Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika 28

dlaczego ta prolaktyna jest taka duza?

Polecane posty

Gość renata85
Cześć ja z prolaktyną walczę już pół roku. Robiłam kilka krotnie badania a ona cały czas rosła mimo że brałam Bromergon. Zmieniłam lekarza znowu badanie i wyszło 1100. A ten lekarz stwierdził że jest wszystko wporządku i powinnam udać się do psychiatry bo rozpłakałam się gdy powiedział mi wynik. "Pani sobie wmawia że jest źle!" Pytanie czy rzeczywiście tyl tej prolaktyny to normalny objaw. Bo ja już nic ni rozumiem! Ja chcę tylko mieć dzidziusia. :((((((

hej dziewczyny! 🖐️ Ja o swojej prolaktynie dowiedzialam sie dopiero niedawno jak zmienilam lekarza.O dziecko staram sie od roku, moj byly lekarz skierowal mnie do kliniki leczenia bezplodnosci, ale postanowilam skonsultowac sie jeszcze z innym lekarzem. Dzieki kolezance trafilam do dr. Ratajskiej. Kazala mi zrobic najpierw prolaktyne (bez obciazenia 10,...(nie pamietam dokladnie), a po obciazeniu 185,...). Najbardziej zalamalo mnie to ze powiedziala mi ze leczenie bedzie dlugie. ja tak bardzzo bym chciala miec juz dzidzie. Pociesza mnie to ze juz kilu dziewczynom sie udalo(ktore pisaly na forum), czytalam tez ze troche to niestety trwa.... Agnes10 mozesz napisac co u Ciebie??????????? Do renata85 - woesz wydaje mi sie ze powinnas zmienic lekarza. Jaks olewczo do tego podchodzi......:( Po przeczytaniu postow doszlam do wniosku ze chyba pojde jeszcze do endokrynologa z tym wynikiem. We wtorek mam kolejna wizyte u swojej lekarki. Chyba kolejne opakowanie Bromergonu. A mialam napisac, ze mam straszne problemy z cera(bralam przez rok Diane 35). Okres mam regularnie 25 lub 26 danego miesiaca. Zaczelam od 1/4 tabletki Brom. 2x dziennie w tej chwili biore 2 tabletki dziennie(rano i wieczorem). Dawkowanie rozpisala mi moja lekarka. Powiedziala ze jak sie bede dobrze czula po trzech dawkach to moge sobie zwiekszyc. Na poczatku bardzo zle sie czulam. Bylo mi niedobrze, mialam zawroty glowy, bylo mi duszno, mialam nogi jak z waty. teraz jest juz super zwiekszylabym nawet dawke gdybym miala z czego:) pozdrawiam. 🌼

Witam ponownie. W piątek jadę na rezonans przysadki mózgowej - i tu pytanie do Was moje drogie: Jak się mam do niego przygotować?? Kilka z Was było. Ile to trwa, jak wygląda badanie, co muszę ze sobą wziąść. Czy to się robi w ubraniu czy piżamie (coś tak czytałam o metalowych częściach)?? Bardzo Was proszę o odpowiedz.

Gość Też
Bede miała rezonans . Po wielu miesiącach oczekiwania wkońcu dostaalm skierowanie na to badanie-choć nie było łatwo. Z tego co wiem to nalezy pozbyć sie wszystkich przedmiotów matalowych-łańcuszki, kolczyki itd.Nie wiem jak jest z np guzikim przy spodniach:-). Wiem też że lepiej sie nie malować-wytłumaczene znajdziesz w temacie ,,gruczolak przysadki", ostatnio często podbijany temat. Daj znac jak było bo sama jestem troszke w stresie.

OKI - dam znać jak było. Ja trafiłam na super lekarza - i skierowanie dał mi od razu. A czekałam na termin ok miesiąca. Tez sie zastanawiam jak z zamkiem spodni. Dajcie znać kto już był

Gość moni22
witam! ja jestem nowa na tym forum ale chcialabym się dowiedzieć co oznaczają moje wyniki badania, a więc PRL 52.13 ng/ml a N: 1,9-25,0. Staramy się z mężem o dzidzię ju cykli czy to możliwe że przez to nie mogę zajść w ciążę. jeżeli któraś z was może mi pomóc to proszę o napisanie. pozdrawiam

Gość andzikkk
Witam! Mam pytanie. Lekarz przepisał mi Parlodel razem z Cilestem, a na ulotce przeczytałam, że nie można stosować tego leku z doustnymi środkami antykoncepcyjnymi. Czy może któraś z Was wie coś na ten temat? Poziom prolaktyny mam jakoś ok 150 czyli dużo za dużo, ale walczę już z nim od kilku lat. Wcześniej przyjmowałam Bromergon. Teraz zmieniłam na Parlodel. Ale martwią mnie te leki antykoncepcyjne...

Gość andzikkk
Aha! A rezonansu nie ma co się bać. Ja już miałam i naprawdę to nic strasznego. Oczywiście kolczyki odpadają, ale zamki i guziki przy spodniach mogą zostać :) Makijażu lepiej jakby nie było, ale jak jest to może zostać. Także dziewczyny głowy do góry! Nie ma się czego obawiać. Mnie się tam nawet to badanie podobało :)

do Też (rezonans magnetyczny NMR jestem już po rezonansie. Uff. Wydawało mi sie że będzie strasznie - a było idealnie. Jakieś pół godziny to trwało w środku. Ale od początku. Jajpierw wenflon i do ręki wielka zielona strzykawka z kontrastem. Później sympatyczna pani z pracowni połozyła mnie w tej machinie. Widziałam ją przez szkiełko. Z ruszaniem nie było problemów - bo zakładają taką maskę z poduszeczkami (dlla usztywnienia). Trochę buczało mi za głową - ale miałam stopery w uszach - i dobrze, bo nie głowa potem nie bolała. Potem ta sama pani skstzryknęła mi kontrast - i jeszcze chwilkę. I już wyjeżdzanie :) Okazuje się że nie taki diabeł straszny :) Acha - była normalnie ubrana - bez biżuterii monet itp a a zamek w spodniach może być. Warto zapomiętać radę którą dostałam od jednej osóbki - ;) ubrać się w miarę ciepło (nie w samym podkoszulku), bo trochę zimno było mimo bluzki z długim rękawem. Acha - jedyne co się ściąga - to buty - i w stopy było zimno - bo leżą biedne odkryte. Acha - dodam że robiłam rezonans w Krakowie. A po wyniki mam dzwonić we wtorek (30.10) Trzymjcie kciuki żeby tam nic nie było. Pozdrawiam :)

Gość Też
To pocieszajace co piszesz. Mnie czeka to za tydzień, choć jestem juz po tomografii (nie boje sie badania) to i tak mam troche stresu-ale konkretnie to o wynik. Pozdrawiam i czekamy na wieści.

Gość samamika
Witam, nie wiem co mam myśleco swoich wynikach prolaktyny,prosze o pomoc kogoś kto sie w tym oriętuje. Po pierwszym badaniu pozimu prolaktyny okazało sie ze jest za wysoka ok 40 ng/ml ( norma 4,1- 28,9 ng/ml) . Przepisano mi bromergon jedna tabletka dziennie (2,5mg) oraz miałam powtórzyć badanie na poziom prolaktyny po dwóch tygodniach brania leku. Dzisiaj odebrałam wyniki i nie wiem co mam o tym myśleć bo poziom prolaktyny wynosi 1,0 ng/ml ( norma 4,1- 28,9 ng/ml). Przerwałam branie leku, nie wiem czy zrobiłam dobrze ale moja lekarka jest na urlopie a jutro jestem zmuszona wyjechać i nie zdąze udać sie do innego lekarza. Prosze o radę

Gość renata85
samamika Moim zdanim powinnaś się cieszyć że tak ci opadła przyznam że też bym chciała. Mój wynik na tą chwilę to 1100. Myślę że tabletki to powinnaś brać do końca, ale lekarzem nie jestem. Trzymaj się pozdrawiam :)

Gość miloku
witajcie dziewczyny , dolanczam do grona prolaktynek jutro odbieram wyniki po 2 miesiacach brania dostinexu i licze na poprawe:) ale mam dla was malutka nutke nadzieji 2 lata temuprolatyna strasznie wysoka 3680 , 4 tabletki dostineksu i test ciazowy pokazujacy 2 kreski. oczywiscie ciaza tez z problemami i w wiekszosci lezaca ale teraz ciesze sie prawie rocznym maluszkiem:)co dziwne majac wysoka prolaktyne nie milam prawie wcale pokarmu :( ale po ciazy problem znowu powrucil i w takeij samej formie / objawem u mie jest calkowity brak miesiaczki przed ciaza i po ciazy wiec razem z okresem ciazy i walki o pokarm (10miesiecy ) juz od 3 lat nie mialam okresu:( tyje niemilosiernie i czuje sie tak jakbym ciagle byla przed okresem:( a najbardziej przeszkadza mi moja waga . w ciagu trzech lat przytylam ponad 30 kilo:( i mam juz dosc !!! pozdrawiam

Gość kristi221
cześć, ja również mam problem z nadmiarem prolaktyny u mnie wykazało 1997 czyli ponad normę przyjmowałam tabletki bromergon nie polecam nikomu bo nie dość, że tyłam to jeszcze miałam okropne bóle głowy, wymioty itp. w tej chwili przyjmuję norprolac jak narazie wszystko w porządku żadnych skutków ubocznych, dobre samopoczucie. mimo, iż biorę od prawie pół roku jest znaczna poprawa bo było nie ciekawie z tego co wiem np. do ciebie oliwka mieszanie z tabletkami anty nie jest dobre bo przez to jeszcze bardziej wzrasta poziom prolaktyny przynajmniej wiem to z własnego doświadczenia tak w ogóle to twój lekarz wyraził na to zgodę nie ostrzegał cie że może to tobie zaszkodzić bo mi to uświadomił endokrynolog i dzięki temu mój stan jest o wiele lepszy niż wtedy gdy mieszałam norprolac z anty.

Gość kristi221
renata 85 polecam żebyś udała się jeszcze do innego lekarza niech skieruje cię do jakiegoś endokrynologa bo wynik twój nie jest prawidłowy ja mjiałam 1200 to od razu skierowali mnie do endokrynologa i przepisał mi norprolac który biorę od pół roku i jest poprawa. co to w ogóle za lekarz który stwierdza że jes dobrze totalna bzdura. skorzystaj z mojej rady i zrób to co napisał wyżej

Gość moniaa27
Hej widze ze takich jak ja przybywa. Dawno tu nie zagladalam bo moja prl zmniejszyla sie do 31 przy normie 25. Ale dziewczyny ja jestem dobrym przykladem ze tabletki (niestety bromergon) moga dzialac. Pierwsze badanie jakie mialam to 321 przy normie 25..... potem przy innym wskazniku przy normie 500 ja mialam ponad 12 tys!!!!!. az trzy strzalki w gore mialam przy wyniku ...cos to oznaczalo. ALe zjadalam ten bromergon najpierw po polowce a potem po 2 tabletki. tez chodzilam po scianach wymiotowalam...zaliczylam dwa zemdlenia w nocy jak wyszlam po wode....ale teraz po prawie 1,5 nie zazywania mam 31....przy normie 25. Za niedlugo pojde do lekarza i zapytam...czy brac nadal czy nie......

Gość 19-stolatka
mam pytanko, biorę lutenyl na wywołanie miesiączki i chciałam się dowiedzieć, czy lek ten powoduje tycie

Gość Andzio
CZEŚĆ! Mam pytanie, mam podwyższoną prolaktyne, czy może to również powodować trądzik? z góry dzięki za odpowiedź.

Mam pytanie odnośnie samego badania prolaktyny,jak czytam w większości przypadków badanie takie odbywa się po połknięciu tabletki. U mnie było inaczej poszłam na badanie pobrali mi krew i już. Mój wynik to 455.7 uIU/ml gdzie norma według informacji na karcie jest 127-637. Czy to badanie było przeprowadzone dobrze i co myślicie o moim wyniku. pozdrawiam

Gość bella76
prawidłowo zbadali prolaktyne-po pobraniu krwi-jest jeszcze badanie prolaktyny po mtc .......a skoro juz tu jestem....u mnie dziewczyny nic sie nie zmieniło....NIESTETY-i znów depresja stoi za moimi drzwiami-dostałam nowy lek ale czuje sie po nim bardziej niz fatalnie---mój lekarz delikatnie chyba daje mi do myslenia o inseminacji...ale ja czuje sie jakby to wszystko nie dotyczyło mnie tylko toczyło sie gdzies obok.Wcale nie weszłam w nowy rok z nowymi marzeniami tylko ze starymi problemami-wam natomiast zycze wszystkiego co najlepsze ,zrozumienia i zdrowia!!!

Gość rad
nie jest duża a dlaczego zdrowie jest najważniejsze

Gość bella76
Kochane dziewczyny ! czy ktoras z was moze mi opowiedziec o badaniu droznosci jajowodów?jak to wyglada ,ile trwa,czy jest bolesne itd-z góry dziekuje za odpowiedz:)i czy któras z was miała moze inseminacje i przede wszystkim czy sie udała?

Gość ma.ja
Witam!Widzę że nie tylko ja mam problemy z prolaktyną.Mam pytanko czy któraś z Was miała w związku z podwyższoną prolaktyną bóle kostno-stawowe nasilające się w połowie cyklu?

Gość kruszi
hej, mam 27 lat. od dwóch lat jestem mężatką, i usilnie staramy sie o małe baby. niestety mimo moich wielu wizyt u wielu doktorów nie udaje nam sie. mam za dużo prolaktyny ale żaden z doktorów nigdy nie zaproponował mi konkretnych badań. duphaston niczemu nie pomógł -no oprócz tego że bardziej chciało mi sie figlować z mężem :). miesiączki mi sie rozregulowały do tego stopnia ze mam je raz na 1,5 miesiąca. a podminowana jestem wtedy do potęgi entej. czy zna może któraś z was dobrego endykrynologa w Elblągu lub okolicy?

Gość Elis 79
Ja równiez mam problem z prolaktyna,od miesiaca biore broomka i od tego czasu mialam juz 3 razy okres przeplatany plamieniami [w ciagu miesiaca]dodam ,że zawsze mialam regularne miesiaczki-bardzo sie tym denerwuje,czy któras z was tez miała takie problemy.Prosze o odpowiedz.Pozdrawiam

Gość miloku
witam . ja znam dobrego endokrynologa z Elblaga. doktor Ładynski przyjmuje w prywatnym gabinecie na modlinskiej i jeszcze na prywatny gabinet hmm to jest chyba okrzei ale pewna nie jestem. przepisal mi dostinex i pomogl na jakis rok i po roku znowu prolaktyna w gore , ale znia to juz tak jest jak roz sie podniesie to trzeba kontrolowac. pozdrawiam i zycxe powodzenia w staraniach o baby:)

Gość miloku
Elis ja mialam jeszcze lepiej z okresem raz na rok !!! po dostinexie sie w miare uregulowalo (co 1,5 miesiaca) i po jakims czasie znowu zaniknal i okazalo sie ze znowu prolaktyna podskoczyla.

Gość aniap
witam serdecznie. a ja doktorowi Ładyńskiemu z Elbląga, nie wieże!!!! zaczęłam do niego chodzić bo miałam za dużo włosów tu i ówdzie. lecz moim największym problemem była i jest do tej pory nadwaga . jak sie później okazało- po badaniach także hormony, prolaktyna, testosteron i wiele innych. według danych powinnam być mężczyzną a do tego być osoba bezdzietna. kiedyś miałam miesiączki bardzo nieregularne. gdy brałam Diane 35 miesiączki mi sie uregulowały włosy nadal rosły jak oszalałe. doktor chciał mi dać leki na wagę których nie mogła zażywać inna pacjentka a nie były one takie tanie bo 20 tabl kosztowały u niego 250 zł. przestałam do niego chodzić bo chciał zarabiać na lewo kosztem pacjentek. wypróbowałam wielu doktorów i doktórek. obecnie znalazłam pomoc i oparcie w pewnym doktorze ale wiele przede mną. acha zapomniałam dodać ze staram sie o dzidzie z mężem od dłuuuuugiego czasu. doktorek :) stwierdził ze były u niego jeszcze większe pacjentki niż ja i im sie udało zajść w ciąże i urodzić zdrowego dzidziusia, wiec żyjemy z mężem nadzieją że i nam się uda:) wiecie co..... najgorsza ze wszystkiego jest presja jaką wywierają rodzice i rodzina na to, że nie mamy jeszcze dzieci a to w ogóle nie jest takie proste jak sie wydaje gdy ma sie za dużo prolaktyny i całej gamy hormonów. no cóż ale będziemy próbować, z każdej możliwej strony. mój mąż chce iść na badanie plemników. ehhhhhhhhhh nigdy nie myślałam, że tak ciężko jest się starać o potomstwo. no ale głowa i uszy do góry :) będzie dobrze :0. pozdrawiam

Gość iwa30
biorę bromergon przez tydzień.W piatek miałam urodziny i nie wzięłam ponieważ ktoś mi powiedział ze nie łaczyć z alkoholem.czy to prawda?