Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciaza

co robic by w ciazy nie pojawily sie roastepy?

Polecane posty

Gość ciaza

Jakie stosowac kremy?co jesc? moze trzeba pic wiecej wody mineralnej? Moze jakies masaze? DORADZCIE MI COS Jestem w drugim miesiacu,ale mam strasznie wrazliwe cialo i panicznie boje sie nowych rozstepow Czy mozna brzuch masowac taka szczotka z wypustkami jak np. z oriflame jest?

Gość roAstecircpy sie nie pojawia
bo taki termin medyczny nie istnieje

Gość aga77
Na rozstępy nie ma rady ! Albo sie pojawią albo nie. Ja po ciąży nie ma nic na brzuchu taka moja uroda ale co ciekawe, moja mama ich też nie miała. Czasami jest to uwarunkowane genetycznie ale nie zawsze. Smarowałam brzuch kremem przeciw rozstępom w ciąży GERBERA, może to coś dało ? Cena około 20 zł - ładnie pachnie i czuć jak skóra po nim staje sie elastyczniejsza. Dodam że przez całą ciąze zużyłam prawie 3 opakowania. Wybór należy do Ciebie ale pamiętaj najważniejsza jest ta kruszynka która rozwja sie w Tobie. POWODZENIA !

Gość kurczaczek
ja używam wielowitaminowej oliwki do masażu Ziaja w takiej sporej różowej butelce z pompką. Uważam że jest rewelacyjna, Jestem w 31 tc i rozstępów ani śladu, a mam spory brzuch i biust także sporo większy, choc byc może rozstępy pojawią się na samiutki koniec ciązy :) Moja mama nie miała rozstępów, także po cichu liczę na to samo :) W każdym razie z tego co słyszałam dziewczyny smarują się zwykłą oliwa z oliwek i podobno to tez się świetnie sprawdza, wazne aby skóra była natłuszczona i elastyczna.

Gość oliwka to jest to
smaruj sie czesto na mokra skóre zwykla oliwka a potm wycieraj.skora musi byc nawilzona to bedzie bardziej elastyczna. zycze powodzenia

Gość Shalla
Moze nie mam racji, ale wydaje mi się, że rozstępy są uwarunkowane na dwa sposoby: po pierwsze ważne jest żeby nie przytyć np. 35 kg, bo jest to ogromne rozciągnięcie skóry w sumie w bardzo krótkim czasie i rzadko która skóra jest w stanie znieść to bez rozstępów. A druga sprawa - to uwarunkowania genetyczne. Nie sądzę, żeby nawilżanie skóry cokolwiek dało, bo pojawianie się rozstępów nie świadczy o braku wilgoci w skórze, tylko o jej małej elastyczności - czyli np. o zawarciu kolagenu w skórze. Ale sie go ma, albo nie. A żeby skórę ualastycznić, to w sumie nie wiem co należy robić :( Wydawałoby się na chłopski rozum, że powinno się dużo ćwiczyć, uprawiać sporty, brać chłodne prysznice, pływać - i to nie w ciąży, ale na długo przed. Ale życie pokazuje, że to NIC nie daje, jak skóra z założenia jest mało elastyczna. Moja ciocia 12 lat spędziła w balecie, dzień w dzień na długich treningach. Urodziła młodo - bo w wielu 20 lat i......ma POTWORNE rozstępy :( Po prostu taka skóra. Dlatego ja bardzo z dystansem podchodzę do szystkich "rewelacyjnych " wynalazków, kremów za 100 zł, oliwek itd, bo na mój gust to jest naciąganie biednych naiwnych kobiet wmawiając im, że dany specyfik czyni cuda. Potem jest tylko rozczarowanie, żal i ...pusty portwel. Ale oczywiście wybór należy do każdej z nas. pozdrawiam i życzę jak najmniej rozstępów.

dużo ćwiczyć? :D rozstępy pojawiają się m.in. od intensywnych ćwiczeń. jak np. u mnie. również u facetów ćwiczących na siłowni. na elastyczność skóry wpływają m.in. wit. A i E, ale wit. A nie można w ciąży raczej stosować. tak więc spróbuj z wit. E. zadbaj, żeby jej nie brakowało w pożywieniu. również w balsamach jej szukaj - ale raczej nie stosuj nic w pierwszem trymestrze. stosuj po prostu jakieś kremy zapobiegające powstawaniu rozstępów, podobno Mustella jest niezła.

Gość hmmm......
moja mama miała rozstępy a ja nie mam :)

Gość agao
Jestem drugi raz ciązy w 5 m-cu .Niespełna 3 lata temu urodziłam synka. Podczas całej ciązy smarowałam się kremem na rozstępy dla kobiet w ciązy - firmy Galenic cena ok 100 zl/150 ml. w miejscach gdzie oszczęczałam pojawiły się niestety rozstępy - brzuch natomiast jest super A miałam rozciagniety okropnie bo mój synek wazył 4,5 kg po urodzeniu. Genetyczne uwarunkowania owszem ale profilaktyka robi swoje.

Gość fissan
fissan jest przeznaczony dla kobiet w ciazy podczas pologu i karmienia :D i kosztyje 18 zł

Gość musze cię zmartwić
ale rozstępy pojawiają sie zwykle zaledwie kilka dni przed porodem, tak było u mnie i u wielu moich koleżanek. Całą ciąze bardzo się cieszyłam że ich nie mam regularnie się smarowałam wieoma preparatami i itd. ale 4 dni przed porodem obudziłam się i poprostu były!!!!!!!!!!! Jeśli mają sie pojawić to będą i koniec niezależnie od wieku i wielkości brzucha.

Gość mama Oliwii
Jak tylko dowiedziałam sie, że jestem w ciąży to codziennie wieczorem smarowałam brzuch, uda piersi i pośladki kremem Penaten przeciw rozstepom, był super. Ważne żeby smarować się od samego początku a nie dopiero wtedy jak brzuch rośnie, ponieważ krem musi już zacząć działać wcześniej, a potem jak się skończył krem to smarowałam się oliwką Bambino co też dało efekty. A jeżeli nie miałam po dreką oliwki a brzuch zaczął mnie swedzieć w ciągu dnia a byłam w tym czasie u znajomych czy rodziny to zawszę na tę chwilę by sie posmarować pożyczałam zwykły balsam po kąpieli no i rozstępów nie było wogóle, tak, że myślę, że zadbanie o siebie jest chyba ważniejsze niz genetyka ponieważ moja mama po ciąży miała jednak rozstepy a ja nie. Tak że smaruj się od zaraz.

Gość Monika_23
Stosowalam przez cala ciaze oliwke Johnsson na cale cialo. Pomoglo, choc po porodzie pokazalo sie kilka rozstepow naokolo pepka(brzuszek az blyszczal pod koniec ciazy w tym miejscu) ale to chyba wina duzego dzidziusia i tego ze skora byla w tych miejscach bardzo mocno rozciagnieta. Poza tym nigdzie nie mam rozstepow, uwazaj aby za duzo nie przytyc w ciazy to i rozstepy moze sie nie pojawia.:)

Gość Fissan
Ja używam fissan (strasznie gęsty) wieczorem przede wszystkim a oprócz tego balsamy mocno nawilżające i oliwka raz na jakiś czas ( bo mi się skóra za bardzo od niej przetłuszcza) Tak stosuję ale nie wiem czy rozstępy sie pojawią Bo krem Fissan zaczęłam stosowac dopiero od 5 miesiąca Tylko że ja grubne prawie tylko na brzuchu Reszta wogóle się na razie nie zmienia więc skóra się mało rozciąga To może jak zaczęłam późno to za dużo rozstepów mi nie wyskoczy Mam nadzieję :)

NIESTETY NA ROZSTEPY NIE MA RADY - jako takiej bo to nic innego jak \"uposledzenie \" wlokien elastycznych w naszej skorze - to sprawa wrodzona ( nie genetyczna ). Oczywiscie ciaza jest okresem wzmozonego testowania granic naszego organizmu wiec trzeba mu troszeczke pomagac, cwiczenia i picie wody na nic bo nie ma to nic wspolnego z wloknami elastycznymi. Mozna sprobowac natluszczac skore tak jak to sie zwykle robi balsamami do ciala z tym ze nalezy je zastapic czyms \"konkretniejszym\" - polecam zwakla oliwke z oliwek ( extra virgine ) malo tego ze zawiera ogromne ilosci vit. E to do tego na pewno nie spowoduje uczulen i jest bezpieczna dla dziecka. Lub olejek migdalowy firmy KNEIP ( ja kupuje go w niemczech ) malo ze ladnie natluszcza i ujedrnia skore do tego ma jeszcze bardzo przyjemny zapach !!!

Gość rozstapiona
a mi sie tylko na piersiach juz w ciazy pojawily, na udach i posladkach mialam przed ciaza, brzuch zostal nienaruszony:) tak ogolnie to tylko z nogami mam problem, potwornie slucha skore, no i puszcza co kawalek jak sie nie pilnuje i przybiore ciut na wadze.