lorry 0 Napisano Listopad 16, 2004 hej dziewczynki czy mam pisac przepisy jeszcze tutaj czy na stronce???? czy moze tu i tam?????? w kazdym badz razie mam pomyslik na sniadanko otoz Kanapki serowe do I Fazy odtluszczony twarog (taki twardy zbity) pokroic w plastry grubosci 0,5-07 cm na to pokroic kawalek jakiejs wedlinki, jakies warzywka wedle gustu, posolic i gotowe. Te kanapeczki sa naprawde sycace tylko nie zapomnijcie zeby ser byl odtluszczone, Życze smacznego :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 17, 2004 KURCZAK W MUSZTARDZIE DIJON 6 piersi z kurczaka, bez skóry i kości 3 łyżki masła 3 łyżki musztardy Dijon 25g sera parmezan kurczaka umyć i wysuszyć. Masło rozgrzać, kurczaka smażyć, aż będzie dobrze upieczony w środku; czas smażenia zależy od grubości fileta. Ułożyć na blasze do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 200C. musztardę i ser wymieszać, rozsmarować grubą warstwą po filetach. piec przez 10 min, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 17, 2004 SAŁATKA PIECZARKOWA 30 dag pieczarek, 3 jajka ugotowane na twardo, 10-15 dag sera żółtego, pęczek grubego szczypioru, 2 łyżki majonezu \"Light\", 1 łyżka chudej smietany, odrobina oliwy z oliwek. Oczyszczone pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną odrobiną masła, posolić. Podsmażyć tylko tyle, aby zmiękły. Powstały sok odlać, pieczarki przełożyć do miski. Ser i jajka pokroić w kostkę, dodać pokrojony szczypior, wymieszać z majonezem, śmietaną, oliwą. Doprawić solą oraz czosnkiem albo ulubionymi ziołami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 19, 2004 książka przestaje być popularna, więc może porzućmy ją i piszmy tylko przepisy na portalu SDB? co o tym myślicie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Listopad 19, 2004 książka przestaje być popularna, więc może porzućmy ją i piszmy tylko przepisy na portalu SDB? co o tym myślicie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
amberangelic 0 Napisano Listopad 24, 2004 Zaczynam cos tworzyc! Faza obojetnie jaka, salatka jako dodatek a nie jako osobny posilek. Dla dwoch osob. 3 pomidory 2 pomaranczowe papryki biala cebula 3 czarne oliwki sol, pieprz, majeranek - do smaku wszystko pokroic w kola i wymieszac z oliwa sezamkowa, doprawic pieprzem, sola i majerankiem, udekorowac 6 krazkami czarnej oliwki z puszki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
amberangelic 0 Napisano Listopad 24, 2004 LASKOWY KALAFIOR Jako, ze w South Beach Diet ziemniaki i bulka tarta zabronione trzeba znalesc cos by to zastapic ale by bylo rownie smaczne. Takim doskonalym dodatkiem do drobiu i mies jest kalafior, dobry w kazdej fazie! A takze jakiekolwiek orzechy, ktore zmielone sluza jako... bulka tarta. O wiele zdrowsze i lepsze w smaku. Do kurczaka badz duszonej cebuli osobiscie polecam zmielone pistacje - wyprobowane! Porcja na 2 osoby. 1 kalafior (wielkosc zalezna od apetytu) 20 orzeszkow laskowych oliwa z oliwek sol, pieprz, ziola do smaku Kalafior ugotowac w przyprawionej wedlug upodobania wodzie, mozna dodac kostke rosolowa. Po ugotowaniu wrzucic kalafior na rozgrzana oliwe i popruszyc szczodrze zmielonymi orzeszkami, podsmazyc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ajsa 0 Napisano Styczeń 25, 2005 Wlasnie, Lulu, gdzie jestes. Wydaje mi sie, ze to dobry pomysl zeby zebrac przepisy latwe i smaczne. Mysle o tej diecie, ale tylko mysle. Moze pewnego dnia ..... Amberangelic, witaj Zastanawiam sie czy Ty sypiasz! W koncu wiem, ze nasza wspolna znajoma z Twojego miasta teraz spi! ;););) Masz racje, podciagnij ten topik. :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Styczeń 25, 2005 przepraszam Was bardzo. myślałam,że temat poprostu przeniusł się na główną stronę o DSB Amber jak zauważyłaś ja ostatnio w ogólę bywam mało na kafeterii jaki przy komputerze. mam dużo spraw na głowie - praca, szkoła no i karnawał, tak więc duuuużo zabawy. teraz piszę pracęwięc troszkę się tym przejmuję, ale bywam czasem, czytam i myślę o Was. obiecuję pociągnąc książkę, niech się tylko troszkę ogarnę. pozdrawiam kiss] kiss] kiss] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość emeraldka Napisano Styczeń 26, 2005 To moze ja tez powspisuję parę przepisów:) Moze wam zasmakuja Sałatka z wędzoną rybą Składniki: - pół główki sałaty lodowej - puszka białej fasoli - 2 płaty wędzonego pstrąga lub łososia - 1 zielony pokrojony w dużą kostkę ogórek - 2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę - 2 łyżki pokrojonej drobno pietruszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki soku cytrynowego - czarny pieprz Sposób przyrządzania: Na talerzu ułożyć sałatę, fasolę, rybę, ogórek, pomidory i posypać pietruszką. Z oliwy, soku z cytryny i pieprzu przygotować sos. Polać sałatę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość emeraldka Napisano Styczeń 26, 2005 Pieczone warzywa z fetą Składniki: - 1 bakłażan (35 dag) - 1 cukinia (30 dag) - 1 czerwona papryka (20 dag) - 1 cebula (10 dag) - 3 łyżki oliwy z dodatkiem czosnku - 3 łyżeczki octu balsamicznego - 20 dag sera feta - 2 łyżki posiekanych listków bazylii Sposób przyrządzania: Warzywa umyć. Bakłażan pokroić w plastry, posolić, odstawić na 30 min, a następnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego. Cebulę obrać. Cukinię pokroić w plastry, paprykę - w paski, cebulę - w krążki. Warzywa ułożyć na tacce z folii aluminiowej, skropić oliwą i piec na rozgrzanym grillu: bakłażan i cukinię - około 8 min, cebulę i paprykę - 12 min. Przełożyć do miski, skropić octem balsamicznym, posypać fetą pokrojoną w kostkę i bazylią. można wymieszać z sosem sałatkowym Greckim Knorr. - ale nie jest to konieczne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość emeraldka Napisano Styczeń 26, 2005 Racuszki z placków owsianych Składniki: - szklanka płatków owsianych - łyżka masła ( rama wbutelce) - jajko - drobno posiekana cebula - 3 łyżki tartego ostrego żółtego sera (niekoniecznie) - 3 łyżki posiekanej natki (niekoniecznie) - marchew (niekoniecznie) - 2 łyżeczki tymianku (niekoniecznie) - pieprz (niekoniecznie) - sól - oliva do smażenia Sposób przyrządzania: Płatki wsyp do rondelka i zalej szklanką wrzącej osolonej wody. Dodaj masło. Mieszając, gotuj przez kilka minut, do uzyskania jednolitej, gęstej papki. Cebulę zeszklij na oleju. Przestudzone płatki wymieszaj z cebulą, jajkiem i pozostałymi składnikami. Z otrzymanej masy formuj placuszki i smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju (można je wykładać na patelnię łyżką). podawane z jakims mięskiem lub lecho lub z czym sie chce Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość emeraldka Napisano Styczeń 26, 2005 Duszone bakłażany Składniki: - 2 bakłażany pokrojone w grubą kostkę - 1 cebula pokrojona w kostkę - 1 rozgnieciony ząbek czosnku - 2-3 łodygi selera naciowego obrane i posiekane - 1 papryka pokrojona w kostkę - 1 szklanka posiekanych pomidorów bez skórki -1 łyżka kaparów (niekoniecznie) - 2 łyżki drobnych oliwek bez pestek - 1 łyżka sparzonych rodzynek - oliwa - sól - pieprz - ocet winny Sposób przyrządzania: Bakłażany wrzucić do cedzaka, posolić i zostawić na pół godziny, żeby odciekły. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i seler. Kiedy zapachną, dodać paprykę i po chwili smażenia pomidory. Dusić razem. Bakłażany odcisnąć, osuszyć, usmażyć na gorącej oliwie. Połączyć bakłażany z resztą warzyw, dodać kapary, oliwki i rodzynki. Doprawić na słodko-kwaśno. Podawać na zimno lub na ciepło, jako dodatek lub przekąskę W naszym przypadku chyba bez rodzynek;/ ale wtedy nie będą słodko –kwaśne:D Wg uznania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość emeraldka Napisano Styczeń 26, 2005 Łosoś gotowany na parze z sosem koperkowym lub tymiankowym Składniki: - gałązki świeżego tymianku do przybrania - 1 łyżeczka białego pieprzu - 1 liść laurowy - 4 ziarnka ziela angielskiego marynata: - sok z 1 pomarańczy - 1 łyżeczka jasnego octu winnego - 1 łyżeczka suszonego - sproszkowanego tymianku - 1 łyżeczka oleju winogronowego sos tymiankowy: -1 łyżka masła (rama płynna) - szczypta białego mielonego pieprzu - kilka kropel soku z cytryny - szczypta suszonego tymianku - 1 łyżeczka drobniutko posiekanego świeżego tymianku - 4 średniej wielkości dzwonka łososia norweskiego - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 mały seler korzeniowy - 1 duża cebula Sposób przyrządzania: W misce mieszamy składniki marynaty, dodając szczyptę cukru. Łososia czyścimy z łusek, nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty. Przykrywamy i wstawiamy co najmniej na godzinę do lodówki. W tym czasie kilka razy obracamy rybę w marynacie. Warzywa i cebulę kroimy w plasterki, wkładamy do koszyczka do gotowania na parze, koszyczek wstawiamy do garnka z niewielką ilością wody, do której wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Na warzywach układamy dzwonka ryby. Garnek przykrywamy szczelną pokrywką, doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15 min, aż ryba będzie miękka,a jarzyny lekko twardawe. Przygotowujemy sos. W małym rondelku rozpuszczamy masło, rozprowadzamy wodą spod łososia, Zabielamy mlekiem lub śmietanką, doprawiamy solą, białym pieprzem, szczyptą sproszkowanego suszonego tymianku. Dodajemy kilkakropel cytryny, odrobinę cukru(słodziku) do smaku, na koniec wsypujemy łyżeczkę drobniutko posiekanego świeżego tymianku. Całość dobrze mieszamy. Rybę z warzywami wykładamy na talerze ( marchewke skrzetnie podsuwając komus innemu), polewamy sosem, dekorujemy gałązkami świeżego tymianku. Podajemy z zieloną sałatą z łagodnym winegretem. Sos koperkowy przygotowujemy tak samo jak tymiankowy, dodając zamiast tymianku koperek. Jeśli nie macie mozliwości gotowania na parze to inny szybciutki sposób: Łososia posmarować olejem, octem balsamico i koprem (2 łyżki octu, 3 łyżki oleju, 2 łyżki świeżego, posiekanego kopru). Smażyć na patelni grillowej po 3 min z obu stron. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość emeraldka Napisano Styczeń 26, 2005 pozwole sobie wkleić mail który poszedł do wiewióreczki, zeby wiele razy nie wysyłać (lenistwo:D) sniadanie - ok 7:00 omlet z jajka (ubite niemal na pianę, zeby optycznie było więcej, hehe) z cebulka i pieczarkami plus pomidor, albo takiż omlet na słodko znaczy ze słodzikiem 2 jajka na twardo plus pomidor lub dwa ( w zaleznosci od wilkosci) z sosikiem - 2-łyz jogurtu i łyzka majonezu:P(!!!) jajko na miekko plus sałata zielona z pomidorem i ogórkiem i papryką twaróg chudy z jogurtem, srzodkiewką, szcypiorem 2-3 rolmopsy ( ale średnio polecam, bo mi było później kiepsko przez cały dzien:)) pasta z makreli - z ogrkiem konserwowym i jajkiem, posmarowana na swieżą paprykę albo przy braku apetyty - poprostu zjadałam pomidora albo ogórka -bo na to zawsze mam apetyt albo serek figura Turka 3% ze słodzikiem albo parówki odtłuszczone(berlinki) z ogórkiem konserwowym w pracy - 2 przekąski - ok 10:00 i ok 12:00 orzeszki lub pistacje, albo papryka swieza lub ogórek lub kalarepka (ogólnie dozwolone surowe warzywa), albo plasterek lub tróójkącik krówki smieszki:), hohland lunch-tez w pracy - zawsze sałatki - 13:00-14:00 albo grecka - przepis chyba znany:), albo pomidory z mozzarella, cebulka, oliwa z oliwek i octem balsamicznym, bazylia albo tuńczyk w sosie własnym, z 1/3 puszki czerwonej fasoli, 1/3 puszki białej, sałata lodowa, ogórek konserwowy, papryka konserwowa - tradycyjnie z oliwą z oliwek albo sałata z rzodkiewką szczypiorkiem, serkiem wiejskim i jajkiem na twardo albo - ugotowana piers z kurczaka z selerem naciowym, swiezą papryka i ogórkiem, polana sosem jogurtowo-koperkowym plus sól, pieprz albo awokado - awokado skropione obficie sokiem z cytryny plus ze 3 pomidory, czerwona cebulka, oliwa, sól, pieprz i zioła prowansalskie:) albo poprostu serek wiejski ogólnie jedne wielkie wariacje sałatkowe, bo nie mam mozliwosci podgrzewania w pracy a w domu koło 17-18 obiado-kolacja tu pełne pole do popisu:) najczęściej jednak gorące warzywa z mięskiem np pierś z kurczaka na rózniste sposoby - a to z ziołami, a to z żółtym serem, a to z pieczarkami pierś z indyka - roladki - na filet z piersi układasz szynke, żółty ser i zawijasz, smażysz, później dusisz i gotowe:) pierś z indyka z takim misz-maszem - cebulkę przesmażasz, plus pokrojone w plasterki pieczarki, plus bakłażan w kostkę, plus papryka, zalałam puszka pomidorów w zalewie(pokrojonych) i doprawione do smaku schab pieczony warzywa pieczone - cukinia, bakłażan, papyka no i stworzyłam bigos który mi smakował - kapusta świeża i kiszona ( po połowie), pierś z kurczaka, parówki, pieczarki kapusta sie gotowała sobie, na patelni usmażyłam pierś dodałam do kapuchy(pojakiejś godzinie) przesmazyłam pieczarki i parówki, tez dodałam. plus przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do bigosu, listek laurowy. słodkich deserów nie robiłam, bo poprostu nie miałam na nie ochoty aaa własciwie to parę razy wypiłamm leko czekoladowe - mleko 0,5% plus 2kostki gorzkiej czekolady no i to wszystko do picia w dużych ilościach woda, woda z gazem i cytryną, herbata zielona teekane cytrynowa, cherbata czerwoan - nie piłam nawet zwykłej:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Styczeń 26, 2005 no, skoro tak Wam się ten topik podoba to postaram się, żeby istniał. dziękuję za wszystkie przepisy, szczególnie spodobała mi się ta sałatka z rybą wędzoną nocturne :) amber :) emeraldka - dziękuję za suuuper przepisy więc teraz ja, żeby autorka topiku nie musiała się wstydzić: KAPUSTA PEKIŃSKA Z GRZYBAMI Składniki: Kapusta pekińska, cebula, 50 dag grzybów (leśnych lub pieczarek), 5 dag oleju lub masła, sól, pieprz Jak ważyć? Sposób przyrządzania Kapustę pociąć w paski, opłukać i ugotować w niewielkiej ilości wody. Osobno udusić na tłusz-czu oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby z posiekaną cebulą. Wszystko wymieszać, doprawić i zagotować. podawać np. z ciemnym ryżem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Styczeń 26, 2005 Roladki z jaj i sałaty Składniki 4 jaja ugotowane na twardo, 10 dag ostrego żółtego sera, 2 łyżki pestek słonecznika, 2 łyżki kiełków sojowych, ząbek czosnku, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstej śmietany 12-proc., 8-10 liści sałaty, pęczek rzodkiewek, cukier, pieprz, sól Jak ważyć? Sposób przyrządzania 1.Jaja obrać i drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o oczkach średniej wielkości. Kilka umytych rzodkiewek pokroić w ćwierćplasterki. 2.Pestki słonecznika uprażyć na patelni. 3.Kiełki sojowe włożyć do wrzącej wody i gotować minutę, odcedzić i posiekać. 4.Majonez starannie wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem. 5.Jaja, ser, pestki, kiełki i rzodkiewki włożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę lub roztarty czosnek oraz 3 łyżki sosu majonezowo-śmietanowego. Wszystko starannie wymieszać. 6.Nałożyć farsz na umyte i osuszone liście sałaty, zwinąć je. 7.Ułożyć roladki na półmisku, ozdobić resztą sosu i rzodkiewkami. Ochłodzić w lodówce. Podawać z tostami lub razowym pieczywem. 100 g - 180 kcal. Oczywiście można dostosować to do DSB Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość emeraldka Napisano Styczeń 27, 2005 Nocturn - czy ja jestem dobra kucharka, to nie wiem:) Póki co nikogo nie otrułam:P Teraz mam problem, bo musze zrobić w sobotę przyjęcie z lekkimi przekąskami i mam ambicję, zrobić to na sposób SBD. Musze pomyślec:) Zwykle byly to tartinki...... i tym podobne mączno-ziemniaczane rzeczy Ale coś wymyślę:) I się nie omieszkam później pochwalic:P pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Anisa Napisano Styczeń 27, 2005 Sałatka ze soczewicy II FAZA 2 szkl.soczewicy czerwonej ugotować ok.10 min( potem robi sie piurre),lekko osolić.Odcedzić na sicie. 1 1/2 jabłka pokroic w kosteczke razem wymieszać dodac majonez(aby sie sałatka trzymała) W I FAZIE tą sałatke jemy z ogórkiem kiszonym zamiast jabłka. Bigos I FAZA 1/ 2 kg kapusty kiszonej 40 dkg pieczarek 2 piersi z kurczaka przyprawy( takie jak do zwykłego bigosu) Kapustę gotujemy i potem odcedzamy Pieczarki kroimy i gotujemy. Piersi z kurczaka smażymy na oliwie(lub na innym oleju) Dodajemy do kapusty piersi i pieczarki przyprawiamy do smaku i potem juz tylko jemy :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Styczeń 29, 2005 PRZYSTAWKA Z AWOKADO awokado przekrajamy w zdłóż na pół i wyjmujemy pestkę. w miejsxce pestki wlewamy sos winegret z czosnkiem i tyle, pychota Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Styczeń 31, 2005 od dziś znów zaczynam przygodę z SBD więc i książka odżyje jeśli znajdę tylko chwilkę. ale Wy dziewczyny wpisujcie proszę swoje przepisy. pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość emeraldka Napisano Styczeń 31, 2005 salatka z kurczaka 2 piersi z kurczaka seler naciowy 2-3 pomarancze sos - jogurt naturalny gęsty, 2-3 łyżki soku z pomaranczy, curry, sól, pieprz. Piersi ugotowac, selera drobno pokroić, pomarancze obrać, tak, zeby nie było białych błonek, pokroić, Zrobić sos - mieszając wszystkie składniki polać sałatkę koreczki ser żółty odtłuszczony wędlina - np filet z indyka ogórki konserwowe papryka świeża wszystko pokroić - wędlinę i ser w sześciany, paprykę w zgrabne kwałki, ogórki w plastry. Nadziewac na wykałaczkę łosos w galarecie surowy łososś - filety pokrojone na porcje, bez ości warzywa - marchewka, seler, por przyprawy - lisć laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, żelatyna, kostka rosołowa - warzywna warzywa obrać, wrzucić do garnka z przyprawami, łososia ułożyć na parze, nad tą wodą, gotowac około 20 minut. rozpuścić zelatynę w tym rosołku, poczekac aż zacznie gęstnieć łososia ułozyć na półmisku, udekorowac - wg gustu, na wierzcz udekorowac plastrami cytryny, zalać tężejąca galaretką. Bakłażany z pastą a'la tzatziki 2 bakłażany 2 jajaka ser feta jogurt ogórek swieży czosnek sól, pieprz Bakłażany pokroić w plastry - ok pół cm, posolic, odstawic na poł godz. Osuszyć ręcznikiem Jajko rozbełtac, posolic, popieprzyć (doprawić wg gustu) maczac bakłażany, smażyć na oliwie za złoto. Zrobić pastę - ogórka drobniusieńko pokroić, zmiażdzyc czosnek, fetę rozrobić jogurtem, zmieszać z ogórkiem i czosnkiem Ma buc gęsta masa Robic takie - "markizy" między 2 plastry wkładac ok łyzkę masy, podawac na zimno Warzywa z dipem surowe warzywa papryka, seler naciowy, kalarepka, rzodkiewka sos - np powyższy tzatziki, tylko rzadszy sos avokado - awokado zmiksować , dodac sól, pieprz, cytrynę albo wymyślony dowolny sos Na gorąco faszerowane warzywa 2 cukinie 2 papryki 30 dkg pieczarek 50 dkg wołowiny mieloej (najlepiej polędwica) 2 cebulki sól, pieprz, papryka mielona, zioła ulubione, 2-3 łyzki koncentraty pomidorowego Warzywa wydrążyć, spażyc cebulkę, pieczarki pokroić, usmażyć, dodac mięso, przyprawy, koncentrat. Poczekac aż przestygnie, wbić jedno surowe jajko - zeby sie skleciło nałożyć w przygotowane warzywa, przykryć serem zółtym, piec około 20-30 minut szaszłyki z indyka lub kurczzaka mięsko - piersi - kroimy w zgrabne kostki pieczarki świeże - jeśli małe to w całości papryka świeża - krojona dowolnie:) cebula - krojona w ósemki nadziewamy na patyczki - mięso, pieczarka, cebula, papryka, mięso, pieczarka, papryka, cebula mięso (lub dowolnie) posypujemu pzryprawami (ja przyprawą grilową) polewamy odrobina sosu sojow-grzybowego, zostawiamy na ok pól godz, zeby przeszło smakami. Jesli mamy grill, to rzycamy na gril Jeśli nie obsmażamy na patelni i wstawiamy na ok 15 min do piekarnika. podajemy z brokułami lub kalafiorem z wody:) ufff sie rozpisałam Lulu, mam nadzieję, ze coś wybierzesz:) pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość emeraldka Napisano Styczeń 31, 2005 i jeszcze pyszna brokułowa świeze brokuły pęczek rzodkiewki ze 2 łyzki pestek ze słonecznika pól puszki kukurydzy z puszki brokuły pokroić na małe różyczki,zalać wrzątkiem, odcedzić rzodkiewkę zetrzeć na tarce, lub drobno pokroić wszystko razem wymieszać Do tego sos - miodowo-musztardowy. 2-3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, pól łyżeczki musztardy, odrobina soku z cutryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie(lub inne ulubione) Wszystko dobrze wymieszać. Zalać sałatkę Jeść za jakieś pól godziny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Luty 2, 2005 emerladka - dziękuję bardzo, na pewno skorzystam :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ANISA Napisano Luty 7, 2005 II FAZA SB FASOLKA Z MIESEM Mięso mielone z piersi indyka smażymy na oliwie przyprawiamy do smaku(pieprz,papryka,przyprawa do grilla itp) Jak się mięso troche przypiecze podlewamy 1/2 szkl.wody Fasolke czerwoną z puszki odcedzamy i łączymy z mięsem. Jeśli nie mamy mięsa mielonego można pierś drobniutko pokroic w kosteczkę . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość emeraldka Napisano Luty 8, 2005 sałatki z kurczaka - super do pracy lub szkoły sałatka I 100 g pieczarek puszka czerwonej fasoli 1/2 szkl posiekanych wloskich orzeczów po 1/2 straka zółtej i zielonej papryki 100 g wędzonego!!! kurczaka (pierś lub udko) łyzka natki pietruszki pieprz, sok z cytryny, tymianek, bazylia, ostra papryka 2 łyzki oliwy sól, na poczatek robimy sos - musi postac z 15 minut przed polaniem. mieszamy razem - olej, łyzkę soku z ctryny, sól, bazylie, ostra paprykę, odstawiamy umyte, pokrojone w plasterki pieczarki skrapiamy sokiem z ctryny, posypujemy piprzem, tymiankiem, mieszamy, zoatawiamy na kilkanascie minut. Fasolę odcedzamy, płukamy. Papryke wrzucamy na 3 min do wrzatku, odlewamy, zdejmujemy skorkę, kroimy w kostkę( ja tej czynnosci nie zrobiłam, poprostu pokroiłam paprke swieża) mieszamy z orzechami, miesem, fasolka, pieczarkami, polewamy sosem, posypujemy natka pietruszki smacznego:) sałatka nr II 100 g ugotowanego kurczaka 2-3 liscie sałaty lodowej mała kolba cykorii 3 łyzki kukurdzy z puszki twardy spory pomidor strak papryki 2 małe ostre paprki (jesli ktos lubi) sos - 2 łyzki oliwy, łska jasnego octu winnego, 2 łyzki startej cebuli łyzeczka estragonu i swiezej natki pietruszki Na poczatek robimy sos - mieszając bardzo dokładnie wszystkie składniki pomidora obieramy ze skórki, kroim w gruba kostke usuwaąc pestki cykorie kroimy w drobne paski, paprykę i paprczki ostre drobniutko kroimy,, dodajemy kukurydzę, pokrojone mięso.sałate rwiemy na kawałki wszystko jieszamy, polewamy sosem, schładzamy przez ok 10-15 min mozna posypac jeszcze raz natka smacznegosprawdzone i pyszne:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Luty 8, 2005 to ja może : sałatka nr III z kurczaka pierś z kurczaka pomidor papryka czerwona cebula sałata lodowa sos sojowy przyprawa do kurczaka (wg upodobań) troszkę oliwy pierś drobno kroimy, posypujemy przyprawą i polewamy sosem sojowym, zostawiamy. w tym czasie rwiemy sałatę i kroimy warzywa i cebulkę drobno, mieszamy. smarzymy pierś i dodajemy do reszty składników. wszystko polewamy oliwą zmieszną z sosem sojowym smacznego, pychotka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość emeraldka Napisano Luty 8, 2005 przepisy suneed:D Przekąska z serkiem a la ricotta: 2 liście salaty,2 grubsze plasterki piersi z indyka, 2 łyżki sera ricotta, 2 małe łyżeczki majonezu light, 1 łyżeczka chrzanu. Chrzan wymieszać z serem i majonezem (tak by otrzymać nie za rzadką masę). Na liściu sałaty położyć indyka, na to masę chrzanową (wedle uznania) i zawinąć w roladkę. Można dodac też ulubione warzywa np. paprykę czerwoną. Mniam mniam. Hamburger selerowy: Dwa grubsze plastry ugotowanego wcześniej selera, 1 plaster polędwicy lub ligawy z wołowiny, ser niskotłuszczowy, ulubione warzywa, oliwa, czosnek, sok z cytryny, przyprawy. Wołowinkę natrzeć oliwą wymieszaną z czosnkiem i przyprawami, podsmażyć lekko, a potem poddusić do miękkości. Plastry selera podsmażyć króciutko na patelni teflonowej, włożyć między nie wołowinkę posypaną serem niskotłuszczowym. Obok na talerzu położyć pokrojone warzywa skropione sokiem z cytryny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość emeraldka Napisano Luty 8, 2005 przepisy suneed:D Przekąska z serkiem a la ricotta: 2 liście salaty,2 grubsze plasterki piersi z indyka, 2 łyżki sera ricotta, 2 małe łyżeczki majonezu light, 1 łyżeczka chrzanu. Chrzan wymieszać z serem i majonezem (tak by otrzymać nie za rzadką masę). Na liściu sałaty położyć indyka, na to masę chrzanową (wedle uznania) i zawinąć w roladkę. Można dodac też ulubione warzywa np. paprykę czerwoną. Mniam mniam. Hamburger selerowy: Dwa grubsze plastry ugotowanego wcześniej selera, 1 plaster polędwicy lub ligawy z wołowiny, ser niskotłuszczowy, ulubione warzywa, oliwa, czosnek, sok z cytryny, przyprawy. Wołowinkę natrzeć oliwą wymieszaną z czosnkiem i przyprawami, podsmażyć lekko, a potem poddusić do miękkości. Plastry selera podsmażyć króciutko na patelni teflonowej, włożyć między nie wołowinkę posypaną serem niskotłuszczowym. Obok na talerzu położyć pokrojone warzywa skropione sokiem z cytryny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Luty 8, 2005 Hej, któraś z Wasnie wiedziała co zrobić z pozostałą kapustą, więc ja mam propozycję: Kurczak na sposób chiński: - pierś z kurczaka - kapusta - pieczarki - por - sos sojowy - przyprawy do kurczaka - cury pierś drobno kroimy, polewamy sosem sojowym, posypujemy przyprawami i zostawiamy. w tym czasie kroimy pieczarki. smarzymy pierś razem z pieczarkami a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i por. dusimy aż kapusta będzie lekko twardawa. można trochę posolić i przyprawić do smaku cury i sosem sojowym. w II Fazie będzie świetne z ryżem, w I dobre jest też samo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach