) - ⅓ szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 całe jajka - 1 kubeczek/kostka masła roślinnego Przygotowanie Do szerokiego naczynia wsypać mąkę, do niej proszek do pieczenia oraz dodać masło roślinne prosto z lodówki. Masło posiekać z mąką a następnie włożyć do niej jajka i cukier. Wszystkie składniki szybko połączyć formując jednolite ciasto. Tak otrzymanym ciastem wyłożyć brytfannę uprzednio nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na ciasto wylać przyrządzony ser i całość piec około 1 ½ godziny. Po ½ godziny pieczenia wyjąć z piekarnika sernik i nałożyć pianę z białek po czym włożyć do piekarnika i dalej piec (piana na wierzchu powinna być wysuszona). Wykonanie piany - 8 białek - 7 łyżek cukru Do ubitych białek wsypywać kolejne łyżki cukru ciągle ubijając pianę. Na koniec można wsypać 1 paczkę wiórek kokosowych i dalej ubijać.
  8. TIRAMISU LODOWE Składniki - 6 żółtek - 1 szklanka cukru - 400 ml śmietany kremówki - 2 serki mascaropne - 1 duża paczka biszkoptów Poncz - 6 łyżek wódki lub likieru amaretto - 6 łyżek kawy rozpuszczalnej - 3 łyżki cukru - 3 łyżki wody Przygotowanie Z żółtek i cukru zrobić kogiel-mogiel i dodać serki mascaropne, zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno, dodać i wymieszać. W średniej formie ułożyć warstwę biszkoptów namoczonych w ponczu, na to ułożyć połowę masy. Następnie rozłożyć drugą warstwę biszkoptów i na wierzch resztę masy. Całość posypać sypką, zwykłą kawą. Przed podaniem włożyć do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.
  9. zaloguj sie na http://www.missbimbo.com/parrain.php?userId=926054 to wtedy zrobie mojej bimbo plastyke twarzy i wstąpie na wyższy level z góry dzięki ;)
×