Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

messa

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. messa

    Smacznie, zdrowo i tanio

    Witaj Gosia Dzięki za cenne uwagi. Cenne w nich jest to uzasadnienie, a nie tyklo informacja, że coś jest niezdrowe. Zaglądaj tu częściej i dziel się z nami swoją wiedzą. A \"stopkę\" masz świetną! Chciałabym, aby taki napis wyświetlał się przed oczami tych, którzy za nic mają sobie przepisy drogowe!
  2. messa

    Smacznie, zdrowo i tanio

    Witam wszystkie panie na tym fajnym topiku. Skopiwałam do swoich przepisów wiele z tych zamieszczonych tutaj, a ponieważ mało tu przepisów na ciasta i zaczął się sezon na śliwki, podaję mój szybki i sprawdzony przepis. CIASTO POD OWOCE ciasto: - 1/2 kostki margaryny - 1 szkl. cukru - 4 jajka - 2 szkl. mąki - 4 łyżki oleju - 4 łyżki śmietany - 2 płaskie łyżki proszku do piecz. - cukier waniliowy kruszonka: - 1/2 kostki margaryny - 1/2 szkl. cukru - 1 szkl. mąki - zapach cytrynowy - szczypta proszku do pieczenia Mikserem utrzeć margarynę z cukrem dodając kolejno całe jajka. Ucierając dosypywać mąkę olej, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę, poukładać owoce. Mikserem rozdrobnić składniki kruszonki, wyrobić ręką i pokruszyć na owoce. Włożyć do nagrzanego do180 stopni piekarnika i piec ~50min. Ja daję na dużą blachę, aby ciasto było niskie. Owoce: najsmaczniejsze ze śliwkami-węgierkami, jabłkami (najlepsza szara reneta), oraz wydrylowanymi wiśniami. Z olejem ciasto nie wysycha tak szybko, śmietana neutralizuje smak proszku do pieczenia, a proszek do pieczenia (dosłownie szczypta na koniec noża) dodany do kruszonki zmiękcza ją. Życzę smacznego, napiszcie jak sie udało. :D
×