Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Etkapetka

Ciąża u chorych na astmę

Polecane posty

Gość Etkapetka

Hej!!!! Mam takie pytanie do osób chorujących na astmę. Jakie leki można brać w czasie ciąży ???? Ja jestem alergiczką i mam astmę oskrzelową. Straciłam pierwszą ciążę i chciałabym wiedzieć czy leki które biorę mogły to spowodować. Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam!!!!

Gość Nie jest tak źle
Badania mówią, że u 1/3 chorych z kontrolą astmy w ciąży jest lepiej, u 1/3 gorzej, a u 1/3 nic się nie zmienia. Powinnaś być pod ścisłą kontrolą pneumonologa, bo leczenie dostosowuje się do stanu pacjenta :-) Leczenia nie wolno przerywać, a leki wziewne (i beta-mimetyki, i sterydy) i doustne są bezpieczne dla dziecka i dobrze służą mamie, dawkowanie jest podobne. Jeśli nie bierzesz do tej pory Singulairu ani Accolate, nie należy ich włączać do leczenia w czasie ciąży, ale jeśli je już bierzesz i pomagają Ci, możesz je brać dalej. Jest taki nowy lek z tej grupy, w Polsce jeszcze niedostępny, który może szkodzić dziecku (wykazane w badaniach na zwierzętach). Nic sama nie odstawiaj, zapisz się na wizytę u pneumonologa (powiedz, że jesteś w ciąży i prosisz o szybki termin) i powiedz o astmie ginekologowi. Pozdrawiam.

Gość Margolinalina
... i powiem ci, ze z astmą ból przy porodzie nie jest taki straszny, bo przecierz bierze się cały czas leki rozkurczowe

Gość Etkapetka
Dziekuje za wasze rady:) Ja często choruje i boję się że to może zaszkodzić dzidziusiowi:( Przy ostatniej ciąży w 2-gim miesiącu się rozchorowałam i później okazało się że ciąża jest martwa :( Boję się że to mogło być powodem :( Ja biorę Serevent, Budesonit forte oraz Ventolin .... Są one bezpieczne dla dziecka ???? Pozdrawiam

Gość Są bezpieczne
nie martw się. To beta-mimetyki i steryd - standardowe leczenie astmy. Jeśłi często chorujesz - czyli masz zaostrzenia - powinnaś tym prędzej odwiedzić pneumonologa i kontrolować się u niego. Właśnie dla dobra dziecka - infekcja w pierwszym trymestrze jest dla niego groźna.

Proponuję Ci udanie się do Chiropraktyka w celu zbadania kręgosłupa.Chodzi tu głownie o piersiowy i szyjny odcinek Twojego kręgosłupa.Potym leczeniu astma powinna minąć.Jeśli jeszcze będą jakieś ślady astmy lecz się dalej chipnozą. Pij kwiat podbiału. ....i zapomnij o astmie.

Gość Czy chiropatyk zajmuje się
też leczeniem "zwichrowanych" głów? A może hipnoza pomoże mojej poprzedniczce? Albo kwiat podbiału? Do autorki topiku: Nie zapominaj o astmie, nawet gdyby pod moim wpisem pojawiły sie tysiące głosów przeciwnych.

Gość dianach
A czy bezpieczne są leki o nazwach: Berodual N, Flixotide Dysk i Cromogen?

Gość W zasadzie tak
choć Cromogenu nie powinno się stosować w I trymestrze.

Gość dianach
A co w nim jest takiego, że w I trymestrze jest niewskazany? Bo z tego co wyczytałam z pewnego fachowego artykułu medycznego to właśnie on jest najbezpieczniejszy, ponieważ Berodual zawiera substancje, które mogą powodować wstrzymanie oddechu płodu natomiast F*D jest kortykosteroidem, który łatwo przechodzi do łożyska i nie jest szybko inaktywowany. Wiem, że sterydy są bezpieczne, ale niestety nie wszystkie i F*D chyba właśnie do takich należy. Co o tym myślicie?

Gość zuzka24wr
Etkapetka skad jestes, ja mam takie same problemy jak Ty i tez teraz jestem w ciazy. Ile masz lat ? Ja mam 24 i jestem w 4 miesiacu i tez sie boje, ze te moje przeziebienia wplywaja na moje dzieciatk, ale mam nadzieje, ze nie. 🌻

Gość Etkapetka
Dziękuje wam wszystkim za rady :) Ja jestem z Bydgoszczy, mam 23 lata i dopiero będę się starać o dzidziusia :) Niestety pierwszą ciąże poroniłam dlatego bałam się że mogło to być spowodowane moją infekcją oraz astmą bądź lekami które przyjmuje : Budesonid Forte. Ventolin, Serevent. Co o nich myślicie ?? A jak u Ciebie?? Dzieciątko zdrowo się rozwija ?? Słyszałam że infekcja w pierwszym trymestrze może być bardzo szkodliwa :( Pozdrowienia 🌻

Gość MartynaI4577
Korzystaliscie z leku co sie nazywa Flixotide Dysk? No bo wyszukiwalam opinii na temat tego preparatu i nie wiem co myslec. Moze moglibyscie cokolwiek powiedziec mi o tym produkcie? Oplaca sie go uzywac, testowaliscie jakies zamienniki? Tutaj przeczytalam troche danych o Flixotide Dysk: http://www.listalekow.pl/flixotide-dysk/ - myslicie, ze to rzetelne informacje? Wolalabym sie nie naciac i zmarnowac bezsensownie czesc swojej wyplaty, dlatego postanowilam Was zapytac. Z gory dziekuje za wszystkie informacje.

Gość paulina1990l
Ja bym się na Twoim miejscu zdecydowała na Pro Sanity. Kupiłem w zeszłym tygodniu i po pierwszych inhalacjach jestem bardzo zadowolona z tego jak działa. Nie ma tu znaczenia jaki lek się użyje, może być nawet z serii tych bardziej oleistych. Nie ma też znaczenia czy się chce leczyć gardło i migdałki czy może płuca i oskrzela. Jest w stanie wytworzyć mniejszą cząsteczkę leku i większą.