Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Darya

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. Darya

    NEURALGIA MIĘDZYŻEBROWA

    Zwracam się do WAS jako ekspertów... Mieszkam w UK,mam 33 lata-7 miesięcy temu miałam cesarkę i od tej pory zaczęło się....1 atak jakiś tydzień po cc a potem regularnie co 3-4 tygodnie ten sam scenariusz..ból pojawia się nagle,zaczyna ściskać w plecach i promieniuje do klatki piersiowej,ściska i boli tak że ciężko oddychać,nie wiem czy chodzić czy siedziec czy leżeć,jakby cały tułów był obolały,jestem blada (może ze strachu) czasami dochodzi biegunka i zimny pot :-( również przy uciskaniu z przodu międy piersiami czuję cały czas lekki ból a po ataku nawet kilka dni klucie w płucach...nie wiem czy to serce czy NEURALGIA???pomożcie proszę!!!
  2. Karkóweczka palce lizać... jesli juz był ten przepis to z gory przeparaszam Składniki Karkówka bez kości-ok 1 kg (ilość zresztą dowolna), Pieczarki -ok 1 kg, ser żółty, ketchup pikantny, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, ok 4-6 cebuli Karkówkę kroimy w plastry szer. ok.1,5 cm, posypujemy ją po obu stronach solą , pieprzem, ostrą papryką, a następnie smarujemy po obu stronach pikantnym ketchupem. Układamy ją w brytwannie(na blasze). Na karkówkę kładziemy wymieszane razem pokrojone drobno pieczarki i cebulę pokrojoną w kostkę ( warstwa powinna być mniej więcej grubości ok.2,5-3 cm-ja wysypuje pieczarkami blachę po brzegi). Pieczemy karkówkę w piekarniku do miękkości ok. 2-2,5 godz. Pod koniec pieczenia posypujemy wszystko utartym żóltym serem. Można podawać na ciepło ale smakuje również nieźle jak wystygnie.
  3. kopytka: 1 kg ziemniaków, ok. 1 kg maki (najlepiej tortowej), 2 jajka, sól, olej, ewentualnie masełko do niesklejania się kopytek Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu, obrac ziemniaki i utłuc. Do wysokiego, okragłego naczynia, najlepiej metalowej miski, włożyć roztłuczone ziemniaki oraz rozbić jaja. wymieszać i stopniowo dodawać makę tj. ile ziemnaiki wezmą. Posolić, wyrobić masę, tak żeby nie przyklejała się do rąk. Następnie z ciasta formować wałki i kroić je na ok. 2 cm. Surowe kopytka wrzucać na wrzącą wodę z dodatkiem łyżki oleju (aby się nie sklejały) i odcedzać, gdy wypłyną na wierzch. Nie należy gotować zbyt długo, bo wówczas kopytka będą twarde. Ugotowane kopytka polewac masełkiem lub buleczką tarta lekko zaruminiona na maśle... 2 wersja: NA KOPYTKA: -1 kg ziemniaków -2 jaja -1 i 1/3 szklanki mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -szczypta soli ORAZ: -ok. 3-4 łyżki masła -bułka tarta -cukier -cynamon Kopytka z cynamonem Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięs (w ostateczności BARDZO dokładnie utłuc). Dodać do nich obie mąki, jaja i szczyptę soli. Wyrobić jednolite ciasto. Stolnicę posypać mąką i toczyć na niej wałeczki z ciasta. Lekko je spłaszczać,a później ukośnie kroić. Gotować w dużej ilości osolonej wody,aż staną się mięciutkie. Część masła roztopić na patelni. Wrzucić na nie część kopytek i lekko obsmażyć ze wszystkich stron. Po chwili dodać bułkę tartą (ilość zależy od indywidualnych upodobań) i mieszać tak,aby kopytka wyglądały jak obtaczane. Jeszcze na patelni posłodzić i szczodrze posypać cynamonem :) smacznegooooo!!!!
  4. Ryż z kurczakiem i brzoskwiniami lub ananasem jak kto woli Składniki Przepis - 4 duze filety z kurczaka - puszka brzoskwiń lub ananasa - 4 woreczki ryżu - kubek smietany 18% - lyzka octu - sól, pieprz, CURRY 1) Filety pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i obficie posypać curry. Usmażyć na oleju na złoto. 2) Brzoskwinie lun ananasa pokroić w kosteczkę. 3) Przygotować sos: smietanę wymieszać z sokiem z brzoskwiń lub ananasa i dodać do tego ocet. 4) Jak już filety będą podsmażone i miękkie wlać do nich sos. Podgotować ok 5 min. Dodać brzoskwinie 5) Po kolejnych 5 minutach zdjąć brytfannę z ognia i dodać ugotowany na sypko ryż. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać ...
  5. Miesiąc temu minął rok jak topik istnieje!!!wooow-nie spodziewałam sie takiej ilości wpisów i takiego zainteresowania i Z okazji tej stawiam wszystkim szmpana i życzę abysmy w przyszłym roku spotkały się w tej samej radonej atmosferze!!! jeszcze raz dziękuję i zycze dalszych sukcesów kulinarnych-w końcu gotowac każdy może pozdrawa załozycielka topiku-DARYA
  6. żabie udka ;-) ciasto: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 1 jajko Jak ktos lubi to może do ciasta dodać 2 łyżki wiórków kokosowych. piersi z kurczaka - dowolna ilość Delikatt Knorra do mięs oliwa do smażenia Z podanych składników przygotować gęste ciasto podobne do naleśnikowego. Odstawić je. Piersi z kurczaka pokroić na małe trójkąty (bez rozbijania tłuczkiem), posypać przyprawą Knorra do mięs, odstawić na 20 - 30 minut. Następnie kawałki mięsa obtaczamy w cieście i wkładamy na gorący tłuszcz. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
  7. Może ciut pózno ale podaje na wszelki wypadek przepis na strogonowa: około kg ładnej wołowiny (dobrze jak jest kleista) o,5kg pieczarek 3-4 średnie ogórki kiszone 2 cebule 1 surowa papryka (nieduża) 2-3 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy majeranek, ziele angielskie, słodka papryka, sól, pieprz, przyprawa typu \"warzywko\", papryka ostra olej 2-3 łyżki mąki Wołowinkę należy pokroić w paseczki, posmażyć na niewielkiej ilości oleju, wrzucić do garnka, dodać warzywko, kilka ziaren ziela angielskiego, trochę majeranku, pół torebki słodkiej papryki i rozgnieciony czosnek. Zalać wodą- podwójną ilość niż poziom mięsa.Gotować około 20 minut. Cebulkę pokrojoną w grubą kostkę zeszklić na patelni, dodać do garnka. Pieczarki umyć, pokroić w paseczki dodać do gotującego się mięsa. Gdy pieczarki \"opadną\" dodać pokrojoną w krótkie paseczki paprykę i ogórki. Pogotować jeszcze ze 20 minut, dodać ze 3-4 łyżki koncentratu. Sól, pieprz i ostrą papryką dodać do smaku. Na koniec, jeśli jest za rzadkie, zrobić z mąki i oleju zasmażkę i dodać do reszty. Wiadomo, że w trakcie gotowania woda się będzię wygotowywać, należy ją odpowiednio uzupełniać, nie przesadzając. Konstencja powinna być lekko gulaszowa. Jeśli jest to zbyt duża ilość, można spokojnie poporcjować i zamrozić albo zawekować w słoiki. Najlepiej smakuje z pieczywem:) pozdrawiam
  8. NO I WITAM PO DŁUUUUUUUUUUUGIEJ NIEOBECNOŚCI....cieszę sie że na topiku przybyło aż tyle nowych przepisów..myslę że niezła ksiażka kucharska by z tego wyszła :-) korzystajac z okazji chciałabym złożyć wszystkim gotującym i nie tylko z okazji zblizających sie świat wszystkiego najsmaczniejszego...i oby Nowy 2007 rok przyniósł same dobre wieści!!! pozdrawiam-załozycielka topiku
  9. MISICA...HMMMM,ten \'\'murzynek\'\' też był moim kulinarnym debiutem bo z pieczeniem u mnie to nie za ciekawie ale akurat to ciacho mi zawsze wychodzi bez zakalca.... :-D POZDRAWIAM GOTUJĄCYCH
  10. Co do surówki to proponuję: kapusta pekińska, ogórki kiszone, cebula, sól, cukier (niekoniecznie), pieprz, olej lub oliwa z oliwek,kukurydza; proporcje swg gustu dowolne. Kapustę pekińską drobno kroimy, ogórki kiszone kroimy mniej więcej na paski wielkości zapałki, a cebulę w piórka lub grubszą kostkę. Wszystko wsypujemy do miski, dodajemy świeżo mielonego pieprzu i odrobinę soli i cukru, polewamy olejem i mieszamy. Jeśli surówka jest za mało kwaśna, można dodać troszkę wody z ogórków, albo zwiększyć ilość ogórków. ewentualnie łyżkę majonezu...Surówka świetnie pasuje do mięska na obiad. A jako,że tłustu czwartek za pasem proponuję przepis na moje ulubine FAWORKI: - 500 g mąki - 8 żółtek - ok. 1/2 do 1 szklanki gęstej, kwaśnej smietany- tyle ile wgniecie się w ciasto - łyżka cukru pudru - szczypta soli - 1 łyżka spirytusu (lub wódki) - 750 g smalcu do smażenia - cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania 1. Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić żółtka. Dodać resztę składników i tyle śmietany, by ciasto po zagniecieniu miało konststencję ciasta na makaron, tzn. powinno być twarde, zwarte i gęste. 2. Ciasto dokładnie wyrobić rękoma i bić go wałkiem aż tworzyć się będą pęcherzyki powietrza. 3. Kawałki ciasta rozwałkowywać baaardzo, baaardzo cieniutko (tylko dzięki temu będą kruchutkie) i nożem (lub radełkiem) wykrawać paski nacinając je w środku. Jeden koniec paska przewijać przez nacięcie. 4. W sporym garnku rozgrzać tłuszcz. Faworki kłaść na gorący smalec i smażyć z obu stron na kolor słomy (nie mogą być brązowe). 5. Faworki wyjmować cedzakową łyżką lyb 2 widelcami odcedzając z tłuszczu i układać na tależu wyłożonym papierowymi serwetkami lub papierowym ręcznikiem. Zimne posypywać cukrem pudrem. smaaaaacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  11. Witam!!! Właśnie wstawiam do piecyka ten chlebek czosnkowy z poprzedniej stronki :-) dam znać jak wyszedł...o ile dadzą mi spróbować,bo podobno jest super...
  12. Jeśli chodzi o likierek to przepis jest na stronie 4 o ile dobrze pamiętam...ale dla ułatwienia podaję raz jeszcze: BABSKI LIKIEREK Składniki: - ćwiartka Rumu lub wódki - puszka mleka skondensowanego (słodzonego) lub jak kto woli może być czekoladowe (też słodzone z puszki) Przygotowanie: Puszkę mleka zanurzyć w garnku z wodą i gotować minimum dwie, trzy godziny. Po ostygnięciu otworzyć, i przelać zawartość w postaci karmelu do głębokiego naczynia, dodać rum (LUB WÓDKĘ) i dokładnie zmiksować. Przelać do butelki i gotowe - jest naprawdę przepyszne! ps:dodam,że potrzebny jest do tego dobry mikser,o szybkich obrotachnp -typu BRAUN bo mój zwykły do ciasta nie daje sobie z nim rady
  13. To może moje ulubione pulpeciki ;-) Składniki mięso mielone (wg uznania) (1/2 - 1 kg) - kasza manna (2-6 łyżek) - cebula pokrojona w kostkę - jajko (1-2 szt.) - sól i pieprz (ew. inne przyprawy wg. uznania) - przecier pomidorowy - mąka do obtoczenia pulpetów - marchew (1-2) starta na tarce o dużych oczkach Wody tyle, żeby zakryła pulpety. Mięso wymieszać z cebulą, kaszą manną i jajkiem. Przyprawić do smaku. Formować kulki, obtoczyć w mące. W garnku zagotować wodę, dodać marchew, pulpety wrzucać partiami, gotować 15 - 25 min. Po zagotowaniu ostatnich dodać przecier i ew. przyprawić sos do smaku. Gotowe. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem. Smacznego
  14. ikurczeeeeeee-chyba ci się topiki pomyliły bo to jest topik pt'' mój ulubiony i najłatwiejszy przepis'' a nie'' Szybko,smacznie i tanio'' więc podajemy przepisy na łatwe a nie szybkie potrawy...
  15. Dziewczyny,pamiętaci może smak bloku czekoladowego z dawnych czasów ;-) ?? oto przepis: BLOK KAWOWO-CZEKOLADOWY Kostka margaryny 0.5 szkl mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej (lub wody) 2 szkl cukru 5-6 łyżek kakao 0.5 kg mleka w proszku bakali:rodzynki ,orzechy,pokruszone herbatniki Esencję(lub wodę) cukier i margarynę zagotować.Kakao i mleko w proszku razem wymieszać,po czym ciągle mieszając wlewać zagotowany \'\'płyn\'\'.Do gładkiej masy dodać bakalie i pokruszone herbatniki ,wymieszać.Foremkę keksową wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej mase czekoladową.Wstawić do lodówki do zastygnięcia,kroić jak keks...!!!Smacznego!!!!
×