lulu81 0 Napisano Luty 8, 2005 Hej, któraś z Wasnie wiedziała co zrobić z pozostałą kapustą, więc ja mam propozycję: Kurczak na sposób chiński: - pierś z kurczaka - kapusta - pieczarki - por - sos sojowy - przyprawy do kurczaka - cury pierś drobno kroimy, polewamy sosem sojowym, posypujemy przyprawami i zostawiamy. w tym czasie kroimy pieczarki. smarzymy pierś razem z pieczarkami a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i por. dusimy aż kapusta będzie lekko twardawa. można trochę posolić i przyprawić do smaku cury i sosem sojowym. w II Fazie będzie świetne z ryżem, w I dobre jest też samo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Luty 10, 2005 poproszę o przepis jak zrobić frytki z selera Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Suneed Napisano Luty 10, 2005 A ja tym razem proponuję kotlecik górski 2 plastry polędwicy wołowej (lub innej chudej części) 2-3 pieczarki 3 cebule 2 jajka ząbek czosnku Wołowinkę posiekać drobno ( nie mielić). Podsmażyć pieczarki z połówką cebuli i posiekanym ząbkiem czosnku (sól i pieprz do smaku). Wymieszać posiekane mięso z pieczarkami, dodać polowę ubitego jajka. Uformaować dwa kotlety i smażyć na rozgrzanej oliwie pod przykryciem. Gdyby kotleciki pękały podczas smażenia, polewamy pęknięcia pozostałą połową jajka. Pozostałe cebule dusimy, a drugie jajko gotujemy na twardo. Gotowe kotleciki obkładamy duszoną cebulką i posypujemy jajkiem pokrojonym w kosteczkę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Suneed Napisano Luty 10, 2005 Oj kurcze, zapomnialam dodać, że wyśmienite są te kotleciki z siekanym kiszonym ogórkiem (zamiast jajka ). A w moich rodzinnych stronach to się nazywa sznycel górski. Hehe. Niech sobie będzie sznycel zatem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lulu81 0 Napisano Luty 11, 2005 Faza I Kurczaczek a\'la fasolka po Bretońsku - pierś (z kurczaka oczywista) - przyprawki do kurczaczka (najlepiej z papryką) ale jakie kto lubi - cebula - 1 puszka fasolki w puszce (tej małej białej) - koncentrat pomidorowy (można tez świerze pomidorki) pierś drobno kroimy, optaczamy w przyprawkach i smarzymy, pokrojoną cebulę dorzucamy (może być dużo, jak kto lubi) i dusimy razem z piersią. następnie fasolkę z puszki i koncentrat (ewentualnie pomidory)i dalej dusimy. doprawiamy czym tam chcemy i smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sun 0 Napisano Luty 11, 2005 Omlecik po węgiersku (jedna niezwykle syta porcja) W oryginale ta potrawa to placek ziemniaczany, ale troszkę tutaj pozmienialam ze zwględów oczywistych hehe:) 3jajka duuuzo papryki (czerwona, zielona) jedna malutka papryka chili (lub sos chili lub ostra papryka w proszku) cebula, czosnek, może być też szczypiorek kurczaczek (jedna mała pierś) Kurczaczka podsmażyć z cebulką i czosnkiem, dorzucić paprykę w ilości dowolnej (zalezy ile kto lubi) - z chili uważać, żeby nie przedobrzyć! Powinno to być ostre! Smażyć aż papryka zmięknie. 3 jajka roztrzepać z 1 łyżką wody i przyprawami, smażyć na oliwie pod przykryciem aż dolna warstwa się zetnie zupełnie a górna nie będzie już \"pływala\". Na połowę omleta wyłożyć kurczaka z papryką. Podważyć delikatnie brzeg omleta i złożyć. Poczekać chwilkę aż jajko całkowicie się zetnie. Gotową potrawę można posypać żółtym serem lub ziołami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sun 0 Napisano Luty 11, 2005 Omlecik po węgiersku (jedna niezwykle syta porcja) W oryginale ta potrawa to placek ziemniaczany, ale troszkę tutaj pozmienialam ze zwględów oczywistych hehe:) 3jajka duuuzo papryki (czerwona, zielona) jedna malutka papryka chili (lub sos chili lub ostra papryka w proszku) cebula, czosnek, może być też szczypiorek kurczaczek (jedna mała pierś) Kurczaczka podsmażyć z cebulką i czosnkiem, dorzucić paprykę w ilości dowolnej (zalezy ile kto lubi) - z chili uważać, żeby nie przedobrzyć! Powinno to być ostre! Smażyć aż papryka zmięknie. 3 jajka roztrzepać z 1 łyżką wody i przyprawami, smażyć na oliwie pod przykryciem aż dolna warstwa się zetnie zupełnie a górna nie będzie już \"pływala\". Na połowę omleta wyłożyć kurczaka z papryką. Podważyć delikatnie brzeg omleta i złożyć. Poczekać chwilkę aż jajko całkowicie się zetnie. Gotową potrawę można posypać żółtym serem lub ziołami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Boruvi Napisano Luty 12, 2005 ROLADKI Z KURCZAKA (trochę zmodyfikowany przepis lulu81) piersi kurczaka kawałek marchewki ogórek kiszony lub konserwowy papryka (dowolna) cebula trochę musztardy przyprawy (jakie kto lubi, najlepsza jakaś do kurczaka) Piersi rozbijamy tłuczkiem do mięsa (najlepiej przez przezroczystą folię spożywczą - wtedy sie tak nei rozwala) i po stronie wewnętrznej smarujemy odrobiną musztardy, kładziemy kawałeczek marchewki pokrojonej w słupki, ogórka kiszonego, papryki, cebuli można dodać pieczarki lub jakiekolwiek inne warzywa, które nam przyjdą do głowy. Roladkę zawijamy, przebijamy szpikulcami do zrazów, wykałaczkami lub wiażemy nitką (bawełnianą i najlepiej białą). Roladki posypujemy przyprawami, lekko podsmażamy na małej ilości oliwy, a potem dolewamy wody . Można do wody dodać kostkę rosołową, żeby dodać smaku. Ten przepis orginalnie był robiony przez moją mamę z wołowiny, więc zamiast kurczaka można użyć polędwicy wołowej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość emraldka Napisano Luty 13, 2005 nadziewane selery - na 4 osoby 4 zgrabne bulwy selera sk i otarta skórka z połowy cytryny 250 g mięsa z kurczaka 150 g pieczarek 2 łyzki natki du za cebula sól, pieprz 3 łyzki masła ( rama płynna) szczypta gałki muszkatułowej łyzka sosu sojowego pół szklanki smietany gęstej (rama) lub moze byc jajko Zagotowac wodę z sokiem z cytryny i solą, wrzucic obrane selery, gotowac 15-20 min, na średnio miekkie Wyjąc, przestudzić, przekroić na pół, wydrążyc łódeczki Miąższ zmiksować z łyzka masła, solą, 2-3 łyz wywaru z selerów i gałką muszkatułową. FArsz - drobno kroim cebulkę,szklimy na masle, pieczarki i drobno posiekane mięso. smażymy na silnym ogniu.Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Studzimy, dokładamy smietane lub jajko, mieszamy nakładamy do selerów. Zaroodporne naczynie smarujemy lekko masłem, wykładamy selerowe purre na nim układamy faszerowane selery. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, pieczemy 20-25 minut. Podajemy z surówkami ( dla reszty rodzinki moze być ryz) smaczneg0 - sprawdzone pyszne:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Boruvi Napisano Luty 14, 2005 SAŁATKA "ZIELONO MI" 1 por nieduży pęczek zielonej cebulki (tego co kiełkuje z cebuli - nie wiem jak to nazwać trochę zielonego groszku- moze byc z puszki lub ugotowany mrożony jak chcesz poszaleć to : Jogomajo (łyżeczka) lub Rama gęsta - substytut śmeitany (trochę to neinaturalne, ale jak ktoś lubi czymś posklejać sąłatkę to jest w sam raz) pieprz i sól do smaku Pokroić pora, najlepiej wrzucić go na sitko i przelać gorącą wodą, a potem zimną. Pokroić cebulkę, dodać groszek. Doprawić, dodać śmietany lub jogomajo, albo jednego i drugiego. Ostawić do lodówki na min. godzinę. Najlepiej zrobić wieczorem i jeść rano. Koniecznie przed wstawieniem do lodówki przykryć (najlepiej folią spożywczą, może moze trochkę pachnieć w lodówce. Góra zielonej trawy - tak jak nazwał to mój tata :-) Ale bardzo przypomina o wiośnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynam3 0 Napisano Luty 21, 2005 Witam! Tak jak mnie proszono, zaczne wypisywac tu moje fanaberie zywieniowe: Zaczynam od ZUPY CEBULOWEJ: 1- 2 duze cebule kroimy i smazymy na oliwie z oliwek na zloty kolor... W tym czasie gotujemy niewielka ilosc wody w garnku ( mysle ze ok 2 szklanki, zawsze mozna dolac) Do wrzatku dodajemy cebule Reszta to juz wasza fantazja, gdzie cebulowa stanowi baze. Ja do tej pory robilam w 3 wersjach: 1. z cebula udusilam pieczarki i liscie szpinaku, a zupe zabielilam serkiem Krowka Light 2. Do cebulowej dodalam pieczarki, kilka lisci kapusty wloskiej i papryke, zabielilam feta light 3. Tak samo jak opcja druga tyle ze z brukselkami.., Oczywiscie przyprawy jak kto lubi :-) Ja ta zupke traktuje jako surowke, bo robie ja bardzo gesta...oczywiscie mozna zrobic zadsza! Smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynam3 0 Napisano Luty 21, 2005 kOTLETY Z CIECIORKI ( CIECIERZYCY) wydaje mi sie, ze to samo rownie dobrze mozna zrobic z soi, fasolki konserwowej itp puszka ciciorki to podstawa...moczyc przez noc w wodzie, wrzucic na 4 min do wrzatku reszta wg upodoban troszke cebulki, szczypiorku, przypraw ( sol, czosnek, salsa, ziola) odrobinka mleka, 2 lyzki maki razowej, ew. jajko ( ja nie dodalam) wszystko miksujemy razem.. Formujemy kotlety i smazymy z obu stron na oliwie Taka zmiksowana ciciorka jest rowniez dobra do posmarowania na chlebek, jajka gotowane, seler etc...nie trzeba wowczas smazyc Smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sun 0 Napisano Luty 25, 2005 Paprykarz LOS DIABLOS hehe 1- 2 duże czerwone papryki 1 cukinia 4-5 pieczarek dwie szklanki żółtej fasolki szparagowej 1 pomidor 2 cebule czosnek ulubione przyprawy 2 filety z dowolnej ryby (albo mięsko) Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić poktojoną w paseczki paprykę i cukinię pokrojoną w kosteczkę. Podsmażyć aż papryka zmięknie (ok 5 minut) i dorzucić wyciśnięte ząbki czosnku wedle uznania. Do tego dorzucić pieczarki, fasolkę,pomidora i cebulkę (pokrojoną w krążki), podlać odrobiną wody, nakryć i dusić do miękkości. Rozmorożone filety ryby pokrioć w paseczki i wrzucić do warzywek, dodać odrobinę sosu chili lub ostrej czerwonej papryki, wymieszać i dusić chwilkę aż ryba będzie się kruszyć. Jeśli zamiast ryby wolicie mięsko to radzę kurczaczka podsmażonego wcześniej aż do ścięcia się. Podawać z selerem a la frytki lub innym ulubionym warzywkiem :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sun 0 Napisano Luty 25, 2005 Paprykarz LOS DIABLOS hehe 1- 2 duże czerwone papryki 1 cukinia 4-5 pieczarek dwie szklanki żółtej fasolki szparagowej 1 pomidor 2 cebule czosnek ulubione przyprawy 2 filety z dowolnej ryby (albo mięsko) Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić poktojoną w paseczki paprykę i cukinię pokrojoną w kosteczkę. Podsmażyć aż papryka zmięknie (ok 5 minut) i dorzucić wyciśnięte ząbki czosnku wedle uznania. Do tego dorzucić pieczarki, fasolkę,pomidora i cebulkę (pokrojoną w krążki), podlać odrobiną wody, nakryć i dusić do miękkości. Rozmorożone filety ryby pokrioć w paseczki i wrzucić do warzywek, dodać odrobinę sosu chili lub ostrej czerwonej papryki, wymieszać i dusić chwilkę aż ryba będzie się kruszyć. Jeśli zamiast ryby wolicie mięsko to radzę kurczaczka podsmażonego wcześniej aż do ścięcia się. Podawać z selerem a la frytki lub innym ulubionym warzywkiem :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sun 0 Napisano Luty 25, 2005 Paprykarz LOS DIABLOS hehe 1- 2 duże czerwone papryki 1 cukinia 4-5 pieczarek dwie szklanki żółtej fasolki szparagowej 1 pomidor 2 cebule czosnek ulubione przyprawy 2 filety z dowolnej ryby (albo mięsko) Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić poktojoną w paseczki paprykę i cukinię pokrojoną w kosteczkę. Podsmażyć aż papryka zmięknie (ok 5 minut) i dorzucić wyciśnięte ząbki czosnku wedle uznania. Do tego dorzucić pieczarki, fasolkę,pomidora i cebulkę (pokrojoną w krążki), podlać odrobiną wody, nakryć i dusić do miękkości. Rozmorożone filety ryby pokrioć w paseczki i wrzucić do warzywek, dodać odrobinę sosu chili lub ostrej czerwonej papryki, wymieszać i dusić chwilkę aż ryba będzie się kruszyć. Jeśli zamiast ryby wolicie mięsko to radzę kurczaczka podsmażonego wcześniej aż do ścięcia się. Podawać z selerem a la frytki lub innym ulubionym warzywkiem :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sun 0 Napisano Marzec 3, 2005 Pomysłna szybki obiadek do każdej fazy:) Schińszczony omlet polędwiczka z wolowinki (lub ligawalub schab albo kurczaczek ew indyk) 2-3 pieczarki cebula czosnek sos sojowy, oliwa, ulubione przyprawy Mięsko pokrocić na cieniuteńkie paseczki (jak do chińszczyzny). Zrobić marynatę - 2łyżki oliwy z oliwek, rozgnieciony ząbek czosnku, sos sojowy, przyprawy) i zalać nią mięsko. Na rozgrzaną patelnię wrzucić mięsko i podsmażyć mieszając aż do ścięcia się. (ok 5 min). Na to wrzucić pieczarki i cebulę, można tez paprykę, zalać odrobiną wody,przykryć - dusić aż do wyparowania wody. Na to wlać rozbełtane 2 jajka, przykryć.Gdy jajko zetnie się na tyle, że nie będzie już pływało, wrzucić starty ser żółty lub plasterek topionego light, złożyć omlet na pół i zapiec (1-2min). Podawać jako omlet sam lub z warzywami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość canella Napisano Marzec 3, 2005 ZUPKA pomidorowo-cieciorkowa :) 1.do soku pomidorowego dodajemy swoje ulubione zioła np.majeranek,cząber,tymianek,suszony koperek,natka pietruszki, może byc oregano,pieprz....itp;co kto lubi) +pokrojony drobniutko świeży por (gł. zieloną część) ---->wszystko podgrzewamy 2.do w.w cieplego soku wsypujemy ugotowane wczesniej ziarna ciecierzycy (w całości) /zeby ciecieżyca się szybko nam ugotowała najlepiej ją wcześniej np. na noc zamoczyc..tak jak np.fasole i pożniej w tej samej wodzie ok.10 min gotujemy 3.......i mamy zupke :) * dla urozmaicenia smaku można ją jeść z pokrojonym kiszonym ogórkiem szybko, pysznie, zdrowo!!! no i.....pomidorkowo-cieciorkowo !;) smacznego:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynam3 0 Napisano Marzec 7, 2005 Witam! Dzis zjadlam dwie bardzo smaczne rzeczy. Zamieszcze je tutaj...wprawdzie nic wielkiego, ale smaczne: Zupa warzywna (ogorkowa) dla 1 osoby ilosc poszczegolnych skladnikow wg uznania Zagotowac 2 szklanki wody, dodac 3 lyzki przecieru ogorkowego ( uwazac aby nie zawieral cukru), dodac 2 liscie kapusty wloskiej, odrobine fasolki szparagowej, podsmazonej papryczki i pieczarek, szczypiorek i przyprawy Mozna dodawac na co sie ma ochote...generalnie chodzi o baze z przecieru z ogorkow Salatka sledziowa: Z racji tego, ze gotowe salatki maja w skladzie smietane i cukier postanowilam przygotowac ja sama: 2 rolmopsy pokroic w kostke 1/ 2 kubeczka jogurtu naturalnego 3 plastry pomidora pokroic w kostke 1/2 ogorka kiszonego cebulka szczypiorek 2 liscie salaty przyprawy Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynam3 0 Napisano Marzec 7, 2005 Witam! Dzis zjadlam dwie bardzo smaczne rzeczy. Zamieszcze je tutaj...wprawdzie nic wielkiego, ale smaczne: Zupa warzywna (ogorkowa) dla 1 osoby ilosc poszczegolnych skladnikow wg uznania Zagotowac 2 szklanki wody, dodac 3 lyzki przecieru ogorkowego ( uwazac aby nie zawieral cukru), dodac 2 liscie kapusty wloskiej, odrobine fasolki szparagowej, podsmazonej papryczki i pieczarek, szczypiorek i przyprawy Mozna dodawac na co sie ma ochote...generalnie chodzi o baze z przecieru z ogorkow Salatka sledziowa: Z racji tego, ze gotowe salatki maja w skladzie smietane i cukier postanowilam przygotowac ja sama: 2 rolmopsy pokroic w kostke 1/ 2 kubeczka jogurtu naturalnego 3 plastry pomidora pokroic w kostke 1/2 ogorka kiszonego cebulka szczypiorek 2 liscie salaty przyprawy Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość majeska Napisano Marzec 9, 2005 JAJKA FASZEROWANE 5 jajek na twardo 20 dag pieczarek mała cebulka pęczek pietruszki łyżka majonezu light Pieczarki i cebulę pokroić drobno, usmażyć i po ostudzeniu posiekać. Ugotowane i ostudzone jajka przekroić wzdłuż na pół, żółtka wyjąć do miseczki i rozgnieść widelcem, połączyć z farszem grzybowym oraz posiekaną pietruszką. Przyprawić solą i pieprzem, dodać majonez, porządnie wymieszać. Uzyskaną masą "obłożyć" białka, tak żeby wypełnić dziurę po żółtku i jeszcze z górką :-). * inna wersja: zamiast pieczarek można dodać wędzoną rybkę z posiekaną cebulką lub porem, reszta bez zmian. DELIKATNA SURÓWKA kapusta pekińska ogórek świeży majonez light Posiekać kapustę (ilość wg uznania), ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać trochę majonezu i przyprawy jakie się chce. Odstawić co najmniej na 15 min. Jem tę surówę od 2 tyg. do wszystkich mięs i gotowanej ryby i jeszcze mi się nie znudziła :-). Smacznego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość majeska Napisano Marzec 9, 2005 to jeszce raz ja. Czekałam od rana na efekt mojego eksperymentu i oto ogłaszam pełen sukces!!!! CYTRYNOWA GALARETKA BEZ CUKRU żelatyna biała cytryna słodzik dla chętnych barwnik spożywczy (dostępny w 3 kolorach w wielu sklepach, koszt ok 2.5 zł) Rozpuścić żelatynę wg przepisu na opakowaniu (ja zawsze dodaję mniej wody niż oni chcą), poczekać aż odrobinę przestygnie, dodać sok z jednej cytryny (ma cukier w śladowych ilościach, zresztą w wielu przepisach w książce się ją stosuje, to chyba można :-p, co?), odrobinę słodziku i kilka kropli barwnika. Schłodzić, jak to zwykle galaretkę. Spożyć bez wyrzutów sumienia. Myślę, że te moje przepisy nadają się jak najbardziej do fazy I. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynam3 0 Napisano Marzec 10, 2005 Piers z indyka duszona z kapusta pekinska ( moze byc piers z kurczaka) Skladniki: piers z indyka por, cebula szklanka bulionu ( rosolu) troszke kapusty pekinskiej przyprawy Piers z indyka pozbawic skorki, pokroic na male kawaleczki, posolic, posypac curry i imbirem Na patelnie wrzucic por i cebulke Dodac piers z indyka, kiedy zarumieni sie dodac bulionu z kurczaka... Na koniec dodac kapusty pekinskiej Doprawic wg uznania... Dusic do wyparowania bulionu Smacznego Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynam3 0 Napisano Marzec 10, 2005 Piers z indyka duszona z kapusta pekinska ( moze byc piers z kurczaka) Skladniki: piers z indyka por, cebula szklanka bulionu ( rosolu) troszke kapusty pekinskiej przyprawy Piers z indyka pozbawic skorki, pokroic na male kawaleczki, posolic, posypac curry i imbirem Na patelnie wrzucic por i cebulke Dodac piers z indyka, kiedy zarumieni sie dodac bulionu z kurczaka... Na koniec dodac kapusty pekinskiej Doprawic wg uznania... Dusic do wyparowania bulionu Smacznego Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zupa Napisano Marzec 16, 2005 Zupa pieczerkowa - mieszana;) 0,5 kg pieczarek 2 piersi kurczaka (tzn. dwie połówki) 1 por 4 trójkąciki serka topionego light, dwa śmietankowe i dwa ziołowe Gotujemy waywar z piersi dodając łyżkę przypraw, bulion, albo kuchareka, albo co kto lubi. Obok na patelni podsmażamy pokrojone na kawałeczki pieczarki. Jak się kurczak podgotuje, tzn, po jakiś 20 minutach, to wyjąc go z wody i rozdzielić widelcem albo łapkami na włókna. Wsypać go z powrotem do rosołku i do tego dodać podsmażone pieczaki razem z sokiem, który puściły. Pogotować jeszcze z 5 minu i pod koniec dodać serek topiony (poczekać aż się rozpuści i wówczas wszystko wymieszać) i pokrojony w krążki por. Ja doprawiam jeszcze pieprzem i granulowanym czosnkiem. Smacznego:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krecona 0 Napisano Marzec 18, 2005 hejka nie wiem czy topic nadal aktualny ale wiele mi pomoze urozmaicic ditke a jestem juz na 4 dniu:) jesc mi sie zabardzo nie chce ,to sukces ,bo na innych dieetach \"umieralam\" z glodu. oto co ja wymyslilam na dietce SNIADANIA: +1/2 jabłka 160 kcal 2 jajka + plaster szynki drobiowej 230 kcal 2 jajka + szklanka j.naturalnego /maślanki/kefir 160 kcal serek homogenizowany 160 kcal ½ kostki sera białego chudego +4-5 luzek j. naturalnego 200 kcal serek ziarnisty pomidor, szczypiorek, sól , bazylia 170 kcal omlet z pieczarkami 200 kcal 2 jaja na twardo, 2 pomidory pokrojone, posypane koperkiem i szczypiorem Tofu: miękkie, niskokaloryczne gatunki o obniżonej zawartości tłuszczu +sok warzywny , herbata ziołowa lub kawa z odtłuszczonym mlekiem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość desereksaszy Napisano Marzec 23, 2005 hmmm a co ze słodkościami, ja bez nich nie mogę wytzymać. Moj faworty sernik na zimno 1 i1/2 małego joguru naturalnego 0% tłuszczu 1/2 serka homo 1% tłuszczu 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego 4 łyżki słodzika sweetex w proszku (można mniej) mała torebka żelatyny (10g) 1/3 szkl wrzątku 10 winogron gruszka konferencja, pokrojona w kostki (mandarynki itp,co kto chce) 1/2 torebki biszkoptów (40 g) - niekoniecznie DEKORACJA - NIEWYMAGANA 1/2 opakowania ramy Cremefine do ubijania (45 g) 2 łyżeczki słodzika wymieszać jogurt z serkiem, aromatem i słodzikiem.Żelatyne rozpuścić we wrzątku ostudzić i dodać do masy (uwaga szybko się ścina)winogrona pokroić na połówki bez pestek dodać do masy z gruszką. Biszkopty posiekać i posypać do salaterek, na wierz wylać mas. Wstawić do lodówki na 30-60min, przybrać ramą ubitą ze słodzikiem oraz połówkami winogron. PYCHOTA SMACZNEGO PS. błagam o jakieś inne dozwolone słodkości (oprócz serka z kakao itp. na to już nie mogę patrzeć) Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
amberangelic 0 Napisano Kwiecień 13, 2005 FAZA II ANIELSKIE OWSIANE RACUCHY! Oto pomysl na sniadanie na slodko - sniadanie przy, kotrym nam nawet mysl, nie przejdzie, ze to dieta i to jest wlasnie jedna z wielu zalet South Beach!!! 1 szklanka namoczonych w wodzie platkow 1/2 litra kefiru 1 jajko 2 lyzki maki (mozna make pszenna razowe jak juz ktos sie bardzo chce trzymac zasad) Mus jablkowy nieslodzony Owoce typu jagody, maliny, jezyny, truskawki Zmiekczone namaczaniem platki owsiane wymieszac z pozostalymi skladnikami, mase klasc na rozgrzana oliwa z oliwek patelnie i smazyc do zarumienienia. Podawac udekorowane owocami. Jak ktos chce zaszalec mozna na to prysna bita smietana - byle nie za duzo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość babajaga01 Napisano Kwiecień 18, 2005 Przypomnieły mi się najłatwiejsze zupy świata Ja lubię tak: Zagotować brukuły w niewelkiej ilości wody dadać łyżeczkę wegety zmiksować z serkiem topionym np. Krówka to jest pyszne może też być z selera papa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kalinka23 Napisano Kwiecień 19, 2005 PTASIE MLECZKO: (nadaje sie do I-szej fazy) 1 szklanka mleka 0% 1 łyżka żelatyny słodzik olejek waniliowy (ewntualnie kakao, starta gorzka czekolada, kawa rozpuszczalna) Żelatyne rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, dodać do resztyu składników, wlać do pucharka i wstawić do lodówki, żeby stężała, albo wylać do płaskiego, kwadratowego lub prostokątnego naczynia i po zastygnięciu pokroić w kostkę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość *monika* Napisano Czerwiec 22, 2005 a zna ktoś może jakieś fajne przepisy ze śledzikiem w roli głównej? :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach