Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika 28

dlaczego ta prolaktyna jest taka duza?

Polecane posty

Gość anusia_88
nie mialam zadnych wyciekow ale obawiam sie ze moga byc;/ bo bola mnie piersi i sa takie nabrzmiale ;/ staram sie nie przejmowac tym ale bardzo sie boje co mi na to powie lekarz.. w poniedzialek mam wizyte mam nadzieje ze bedzie ok... chociaz coraz bardziej w to watpie. a ty przyjmujesz jakies leki na ten gruz? czy jak?? a jak tak to czy mozna przyjmowac tabletki antykoncepc.?

Gość aneczka_88
wyzej zle sie podpisalam...;p

Owszem, biorę Bromocorn łącznie 10 mg czyli 4 tabletki dziennie. Są różne leki-praktycznie 3 rodzaje(tzn każdy ma inna substancję czynną)-rozpiętość od 3,20 do 300 zł za opakowanie. Wszystko zależy ile tabletek się bierze. Najdroższy lek-Dostinex gdzie w opakowaniu jest 8 tabletek bierze się 1-2 razy w tygodniu od pół to 2 tabletek. W zależności od konkretnego przypadku.Ja biorę najtańszy ale za to 4 tabl. dziennie a w opakowaniu jest ich 30.Na dłuższą metę trochę kasy za leki wychodzi.Wybór leku zależy tez od lekarza-mi np wszyscy polecają polski najtańszy i nie bardzo chcą wypisywać coś innego. Po pierwsze powinnaś powtórzyć badanie prolaktyny i dalej szukać przyczyny jej nadmiaru. I pamiętaj że tomografia komputerowa raczej nic Ci nie pokaże-tutaj potrzebny jest rezonans magnetyczny. Masz bóle głowy?

Gość aneczka_88
ostatnio coraz czesciej mam bole glowy...;/ praktycznie codziennie... a czy biorac te leki mozesz brac tabletki antykoncepcyjne?

Gość EfQa
Oj Aneczko nie chce cie martwić ale to właśnie tabletki anty nakręcają prolaktynę i powodują że wzrasta. Wydaje mi się że nie powinno się brać obu tych rzeczy na raz ale Lusia jest lepiej obeznana w tym temacie więc może coś odpowie...

Gość EfQa
Kurcze przez taka prolaktynę dwa lata wyjęte z życiorysu miałam i nie wiedziałam co mi jest.

Gość aneczka_88
a jakie mialas jeszcze objawy? glowa cie tez bolala??

Aneczka bóle głowy to poważny argument do tego abys jednak miała zlecony rezonans. Musisz to zaznaczyć bo ja nie narzekałam i jakoś o rezonans było trudno. A bóle glowy miewam tyle tylko że znośne. A trwało to juz kilka łądnych lat-tyle tylko ż eja zwalałam to na pozostałości po zapaleniu opon mózgowych. Pozdrawiam.

Gość Elis 79
hej ja miala prolaktyne wyższa o 100% ponad norme,pani doktor zleciła mi badnie hormonów, tarczycy,badanie usg oraz pole widzenia oka-wszystkie badania wyszły mi dobrze wiec stwierdzila ,że mam brac ,,bromka"i starac sie o dziecko.Jak uwazacie czy powinnam jeszcze zrobic jakies badania?Pani doktor stwierdziła,że jesli po ok pól roku nie uda mi sie zajsc w ciaże wtedy wysle mnie na badanie droznosci jajowodów.Myslicie ,że ma racje czy lepiej poszukac innego lekarza?

Hej, urodziłam tydzień temu mojego synka :). Jestem bardzo, bardzo szczęśliwa. Mały jest cudowny! Niestety miałam cesarkę, po 22h walki o poród siłami natury. Przy 8,5cm okazało się, że mały źle ustawił główkę w mojej przymałej miednicy. Żadnej z tych 22h nie żałuję, skurcze bolały mniej niż najboleśniejsza miesiączka no i kompletnie inaczej się ten ból odbiera :). Jak na \"po cesarce\" to jestem super hiper sprawna. Jutro ściągnięcie szwów i już prawie nie będę miała ograniczeń. Jak widać warto się leczyć :) Aneczka_88, tak to bywa, że prolaktyna jest b. wysoka. Doprowadzi Cię to pewnie do gabinetu endokrynologa a później do apteki po jakiś lek. Leczyć się należy nie tylko jak się chce zajść w ciążę, warto też aby zapobiec problemom z piersiami. Tabletki antykoncepcyjne przy hiperprolaktynemii odpadają, bo może być jeszcze gorzej! Ja leczyłam się od 16roku życia :(, na początku strasznie tego nie akceptowałam, mam tzw. \"hiperprolaktynemię czynnościową\" (czyli tą nie wiadomo skąd). Elis 79, myślę, że lekarka ma rację. Mogła byś jeszcze pobawić się w \"naturalne metody planowania rodziny\" mierząc temperaturę i obserwując inne objawy płodności sprawdzić czy masz owulacje. Wtedy łatwiej się wystarać o dziecko bo wiadomo w jakim czasie :). Pozdrawiam, CC

Gość aneczka_88
bylam wczoraj u lekraki przepisala mi leki i kazala jedynie zrobic u okulisty pole widzenia i zrobila mi cytologie nic wiecej!! troche mnie zdziwila bo liczylam na skierowanie na rezonans ;/ ona sama sie zdziwila ze mam taki wysoki wynik ale w sumie nic wiecej nie zrobila w tym kierunku.. zastanawima sie nad zmiana lekarza... co o tym myslicie??

Pole widzenia pod kątem neurologicznym-nie wszędzie sa takie aparaty. Więc zanim sie zarejestrujesz a potem poczekasz na wizyte to zorientuj sie czy dany lekarz wykonuje takie badanie. Dwiedziałam się o tym w gabinecie i dlatego wprowdzam uściślenie. Jeżli pole widzenia jest w jakis sposób zawężone to znak że trzeba szukać gruczolaka. Ale powiem Ci z własnego doswiadcznia, zależy od umiejscowienia ale małe gruczolaki nie uciskaja na nerw wzrokowy i tym badaniem ich nie wykluczysz. Jeżeli nie dostaniesz skierowania od innego to trudno. Zorientujesz się jak działaja na Ciebie leki. Po tym też można cokolwiek sie domyslać. Nie przejmuj sie jak bedzie Ci pod górke bo niestety o takie skierowanie trzba walczyć. Ja dostałam je po 2,5 roku marnej walki z hiperprolaktynemią. Wiedziałąm ze ma guza ale ie znałam jego rozmiarów. Pisze to często ale jak chcesz pogadac bardziej szczegółowo to napisz do mnie na gg 9502582. Złapiemy sie jakoś.

Gość maksewa
Cześc dziewczyny! dołaczam do grona,własnie dzisiaj odebrałam wyniki badań: prolaktyna 39,3 ng/ml, a norma 1,9 - 25,9 ng/ml, po 1 godz. MTC 55,7 ng/ml,po 2 godz MTC 49,5 ng/ml.Mam wszystkie objawy o których piszecie tzn: mam bóle głowy z migotkami(podobno to migrena),nerwice, mleczko w piersiach,przebarwienia na twarzy, pokrzywke itd. Mam wizyte w piątek u mojej wspaniałej pani gin, ale po przeczytaniu waszych wypowiedzi bardzo się boję.Czy moja prolaktyna jest taka groźna?Najbardziej boje się tego guza. Pozdrawiam

Maksewa powiem Ci że chyba jeszcze nie spotkałam sie( nie cztałam) z tak niewielim wzrostem po meklopramidzie.

Gość maksewa
Mam rozumiec,że nie jest tak źle z moją prolaktyną?

Gość maksewa
Lusia 79, może pogadamy na gg.Ja twoje gg mam już zapisane,a moje gg to 12464983. Chciałabym coś wiecej wiedziec.

Gość Gazela2
ja na prolakyne lecze sie 3 rok juz a 4 na tarczyce. zawsze bralam bromergon a ze poprawy nie widac to mi na norprolac zmienila lekarka troche sie gorzej czuje i zastanawiam sie nad powrotem do bromergonu. Pytalam ja o rezonans powiedziala ze nie widzi takiej potrzeby bo po tej tabletce mtc stwierdza czy jest gruczolak czy nie. podobno jak po mtc jest wyzsza prolaktyna 4 czy 5razy i wiecej to ok jak skok jest niewielki to raczej gruczolak. u mnie byl skok prawie pieciokrotny wiec powiedziala ze nie mam guzka. Ale glowa mnie boli juz 5ty miesiac i poszlam do ogolnej lekarki po skierowanie do neurologa w nadziei ze mi da skierowanie na rezonans. a slyszalyscie cos o tym po co sie bada prolakt. po tej tabletce mtc??

Gość do ajagi an44
mam pytanie u jakiego ginekologa leczysz sie w belgii i czy mowi po polskiu a moze znasz dobrego endykronologa poniewaz mam niedoczynnosc tarczycy teraz wyszlo mi z badan krwi tsh4.51 i dostlam tez elthyrone25

Cześć dziewczyny! U mnie 5 lat temu wykryto gruczolaka przysadki mózgowej. Wynik prolaktyny był szokujący przy normie 530 ja miałam 5300.. SZOK!!! Dostałam skierowanie do okulisty, na prześwietlenie głowy.. i w końcu na rezonans magnetyczny. Moje objawy były takie: wyciek z piersi, bardzo wysokie OB i zanik pożycia seksualnego. Endokrynolog dał mi Bromergon ale nie mogłam go zażywać. Brałam go około 2 miesięcy i musiał mi lekarz zmienić na Parlodel. Po zażyciu przez kilka miesięcy Parlodelu prolaktyna spadła mi na 1550. W tej chwili moja prolaktyna to 660. Raz jest mniejsza a raz większa.. Mam duży problem z kupnem tego leku w mojej miejscowości. Po dwóch latach lekarz zrobił mi rezonans i wyszło że gruczolak zniknął.. Ahaaa dziewczyny nie bierzcie tabletek antykoncepcyjnych jeśli nie ma potrzeby.. ja brała przez dwa lata Cilest jak się okazało mój organizm nie może brać żadnych tego typu leków, między innymi branie tego leku było jedną z przyczyn powstania u mnie tej choroby. Czytałam na tym forum że dziewczyny boją sie rezonansu.. ale nie ma się czego obawiać. Pomóżcie mi w znalezieniu tego Parlodelu. Jeśli chcecie się czegoś dowiedzieć lub po prostu pogadać.. piszcie a ja z chęcią odpowiem. E-mail: kamilka9638@onet.eu

Gość euredyka30
Witam was serdecznie. Mój poziom prolaktyny to 68.9 jest bardzo wysoki, też zażywam leki .Ale niestety żaden lekarz nie może mi pomóc albo nie chce. Mam straszne bóle głowy i słabe miesiączki jakoś sobie radze ale proszki przeciw bólowe już nie pomagają nawet ketonal100 Może znacie jakiegoś dobrego ginekologa na terenie Krakowa? Mam jedno dziecko i nie wiem czy można mieć drugie ? Pozdrawiam.

Dziewczęta, miałam prolaktynę 52. Lekarz przepisał lek ten drogi za 300PLN. Brałam po pół tabletki i zjadłam prawie całe opakowanie. Dziś odebrałam wyniki badań i wynik mam 0,9ng/ml a norma jest 3,24-29,12. Czyli tak się poprawiło aż się pogorszyło - poziom jest za niski. Czy wiecie jakie mogą być konsekwencje i czy mam się tego obawiać?

Gość Elis 79
do Marzenki 76-mialam podobna sytuacje po "bromku"pani doktor zmiejszyla mi dawke i teraz jest ok-mysle ,że z twoim lekiem bedzie podobnie-pozdrawiam

PRL O MIN 1503 uLU/ml PRL 60 MIN PO MTC 8532 ulU/ml czy to źle? tzn wiem że pierwszy wynik poza granice normy 3 razy, ale w drugim nie ma podanych przedziałów, więc chciałabym sie zapytać doświadczonych kobiet? z góry dzięki pozdrawiam :)

PRL O MIN 1503 uLU/ml PRL 60 MIN PO MTC 8532 ulU/ml czy to źle? tzn wiem że pierwszy wynik poza granice normy 3 razy, ale w drugim nie ma podanych przedziałów, więc chciałabym sie zapytać doświadczonych kobiet? z góry dzięki pozdrawiam :)

PRL O MIN 1503 ulU/ml PRL 60 MIN PO MTC 8532 ulU/ml czy to źle? tzn wiem że pierwszy wynik przekracza norme 3 razy, ale jeśli chodzi o 2 to nie ma podanych przedziałów, wiec chciałabym zapytać doświadczonych ludzi z góry dzięki pozdrawiam :)

PRL O MIN 1503 ulU/ml PRL 60 MIN PO MTC 8532 ulU/ml czy to źle? tzn wiem że pierwszy wynik przekracza norme 3 razy, ale jeśli chodzi o 2 to nie ma podanych przedziałów, wiec chciałabym zapytać doświadczonych ludzi z góry dzięki pozdrawiam :)

Gość sabina_szczecin
Witam wszystkie Panie na tym forum Mam pytanie odnośnie prolaktyny. Pół roku temu przy robieniu badań wyszło, że mam podwyższoną. Pierwsze pobranie 64, drugie po godzinie 286. Rezonans wykrył 0,3mm mikrogruczolaka. Zostały przepisane mi tabletki - Cabergollin. Po 2 m-cach zażywania miałam robione kolejne badania. Wynik: pierwsze pobranie 1,2, po godzinie: 1,2. Nie widziałam tych wyników, bo były wpięte w moją dokumentację choroby. Nie jestem też pewna czy dobrze usłyszałam. Hm.. Czy jest możliwe zajście w ciążę pomimo obecności mikrogruczolaka? Nie wiem, czy teraz prolaktyny nie mam za mało, bo gdzie nie znajdę w necie, to normy są inne. Co o tym sądzicie? Pytałam się lekarki i dostałam odpowiedzi, no ale chciałam zapytać się Was, które może zaszły w ciążę mając ten sam problem.. Życzę dużo zdrówka i pogodnej niedzieli!

Sabina Szczecin ja zaszłam w ciąże z gruczolakiem ale prl miałam ponad 200 a po podaniu leku Norprolac PRL zaczęła mi się huśtać czyli w jeden tydzień norma 14 a drugi ponad 100. W trakcie te huśtawki udało sie zajść w ciąże. Potem PRL rosła sobie, ale nie przekroczyła 1000 i nie podawano mi Norprolacu tylko Luteinę. Dzidziuś urodził się zdrowy, dostał 10 pkt- ale zalecono mi cesarkę z powodu ucisku guza na nerw wzrokowy i był problem, że przez wysiłek mogę mieć problem ze wzrokiem

Hej, Sabino! Z nicka widzę, że jesteś ze Szczecina. U kogo się leczysz? Jak dla mnie to dziwne jest nie danie Tobie wyników badań, sobie powinna wpisać a Tobie dać wyniki (chyba że były one robione podczas pobytu w szpitalu, wtedy powinno być na wypisie). Na pewno da się tak zajść w ciążę. Tzn. znam przypadek gdy gruczolak rósł w trakcie ciąży dając co prawda niefajne objawy typu chwilowa utrata wzroku (ale na szczęście po ciąży i dodatkowym leczeniu tej kobiecie przeszły te objawy). Dziecko zdrowe, matka szczęśliwa. Osobiście polecam dr Grotowskiego ze szpitala na Polnej w Poznaniu :) i to polecam wziąć skierowanie od ginekologa i iść na NFZ do przyszpitalnej poradni endokrynologicznej a nie prywatnie (nastawienie do pacjentek mu się nie zmienia wraz z wydaną kasą, chyba że zależy komuś na szybkim terminie bo czeka się zwykle z 2 miesiące).

Gość angela2906
witam mam pytanie czy wie moze ktos z was jaka jest norma prolaktyny i testosteronu ? bo dzis odebralam wyniki i jestem ciekawa czy mam wszystko w normie mi wyszlo : Prolaktyna 467,3 ulU/ml i testosteron 2,61 nmo/l byla bym wdzieczna za odpowiedz jesli ktos z was zna normy. pozdrawiam