Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

amberangelic

McDonalds

Polecane posty

Nigdy nie przepadalam za tego typu jedzeniem, hamburgery wole zrobic sama na grillu ale salatki lubie. Uwazam, ze artykul ciekawy wiec przenosze: Dlaczego frytki McDonald\'s s膮 tak smaczne? Fragmenty ksi膮偶ki ameryka艅skiego autora Erica Schlossera `Fast Food Nation\' ( Nar贸d szybkiej 偶ywno艣ci\'). Artyku艂 ukaza艂 si臋 w bosto艅skim miesi臋czniku `The Atlantic Monthly\', numerze ze stycznia 2001. Wkr贸tce po ukazaniu si臋, zosta艂 on zdj臋ty z witryny internetowej miesi臋cznika. Ksi膮偶ka by艂a przez ca艂y rok na li艣cie bestseller贸w gazety The New York Times. Od t艂umacza: Za smacznie i niewinnie wygl膮daj膮c膮 偶ywno艣ci膮 McDonald\'s kryje si臋 zaawansowana do niewiarygodnego poziomu nauka, technologia, oraz marketing adresowany g艂贸wnie do dzieci. Ci, kt贸rzy bezkrytycznie po艂ykaj膮 korporacyjna propagand臋 McDonald\'s (przedstawiaj膮c膮 ich produkty za po偶ywne, a ich przybytki za wy艣mienite miejsca sp臋dzenia w gronie rodzinnym wolnego czasu), powinni zapi膮膰 pasy bezpiecze艅stwa. Maja oni tutaj unikalna okazje dowiedzenia si臋 du偶o wi臋cej niz. McDonald\'s chce swoim klientom ujawnia膰. Smacznego. `Sma偶enie frytek by艂o dla mnie prawie 艣wi臋te\' - napisa艂 w swojej autobiografii Ray Kroc, jeden z za艂o偶ycieli McDonald\'s. - `Przygotowanie by艂o rygorystycznie powtarzanym rytua艂em.\' Podczas wczesnych lat sieci McDonald\'s frytki by艂y robione od zera ka偶dego dnia. Ziemniaki typu Russet Burbanks by艂y obierane, ci臋te na paski i sma偶one w kuchniach McDonald\'s. W po艂owie lat sze艣膰dziesi膮tych, czyli kiedy sie膰 rozros艂a si臋 na ca艂膮 Ameryk臋, postanowiono obni偶y膰 koszta, zredukowa膰 ilo艣膰 dostawc贸w i sprawi膰, 偶eby frytki smakowa艂y tak samo w ka偶dym punkcie sieci. McDonald\'s zacz膮艂 przerzuca膰 si臋 na mro偶one frytki w 1966 roku i niewielu klient贸w zauwa偶y艂o r贸偶nic臋. Mimo to zmiana mia艂a ogromny wp艂yw na rolnictwo i diet臋 Ameryki. Powszechna 偶ywno艣膰 zosta艂a zamieniona na zaawansowany technicznie towar przemys艂owy. Obecnie frytki McDonald\'s pochodz膮 z wielkich fabryk, kt贸re mog膮 obra膰, pokroi膰, usma偶y膰 i zamrozi膰 milion kilogram贸w ziemniak贸w ka偶dego dnia. Szybka ekspansja McDoanld\'s oraz popularno艣膰 ich tanich, masowo produkowanych frytek zmieni艂a styl od偶ywiania si臋 Amerykan贸w. W 1960 roku Amerykanie konsumowali 艣rednio oko艂o 40 kg 艣wie偶ych ziemniak贸w i 2 kg mro偶onych frytek. W roku 2000 konsumowali oni 艣rednio oko艂o 25 kg 艣wie偶ych i 15 kg mro偶onych frytek. Dzisiaj McDonald\'s jest najwi臋kszym kupcem ziemniak贸w w USA. Smak frytek McDonald\'s odegra艂 wa偶n膮 rol臋 w sukcesie tej sieci. Frytki przynosz膮 wi臋kszy profit ni偶 hamburgery i chwalone s膮 przez klient贸w, konkurencj臋, a nawet krytyk贸w. Ich wyr贸偶niaj膮cy si臋 smak nie pochodzi jednak od rodzaju ziemniak贸w, kt贸re McDonald\'s kupuje, technologii, jakiej u偶ywa, czy urz膮dze艅, kt贸re je sma偶膮. Inne sieci r贸wnie偶 u偶ywaj膮 ziemniak贸w Russet Burbanks, kupuj膮 frytki od tych samych wielkich dostawc贸w i maj膮 podobne urz膮dzenia w swoich kuchniach. Smak frytki jest w wi臋kszo艣ci wyznaczony rodzajem u偶ywanego oleju. Przez dekady McDonald\'s sma偶y艂 swoje frytki w mieszance oleju z nasion bawe艂ny i 93% t艂uszczu wo艂owego. Mieszanka dawa艂a frytkom unikalny smak oraz wi臋cej szkodliwego t艂uszczu w ka偶dym gramie produktu..

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
W roku 1990, pod ci臋偶arem krytyki cholesterolu we frytkach, McDonald\'s przerzuci艂 si臋 na olej czysto warzywny. To jednak stworzy艂o k艂opot: jak zrobi膰 frytki, kt贸re smakuj膮 jak wo艂owina - ale bez sma偶enia ich w t艂uszczu wo艂owym? Spojrzenie na sk艂adniki we frytkach McDonald\'s sugeruje, jak ten problem rozwi膮zano. Na ko艅cu listy sk艂adnik贸w jest niepozorne, a mimo to wygl膮daj膮ce tajemniczo okre艣lenie: `smak naturalny\' (`natural flavor\'). Ten sk艂adnik pomaga wyt艂umaczy膰 nie tylko to, dlaczego frytki smakuj膮 tak dobrze, ale dlaczego wi臋kszo艣膰 szybkiej 偶ywno艣ci (w rzeczy samej - wi臋kszo艣膰 偶ywno艣ci jak膮 je Ameryka) smakuje tak, jak smakuje. Otw贸rz swoj膮 lod贸wk臋, zamra偶alnik, spi偶arni臋 - i sp贸jrz na opakowania swojej 偶ywno艣ci. Znajdziesz `naturalny smak\' lub `sztuczny smak\' na prawie ka偶dej li艣cie sk艂adnik贸w. Podobie艅stwa pomi臋dzy tymi dwiema szerokimi kategoriami s膮 daleko bardziej znacz膮ce ni偶 r贸偶nice. Oba s膮 dodatkami uzyskanymi przez cz艂owieka, kt贸re nadaj膮 wi臋kszo艣ci 偶ywno艣ci okre艣lony smak. Ludzie na og贸艂 kupuj膮 konkretn膮 偶ywno艣膰 po raz pierwszy ze wzgl臋du na jej opakowanie lub wygl膮d. Smak na og贸艂 decyduje o tym, czy kupi膮 j膮 ponownie. Oko艂o 90% pieni臋dzy, jakie Amerykanie obecnie wydaj膮 na 偶ywno艣膰 przypada na 偶ywno艣膰 technologicznie przetwarzan膮. Techniki puszkowania, mro偶enia i odwadniania, u偶ywane przy przerabianiu, niszcz膮 wi臋kszo艣膰 smaku 偶ywno艣ci. W ten spos贸b w USA powsta艂 wielki przemys艂, maj膮cy na celu uczynienie 偶ywno艣ci bardziej apetyczn膮. Bez tego przemys艂u smakowego dzisiejsza szybka 偶ywno艣膰 po prostu nie istnia艂aby. Nazwy przoduj膮cych ameryka艅skich sieci szybkiej 偶ywno艣ci, jak McDonald\'s czy Burger King, wros艂y nie tylko w ameryka艅sk膮 rzeczywisto艣膰, ale sta艂y si臋 te偶 niezwykle popularne na ca艂ym 艣wiecie. Mimo tego, niewielu jest w stanie wskaza膰 przedsi臋biorstwa kt贸re produkuj膮 smaki dla szybkiej 偶ywno艣ci. Przemys艂 smakowy jest okryty wielk膮 tajemnic膮. Wiod膮ce firmy nie chc膮 ujawni膰 dok艂adnych receptur sk艂adnik贸w smakowych, ani te偶 wskaza膰 swoich klient贸w. Tajemnica jest uznawana za spraw臋 fundamentaln膮, maj膮c膮 chroni膰 reputacj臋 lubianych marek. Ma to s艂u偶y膰 temu, aby sieci szybkiej 偶ywno艣ci mog艂y nadal utrzymywa膰 spo艂ecze艅stwo w przekonaniu, 偶e smak 偶ywno艣ci kt贸r膮 sprzedaj膮 pochodzi z ich w艂asnych kuchni, a nie z odleg艂ych fabryk prowadzonych przez inne firmy. Frytki McDonald\'s s膮 jednym z niezliczonych rodzaj贸w 偶ywno艣ci, kt贸rych smak jest tylko cz臋艣ci膮 skomplikowanego procesu produkcji. W rzeczywisto艣ci wygl膮d i smak tego co dzisiaj jemy jest z艂ud膮, i to celowo. Korytarz smakowy

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Na trasie autostrady New Jersey Turnpike znajduje si臋 serce przemys艂u smakowego - korytarz, w kt贸rym a偶 roi si臋 od rafinerii i fabryk chemicznych. International Flavors & Fragrances (IFF), najwi臋ksza tego typu firma na 艣wiecie, ma fabryk臋 przy wyje藕dzie numer 8A w Dayton w New Jersey. Givaudan, druga najwi臋ksza na 艣wiecie firma smakowa, ma z kolei swoj膮 fabryk臋 w po艂o偶onym po s膮siedzku East Hanover. Haarmann & Reimer, najwi臋ksza niemiecka firma, posiada fabryk臋 w Teteboro - w cieniu Manhattanu, podobnie zreszt膮 jak Tagasako, najwi臋ksza japo艅ska firma smakowa. Flavor Dynamics posiada fabryk臋 w South Plainfield, a Frutarom zadomowi艂o si臋 w North Bergen, na wysoko艣ci g贸rnego Manhattanu. Elan Chemical jest zlokalizowany w Newark (w s膮siedztwie l膮duj膮cych niedaleko samolot贸w z Polski - MK). Tuzin firm produkuje smaki w korytarzu pomi臋dzy Teaneck a South Brunswick. To w艂a艣nie w tym regionie wytwarzane jest oko艂o 2/3 dodatk贸w smakowych sprzedawanych w USA. Fabryka IFF w Dayton to wielki, jasnob艂臋kitny budynek ze wsp贸艂czesnym kompleksem biur, do艂膮czonym z przodu. Jest po艂o偶ona w rejonie fabrycznym, niedaleko fabryki plastik贸w niemieckiego koncernu chemicznego BASF, a tak偶e fabryki Jolly French Toast i fabryki, kt贸ra produkuje kosmetyki marki `Liz Claiborne\'. Tuziny ci臋偶ar贸wek parkowa艂y przy rampie IFF tego popo艂udnia kiedy z艂o偶y艂em tam wizyt臋, a z otwor贸w wentylacyjnych na dachu unosi艂a si臋 cienka chmura pary. Przed wej艣ciem do fabryki podpisa艂em formularz m贸wi膮cy o zakazie ujawniania nazw marek 偶ywno艣ci, w kt贸rych wykorzystane s膮 smaki produkowane przez IFF. Miejsce przypomina艂o mi fabryk臋 czekolady. W korytarzach unosi艂y si臋 cudowne zapachy. M臋偶czy藕ni i kobiety w schludnych, bia艂ych fartuchach entuzjastycznie zajmowali si臋 swoimi zadaniami, a na laboratoryjnych sto艂ach i p贸艂kach sta艂y setki ma艂ych butelek. Butelki te zawiera艂y silne, ale wra偶liwe na 艣wiat艂o chemikalia smakowe. Chroni艂y je przed 艣wiat艂em br膮zowe szk艂o i szczelne nakr臋tki. D艂ugie nazwy chemiczne na ma艂ych, bia艂ych nalepkach by艂y dla mnie tak tajemnicze jak 艣redniowieczna 艂acina. Owe substancje o dziwnie brzmi膮cych nazwach b臋d膮 zmieszane i przelane, a nast臋pnie zamienione w nowe substancje, niczym magiczne eliksiry. Nie zosta艂em zaproszony do cz臋艣ci fabryki IFF, gdzie odbywa si臋 proces produkcyjny. Obawiano si臋, 偶e m贸g艂bym odkry膰 tajemnice handlowe. W zamian zwiedzi艂em r贸偶ne laboratoria i kuchnie, gdzie smaki dobrze znanych marek s膮 testowane lub poprawiane, i gdzie od podstaw tworzone s膮 zupe艂nie nowe smaki. `Laboratorium przek膮sek\' jest odpowiedzialne za smak p艂atk贸w ziemniaczanych i kukurydzianych, chleb贸w, krakers贸w i 偶ywno艣ci dla zwierz膮t. `Laboratorium konfekcyjne\' wymy艣la smaki lod贸w, ciastek, cukierk贸w, past do z臋b贸w, p艂yn贸w do p艂ukania jamy ustnej i lek贸w 偶o艂膮dkowych. Wsz臋dzie, gdziekolwiek si臋 zwr贸ci艂em, widzia艂em znane i szeroko reklamowane produkty, le偶膮ce na biurkach i p贸艂kach laboratoryjnych. Laboratorium p艂yn贸w by艂o pe艂ne jasno kolorowych cieczy w przejrzystych butelkach. Wychodz膮 st膮d m.in. smaki dla popularnych napoj贸w, herbat, win i napoj贸w wino podobnych, naturalnych sok贸w, organicznych napoj贸w z soi i piw. W jednej z kuchni spotka艂em schludnego technologa 偶ywno艣ci, m臋偶czyzn臋 w 艣rednim wieku z eleganckim krawatem pod czystym fartuchem, kt贸ry uwa偶nie przygotowywa艂 partie ciastek z bia艂膮 polew膮 i r贸偶owo-bia艂ymi kropkami. W innej kuchni widzia艂em piec do pizzy, grill, maszyn臋 do robienia napoj贸w mlecznych typu `milk shake\' i maszyn臋 do sma偶enia frytek - identyczne z tymi, kt贸re widzia艂em w niezliczonych barach szybkiej 偶ywno艣ci (McDonald\'s etc.).

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
IFF, poza tym 偶e jest najwi臋ksz膮 na 艣wiecie firm膮 smakow膮, produkuje tak偶e zapachy dla sze艣ciu z dziesi臋ciu najlepiej sprzedawanych w USA perfum, w tym: Est茅e Lauder - Beautiful, Clinique - Happy, Lanc么me - Tr茅sor oraz Calvin Klein - Eternity. Firma produkuje r贸wnie偶 zapachy dla produkt贸w domowych (m.in. dezodoranty, p艂yny do naczy艅, myd艂a, szampony, politury do mebli i pod艂贸g). Tworzenie tych wszystkich aromat贸w opiera si臋 w praktyce na tej samej zasadzie - odpowiedniej manipulacji lotnymi chemikaliami. Tajemnica kryj膮ca si臋 za zapachami Twojego kremu do golenia jest dok艂adnie taka sama jak ta, kt贸ra decyduje o smaku kolacji z zamra偶arki supermarketu. `Naturalne\' i `sztuczne\' Naukowcy uwa偶aj膮, 偶e ludzie nabyli zmys艂 smaku, aby m贸g艂 on chroni膰 ich przed zatruciami. Jadalne ro艣liny na og贸艂 smakuj膮 s艂odko, szkodliwe raczej cierpko. Kubki smakowe na naszych j臋zykach mog膮 rozpozna膰 obecno艣膰 paru podstawowych smak贸w, w tym s艂odkiego, kwa艣nego, pikantnego, s艂onego, cierpkiego i umami - smaku odkrytego przez japo艅skich naukowc贸w, kt贸ry jest wyzwalany przez aminokwasy w 偶ywno艣ci takiej, jak mi臋so, ryby, grzyby, ziemniaki i chwasty morskie. Jednak czujniki smaku na j臋zyku maj膮 ograniczone mo偶liwo艣ci w por贸wnaniu ze systemem w臋chowym cz艂owieka, kt贸ry mo偶e wykry膰 tysi膮ce r贸偶nych chemicznych aromat贸w. Czym jest odczuwany przez nas smak? - Jest g艂贸wnie zapachem gaz贸w, kt贸re s膮 uwalniane przez substancje chemiczne, kt贸re w艂a艣nie w艂o偶y艂e艣 do ust. To w艂a艣nie aromat 偶ywno艣ci mo偶e w 90-ciu % by膰 odpowiedzialny za jej smak. Akt picia, ssania czy 偶ucia substancji uwalnia gazy lotne. Przedostaj膮 si臋 one z jamy ustnej i nosa (albo drog膮 z ty艂u jamy ustnej) do cienkiej warstwy kom贸rek nerwowych, nazywanych `olfactory epithelium\', zlokalizowanych u podstawy Twojego nosa, pomi臋dzy oczami. Tw贸j m贸zg 艂膮czy z艂o偶one sygna艂y zapachu pochodz膮ce z nab艂onka w臋chowego (`olfactory epithelium\') z prostymi sygna艂ami smaku z Twojego j臋zyka, wyznacza smak dla tego co jest w Twojej jamie ustnej i decyduje dalej, czy jest to co艣, co nadaje si臋 do jedzenia. Preferencje 偶ywieniowe cz艂owieka, podobnie jak charakter, s膮 formowane w paru pierwszych latach 偶ycia poprzez proces socjalizacji. Noworodki od urodzenia preferuj膮 s艂odkie smaki i odrzucaj膮 cierpkie. Starsze dzieci mo偶na nauczy膰, aby polubi艂y 偶ywno艣膰 pikantn膮, zwyczajn膮 zdrow膮 偶ywno艣膰 albo szybk膮 偶ywno艣膰 - w zale偶no艣ci od tego, co jedz膮 ludzie wok贸艂 nich. Ludzki zmys艂 zapachu nie jest jeszcze w pe艂ni zbadany. Wiemy jednak, 偶e jest on bardzo uzale偶niony od czynnik贸w psychologicznych i oczekiwa艅. Umys艂 celowo koncentruje si臋 tylko na niekt贸rych aromatach kt贸re nas otaczaj膮, a odrzuca zdecydowan膮 wi臋kszo艣膰. Ludzie mog膮 wychowywa膰 si臋 w przyzwyczajeniu do nieprzyjemnych albo mi艂ych zapach贸w. Mog膮 te偶 przesta膰 zauwa偶a膰 co艣, co kiedy艣 im przeszkadza艂o. Zapach i pami臋膰 s膮 ze sob膮 po艂膮czone. Zapach mo偶e niespodziewanie wydoby膰 z naszej pami臋ci dawno zapomnian膮 sytuacj臋. Zapachy 偶ywno艣ci z dzieci艅stwa pozostawiaj膮 trwa艂y 艣lad i doro艣li cz臋sto powracaj膮 do nich, nie zawsze wiedz膮c dlaczego tak si臋 dzieje. Owa `komfortowa 偶ywno艣膰\', kt贸rej wspomnienie do nas powraca, staje si臋 藕r贸d艂em zadowolenia i poczucia bezpiecze艅stwa. Jest to fakt, kt贸ry sieci szybkiej 偶ywno艣ci skrupulatnie wykorzystuj膮. Wspomnienie Happy Meals z dzieci艅stwa, kt贸re s膮 podawane z frytkami, mo偶e przek艂ada膰 si臋 na cz臋ste wizyty w McDonald\'s w doros艂o艣ci. 艢rednio, Amerykanie jedz膮 obecnie frytki oko艂o 4 razy w tygodniu.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
IFF, poza tym 偶e jest najwi臋ksz膮 na 艣wiecie firm膮 smakow膮, produkuje tak偶e zapachy dla sze艣ciu z dziesi臋ciu najlepiej sprzedawanych w USA perfum, w tym: Est茅e Lauder - Beautiful, Clinique - Happy, Lanc么me - Tr茅sor oraz Calvin Klein - Eternity. Firma produkuje r贸wnie偶 zapachy dla produkt贸w domowych (m.in. dezodoranty, p艂yny do naczy艅, myd艂a, szampony, politury do mebli i pod艂贸g). Tworzenie tych wszystkich aromat贸w opiera si臋 w praktyce na tej samej zasadzie - odpowiedniej manipulacji lotnymi chemikaliami. Tajemnica kryj膮ca si臋 za zapachami Twojego kremu do golenia jest dok艂adnie taka sama jak ta, kt贸ra decyduje o smaku kolacji z zamra偶arki supermarketu. `Naturalne\' i `sztuczne\' Naukowcy uwa偶aj膮, 偶e ludzie nabyli zmys艂 smaku, aby m贸g艂 on chroni膰 ich przed zatruciami. Jadalne ro艣liny na og贸艂 smakuj膮 s艂odko, szkodliwe raczej cierpko. Kubki smakowe na naszych j臋zykach mog膮 rozpozna膰 obecno艣膰 paru podstawowych smak贸w, w tym s艂odkiego, kwa艣nego, pikantnego, s艂onego, cierpkiego i umami - smaku odkrytego przez japo艅skich naukowc贸w, kt贸ry jest wyzwalany przez aminokwasy w 偶ywno艣ci takiej, jak mi臋so, ryby, grzyby, ziemniaki i chwasty morskie. Jednak czujniki smaku na j臋zyku maj膮 ograniczone mo偶liwo艣ci w por贸wnaniu ze systemem w臋chowym cz艂owieka, kt贸ry mo偶e wykry膰 tysi膮ce r贸偶nych chemicznych aromat贸w. Czym jest odczuwany przez nas smak? - Jest g艂贸wnie zapachem gaz贸w, kt贸re s膮 uwalniane przez substancje chemiczne, kt贸re w艂a艣nie w艂o偶y艂e艣 do ust. To w艂a艣nie aromat 偶ywno艣ci mo偶e w 90-ciu % by膰 odpowiedzialny za jej smak. Akt picia, ssania czy 偶ucia substancji uwalnia gazy lotne. Przedostaj膮 si臋 one z jamy ustnej i nosa (albo drog膮 z ty艂u jamy ustnej) do cienkiej warstwy kom贸rek nerwowych, nazywanych `olfactory epithelium\', zlokalizowanych u podstawy Twojego nosa, pomi臋dzy oczami. Tw贸j m贸zg 艂膮czy z艂o偶one sygna艂y zapachu pochodz膮ce z nab艂onka w臋chowego (`olfactory epithelium\') z prostymi sygna艂ami smaku z Twojego j臋zyka, wyznacza smak dla tego co jest w Twojej jamie ustnej i decyduje dalej, czy jest to co艣, co nadaje si臋 do jedzenia. Preferencje 偶ywieniowe cz艂owieka, podobnie jak charakter, s膮 formowane w paru pierwszych latach 偶ycia poprzez proces socjalizacji. Noworodki od urodzenia preferuj膮 s艂odkie smaki i odrzucaj膮 cierpkie. Starsze dzieci mo偶na nauczy膰, aby polubi艂y 偶ywno艣膰 pikantn膮, zwyczajn膮 zdrow膮 偶ywno艣膰 albo szybk膮 偶ywno艣膰 - w zale偶no艣ci od tego, co jedz膮 ludzie wok贸艂 nich. Ludzki zmys艂 zapachu nie jest jeszcze w pe艂ni zbadany. Wiemy jednak, 偶e jest on bardzo uzale偶niony od czynnik贸w psychologicznych i oczekiwa艅. Umys艂 celowo koncentruje si臋 tylko na niekt贸rych aromatach kt贸re nas otaczaj膮, a odrzuca zdecydowan膮 wi臋kszo艣膰. Ludzie mog膮 wychowywa膰 si臋 w przyzwyczajeniu do nieprzyjemnych albo mi艂ych zapach贸w. Mog膮 te偶 przesta膰 zauwa偶a膰 co艣, co kiedy艣 im przeszkadza艂o. Zapach i pami臋膰 s膮 ze sob膮 po艂膮czone. Zapach mo偶e niespodziewanie wydoby膰 z naszej pami臋ci dawno zapomnian膮 sytuacj臋. Zapachy 偶ywno艣ci z dzieci艅stwa pozostawiaj膮 trwa艂y 艣lad i doro艣li cz臋sto powracaj膮 do nich, nie zawsze wiedz膮c dlaczego tak si臋 dzieje. Owa `komfortowa 偶ywno艣膰\', kt贸rej wspomnienie do nas powraca, staje si臋 藕r贸d艂em zadowolenia i poczucia bezpiecze艅stwa. Jest to fakt, kt贸ry sieci szybkiej 偶ywno艣ci skrupulatnie wykorzystuj膮. Wspomnienie Happy Meals z dzieci艅stwa, kt贸re s膮 podawane z frytkami, mo偶e przek艂ada膰 si臋 na cz臋ste wizyty w McDonald\'s w doros艂o艣ci. 艢rednio, Amerykanie jedz膮 obecnie frytki oko艂o 4 razy w tygodniu.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
ojej...nawet nie zauwazylam, ze tego tak duzo a nie wszystko przekopiowalam... Copyleft: Polski McSpotlight. Przedruk dozwolony i zalecany pod warunkiem podania zrodla\" \"tajnedokumenty.com\".

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Amberangelic Ten Mc Donalds to chemia chemia i jeszcze raz chemia,niestety dla wiekszosci Amerykanow to codzienne menu,i efekty tej diety widac.Widzialas moze SuperSize Me,film o 30 dniowej diecie Mc Donald?Film podobno jest szokujacy,juz nie moge sie doczekac kiedy go bede miala ,bede puszczac mojemu mezowi na okraglo:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Witaj Amberangelic :) A takiego \"kwiatka\" znalaz艂am na stronie McDonald\'s: \"W chwili obecnej go艣膰 polskich restauracji McDonald\'s ma bogaty wyb贸r kanapek z wo艂owin膮 lub ryb膮, produkt贸w z drobiu i ziemniak贸w, deser贸w oraz napoj贸w. Mog膮 one stanowi膰 PODSTAW臉 ZR脫WNOWA呕ONEJ DIETY dostraczaj膮c WSZYSTKICH SK艁ADNIK脫W NIEZB臉DNYCH DO PRAWID艁OWEGO ROZWOJU ORGANIZMU\" Podkre艣lenia mojego autorstwa. A偶 mi si臋 艂za w oku zakr臋ci艂a... Tak uparcie zawsze omijam ich restauracje, a tu si臋 okazuje, 偶e pozbawi艂am si臋 szansy na prawid艂owy rozw贸j organizmu :( Chlip :(

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Ja nigdy nie lubilam tego typu restauracji, choc Polacy przyjezdzajacy zagranice czasem sie nimi zachlystywali. Jakiekolwiek spozywanie jedzenia typu fast food konczylo sie tragicznie dla mojej figory wiec omijam. Salatki lubie gdy akurat nie ma nic innego. W ogole wszelkie te kanapki: italian beef, gyros na wielkiej bule plus oczywiscie porcja frytek czy chipsow to ogromny blad. Filmu nie ogladalam, przegapilam go w kinie, ale juz jest na DVD wiec pewnie w najblizszym czasie go wypozycze. Czytalam wywiad z rezyserem i naprawde robi wrazenie. Bubulencja, juz chyba wiem - jestes plci zenskiej.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 to sie teraz
wielu odechce

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 do gory bo wazne

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Az sie odechciewa tam
wchodzic :-(

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
ogl膮da艂am Super Size Me jaki艣 tydzie艅 temu....film jest mocny. jej ohyda, chyba ju偶 nigdy nie p贸jd臋 do McDonalda:( a dzisiaj w wiadomo艣ciach podali 偶e Morliny zostaj膮 wykupione przez jedn膮 z ameryka艅skich sieci - gigant贸w - b臋dziemy mieli w艂asne ameryka艅skie g贸wno pod 艂adnym szyldem Morlin :( :(

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kuku7
Przetlumacz super size me na polski... Z gory dziekuje

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 chansonka
czy mozna dostac od kogos ten film SUPER SIZE ME bo chcialabym go zobaczyc.Czy on jest w wersji angielskiej czy w wersji polskiej. Jesli go ktos juz ma to bylabym wdzieczna na wyslanie mi go na emaila.chansoni@o2.pl.Dzieki z g贸ry!

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 chansonka
czy mozna dostac od kogos ten film SUPER SIZE ME bo chcialabym go zobaczyc.Czy on jest w wersji angielskiej czy w wersji polskiej. Jesli go ktos juz ma to bylabym wdzieczna na wyslanie mi go na emaila.chansoni@o2.pl.Dzieki z g贸ry!

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
film na maila? :D i to w dodatku na o2 :D chansonka, to jest normalny pelnometrazowy film, a nie jakis slot :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 chansonka
white.apple ...no sory nie wiedzialam.......kazdy sie moze mylic no nie?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ja solniczka
domyslam sie ze film moze byc szokujacy, postaram sie obejrzec i nie przepadam za jedzeniem z mc donalda bo jest dla mnie bezsmakowe i mi nie podchodzi a i tak jem bardzo rzadko tylko....w piatek podpisuje umowe z mc donaldem, bede tampracoewac, moze dowiem sie jak to naprawde jest ;)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ja solniczka
domyslam sie ze film moze byc szokujacy, postaram sie obejrzec i nie przepadam za jedzeniem z mc donalda bo jest dla mnie bezsmakowe i mi nie podchodzi a i tak jem bardzo rzadko tylko....w piatek podpisuje umowe z mc donaldem, bede tampracoewac, moze dowiem sie jak to naprawde jest ;)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ja solniczka
PS: Wlasnie czytam to i zajadam frytki :):):):) ale mojej mamy roboty :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Wlasnie dzisiaj namowilam do ogladniecia SUPER SIZE ME dziewczyne, ktora McDonald\'owym jedzeniem zajada sie pasjami! Ciekawe jak film odbierze.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
czyta艂am wczoraj w \"FILMIE\" niezbyt przychyln膮 recenzj臋 tego filmu: recenzent twierdzi艂, 偶e re偶yser przesadzi艂 a jego zdolno艣膰 prowadzenia logicznego udowadniania swojej tezy jest mierna (zarzuca艂 mu np. 偶e gdyby mia艂 tworzy膰 film o szkodliwo艣ci samochod贸w to czy rzuca艂 by si臋 pod nie?) i 偶e nie zaj膮艂 si臋 wieloaspektowo艣ci膮 problemu (min nie pod膮偶y艂 za tropem popierania McDonalda przez ameryka艅skie w艂adze w szko艂ach) etc Mnie samej zdaje si臋, 偶e je偶eli kto艣 nie chce chodzi膰 do takich restauracji to niech nie chodzi, je偶eli chce dobrze si臋 od偶ywia膰 to ma mn贸stwo innych propozycji i mo偶e kupowa膰 bez 偶adnych problem贸w zdrow膮 偶ywno艣膰 czy 偶ywi膰 si臋 w restauracjach j膮 promuj膮cych. Wszyscy jeste艣my 艣wiadomi 偶e McDonald jest szkodliwy ale ja czasem bardzo lubi臋 p贸j艣膰 tam na frytki, takie ma艂e kaloryczne szale艅stwo:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Natacha, chcialas napisac takie male chemiczne szalenstwo :-D Nie czytalas o eksperymencie z frytkami? Pewnie, ze jak ktos chce to nie chodzi. w Posce to egzotyczna nowosc i cos raz na jakis czas. W Ameryce dla wielu takie jedzenie (Nie tylko McDonalds, sa inne tego typu korporacje - ale zeby zniszczyc wroga trzeba uderzyc w najwiekszego) to codziennosc. Poza tym te reklamy dla dzieci, od malego znaja clowna, lubia darmowe zabawki, lubia McDonald\'owy plac zabaw. Nastolatki tak samo poddane sa reklamom (telewizyjnym : para nastolatkow podjezdza pod okienko i zamawia hamburgery a potem zerkajac na siebie znaczaco zamawiaja bez cebuli) i radiowe ( spiewane hymny pochwalne we wszystkich mozliwych stylach muzyki by do kazdego trafic). Ludzie nie widza nic zlego w tym sztucznym, przetworzonycm, chemicznie ulepszonym jedzeniu. Pewnie ze pojawia sie rowniez przesmiewcze opinie, taka duza korporacja zadba o to by sprobowac osmieszyc film. Sam autor \"dziela\" twierdzil ze stolowal sie w McDonalds wczesniej RAZ NA MIESIAC i o to wlasnie chodzi, ze to nie jest jedzenie na codzien.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Tak mi si臋 w艂a艣nie wydawa艂o, 偶e wielu Amerykan贸w jada fast-foody na codzie艅. U nas do MacDonadsa chodzi si臋 raczej od 艣wi臋ta. Organizuje si臋 tam dzieciom urodziny... Zreszt膮, je艣li mam by膰 szczera, to nie jest 偶arcie na przeci臋tn膮 kiesze艅. Wydali艣my tam kiedy艣 z ch艂opakiem prawie 30 z艂 i nie powiem, 偶eby艣my si臋 najedli. Mogli艣my za to spokojnie zje艣膰 pizz臋 w Pizza Hut (kt贸ra tez nie jest szczytem zdrowego jedzenia, ale chyba mniej szkodliwa, a na pewno bardziej syc膮ca) i mie膰 pe艂ne 偶o艂膮dki... Film ma u nas by膰 chyba 19 listopada, albo jako艣 tak... Chyba si臋 wybior臋, 偶eby go obejrze膰...

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Z tego co si臋 orientuj臋, to mamy w tej chwili ca艂膮 mas臋 chemicznie i genetycznie zmodyfikowanej 偶ywno艣膰i. Ci臋偶ko jest te偶 czasem odr贸偶ni膰, kt贸ra to. My艣licie, 偶e wcinaj膮c marchewki czy pomidorki z bazaru od偶ywiacie si臋 eklogicznie? Bzdura! Wiem, bo widzia艂am jak si臋 teraz u nas \"dba\" o uprawy warzywne, jak si臋 wybiela chemicznie kalafiorki do mro偶onek np. Hortex\'u, jak si臋 szprycuje chemi膮 wiejsk膮 szyneczk臋, 偶eby d艂u偶ej pole偶a艂a i lepiej smakowa艂a, itp. Nie broni臋 Mac\'a, ale te偶 nie dajcie si臋 zwariowa膰 - na codzie艅 nie艣wiadomie po偶eracie mas臋 chemii.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×