Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mama

Jakie pieluszki na początek?Jaki proszek do prania?

Polecane posty

Gość przyszła mama

Kompletuję wyprawkę dla mojego Malucha, termin mam na początek stycznia, ale w grudniu jest taki ruch w sklepach, że postanowiłam to zrobić już teraz. Zdecydowałam sie na Pampersy, ale zastanawiam się które i ile sztuk, żeby mi nie zostały jak mały już z nich "wyrośnie". A jaki proszek do prania polecacie? Czy używać płynu do płukania, czy samego proszku? Jeśli tak to jakiego? Pomóżcie proszę, to moje pierwsze Maleństwo i nie mam pojęcia.

Gość tez mama
Na poczatek nie kupuj ilus tam paczek pampersow bo moze sie okazac ze maluszek bedzie uczulony na nie i wtedy wydasz niepotzrebnie pieniadze.Wyprobuj najpierw jakas mala paczuszke a dopiero potem kup wieksza ilosc .Co do proszkow to ja pralam w Lovela i bylam z niego zadowolona choc i Jelp byl tez bardzo dobry

Gość na poczatek
na początek polecam bardzo do prania płatki mydlane(według mnie powinny wystarczyć na pierwsze miesiące. co do pieluszek z pewnością szpital będzie preferował pampersy. Na pewno będa je uźywać w szpitalu i każą ci je kupic. u mojej dzidzi się sprawdzają, ale owszem wiem ze moga uczulać. Najzdrowiej tetrowe albo flanelowe, ale kupa roboty i moga pojawić się problemy pielęgnacyjne. finansowo wychodzi na to samo pranie i przygotowywanie pieluch i do tego czas.

Pampersy New Born są najlepsze bo wchłaniają więcej niż inne (przede wszystkim kupki). Tetra wcale nie jest zbyt dobra bo maluch może się w niej zaparzyć i dużo przy tym roboty. U mnie z praniem ciuszków nie było problemu - dzidzia toleruje i proszek Jelp i płyny do prania - Lovela i Bebi. Ale zgadzam się z opinią wyżej, żeby lepiej nie kupować większych zapasów czy to pieluch czy środków do prania bo dzidziuse się lubią uczulać.

Gość joanna 33
Wszystko zależy od tego jakie duże dziecko się urodzi. Jeżeli będzie to dziecko ok.3500 kg. to pampersy 2 . New born będą za małe. Ja mam dwoje dzieci 2.9 mieś(Marta) i 8 mieś.(Zosia) z Martą nie miałam żadnych problemów ale Zosia urodziła sie z niedojrzałą skórą chociaż była donoszona. W pierwszych miesiącach we wszyskim było źle. Wszysko odparzało i bolało. Teraz jest dobrze a podstawą jest dokładne mycie i wietrzenie. Nie przesadzaj droga mamo z wietrzeniem bo przeziębisz maluszka ale nie można nakładać oliwki lub kremu na mokrą skórę, musi być sucha. Nie przegrzewaj go też. Załóż mu jedną warstwę więcej niż masz sama na sobie. Sprawdź na karku pod śpioszkiem czy jest ciepło. Jeżeli jest spocone to rozbież w ciepłym pokoju ok. 23-25 st.C i niech sobie fika nogami. Pieluszki Zosia nie uczulały ale do pupy muszę używać tylko sudocremu i na noc specjalnej maści przepisanej przez lekarza. Mam nadzieję że oliwkabambino, puder alantan i ewentualnie sudocrem wystarczą. Tak było z Martą.Najlepsze są polskie sprawdzone produkty sprawdzone jeszcze na moim (już nie tak gładkim jak kiedyś) tyłeczku. Pamiętaj myj dokładnie maluszka mydłem bambino pod pachami, w pachwinach, za uszkami i we wszystkich dołeczkach a będzie dobrze. Zresztą położna powinna Tobie dużo pomóc. Zaprzęgnij też tatusia do pomocy bo on ma duże ręce i łatwiej mu będzie umyć bobasa w wanienice. NICZEGO SIĘ NIE BÓJ. będzie dobrze i ani się obejrzysz jak będzie raczkowało (nie prowadzaj go, samo się nauczy chodzić jak przyjdzie jego czas) i wołało mama. Pozdrowienia przepraszam że się wymądrzam ale mam doświadczenie i dziecko ma być samą radością i uśmiechem a nie zmartwieniem i utrapieniem A teraz to używam pieluszek Happy 2 i jestem bardzo zadowolona, ponieważ wychodzą taniej i są równie dobre. Pozdrowienia dla przyszłej mamy z najlepszymi życzeniami Asia.

Gość Bozi
witaj przyszła mamusiu!! ja polecam proszek lovella - mój mały nie miał uczuleń, ale na wszelki wypadek maja pralka ma opcję podwójnego płukania i na początku z niej korzystałam. w razie gdyby maluszek się uczulił pozostają płatki mydlane, ale nie polecam, bo wszystko po nich sinieje, a jeżeli kupisz proszek i go nie wykorzystasz dla małego to wykorzystasz do prania wszystkiego innego - wiec żaden problem. jeżeli chodzi o pieluszki - ja do szpitala nie potrzebowałam, bo tam były, a jak wychodziliśmy to położna ubierała małego i wtedy zapytaliśmy jakie kupić, kupiliśmy je w drodze do domu - ( rozmiar 2 pasował ,a mój maluszek mial 4,250 kg ), najtaniej wychodzą pampersy w jumbo paczkach - największe opakowanie, można kupić w każdym markecie. życzę powodzenia!! dzidzia to najwspanialszy skarb!!! Bozi

o wszystkich proszkach i pieluchach już bylo, więc ja tylko dodam,że od samego poczatku plukalam rzeczy moich maluszków w plynie do plukania Jelp, ale nie jest najlepszy (ubranka wciąz nie byly miękkie) po rozmowie z lekarzem i po uplywie pierwszych trzech miesięcy mozna plukać w kazdym z lepszych plynów do plukania (lenor, cocolino, silan) w werscji delicate (w bialym kolorze) u moich bobasów bez zadnych uczuleń. pozdrawiam:)

Wystarczą zwykłe platki mydlane a do płukania silan lub Coccolino

Gość ja pralam w Jelpie
i bylam bardzo zadowolona, zadnych plynow, pamietaj aby kazda rzecz nawet nowo kupiona przed zalozeniem dziecku wyprac jesli chodzi o pieluchy to mialam troche tetrowek- w razie uczulen i pampersy ale kupilam tylko 1 paczke, Wszystkiego dobrego

Gość PAMPERSY
Pampers na pierwszy miesiac (sa waskie miedzy nozkami) a pozniej pampersy"bella" sama zobaczysz roznice ;dzieki belli moj maluszek nie mial problemu z bioderkami :)

Z własnego doświadczenia mogę polecić proszek AMVAY(chyba tak się pisze)dla dzieci.Bardzo delikatny i skuteczny.Cena w granicach 80 zł,ale....starcza na conajmniej pół roku.Bardzo mało się go wsypuje do pralki.Są też środki wspomagające typu,odplamiacz czy wybielacz.Na samym początku używałam Jelpa i lovelli ale był mało wydajny.I tu nie chodzi o reklamę ale AMVAY S8 jest super.Pieluszki były na początku pampersy a póżniej Belli HAPPY MOOM.Tanie ,chłonne ,wygodne i delikatne.No i oczewiście Bepanthen na wszystko.Na odparzoną pupe malucha,na pogryzione piersi.

Ja pralam ubranka mojej malej w proszku Lowella, a plukalam w zasadzie od poczatku w plynie Silan lub Cocolino, oczywiscie w kolorze bialym. pampersy New Born rewelacja, nie odparzaly mysle ze na 3500 g dziecko powinny byc dobre, ja takich uzywalam, a mala urodzila sie nawet troche ciezsza. Duzej ilosci nie ma co kupowac, bo maluszek szybko rosnie. Pozdrawiam i zycze wielu wspanialych chwil juz z maluszkiem

witam, mam 2 maluchów(2roczne i 6miesięczne) Urodziły się i jedno i drugie mocno powyżej 4 kilo, więc pampersy na \"początek\" - 2( paczki new born zostawiliśmy w szpitalu), które po miesiacu musiały byc wymienione na 3:) Osobiście doradzałabym kupić 2, a jeśli dzidzius będzie mniejszy, to tatuś zawsze może szybciutko skoczyć np. do apteki po \"mniejszy rozmiar\"(w szpitalach zawsze sa jakies pampersy na \"pierwsze chwile\") .teraz uzywam pieluszki Happy, są bardzo dobre i faktycznie tańsze. W pierwszych miesiacach zawsze używałam zwykłego szarego mydła, zupełnie nie uczula, później Lovella, chociaz ten proszek jest dość drogi. Kiedy Misiek miał rok, prałam jego rzeczy w \"normalnym\" proszku i było o.k Ogólnie , co do kosmetyków to bardzo polecam oliwkę i mydło Bambino -zero uczuleń, a na pupę(korzystają z niego w szpitalach) tzw.krem chłodzący, jest robiony na receptę - po prostu super! :) Zobaczysz, będziesz tą wspaniałą Mamą, która najlepiej wie, co dobre dla dzidziusia(skąd ta wiedza sie pojawia -sama nie wiem :)) Trzymam kciuki!!! Pozdrawiam :)))

Gość mamusiunia
witam, mam 2 maluchów(2roczne i 6miesięczne) Urodziły się i jedno i drugie mocno powyżej 4 kilo, więc pampersy na "początek" - 2( paczki new born zostawiliśmy w szpitalu), które po miesiacu musiały byc wymienione na 3:) Osobiście doradzałabym kupić 2, a jeśli dzidzius będzie mniejszy, to tatuś zawsze może szybciutko skoczyć np. do apteki po "mniejszy rozmiar"(w szpitalach zawsze sa jakies pampersy na "pierwsze chwile") .teraz uzywam pieluszki Happy, są bardzo dobre i faktycznie tańsze. W pierwszych miesiacach zawsze używałam zwykłego szarego mydła, zupełnie nie uczula, później Lovella, chociaz ten proszek jest dość drogi. Kiedy Misiek miał rok, prałam jego rzeczy w "normalnym" proszku i było o.k Ogólnie , co do kosmetyków to bardzo polecam oliwkę i mydło Bambino -zero uczuleń, a na pupę(korzystają z niego w szpitalach) tzw.krem chłodzący, jest robiony na receptę - po prostu super! :) Zobaczysz, będziesz tą wspaniałą Mamą, która najlepiej wie, co dobre dla dzidziusia(skąd ta wiedza sie pojawia -sama nie wiem :)) Trzymam kciuki!!! Pozdrawiam :)))

Gość spinka1
Jeśli chcesz się dużo dowiedzieć, co na początek, to polecam Ci topik "Mamuśki polecam - odradzam" - poczytaj sobie od początku - zobaczysz, ze na pewno znajdziesz wiele cennych rad. Szczęśliwego rozwiązania życzę!