Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

betty

Mała macica !!

Polecane posty

Mam podobno małą macicę bo jak lekarka na USG zobaczyła wymiary to się przeraziła. Chciałabym wiedzieć jakie są wymiary u was? Moje to 34x28x28 mm. Macica w tyłozgięciu i jeszcze jedno... Może wiecie co to znaczy \"w zatoce douglasa zbiornik płynu o wym. 30x20 mm.?

ja wymiarów swojej macicy nie znam, ale czy to ma jakieś większe znaczenie?? macica jest w końcu baaaaardzo elastyczna i w czasie ciąży się super powiększa!! a ja jak byłam pierwszy raz u ginekologa to sie dowiedziałam, że mam macice jak 5-latka! lekarz powiedział, że to nic nienormalnego, po prostu taka moja natura! pozdrawiam:)

Wymiary macicy mają znaczenie poniewą mogą świadczyć o jej niedorozwoju a co za tym idzie do problemów z ciążą. Jeśli jest niedorozwinięta i tyłozgięta to może się okazać że nie rozciągnie się wystarczająco odpowiednio. A co do \"taka twoja natura\" to ja nie lubię tego określenia bo to świadczy o małej wiedzy lekarza. Moja mama miała ten problem i wogóle nie miała brzucha ciążowego, nosiła dziecko na żołądku i potem to tylko lekarze się dziwili że wogóle z tak małą macicą urodziła.

Gość monika 27
betty- o jakie problemy z ciaza chodzi????????????

Gość no własnie
betty - JAKIE problemy????

Gość lenka_a
ja nie mam doswiadczen w tym wzgledzie, ale wiem ze przyczyna niemoznosci zajscia w ciaze mojej kuzynki jest wlasnie to ze ma tak jak to okreslil lekarz: "niedorozwoj macicy - jak u 7mio latki". Natomiast moja znajoma ma niedrozwoj tylko polowy macicy i spodziewa sie w tej chwili 2go dzidziusia, juz w tej chwili ma duzy brzuszek, ale widac ze dzidzius jest umiejscowiony tylko po jednej stronie. wprawdzie to co napisalam moze nie jest pocieszajace, ale udaj sie moze raz jeszcze do ginekologa i zapytaj dokladnie czy takie wymiary macicy moga miec znaczenie przy zajsciu w ciaze. pozdrawiam serdecznie

Mój ginekolog poinformował mnie iż przy niedorozwoju macicy i jej tyłozgięciu będę miała problemy z zajsciem jak również z donoszeniem ciąży. Małe wymiary nie zawsze świadczą o tym ze coś jest źle, ale ja nadalnie wiem jakie są prawidłowe? Wiem jeszcze z książek że przy niedorozwoju macicy jest większe prawdopodobieństwo Endometriozy a co za tym idzie - bezpłodności. Nie wszystkie kobiety z mała macicą mają problemy z ciążą, to zalezy od stopnia stanu chorobowego.

Moly -Dzieki za odpowiedź. Byłam u ginekologa prywatnie (dotąd chodziłam do przychodni - co za błąd...). Dowiedziałam się że mam Endometrioze i jeśli będę chciała mieć dzieci to muszę mieć najpierw laparoskopię bo mam dużo gruczolistych zmian chorobowych. Teraz czeka mnie długie leczenie, szczepionki, antybiotyki i czopki - to na te stany zapalne. Rozbawiłaś mnie tym \"macica jak jajnik\"- faktycznie jajniki mam podobnych rozmiarów. Podobno nie mam się czym martwić więc się nie martwię. Tylko mam planować dzieci :) :)

Gość zhyy
z tego co pamietam to moja ma 60 cos, na 50 cos n ailes tam przodozgieie

Średni wymiar macicy u kobiet które nie rodziły wynosi 7,5 x 4 x 3 cm, ale nalezy pamietac ze są to wymiary średnie i odchylenia w tą czy drugą stronę też mogą być prawidłowe.

Gość zojla
moly możesz może mi to wytułmaczyć bo jakoś się po tym przejełam a chba znasz się na tym? mianowicie: macica jednorodna echogennie(nie jestem pewna bo ciężko rozczytać) w AP-30mm. Endometrium linijne 4,4 w trakcie krwawienia. Jajnik prawy 22,8-17,5 Jajnik lewy 20,9-12,8 Oba o prwidłowej echostrukturze Zatoka Duglasa wolna Będę Ci bardzowdzięczna Pozdrawiam

Gość psychee
Ja wlasnie sie tez dowiedxzialam od lekarza (prywatnie) przy usg dopochwowym ze mam bardzo mala macice i ze w moim przypadku samo zajscie w ciaze bedzie trudne. Lekarz zwalil wine na moje intensywne uprawianie sportu przez wiele lat... jestem zalamana podobno kolo 2-3 miesiace moge juz poronic bo dalej nie donosze ;( ale bede pewnie probowac ...w przyszlosci.

Czesc dziewczyny Ja tez mam mala macice i tez moge miec problemy z donoszezniem ale szczegolow nie znam, bo moj lekarz (dobry prywatny ginekolog) stwierdzil to na podstawie badania \"recznego\":P Troche si etym martwie bo bardzo chce miec dzieci w przyszlosci i uwielbiam patrzec na kobiety w ciazy.... PO prostu kobieta w pelni:) No ale mam obecnie maly problemik... Odstawilam wlasnie pigulki 2 tyg temu, jesli moj cykl idzie tak jak powinien to wlasnie wczoraj mialam owulacje... A dzis troche sie zabawilam z chlopakiem (sexu nie bylo) i on nieswiadomie \"sie poprawial\" a wczesniej mial wytrysk.... a potem mnie dotykal... Jak sobie to uswiadomil to spanikowal... Ja mu tlumaczylam ze to niemozliwe abym w ten sposob zaszla w ciaze... ale teraz sama sie denerwuje... i teraz - o zgrozo - pociesza mnie fakt ze mma niedorozwoj macicy bo moze dzieki temu unikne ewentualnej wpadki..? Eff potrzebuje czyjejs opinii i wsparcia :(

Gość psychee
oj zglos sie biegiem do lekarza po postinor !! lepiej nie ryzykowac, zawsze mogl przeniesc na palcach, szczegolnie ze mialas teraz owulacje!!

Gość do psychee
:P :P Oj to faktycznie jej doradziłaś !! :P :P A nie wiesz, ze Postinor działa tylko gdy weźmie się go do 72 godzin ?? A kiedy musiq napisała swój post ?... To teraz sobie policz ile czasu minęło... i że dziś jest wolny dzien i jutro też, i ona recepty na Postinor nie dostanie nigdzie! najlepiej innym doradzać, ale samemu nie być w temacie

Gość psychee
ups...faktycznie nie patrzylam na daty :P ale niech zostanie, bedzie informacja dla innych :)

Gość kaloi
ja gdzies przeczytalam ze jak w zatoce douglasa jest plyn to znaczy ze byla owulacja w cyklu....co prawda ja mam na wynikach ze nie bylo plynu ale sama nie wiem czy pierwsza informacje mozna traktowac powaznie...moze ktos sie oriebtuje dokladniej jak to jest z tym plynem

Gość nie wiem jak to jest
z zatoką douglasa,ale wiem napewno,że nie można zajść w ciążę w taki j.w opisany sposób.Dlaczego ciągle piszecie,że dobry PRYWATNY ginekolog???Ja tam chodzę do dobrego i na kasę chorych.Standard gabinetu prywatnego,pełna kultura,spora fachowość.A wizyt w prywatnym nie wspominam najmilej.

Gość kamilkaaaa26
ja też mam podobno małą macicę (choć nie znam rozmiarów), ale lekarz stwierdził że ogólnie jestem małych rozmiarów i nie widzi problemu. Poza tym mam też, no właśnie tylko w końcu nie wim dokładnie co, bo tyle się nagadał i mówił o różnych przypadkach że zgupiałam. W kazdym razie móił cos o przodopochyleniu trzi\onu macicy i tyłozgięciu macicy. Wiec jużn ie wim co mnie dotyczy, a moze to to samo ...

ja mam mala macice i tylozgiecie i wlasnie jeste w 4 miesiacu ciazy, a problemy z tym zwiazane pojawily sie juz 5 tygodniu ciazy.

Gość Kamilkaaaaa26
Do Asia29: a jakie odczuwasz problemy z tym związane?

Gość Kamilkaaaa26
odświeżam

Gość cler
hej, Czy mozliwe jest zajscie w ciąze jezeli na drugi dzien po stosunku lekasz nie stwierdzil plynu w zatoce douglasa?

czesc moj problem polega ma tym ze mam mala macice-jedmorozna i niewydolnosc szyjki jestem po 3 poroniniach 2 ciaze w 20 tyg i jestem zalamana 2 tygodie temu bylam w lodzi na zabiegu i zalozono mi szew przezbrzuszny na szyjke i lekarz powiedzial ze mam sznse ale tez powiedzial ze mam mala macice ito mnie teraz przeraza bo szyjka powiedzial ze bedzie trzymac

Gość hejkaCZEŚĆ POCIESZAM
ja mam tytłozgięcie i małą macicę- dwurożną pocieszę was!!!!!!!!!! dziecko "skonstruowaliśmy" od "pierwszego strzału"!!!! lekarz był BARDZO DOBRY w ciąży: cały czas duphaston i fenoterol, leżenie w szpitalu(raz), do tego miałam małowodzie tzn. za mało wód płodowych całą ciąże ryczałam- że albo poronię albo urodzę kalekie dziecko i wiecie co??? moja córeczka ma roczek jest ZDREOWA ŚLICZNA I UROCZA WIEM na 100% że gdyby był " zły " lekarz- poroniłabym i nie byłoby dzidzi- ZDROWEJ NA DODATEK!!!!

Gość hejkaCZEŚĆ POCIESZAM
PS A DZIDZIA też była tylko w 1 części macicy(w 1 połowie) bo nie mogła sie "przepchać" na drugą (macica dwurożna tzn., przegroda w środku)i nie dość że małowodzie- to miała tak STRASZNIE ciasno bo miała pół małej macicy!!!! dziewczynay a jednak cuda się zdarzają!! życzę wam z ca łego serca szczęsliwych finałów

Gość ela 2002
Moja macica 4.47x3.26 endometrium0.41 zatoka Douglasa wolna Nie wiem czy to dużo czy mało , ale mam troje dzieci z ciąży bez komplikacji.Na wizytach lekarz zawsze mówi : macica mała .

mi tez gin powiedział ze mam małą macice i bedzie mi ciężko zajśc w ciążę. skierował mnie na usg narządu rodnego, ale nie zdążyłam iść,bo okazało sie ze już podczas badania u tego gina byłam w ciązy- tylko jeszcze o tym nie wiedziałam :) gdy poszłam do niego 2 tyg pozniej i powiedziałam ze bede miała dzieco to najpierw sie bardzo zdziwił, a potem roześmiał i stwierdził ze większość kobiet wystarczy trochę postraszyć problemami z zajściem w ciążę i od razu zachodzą :)

Gość habcia
Witajcie :) Ja także mam malą macicę, 43x29x31 do tego hipoplastyczną... wiecie co to znaczy? Ginekolog powedziała mi ze jestem bezpłodna i musze sie leczyc. Dobrze ze teraz sie dowedziałąm a nie za jakies czas... ja do tej pory jadlam srodki antykoncepcyje bo nic nie wiedziąłam. Trafiłam na super ginekolog która wzieła sie za to porzadnie.

Gość oh567
Moja znajoma także ma ten problem. Ma niedorozwój macicy. Niestety muszę Cię zawieść. W jej wypadku (nie wiem jak wielkością różni się jej macica od Twojej) nie ma szans na ciążę. Była w szpitalu, leczyli ją a to hormonami a to czymś innym i nic. Rozmiar macicy ma znaczenie i to ogromne. Nie chodzi tutaj o to, że wszyscy mają mieć w tym samym rozmiarze. Ale chodzi o to, że za mała być nie może, bo albo będzie problem z zajściem w ciążę albo z płodem gdy już się w ciążę zajdzie. Udaj się do ginekologa, który się Tobą lepiej zajmie i wyjaśni Ci wszystko.