Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Olenka 20

Pierniczki...dlaczego sa twarde?

Polecane posty

Juz ktorys raz z kolei robie pierniczki, takie cienkie, bez nadzienia, wiecie na pewno o co mi chodzi. I nie wiem co mam zrobic bo za kazdym razem wychodza twarde jak kamien. Zamykam je w sloikach i puszkach na dwa tyg. zeby skruszaly a tu nic :( Juz nie mam sily a chcialam zrobic prezent mojemu facetowi na mikolajki a one juz drugi tydzien sa twarde i mozna sobie zeby polamac!!! Czy ktoras z was moze mi pomoc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dwa tygodnie to za mało
moje byly dobre po 1,5 miesiąca albo za malo sody oczyszczonej dajesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maa
wloz do puszki z pierniczkami cwiatke nie obranego jablka.Ono sprawi,ze ciasteczka po kilku dniach zmieknal:)Co jakis czas sprawdzaj czy jablko sie nie zepsulo.To sprawdzony sposob:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Po 1,5 miesiaca? Dobrze, ze do mikolajek jeszcze troche czasu to moze zdaza. A sody w ogole nie dodawalam bo tego nie bylo w przepisie. Przepis mam z IKEI na te ciasteczka co u nich mozna kupic w paczkach...mmm sa pyszne. Jak za 2 tyg. nie skruszeja to chyba sprobuje z tym jablkiem tylko moze byc problem bo sloik jest caly wypchany pierniczkami, wiec nie wiem gdzie je wcisne :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Po 1,5 miesiaca? Dobrze, ze do mikolajek jeszcze troche czasu to moze zdaza. A sody w ogole nie dodawalam bo tego nie bylo w przepisie. Przepis mam z IKEI na te ciasteczka co u nich mozna kupic w paczkach...mmm sa pyszne. Jak za 2 tyg. nie skruszeja to chyba sprobuje z tym jablkiem tylko moze byc problem bo sloik jest caly wypchany pierniczkami, wiec nie wiem gdzie je wcisne :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maa
zawsze mozesz je podzielic do 2 sloikow czy puszek i wtedy wlozyc jablka.Ja tez mialam problem z twardymi pierniczkami ale jablko pomaga zawsze i to naprawde w kilka dni:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bardzo dziekuje za odpowiedz :) Tylko mam nadzieje ze jablko nie zgnije, a ile go trzeba tam wlozyc? Cale? i NIeobrane?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maa
ja do puszki o srednicy ok 20cm wkladam cwiartke jablka ze skorka.Jablko wysycha,cala wilgoc"wedruje"do pierniczkow:)mozesz sprawdzac co kilka dni..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Możesz też do słoika dodać kawałek chleba. Jedną kromkę. Ona też pomoże i pierniczki będa wspaniale miękkie. Takie do jedzenia bez obawy, że złamiesz ząbek ;) Mam nadzieje, że pomogłam choć troche. Aha, tą kromkę połóż na papierku (aluminiowej folii), zeby nie dotykały pierniczków, bo się rozmoczą. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fema-le
lepiej upiecz z innego przepisu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieklam juz z roznych, zawsze ten sam efekt, moze jestem pechowa...ale sprobuje z jablkiem i chlebem :) Wielkie dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MEN
Hej, kobietki. Tu chodzi o absorpcje wody. Pierniki pobiorą wilgoć z powietrza jak sie je nie zamknie szczelnie. Jeżeli w mieszkaniu sucho, to może wystawić na balkon w papierowej torbie. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tzn. ze nie powinnam ich zamykac w sloiku? Ale one nie mialy pobierac wilgoci tylko skruszec...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z autopsji wiem, że pierniczki trzeba zamknąć w szczelnym pudełeczku np. plastikowym i dodać kromke chleba. To naprawde pomaga.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaappppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
moje tez wyszly twarde:( ale chyba znam juz powód. Nie robiłam wedlug instrukcji z przepisu - chodzi o kolejność łaczenia skladników itd.... Moja siostra robiła krok po korku ten sam przepis i jej wyszly miekkie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×