Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

sevi

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. to kilka przepisów z powstającej właśnie książki kucharskiej mojej mamy :) czyli innymi słowy jej przepisy z karteczek przepisane do komputera :)
  2. CIASTO DŻEMOWO-WANILIOWE Składniki na masę - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 2 łyżki kakao - ½ kostki margaryny - 2 jajka - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka kwaśnego dżemu Przygotowanie masy Margarynę rozpuścić i wystudzić. Dodać do reszty składników i wymieszać. Piec a następnie przestudzić ciasto. Składniki na polewę - 1 serek waniliowy - 7 łyżeczek cukru - ½ margaryny lub masła Przygotowanie polewy Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i tak przygotowaną polewa przekładać ciasto.
  3. ORZESZKI Składniki na masę - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - ½ szklanki cukru pudru - ½ szklanki śmietany 18% - ½ łyżki octu - ½ łyżeczki sody - 4 całe jajka (w tym jedno ugotowane na twardo) Przygotowanie masy Margarynę rozpuścić i schłodzić, następnie wlać do mąki, wsypać cukier, dodać śmietanę, ocet, sodę, 1 całe jajko, 2 żółtka i ugotowane jajko uprzednio starte na tarce. Składniki na krem - ½ szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1 kostka margaryny - 2-3 łyżki kakao - 1 mleko w proszku - zmielone orzechy Przygotowanie kremu Mleko z cukrem gotować 10-15 minut. Dodać margarynę, kakao i 1 ½ szklanki mleka w proszku. Wszystko zmiksować i dodać zmielone orzechy. Masą przełożyć wafle lub orzeszki.
  4. CIASTO BUDYNIOWE Składniki - ½ l mleka - 1 cukier waniliowy - ¾ szklanki cukru - ¾ kostki margaryny - 4 łyżki mąki - 1 łyżka budyniu - 1 paczka biszkoptów Przygotowanie Wszystkie składniki połączyć ze sobą na jednolitą masę, upiec. Na ciepłe ciasto wylać budyń i położyć okrągłe biszkopty. Można polać polewą kakaową.
  5. MAKOWIEC Składniki - 1 kg maku - 1 szklanka cukru pudru - 1 zapach migdałowy - 7 jaj - 1 kostka masła - 2 łyżki oliwy Przygotowanie Masło rozpuścić. Wystudzić do letniej temperatury i dodać 7 żółtek, cukier puder, oliwę, mak, wlać wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Jeśli ciasto jest twarde dodać trochę mleka. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części (czyli 4 makowce). Na stolnicę wylewamy trochę oleju, wałek smarujemy również olejem i rozwałkowujemy ciasto. Na rozwałkowane ciasto wykładamy mak i zawijamy tak, aby zakładka makowca była na górze. Makowiec zawijamy w folię aluminiową tak, aby był luz i zostawiamy do wyrośnięcia. Potem piec około 50 minut. Rozczyn W 100 ml ciepłego mleka rozpuścić 15 dag drożdży i 1 łyżeczkę cukru.
  6. CIASTO MARCHEWKOWE Składniki - 2 jajka - 1 szklanka cukru - ¾ szklanki oleju - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 2 szklanki startych marchewek - ½ szklanka startych orzechów lub bakalii Przygotowanie Składniki połączyć ze sobą i piec w rozgrzanym piekarniku.
  7. TORT MAKOWY Składniki na masę - 1 szklanka maku - 1 szklanka cukru - ⅓ szklanki bułki tartej - 8 żółtek - orzechy, migdały, rodzynki - 1 zapach migdałowy - 1 łyżka miodu Przygotowanie masy Mak zaparzyć i przekręcić 3 razy, dodać bułkę tartą, migdały i orzechy, miód, zapach migdałowy. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Całość piec 1 godzinę. Składniki na krem - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 6 łyżek cukru - 2 żółtka - 1 masło - 2 łyżki kawy inki - 1 zapach rumowy - 1 kieliszek wódki Przygotowanie kremu Mąkę, cukier, żółtka, kawę i trochę wody wlać na gotujące się mleko. Wymieszać i poczekać aż wystygnie. Następnie Masło połączyć z zimną masą, dodać zapach rumowy i wódkę.
  8. CIASTO Z KASZY MANNY Składniki - 3 szklanki mleka - 12 dag masła - 12 dag cukru - 1 cukier waniliowy - 5-6 łyżek kaszy manny Przygotowanie Wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Masę wylać na blachę uprzednio wyłożoną herbatnikami.
  9. RAFAELLO Składniki na biszkopt - 8 całych jaj - 1 szklanka cukru - 1 ½ szklanki mąki Przygotowanie biszkoptu Ubić całe jajka z cukrem do białości, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę i piec 3 minut w nagrzanym piekarniku. Składniki na masę - 1 białą czekolada - ½ l śmietany kremówki 30% - 3 śnieżki na mleko - 15 dag wiórek kokosowych Przygotowanie masy Czekoladę rozpuścić na prze, dodać kilka łyżek śmietany żeby się nie zważyło. Śmietanę ubić ze śnieżkami, dodać rozpuszczoną czekoladę i połowę wiórek. Ciasto przekroić na dwie części, nasączyć ponczem i przełożyć połową masy, przykryć drugim ciastem i na wierzch posmarować resztą masy. Wiórki uprażyć na suchej patelni (lub z małym dodatkiem masła), wystudzonymi posypać ciasto. Składniki na poncz - woda - cukier - cytryna - alkohol - zapach rumowy lub arachidowy
  10. PLACEK Z JABŁKAMI Składniki - 1 margaryna - 1 szklanka cukru - 3 szklanki mąki - 6 jaj - 2 łyżeczki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - jabłka Przygotowanie Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jaja. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao. Na spód ułożyć ciasto jasne, na wierzch ciemne. Na ciasto układać cząstki jabłka, masę i polewę. Składniki na masę - ½ kostki margaryn - ½ szklanki cukru - 1 szklanka kwaśnego mleka Składniki na polewę - ½ kostki margaryny - ¾ szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 5 łyżek wody
  11. CIASTO Składniki na ciasto - 5 jaj - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Całe jajko ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek, wymieszać łyżką. Składniki na krem - 1 kostka masła - 2 budynie – ugotować z ½ l mleka - ⅓ szklanka mleka - 1 jajko - ½ szklanki cukru - 10 gad wiórek kokosowych Przygotowanie Jajko i cukier ucierać na gazie i do gorącego dodać wiórki kokosowe. Masło zmiksować dodając po 1 łyżce budyniu, na koniec dodać jajko z mlekiem i cukrem. Składniki na polewę - ½ margaryny - 1 szklanka cukru pudru - 2 łyżki kakao - 2 łyżki wody Przygotowanie Całość gotować.
  12. MURZYNEK Składniki - 2 szklanki mąki - 2 niepełne szklanki cukru - 4-5 łyżek kakao - 1 kostka tłuszczu - 4 jaja - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ½ szklanki mleka Przygotowanie Na wolnym ogniu połączyć następujące składniki: cukier, tłuszcz, kakao i mleko. Ostudzić a następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodać sztywno ubitą pianę z białek i bakalie. Piec około 45 minut. Piana - 1 ½ kostki masła - 1 szklanka cukru pudru (bez grudek) Rozetrzeć i do tej masy dodawać po trochu ostudzoną kaszę manną ugotowaną z następujących składników: 3 szklanki mleka, 6 łyżek kaszy mannej. Uwaga! Ugotowaną masę ostudzić ciągle mieszając, aby nie było grudek. Do smaku dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy rozpuszczony w wodzie.
  13. SERNIK NA ZIMNO (LODOWIEC) Składniki - 2 serki homogenizowane - 2 szklanki cukru pudru - 1 szklanka mleka - 1 kostka masła lub margaryny - 6 jaj - 4 czubate łyżki żelatyny - 2 cukry waniliowe - 2 galaretki Przygotowanie Żółtka utrzeć z masłem i cukrem. Do utartej masy dodać rozpuszczoną w przegotowanym mleku żelatynę. Żelatynę przygotować w następujący sposób: rozrobić żelatynę w małej ilości gorącego mleka a następnie dodać pozostałe mleko i całość ostudzić. Po dokładnym wtarciu żelatyny do masy dodać serki homogenizowane i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko razem wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Na wierzchu ułożyć i zalać tężejącą galaretką.
  14. KRUCHE CIASTO Składniki - 3 szklanki mąki - 5 żółtek - 1 kostka masła roślinnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Ciasto dokładnie wyrobić. Po wyrobieniu dzielimy ciasto na dwie części, t.j. większy kawałek ciasta wałkujemy na blasze, mniejszy zamrażamy i ucieramy na jabłka włożone uprzednio na placek w blasze.
  15. SERNIK PIECZONY Składniki do przygotowania sera - 1,20 kg sera białego (wiejski lub śmietanowy) - 8 żółtek - 3 łyżki oleju - ½ kostki masła prawdziwego - 1 budyń (waniliowy lub śmietankowy, najlepiej z Winiar) - 1 cukier waniliowy (podwójny) - ¾ szklanki cukru - 1 szklanka mleka - 15-20 dag rodzynek i skórki pomarańczowej Przygotowanie Do głębokiego naczynie włożyć ser, dodać żółtka, następnie olej i rozpuszczone masło, cukier, cukier waniliowy. To wszystko ukręcić na jednolitą masę, po czym budyń wymieszać z mlekiem i dodać do masy serowej. Na końcu dodać rodzynki (rodzynki powinny być uprzednio moczone w gorącej wodzie). Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Składniki do ciasta pod ser - ½ kg mąki (czyli 2 ½ szklanki) - ⅓ szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 całe jajka - 1 kubeczek/kostka masła roślinnego Przygotowanie Do szerokiego naczynia wsypać mąkę, do niej proszek do pieczenia oraz dodać masło roślinne prosto z lodówki. Masło posiekać z mąką a następnie włożyć do niej jajka i cukier. Wszystkie składniki szybko połączyć formując jednolite ciasto. Tak otrzymanym ciastem wyłożyć brytfannę uprzednio nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na ciasto wylać przyrządzony ser i całość piec około 1 ½ godziny. Po ½ godziny pieczenia wyjąć z piekarnika sernik i nałożyć pianę z białek po czym włożyć do piekarnika i dalej piec (piana na wierzchu powinna być wysuszona). Wykonanie piany - 8 białek - 7 łyżek cukru Do ubitych białek wsypywać kolejne łyżki cukru ciągle ubijając pianę. Na koniec można wsypać 1 paczkę wiórek kokosowych i dalej ubijać.
×