Witam wszystkie panie na tym fajnym topiku. Skopiwałam do swoich przepisów wiele z tych zamieszczonych tutaj, a ponieważ mało tu przepisów na ciasta i zaczął się sezon na śliwki, podaję mój szybki i sprawdzony przepis.
CIASTO POD OWOCE
ciasto:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki śmietany
- 2 płaskie łyżki proszku do piecz.
- cukier waniliowy
kruszonka:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- zapach cytrynowy
- szczypta proszku do pieczenia
Mikserem utrzeć margarynę z cukrem dodając kolejno całe jajka. Ucierając dosypywać mąkę olej, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na blachę, poukładać owoce. Mikserem rozdrobnić składniki kruszonki, wyrobić ręką i pokruszyć na owoce. Włożyć do nagrzanego do180 stopni piekarnika i piec ~50min. Ja daję na dużą blachę, aby ciasto było niskie.
Owoce: najsmaczniejsze ze śliwkami-węgierkami, jabłkami (najlepsza szara reneta), oraz wydrylowanymi wiśniami.
Z olejem ciasto nie wysycha tak szybko, śmietana neutralizuje smak proszku do pieczenia, a proszek do pieczenia (dosłownie szczypta na koniec noża) dodany do kruszonki zmiękcza ją.
Życzę smacznego, napiszcie jak sie udało. :D