Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika 28

dlaczego ta prolaktyna jest taka duza?

Polecane posty

Gość CC
Hej, aimee24 :). Nie wiem co co poradzić to zależy na kiedy masz zaplanowane dziecko i jak długo możesz spokojnie zwlekać z ciążą (miedzy innymi od tego ile masz lat). Lekarze, lekarzami znami ich duzo i wiem, ze potrafią się mylic i robic jak im wygodniej. Ja się leczę w Poznaniu w szpitalu na ul. Polnej i tam mają taką szkołę, że tabletki antykoncepcyjne i hiperprolaktynemia oraz branie bromokryptyny nie idą w parze. Pozdrawiam.

Gość aimee24
hm no w krakowie chyba nie mają nic przeciwko łączeniu heh...czekam cały czas na odpowiedz tego engo-gin z neta...pewnei na urlopie jest :D Bardzo jestem ciekawa jego opinii. dzięki za zdanie w tej kwestii

Gość CC
Hej, dziewczyny! Moja prolaktyna teraz to tylko 16 ng/ml :) nie muszę zwiększać dawki bromergonu :). Jak ja się cieszę! Ale zebym się nie cieszyła za bardzo to mam sobie mierzyć temperaturę, żeby sprawdzić czy mam jajeczkowanie. Czy któraś z was to robi? Jak wytrzymać z takim niewygodnym nowym obowiązkiem? Mi ledwo starcza cierpliwości na branie bromergonu ...

CC -ja mierze temperatute i to smama dla siebie a nie z przykazu lekarza. Musie Ci powiedziec że dość szybko bo po 4 mieś miałam ładny skok temperatury, śluz -i to mnie cieszy.Bromek biore juz 15 miesięcy i nie sprawai mi to wiekszych trudności w dyscyplinie-tylko ciągle musze biegacpo recepty. Biore 3 opakowania na miesiąc a nie bardzo lekarze chcą wypisywac więcej.

cd do CC -a co do starań o dziecko i wieku to mój ginio mówi to samo -tyle tylko ze ja mam już własnie te 3 lata wiecej na karku.A odczucia takie jak Ty.

Gość CC
Lusia, to widzę mamy tak samo i mi też za 3 lata nie przyjdzie wielki pociąg do rozmnożenia się. Może to trzeba jakoś tak na siłę? Własnie kupiłam sobie termometr elektroniczny, co by nie mierzyć tej temperatury wieczność. Bede mierzyła pod językiem, nie zależy mi na super dokładności. Z własnych odczuć wydaje mi się, że tak co trzeci okres to mam owulację, i nie czuję jej potrzeby co jest najgorsze :(. Ogólnie całość leczenia budzi mój wewnętrzy irracjonalny sprzeciw, bo przecież prawie nic mi nie dolega, ale jakoś znajduję wsparcie w moim mężczyźnie. I chciała bym żeby kiedyś się 2-3 bochory (słowo dzieci przychodzi mi na myśl tylko ze względów poprawności politycznej) się w naszym związku pojawiły. Myślisz, że jakbyś zaczęła starać się o dziecko wczesniej to było by lepiej?

A ja czuje potrzebe leczenia choćby ze względy na długie cykle i nawet ich zanik, ból piersi jaki atakował mnie juz na dobre 10-14 dni przed miesiączką i ten mlekotok który był coraz większy. Wydaje mi sie ze jakbym tak miała okres co 3-4 mieś to generalnie byłoby to niezby zdrowe, prolaktyna rozszalałaby sie i miałaby za duży wpływ na inne hormony. Nawet nie chce domyślac sie jakie byłyby skutki za kilka lat.Zreszta mam podejrzenie gruczolaka a ten mógłby rozrosnąć sie albo powstać jeżeli go nie ma( z tymi badaniami to tez różie jest). I to tyle jeżeli chodzi o stronę zdrowotną, a o dzieciach myśle ale jakoś tak ciężko podjąć decyzje.Dobra nie bede zbytnio przejawiać swoich,,zapędów anty\" bo jestem raczej w mniejszości. Pozdrowionka.

CC ale nie wiem zy wgryzłaś się w temat termometrów. Z tego co czytalam to tylko jeden rodzaj t.elektronicznych jest polecany do taki pomiarów.Poszperaj ewentualnie na stronach naturalnego planowania rodziny-tam są takie info, albo na forach o podobnej tematyce. Ja jak narazie na rtęciowym jade.

Gość DD22
Cześć dziewczyny, juz dawno nie wchodziłam na to forum. Dwa lata temu okazało się ze mam hiperprolaktynemie -prolaktyna (po tej specjalnej tabletce) ponad 5000, po półtorej roku leczenia spadła mi, ale niewiele, bo do około 4700, dodatkowo mam niedoczynność tarczycy, na która też się leczę od roku. Ja brałam przez te połtorej roku leczenia zamiast bromka tak jak większość z was to primulot nor- chyba to było na zwiekszenie progesteronu i nor prolac na zbicie prolaktyny. W zimę moja lekarz przepisała mi razem z norprolackiem Diane, (bo miałam problem z trądzikiem), ale że źle ja tolerowałam, przestałam ją brać. Przed wakacjami moja Pani doktor przepisała mi yasmin. Biorę juz trzeci listek. Jak zapytałam ja czy tak można skoro przez półtorej roku walczyłam, z prolaktyna to czy nie powinnam dalej jej zbijać, ona na to ze mam dopiero 22 lata i skoro teraz jeszcze nie chce mieć dziecka to będę miała czas na leczenie. Ale czy rzeczywiście?? Czy za parę lat nie okaże się, że wybranie antykoncepcji zamiast leczenie prolatyny było błędem? Fakt teraz mam 22 lata, studiuje, więc nie planuje dzidziusia, ale za te 3, 4 lata bardzo bym chciała być szczęśliwą mamą zdrowego maleństwa. Cały czas wierzyłam, że moja lekarz wie co robi, ale teraz coraz mniej jestem tego pewna...

Gość aimee24
DD22 no ja mam podobny problem aczkolwiek biore 3/4 bromergonu do piguł ...nie wiem jak to na siebie wpływa ale chyba hamuje mi zbyt ta prolaktyne bo wiemy że piguły ją podwyzszają. A tobie lekarz kazał odstawić lek na prl? jak bierzesz pigułki? heh chyba faktycznie każdy ma swoją szkole leczenia ...ciekawa jestem jednego : jeśli brałabym piguły bez bromka i prolaktyna podwyższyła by sie bardzo to czy nie dostałabym @ ? musze zapytać moją gin o to.. pozdrawiam

Gość Angela44
Czesc ja lecze moja powyzszona prolaktynke juz okolo 5 lat(mam dopiero 20) przez ten caly czas jestem faserowana roznymi prochami min. tez bromergonem po ktorym syrasznie zle sie czulam mdlalam po kilka razy dziennie wymiotowalam i mialam nudnosci bylo mi zimno nawet przy upalach na dworzu mialam dreszcze i nie moglam wyjsc sama z domu. lekarze zmieniaj mi leki po ktorych niby mam sie lepiej czuc ale jest podobnie a prolaktynka rosnie i rosnie i szczerze to nie wiem czy jest na to jakies lekarstwo czt mozna pomoc , zapomnialam napisac ze wyladowalam w szpitalu na odzdiale ginekologicznym -endokrynologicznym i tez nie potrafili mi pomoc takze zycze wam powodzenia w dalszym leczeniu i przede wszystkim rezultatow powodzenia

Gość ajaga
czesc wiem przz co przechopdziłas i przechodzisz. Ja lecze sie od 3 lat ale jestem "stara" bo mam 50 lat. rowniez ciagle biore lekarstwa na PRL na, niedoczynnosc tarczycy. Czuje sie ohydnie. Czasami mam tego wszystkiego doŚĆ. Ciekawa jestem czy miałaś wykonywany rezonans i czy coś Ci wykazał porponowlai Ci operację? Jaki masz poziom PRL?Ja mam mikrogruczolak wielk.7mm. Ciągle walczę ale pewnie ciągle wisi nade mna operacja.Jestem zmeczona tym wszystkim.Jestem pełna podziwu dla Ciebie. Trzymam kciuki!

Gość do ajagi
a ile masz prolaktyny? ja mam mikrogruczolaka 3 mm i prlaktyne nie zbyt wysoka ok 30 w jednostkach do 25 ! , jak długo sie leczysz ja 4 lata!!!!zazywam poł bromergonu , dopóki guz nie rosnie to na operacje nie ide

Gość ajaga
W tej chwili mam 98 PRL czyli 3 krotnie wiecej niz norma.Od 4 miesiecy nie mialam okresu wywolali mi teraz Dupfastonem.Tak dostalam okres.Zaraz lepije sie czuje, nie jestem taka opuchnieta.Jednak mlekotok pozostal.Dwa lata temu stwierdzono rezonansem mikrogruczolaka 7mm.Od chyba 3 klat biore a wlasciwie bralam Parlodel 5mg.kazdego dnia.jednka w styczniu odstawiono mi Parlodel bo mialam lepszy reoznans i PRL. Teraz mam wyznaczone badanie na grudzien ale iwdze co sie dzieje. Oprocz tego biore kazdego dnia Elthyrone /mam niedoczynnosc tarczycy.Biore taz lek Cital na depresje.Wiem teraz ze hormony to WSZYSTKO.Zdrowie fizyczne i psychiczne.Tak trudno sie leczy to wszystko. Czasami wolalbym by mnie operowali bo nie mam sil zle sie czuc i normalnie funkcjonowac.jestem ciekawa jak bylo u Ciebie czy proponowali Ci operacje i czy np.mialas robione pole widzenia u okulisty?Wiem np ze tez nie wszystkie tabl.hormonalne badź antyk sa wskazane przy naszych dol.Można ale nie wszystkie.napisz prosze jakie Ty masz objawy czym sie leczysz i czy to skutkuje?Pozdrawiam i życzę duzo sił!

Gość do ajagi
ja miałam jedyny objaw to mlekotok i nic wiecej acha i włosy mi cos zaczeły wypadac

Gość cd do poprzedniego
miałam robione pole widzenia ale mikkrogruczolak nie naciska na skrzyzowanie i nerwy wzrokowe , operacje proponowali ale do 1 cm jak nie urosnie to sie nie zgodze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! prolaktyne mam sredni w normie waha sie od 25 -ok35 i nic wiecej nie rosnie . wszystkie inne hormony mam w normie

Gość ewelina23k
Witam W marcu zrobilam sobie badania m.in prolaktyny, okazalo się ze mam jej 57ng. Od tamtego czasu nie zaczęlam się leczyć, we wrzesniu planuje zrobić badanie z obciązeniem(po tabletce)Nawet nie wiedzialam ze to taki problem. Dodam, ze zawsze mialam nieregularny okres, na 2 tyg przed miesiączką strasznie bolą mnie piersi, mam mdlości, często mam bole glowy

Gość do ajagi
i okres tez mam bardzo regularny co 28 - 30 dni , a mikrogruczolak jest ;-(

Gość Ajago a wiesz ze leki
na depresje równiez powoduja podwyzszony poziom prolaktyny!!?

Gość DD22
Aimee24, właśnie chodzi o to ,że moja ginekolog po długim okresie leczenia stwierdziła, że skoro teraz nie chce zachodzić w ciążę i w najbliższej przyszłości też nie, to na chwile obecną mogę odstawić leki na zbijanie prolaktyny -od 3 miesięcy nie biore żadnych i brać tylko antykoncepcje- w tym wypadku Yasmin. Zaczęłam martwić się czy to jest słuszne podchodzenie do sprawy mojej lekarz, kiedy miesiąc temu wylądowałam w szpitalu i tam lekarze byli w szoku, ze mając hiperprolaktynemie biore antykoncepcyjne, powiedzieli, że tak nie wolno. No i co ja mam o tym wszystkim sądzić??? Teraz i tak musze zrezygnowac z brania antykoncepcyjnych-Yasmin bo od tygodnia mam okropne uczulenie na całym brzuchu, plecach i ciągle się powieksza, raczej to własnie od Yasminu, ale może któraś z was też miała podobną alergie na leki???

Gość DD22
A może któraś z was chodzi do lekarza z prawdziwego zdarzenia, który nie dostaje od koncernów farmaceutycznych drogich prezencików by ten przypisywał ich leki i leczy a nie szkodzi?! Może macie w Gdańsku takiego ginekologa? Jeśli tak to prosiłabym o informacje.

Gość xxxxxxxxxxxxxxxxx
wiecie co to ja sie juz pogubilam, moja gin tez przepisala mi bromek i anykoncepcyjne. wprawdzie powiedzial zebym ine brala ich razem np wieczorem ale nic o tym ze tego nie wolno. pogubilam sie bo ja wlasciwie dzidziusia chcialabym juz miec... i moge odstawic anty, ale co z bromkiem??? naprawde juz nie mam pojecia co robic. chyba do kolejnego lekarza sie udac....

Jak poszłam do gnia z wynikami(prl, androgeny) bez mrugnięcia powieką przepisałm mi bromek, tabletki i coś tam na androgeny(nie ważne).Tylko tyle ż ebył to ginekolog w przychodni który przyszedł na zastępstwo (mojego lekarza akurat nie było, a poszłam na wizyte bo tylko tak mogłam wyciągnąc z gabinetu wynik tomografii, ale to też mniej ważne). Potem poleciałam zaraz do lekarza do którego chodze, ale prywatnie(bo w przychodni miał urlop i długo musiałabym czekać) i jego podejście było zupelnie inne.Powiedział że odradza tabletki bo przy hiper. sa przeciwwskazania do antykoncepcji hormonalnej. Ja osobiście nigdy nie byłam zwolenniczką tabletek i tak czy siak nie zazywałabym ich-no chyba ze w celach leczniczych. Tabletki podnosza prl, bromek obniża-jeden wielki cyrk miom zdaniem.

Gość absolutnie nie wolno
bran tabsów antykoncepcyjnych i bromergonu . Tabletyki moga podwyzszac poziom prl !

Gość ajaga
Dziewczyny! wiem, ze nie wszystko można łączyć.Miałam to szczeście /pewnie? że straciłam przytomniść w innym kraju i tam dobrze mnie zdiagnozowali. Tu leczyłam sie 4 lata u wszystkich specjalistow. każdy widział tylko swoją "działke".A to wszystko wina gruczolaka przysadki. Leczę sieę od dwóch lat.Wiem, ze można brać leki natyknoc. lae ważne które nie wszystkie. J brałam prze zkilka miesięcy '"GRACIAL" razem z PARLOPDELEM i czułam się bardzo dobrze. Miesiączki miałam noramlne. Wiem jest to lek Belgijski ale na p[ewno jest jakis odpowiednik tego.Jeśli chcecie to mogę przsłac Wam skład leku i to nieprawda że nie wolno ważne tylko że nie wszystkie. Pamiętam że tam w Belgii lekarz gin./mówił, ze ważne jest że nie wszystkie hormony wolno brać razem tylko niektore.Wszystkie wqalczymy z tą samą chorobą, ale każdy ma inne możliwości, doświadczenia. Ja np teraz muszę jechac na kolejny rezonans do kraju gdzie miałam to szczęścier że zaopiekowano sie mna, moją chorobą.Mam tez dodatkowe porblemy bo tak jak któras z Was dostałam jakies uczulenie czy coś .Nie wiem dostaje na ciele jakies punkty czerwone które potem stają sie plamami czerwonymi. Tak jakby jeszcze nie było dosć problemów ze zdrowiem.Trzymajcie się i pamiętajcie DO PRZODU!!!!NIKT ZA S TEGO NIE ZROBI!!! PROBUJCIE!!Trzymam kciuki

Gość DD22
Mam pytanie do dziewczyn, które brały pigułki antykoncepcyjne. Biore Yasmin od niedawna bo dopiero zaczęłam 4 tabletke z trzeciego opakowania (czyli leci 3 miesiąc), dostałam to potworne uczulenie o którym juz pisałam na brzuchu, plecach, dekolcie, ramionach i teraz zauważyłam,że rozchodzi sie nawet na nogi. Wobec tego chciałabym jak najszybciej przerwać branie pigułek. Tylko nie wiem czy mi wolno tak rezygnować niekończąc listka?? Zresztą 5 dni temu skończył mi się psełdo okres (bardziej to było plamienie). To czy jak teraz zrezygnuje od tak sobie nie zaszkodze bardziej swojemu organizmowi?? I czy jeżeli biore tabletki o 20 godz. a dzis kochałam się rano z chłłopakiem to czy jesli nie wezme juz dzis pigułki nie ma prawa dojść do zapłodnienia??? Ta piekielna wysypka mnie przeraża nie wiem co robić:(( Wczoraj byłam u dermatolog to przepisała mi jakies tam leki ale wydaje mi się że wysypki nie zwalcze poki nie odrzuce pigułek. Pewnie macie wieksze doświadczenie w tabletkach antykoncepcyjnych, czy któras z was rezygnowała z nich od tak sobie??

Gość CC
Takich czerwonych plamek rozszerzających sie w wieksze plamy nie wiązałam nawet z leczeniem prolaktyny. Dwa razy cos takiego miałam i znikało po jakims miesiącu czy dłuższym czasie. Ja jestem alergikiem i czesto mam takie krostki na ciele jak sie połakomie na coś na co mam uczulenie ale to było dużo gorsze od tamtych krostek. Piekło jak poparzone. Ale znikło i jest ok. Zastanawiałam sie czy to nie jest jakis rumień wskazujący na boreliozę ale kleszcza nie miałam od jakis 15 lat zadnego. No to wiem, ze moge sie tego pewnie spodziewac jeszcze w przyszłości.

Gość dfdd
hej biore od roku duphaston i bromergon i dalej niemam dziecka na kture czekam z niecerpliwoscią pare dni temu bylam u lekarza z wynikami i okazalo sie ze są dobre z tegopowodu mam zmniejszoną dawke leku z jednej nz ćwiartke ale i tok tyje

Gość aimee24
DD22 mam nadzieje ze nie przerwałaś wtedy brania piguł. Nie należy tak przerywać nagle, poza tym współżyłaś więc to grozi ciążą. Nigdy nie miałam takich plamek, zadnego uczulenia na antykoncepcje,ale ja biore harmonet i jestem bardzo zadowolona. Najlepiej by było jakbyś poszła z tą wysypką do gin i niech Ci zmieni piguły i ona powie kiedy, co i jak. A co do yasmin to ja już nie wiem co sądzić bo ostatnio czytałam dość niepokojące opinie na ich temat. Ale to też nie wiadomo czy to prawda.... pozdrawiam ps. ja wciąż biore bromergon i harmonet ale jedno rano a drugie wieczór...może o to właśnie chodzi aby ich nie łączyć ..nie wiem...