Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

biedroneczka_84

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. ja mam robota Phillips Cucina i jestem bardzo zadowolona - sieka, ubija, ugniata, trze.. a że zdolna być potrafię i a to coś zleci, a to coś upadnie.. jak do tej pory nic mu się nie stało:D
  2. biedroneczka_84

    Dobra Ksiazka Kucharska

    hihih;) dzięki, dawno dawno temu miałam spódniczkę w kropki i tak mnie nazwali i zostało;)
  3. biedroneczka_84

    Dobra Ksiazka Kucharska

    zgadzam się z przedmówcami - Kuchnia Polska jest super, a tej zakonnicy też przeglądałam książkę i bardzo praktyczna. Ostatnio kumpela kupiła książkę Encyklopedia kulinariów polskich czy coś takiego, jest strasznie droga bo koło stówki ale jest tam wszystko po prostu, od sosów, przystawek do mięsiw mniej i bardziej wyszukanych..
  4. biedroneczka_84

    Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

    Fryteczki z wkładką - małe opakowanie frytek mrożonych do piekarnika - pół puszki groszku konserwowego - pół puszki kukurydzy - 10 dag szynki pokrojonej w kostkę - ser żółty do posypania. Na blaszce ułożyć kupki frytek, w środku zrobić gniazdko, wsypać szynkę, groszek, kukurydzę i posypać serem żółtym, zapiec. Sałatka pomidorowa - 5 pomidorów - cebula - majonez - 5 ogórków kiszonych - groszek z puszki - szczypiorek - 7 jajek Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo. Cebule posiekać, odsączyć groszek, ogórki pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać, pomidory pokroić na cząstki. Dodać majonez. Wszystkie składniki sałatki wymieszać ze sobą.
  5. biedroneczka_84

    Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

    Cukinia z farszem pieczarkowym - 2 młode cukinie - 30 dag pieczarek - 3 pomidory lub łyżka koncentratu - 2 łyżki oleju - łyżka masła - 5 łyżek startego żółtego sera - sól, pieprz, oregano - tłuszcz do formy Cukinię umyć i bez obierania ze skórki przekroić wzdłuż. Wybrać ze środka każdego z kawałków trochę miąższu, by powstały dwie łódki. Sparzyć, osuszyć, posypać je solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić, posiekać, po czym podsmażyć na oleju. Dodać sparzone i obrane pomidory (lub koncentrat), całość doprawić oregano i posolić. Wymieszać z posiekanym miąższem cukinii i dusić jeszcze 10 minut. Tak przygotowanym farszem napełnić łódki, posypać wierzch serem i małymi kawałeczkami masła. Cukinię z farszem ułożyć w natłuszczonej formie. Wstawić do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 30 minut. Cukinia po meksykańsku - 50 dag młodej cukinii - strąk czerwonej papryki - cebula - 2 pomidory - 20 dag kukurydzy z puszki - 2 łyżki masła - sól, pieprz, mielone chilli Cukinię pokroić w plastry, posiekać cebulę i drobno pokroić paprykę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać. Całość wrzucić na rozgrzane masło, dusić 10 minut. Dodać osączoną kukurydzę, doprawić. Podawać z ryżem.
  6. biedroneczka_84

    Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

    Szparagi z pieczarkami 2 peczki szparagow, sol, szczypta cukru, lyzeczka masla, 0,5 kg pieczarek, lyzka masla, 2 jajka ugotowane na twardo, bulka tarta Obrane, zwiazane w peczek szparagi ugotowac w wodzie z sola, cukrem oraz maslem. Wyjac na polmisek i postawic w cieplym miejscu. Do wywaru wrzucic obrane, umyte pieczarki i gotowac okolo 10 minut. Odcedzic na sicie.
  7. biedroneczka_84

    Smacznie, zdrowo i tanio

    no to przepsiy wiosenno - letnie:) w sam raz na upały..:) Chłodnik paprykowy - 4 duże mięsiste papryki - 2 pomidory - cebula - 2 łyżki oliwy - 500 ml bulionu warzywnego - sól, pieprz - natka Cebulę posiekać, podsmażyć na złoto na oliwie. Oczyœcić paprykę, pokroić w drobnš kosteczkę. Odłożyć 2 łyżki papryki, resztę razem z czšstkami pomidorów dodać do cebuli i chwilę smażyć razem. Zalać bulionem i gotować 15 min. Doprawić. Ochłodzić. Zupę zmiksować na gładki krem. Posypać odłożonš paprykš. Udekorować natkš. Można podać z grzankami z bułki. ---------------------------------------------------------------- Dorsz w sosie ogórkowym - 60 dag filetów z dorsza - 80 dag ogórków - 2 cebule - 2 łyżki masła - 2 łyżeczki mški - 1/2 szklanki bulionu drobiowego - 150 ml œmietany (3/4 szklanki) - łyżka posiekanych listków estragonu - sól, pieprz Ogórki obrać, przekroić wzdłuż, usunšć pestki, pokroić w półplasterki. Cebule obrać, posiekać. Masło stopić w rondelku, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać ogórki, wymieszać, dusić 3 minuty. Wsypać mškę, mieszajšc dusić 2-3 minuty. Wlać bulion drobiowy i œmietanę, dokładnie wymieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut, przyprawić do smaku solš i pieprzem, Filety rybne umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Dołożyć do ogórków, delikatnie wymieszać, gotować pod przykryciem 5-10 minut. Posypać posiekanym estragonem, ewentualnie przyprawić szczyptš soli i pieprzu. Do duszenia znakomicie nadajš się karp, lin, szczupak, łosoœ, węgorz i jesiotr. Można je podawać z ryżem, makaronem, kaszš i ziemniakami. Dorsz w sosie ogórkowym œwietnie będzie smakował z kluseczkami kładzionymi.
  8. biedroneczka_84

    Smacznie, zdrowo i tanio

    no to dorzucę jeszcze cosik:) Sałatka "Œnieżynka" - 30 dag œwieżych ogórków - por - 10 dag sera feta - 1 szklanki œmietany lub jogurtu - 1 pęczka szczypiorku - sól, biały pieprz Umyte ogórki cienko obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sito. Oprószyć solš, delikatnie wymieszać i poczekać 20 minut, aby puœciły sok. Odcisnšć. Por starannie umyć pod bieżšcš wodš, przekroić wzdłuż na pół, odkroić ciemnozielonš częœć, resztę poszatkować drobno. Ser feta pokroić w małš kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, doprawić solš i białym pieprzem. Polać œmietanš lub jogurtem, posypać opłukanym i posiekanym szczypiorkiem. --------------------------------------------------------------------------------- Lekka sałatka meksykańska - puszka czerwonej lub czarnej fasoli - główka sałaty lodowej lub pekińskiej - 2 puszki kukurydzy - 2 papryczki chilli - duża czerwona cebula - sok z cytryny - papryka ostra w proszku - łyżka startej skórki z cytryny - oliwa z oliwek - sól Fasolę i kukurydzę odsšczyć, sałatę poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem. Sos przygotowujemy z pokrojonych stršczków papryczki w kršżki. Sok z limonki rozetrzeć z kilkoma łyżkami wody, solš i ostrš paprykš. Połšczyć z oliwš z oliwek i dodać pokrojona papryczkę i skórkę z limonki. ------------------------------------------------------------------------------- Sałatka z fetš - opakowanie fety - główka kapusty pekińskiej - puszka kukurydzy - puszka fasoli czerwonej - œwieży ogórek - duży pomidor - czerwona œwieża papryka - opakowanie oliwek (15 dag) - cebulka dymka lub szczypiorek - 1-2 sos winegret knorra Kapustę pekińskš poszatkować w zależnoœci od uznania, otworzyć i odsšczyć kukurydzę, fasolkę i oliwki. Ogórek, pomidora i paprykę pokroić w kosteczkę lub według uznania. Pokroić ser feta. Wszystkie składniki ułożyć w salaterce. Wymieszać, posypać posiekanym szczypiorkiem i następnie ułożyć go na wierzchu sałatki. Przygotować sos knorra. Sałatkę odstawić do lodówki i schłodzić. Na 20 minut przed podaniem polać sosem.
  9. biedroneczka_84

    Smacznie, zdrowo i tanio

    Mintaj z warzywami - 8 filetów - 2 cebule - kawałek pora - czerwona papryka - puszka kukurydzy - sok z cytryny, - sól, pieprz lub inne przyprawy wg uznania Filety usmażyć na oleju. Cebulę i pora zeszklić, dodać do ryb. Paprykę pokroić w paseczki, kukurydzę osšczyć. Wymieszać. Na głębokš patelnię przełożyć najpierw warzywa, potem podsmażone filety. Przyprawić po wierzchu. Podawać z ryżem. smacznie, zdrowo, tanio:D jak w temacie :D pozdrawiam
  10. biedroneczka_84

    Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

    to tyle na dziœ..;) miłego wieczorku:)
  11. biedroneczka_84

    Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

    Sałatka paprykowa - czerwona papryka - zielona papryka - żółta papryka - ew.pomarańczowa papryka - opakowanie sera feta - opakowanie pestek dyni Sos: - 4 łyżki oleju lub oliwy - pół cytryny - łyżka cukru - zšbek czosnku Pestki dyni podsmażyć na suchej patelni, aż będš rumiane. Paprykę i ser pokroić w kostkę. Zrobić sos, czyli utrzeć wszystkie składniki, lub mocno wymieszać w zamkniętym słoiczku. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Podawać zaraz po przygotowaniu. Palce lizać!;)
  12. biedroneczka_84

    Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

    Kolorowa sałatka - 1/2 kg pomidorów - po 10 dag kukurydzy i zielonego groszku z puszki - czerwona cebula - zšbek czosnku - 2 łyżki octu winnego - 4 łyżki oleju - łyżeczka musztardy - 2 łyżki listków bazylii - sól, pieprz Czosnek obrać, posiekać. Posypać odrobinš soli, rozetrzeć. Wlać ocet winny, mieszać, aż sól się rozpuœci. Wlać olej, dodać musztardę, dokładnie wymieszać, przyprawić pieprzem. Kukurydzę i zielony groszek osšczyć z zalewy. Cebulę obrać, pokroić w kršżki. Groszek, kukurydzę i cebulę polać sosem, wymieszać, odstawić na 30 minut. Pomidory umyć, pokroić w plastry i ułożyć na talerzu. Dodać wymieszane warzywa, posypać listkami bazylii.
  13. biedroneczka_84

    Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

    ooooj ludziska!! nie macie fajnych przepisów?;)
  14. biedroneczka_84

    Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

    Banany w cieœcie kokosowym - 4 œwieże banany - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1,5 łyżki mški - 2 łyżki cukru - łyżka cynamonu - jajko - sklarowane masło do smażenia Przygotować ciasto: Jajko utrzeć z cukrem na puszystš masę, dodać mškę, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Banany obrać ze skórki, odcišć końce. Następnie przekroić banany wzdłuż na połówki, a potem każdš połówkę przekroić jeszcze w poprzek na dwie równe częœci. Każdš czšstkę banana oprószyć cynamonem, obtoczyć w przygotowanym cieœcie i smażyć około 5 minut na rozgrzanym maœle. Ułożyć na talerzu lub podać w miseczce.
×