lulu81 0 Napisano Listopad 7, 2004 Co Wy na to?? Proponuję, rzebyśmy wpisywały tu różne potrawy, przepisy, które idealnie pasują do DSB. Nie chodzi mi o przepisy z książki o tej właśnie diecie ale raczej o nasze kompozycje i przepisy z innych książek i gazet. Każda z nas mogłaby skorzystać i urozmaicić menu. Wiem, że dużo jest przepisów na topiku ale one tam znikają i umykają w potoku innych słów. Dziewczyny wpisujcie tu warjacje kulinarne DSB. Ja zacznę: 4-5 strąków papryki w różnych kolorach 4 ząbki czosnku pojemnik jogurtu naturalnego 3 łyżki posiekanego koperku sól Paprykę opłukać i osuszyć, wstawić do gorącego piekarnika na 5-7 min, po czym wyjąć i ostudzić. Zdjąć z papryki skurki i usunąć gniazda nasienne, ułożyć na półmisku, polać jogurtem z rozgniecionym czosnkiem i solą, posypać koperkiem. Smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
amberangelic 0 Napisano Listopad 7, 2004 Hej, Lulu! Swietny pomysl ;-) *Tym bardziej, ze wiele dziewczyn sie skarzy, ze nie moze dostac ksiazki badz niektorych skladnikow :-D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
atraktywna 0 Napisano Listopad 7, 2004 Świetny pomysł! :) W takim razie przenoszę tu moje \"bursztynowe piersi\" :P BURSZTYNOWE PIERSI Składniki (na 2 osoby) - 2 piersi z kurczaka - suszone zioła (oregano, bazylia, koperek i inne takie, np Kamis) - tłuszcz do smażenia (oliwa, olej, albo margaryna w płynie typu Rama albo Masmix) - 2 kostki rosołowe - 2/3 szklanki gorącej wody Sposób przyrzadzania: Piersi lekko rozbić, obficie posypac ziołami (w charakterze panierki), smazyc na niewielkiej ilości tłuszczu, aż mięso nabierze złotawego odcienia. W międzyczasie rozpuścić kostki rosołowe w wodzie, bulionem ten wlac na patelnię, gdy mięso będzie złotawe. Dusic na malym ogniu, przewracając co jakić czas na druga stronę. Gdy caly bulion wyparuje, a kurczak pokryje się bursztynowym nalotem, potrawa jest gotowa. Można podac na ciepło z surówką, albo na zimno - pokroić na małe kawałki i wrzucic do pudełka z sałatką na lunch do pracy. SMACZNEGO!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
atraktywna 0 Napisano Listopad 7, 2004 SAŁATKA NA ŚNIADANIE I NA WYNOS Baza: sałata (dowolnego rodzaju) lub dowolna kapusta (pekińska, biała, czerwona), ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, oliwa z oliwek (2 łyżki) - lub sos z tejże oliwy Dodatki: pomidory, fasola biała lub czerwona z puszki, jajka na twardo, papryka, szynka z indyka, pierś z kurczaka lub indyka, ser żółty chudy, feta light, cebula. Do bazy dodajemy 3-4 dodatki i każdego dnia mamy inną pyszną sałatkę. SOS suszone lub świeże zioła z odrobiną soli i pieprzu zalewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Sos robimy troszkę wcześniej, żeby oliwa przeszła aromatem ziół. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mfea 0 Napisano Listopad 8, 2004 Dorsz w sosie *10 dag zielonego groszku *2 strąki papryki - czerwony i żółty *cebula *50 dag filetów z dorsza *5 dag kiełków soi *200 ml bulionu warzywnego *2 łyżki sosu sojowego Filety z dorsza kroimy w kostkę i obsamażamy na mocno rozgrzanym oleju około 2 minut. Na tym samym tłuszczu szklimu cebulkę, dodajemy paparykę, smazymy około 3 minut. Dodajemy kiełki i groszek. Podlewamy bulionem i sosem sojowym, dusimy jeszcze około 3 minut. W powstałym sosie podgrzewamy kostki ryby. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 8, 2004 jesteście super - dzięki, ja próbowałam wczoraj wpisać przepis ale mi wszystko zniknęło. obiecuję dzisiaj poprawę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 8, 2004 PAPRYKA NADZIEWANA 4 duże str ąki papryki 4 jajka pęczek rzodkiewek pół pęczka szczypiorku 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki musztardy kilka listków sałaty sól, pieprz Paprykę umyć i usunąć szypułki, każdy strąk przekroić wzdłuż i lekko posolić wewnątrz. Jaja ugotować na twardo, obrać i drobniutko posiekać. Dodać do nich umyte i odsączone rzodkiewki starte na tarce do jarzyn oraz posiekany szczypiorek, wymieszać ze śmietaną doprawioną musztardą, solą i pieprzem. Sałatką napełnić połówki papryki. Ustawić je na półmisku, udekorować sałatą. Smacznego!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 8, 2004 PAPRYKA NADZIEWANA 4 duże str ąki papryki 4 jajka pęczek rzodkiewek pół pęczka szczypiorku 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki musztardy kilka listków sałaty sól, pieprz Paprykę umyć i usunąć szypułki, każdy strąk przekroić wzdłuż i lekko posolić wewnątrz. Jaja ugotować na twardo, obrać i drobniutko posiekać. Dodać do nich umyte i odsączone rzodkiewki starte na tarce do jarzyn oraz posiekany szczypiorek, wymieszać ze śmietaną doprawioną musztardą, solą i pieprzem. Sałatką napełnić połówki papryki. Ustawić je na półmisku, udekorować sałatą. Smacznego!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kaira 0 Napisano Listopad 8, 2004 hehe, lulu ja tez lubie nadziewaną papryczkę. Oto moj przepis: Paprykę (ile sztuk kto chce, ja najadlam sie jedną) umyć, odkroić górę wyjąć gniazdo. Na patelni podsmazyc droobniotko pokrojone jajko na twardo, pieczarki, cebulkę, na koniec dorzucając surowe jajko,zeby wszystko ladnie się ścieło. Przyprowy - jakie kto lubi, ja kcham oregano i nie zaluje jego. Nadzieniem wypełnić papryki, przykryć plasterkiem chudego złótego i ew denkiem od papryczki (jak sie denko nie nadaje - nie szkodzi). Kazdą paptykę zawinąć w folie, ułozyc w naczyniu - zapiekac ok 20min w 180 stopniach Oczywisnie do nadzienia mozna sobie dodać co kto lubi. Naprawde wychodzą pycha, :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 8, 2004 CARPACCIO -40 dag polędwicy wołowej - 10 dag parmezanu (można zamienić) - oliwa - sok z cytryny - sól i pieprz Polędwicę włożyć do zamrażalnika na 2 godz.(powinna nieco stwardnieć). Potem wyjąć, cieniutko pokroić bardzo ostrym nożem, ułożyć na dużym talerzu. Obficie przyprawić oliwą, sokiem z cytryny lub octem balsamicznym, solą i pieprzem. Posypać startym serem. Smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 8, 2004 CHŁODNIK POMIDOROWY - 1 litr soku pomidorowego - szklanka jogurtu naturalnego - 2 łyżki oliwy - 2 jaja - 4 małe twarde pomidory - po dwie łyżki posiekanego koperku i szczypiorku, sos sojowy - pieprz ziołowy, - cukier Sok zmiksować z jogurtem. Doprawić sosem sojowym. Jaja ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, pokroić na 8 cząstek, włożyć do zupy. Dodać do niej pocięte na kawałki, sparzone i obrane pomidory oraz zieleninę. Doprawić pieprzem, solą i odrobiną cukru. Wstawić na godzinę do lodówki. w FAZIE II podawać z grzankami z ciemnego pieczywa SMACZNEGO Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 8, 2004 BIGOS JESIENNY - po 75 dag pomidorów i papryki - 4 cebule - 3 łyżki oleju (oliwy) - 30 dag kiełbasy (myślę, że może być chuda wędlina lub pierś z kurczaka) - łyżeczka mielonej papryki - kilka ziaren ziela angielskiego, sól Pomidory (bez skórki) i oczyszczoną paprykę pokroić w paski. Cebulę grubo posiekać. Rozgrzać olej, włożyć cebulę, podsmarzyć na biało, dodać paprykę a po 10 min. pomidory. Osolić, wsypać ziele angielskie, dusić pod przykryciem. Gdy papryka będzie miękka, bigos wymieszać z pokrojoną kiełabasą i poddusić. Doprawić. Smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 8, 2004 CUDO które zjem jutro na śniadanie pokrojony drobno ogórek z dużą ilością koperku, posolony do smaku i polany jogurtem naturalnym. a do tego dwa jajka na twardo polane tymże sosem. PYCHA, Smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
topsecret 0 Napisano Listopad 8, 2004 lulu czytasz w moich myslach ;) wlasnie mialam zaczac zapisywac moje przepisy a na razie cos na dobry poczatek PIERS Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-SEZAMOWYM (na 1 porcje) jedna pojedyncz piers z kurczaka lyzka oliwy cebula szklanka bulionu (moze byc z kostki) pol puszeczki koncentrartu pomidorowego (w sumie moga byc tez swieze pomidory) lyzka sezamu sol i slodka papryka w proszku (lub jakie kto woli przyprawy) na rozgrzanej lyzce oliwy zeszklic posiekana celule nastepnie dodac pokrojona w male kawalki i przyprawiona sola i slodka papryka piers z kurczaka. podsamazyc z kazdej strony, wlac szklanek bulionu i dusic ok. 10 min na malym ogniu, dodac przecier pomidorowy i uprazony wczesniej sezam a wszytsko dusic jeszcze 10 min. doprawic do smaku. SMACZNEGO BUZIA Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 9, 2004 dziękuję topsecret :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
amberangelic 0 Napisano Listopad 9, 2004 Ide pod ksiazke wiec nic swojego jeszcze nie wymyslilam. Jednak napisze jednego z moich ksiazkowych faworytow bo nie wszystkie ksiazke jeszcze maja: KURCZAK PISTACJOWY *porcja na 4 osoby 1/2 kubka zmielonych orzeszko pistacjowych (ja zmielialam w blenderze) 1/2 lyzeczki soli (nie dawalam bo pistacje, kotre kupilam byly juz solone) 1/2 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu 4 piersi z kurczaka, bez skory, bez kosci 2 lyzeczki extra-virgin olive oil 1/2 pokrojonej slodkiej cebuli (dalam wiecej bo lubie) Piersi obtoczyc w pistacjach (zmielone pistacje przyprawic pieprzem) i wlozyc na patelnie po 2 minuty z kazdej strony. Potem wlozyc do naczynia i piec w temperaturze 375F 15 minut. Do patelniowej zawartosci po kurze dodac lyzke oliwy i wrzucic cebule, przyprawic pieprzem dusic do miekkosci cebula przez to rowniez zyskuje lekki pistacjowy smak). Podawac kure na lisciach salaty i oblozona cebula. Jest jeszcze sos (nie zrobilam bo zapomnialam kupic avocado) do przybrania. Avocado, lyzka cebuli, 3 lyzki oliwy, 3 lyzki soku z limetek, 1 lyzka wody - calosc zmielic w blenderze. Dla dziewczyn uzaleznionych od kanapek: KANAPKA BEZ CHLEBA Lisc ulubionej salaty, najlepiej, podluzny, chrupki i wytrzymaly Kilka paskow papryki czerwonej Szynka z indyka majonez szczypiorek Lisc salaty - lub dwa- posmarowac majonezem i przyproszyc szczypiorkiem, na to szynka z indyka a na nia papryka. Calosc zwinac w rulon i...gotowe! Mozna oczywiscie zmienic zawartosc na cos innego co sie lubi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 9, 2004 AMBER - cmok :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
topsecret 0 Napisano Listopad 9, 2004 PIERS Z KURCZAKA DUSZONA Z JABŁKAMI (na 1 porcje) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy 1 szklanka bulionu (może być z kostki) 1 jabłko 1 łyżka krojonych migdałów odrobina chili lub peperoni w kawałku przyprawa do kurczaka lub inna pokroić kurczaka na małe części, doprawić i podsmażyć na łyżce oliwy, zalać bulionem, przyprawić i dusić ok. 10 min na małym ogniu. następnie dodać pokrojone w cząstki jabłka i prażone migdały i dusić jeszcze 10 min. pysznie smakuje z brązowym ryżem. SMACZNEGO BUZIA Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
topsecret 0 Napisano Listopad 11, 2004 uuu ... nie ladnie juz na drugiej stronie ?? no dalej rzucac pomyslami ;) PIERS Z KURCZAKA W MIGDAACH / sezamie piers z kurczaka oliwa jajko migdaly krojone / sezam przyprawy piers kroimy jak na kotlety, przprawiamy, robimy panierke z jajka i migdalow/sezamu (jak ktos chce mniej dietetycznie to moze byc jeszce maka). smazymy na rozgrzanej oliwe (jak mniej dietetycznie to moze byc tez na masle). SMACZNEGO BUZIA Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 11, 2004 No, topsecret, jesteś nieoceniona!!! :D, ta pierś w migdałkach - mniami. dziś tak cudnie chodzi forum, że wieczorem na pewno powpisuje tu jakieś cuda, teraz znikam i pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 11, 2004 ROLADKI Z KURCZAKA Z GRZYBAMI Składniki: - 2 piersi z kurczaka, - 300g pieczarek, - cebula, - bulion, - oliwa z oliwek, - sól, - pieprz, - inne przyprawy (wg gustu). Przygotowanie: Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie z oliwek, dorzucić połowę pieczarek pokrojonych w kosteczkę i poddusić aż do odparowania płynu. Cebulę z pieczarkami przełożyć do miseczki i przyprawić. Płaty mięsa posmarować farszem, zwinąć, obwiązać nicią albo spiąć wykałaczkami. Podsmażyć na rumiano na patelni. Dorzucic resztę pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki, chwilę smażyć razem z mięskiem. Wlać bulion i dusić na małym ogniu ok. 30 minut. Do farszu można też dodać trochę pokrojonej papryki i startego na tarce sera żółtego. Smacznego - jest pyszne, nawet mój mąż się zajadał Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 11, 2004 Składniki: - 2 opakowania krewetek mrożonych bez pancerza, najlepiej królewskich, 2*250g, - kilka łyżek masła, - natka pietruszki - pęczek, - 5 ząbków czosnku, - vegeta. Jak przyrządzić? Krewetki zamrożone wrzucić na durszlak. Polać czajnikiem gorącej wody, posypać obficie vegetą. Niech trochę poleżą- w międzyczasie usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek trochę natki i wyciśniętego czosnku - większość zostawić na później. Dodać po chwili krewetki. Dodać masło, tak by powstał biały sos –czyli dość sporo. Dorzucić resztę czosnku i natki. Podsmażyć trochę aż będzie lekko chrupiące. Podawać od razu z bagietka z masłem i sałatką grecką na boku. Ja bym to zrobiła z koperkiem Smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 11, 2004 Pasta rybno-pieczarkowa Składniki Puszka ryby w oleju lub oliwie, 2 jaja ugotowane na twardo, 25 dag pieczarek, spora cebula, łyżka margaryny, natka pietruszki, pieprz, sól Jak ważyć? Sposób przyrządzania Rybę rozgnieść widelcem. Pieczarki i cebulę umyć, obrać, drobno pokroić, udusić w tłuszczu. Gdy przestygną, zemleć je w maszynce do mięsa wraz z jajami, wymieszać z rybą, posiekaną pietruszką i przyprawami. (100 g - 190 kcal). Smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 11, 2004 dziewczęta nie wieżę, żę nie macie jakichś ciekawych przepisów Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
amberangelic 0 Napisano Listopad 12, 2004 Jak na razie Lulu to ty bijesz rekordy!!! :-D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
atraktywna 0 Napisano Listopad 12, 2004 CIASTECZKA OWSIANE - OD FAZY 2 Składniki (trochę \"na oko\", proporcje można modyfikować): *dwie szklanki płatków owsianych (ale nie błyskawicznych, tylko zwykłych) *szklanka otrębów owsianych *dwa jajka *trochę margaryny w płynie - Rama Culinesse, albo Knorr (margaryna w kostkach ma szkodliwe izomery trans, a masło ma tłuszcze nasycone) *trochę mleka odtłuszczonego *miód, cukier, fruktoza do posłodzenia (albo spacjalny słodzik, który można piec - uwaga, ASPARTAMU NIE MOŻNA!!!) Przyrządzanie: Płatki i otręby wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy dwie-trzy łyżki margaryny, kilka łyżek miodu (albo czegoś innego słodkiego - ilość trzeba sobie dobrać eksperymentalnie). Składniki dokładnie mieszamy, dolewamy trochę mleka, znowu mieszamy. Masa ma być dobrze posklejana, trudna do mieszania, ma się solidnie przyklejać do łyżki. Odstawiamy ją na kilka godzin, żeby płatki nasiąkły. Przed pieczeniem dolać trochę mleka (żeby masa była bardziej plastyczna) i wymieszać. Nabrać kopiastą łyżkę masy, uformować z niej placek o średnicy 5 cm i grubości niecałego centymetra. Ciasteczka układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. ok. 200 stopni na środkowym poziomie około 20 minut. Powinny zrobić się na wierzchu złoto-brązowe. Zostawić w piekarniku aż do jego wystygnięcia. I już :) Można do masy dodać 2-3 łyżeczki odtłuszczonego kakao, jakiś aromat, zmielone orzechy, kilka łyżek mąki pszennej razowej 2000... Resztę pozostawiam Waszej wyobraźni. Ciasteczka są dość sycące, wilgotne w środku i wymagają przeżuwania, więc nie da się ich za dużo na raz pochłonąć :) SMACZNEGO :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mniamku Napisano Listopad 13, 2004 piers z kury zapiekana w cebulce i papryce, groszek, oliwa z oliwek piers wrzucic na grila , odczekac 20 minut, w tym czasie przysmazyc cebulke i papryke na oliwie , wrzucic groszek i zajadac :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lorry Napisano Listopad 13, 2004 hej dziewczynki ja dzisiaj zaczynam ten nowy sposob odzywiania, i jestescie super bo ja narazie nie mam pomyslow zeby wymyslic jakis posilek, mam jeszcze mala prosbe czy mozecie przy przepisach pisac do ktorej to fazy??????:) z góry dziekuje i moze poradzicie mi co mam jesc jesli jestem caly dzien na uczelni??????? kanapek nie mozna wiec powmizcie plissssssssssssss Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 13, 2004 lorry - wejdz na topik o dsb i tam zadaj pytanie napewno dziewczyny powiedzą i jest też napisane co można w której fazie jeśli nie masz książki. szczerze mówiąc miałabym problem jeśli chodzi o szkołę bo pracuję i mogę zabierać sałatki ale atraktywna ma dużó fajnych pomysłów pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 15, 2004 KURCZAK A\'LA PIZZA pierś z kurczaka ser mozzarella oliwki czarne przecier pomidorowy oliwa z oliwek ocet winny oregano, sól, pieprz, czosnek, słodka papryka Pierś dzielimy na pół i z każdej połówki robimy nożem sakiewkę (nóż wkładamy tak żeby dalo się przeciąć pierś w środku nie przecinając krawędzi... hmmm no tak żeby ją potem nadziać...) mieszmy w misce 2 łyżki oliwy, łyżke octu i przyprawy piersi moczymy w tym co nam wyszło powyżej mozzarelle trzemy na tarce, kroimy drobno oliwki mieszamy ser i oliwki z odrobiną przecieru pomidorowego, doprawiamy oregano piersi nadziewamy serem z oliwkami (można \"zamknąć\" skiewke za pomoca wykałaczki) i wkładamy na ruszt jakieś 15 minut i gotowe Smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach