Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mniammmm

Zupa brokułowa! Polecam! Pycha!

Polecane posty

Gość mniammmm

Mówię Wam po prostu rewelacja! Potrzebne są: Brokuły 3 Marchewki 2 Pietruszki 3 Ziemniaki 1-2 Kostki rosołowe (drobiowe) Cebula Czosnek Śmietana Mąka Oliwa Masło Chleb Tostowy Ciągnący żółty ser Sól Pieprz Ja to robię tak: Do dużego garnka wrzucam różyczki z brokółow ( mogą też być mrożone ), obrane marchewki i pietruszki. Gotuję to około 30-40min. Drobno kroję cebulkę, 2 ząbki czosnku, i ziemniaki w drobną kosteczkę. Podsmażam to wszystko na oliwie, do momentu aż cebulka i czosnek się lekko zezłocą. Z garnka wyjmuję marchewki i pietruszki, wrzucam jedną kostkę rosołową ( to zalezy od uznania, jeśli ktoś lubi intensywniejszy smak może dodać dwie kostki). Potem do garnka wrzucam podsmażone produkty (ziemniaki, cebulę i czosnek).Gotuję około 20 minut. Blenderem (może być mikser w każdym razie należy uzyskać konsystencje kremu, zupa musi być jednolita) rozdrabniam wszystko na krem. Potem do zupy dodaje około pół szklanki śmietany 18% połączonej z wodą i łyżeczką mąki. Na patelni robię grzanki, najlepsze wychodzą z chleba tostowego, smażę je na oliwie, podczas smażenia można dodać także trochę masła bo wtedy mają lepszy smak. Pod koniec smażenia dodaję 5 rozgniecionych ząbków czosnku. Ścieram na dużych oczkach trochę żóltego, ciągnącego sera. Nalewam zupę, posypuję serem, wrzucam grzanki. PYCHA!! Zupa jest bardzo sycąca, i gęsta, dlatego nie trzeba drugiego dania, przynajmniej u mnie w domu. Gorąco Wam polecam!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mniammmm
Oczywiście BROKUŁÓW ;) Przepraszam za błąd, ale to z pośpiechu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ------------------------------
Mniam brzmi apetycznie...na pewno sprobuje :-) Dzieki za przepis...kiedys jadlam zupe krem ze szparagow i smakowala wysmienicie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pychaaaaaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dzięki za przepis
wypróbuję go w sobotę:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość frajda
mam jedno pytanie czy brokułom nie szkodzi takie długie gotowanie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
brokuły rozdrabnia sie na kawałki , zalewa woda dodaje kostke rosolową bez żadnych dodatkowych warzyw. Gotuje krótko .. na tyle by zmiękły . Następnie je miksujemy, dodajemy wycisniety przez praske czosnek , łychą masła , sól , pieprz , gałkę muszkatałową , podlewamy przecdzonym przz sito wywarem i doprowadzamy do wrzenia . Dodajemy gestej smietany . smacznego :)) to przepis , który stosuje od lat . Pochodzi z dobrej restauracji . Jest szybki i prosty. Dodawanie ziemniaków do tej zupy jest zupełnie zbedne bowiem ona sama w sobie jest gesta .., dlatego też nigdy nie miksuję tzw nogi brokuła tylko sam jej kwiat.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×