Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i co dalej

HEMOROJDY- wstydliwa pamiątka po ciąży...

Polecane posty

Gość i co dalej

Dziewczyny myślę, że nie jedna z Was została z taką pamiątką po ciąży. Jest to niestety wstydliwy temat i wydaje mi się, że wiele z Was boi się iśc z tym do lekarza. I co wtedy? ...

Gość a rodzic sie nie balas

Dalej możesz tylko czekać, aż zaczną Ci wypadać z tyłka. Urodziłaś dziecko a boisz się, że Ci lekarz przy dupce pogrzebie, wyleczy i spokój??? Samo Ci nie zniknie, to choroba, która na chwilę da spokój, i powraca z jeszcze większą siłą. Piszą o tym wszędzie, aż dziw, że wiesz mniej od osoby, która na szczęście nie ma z tym do czynienia.

Gość martaaaaaaa
Blech, okropieństwo. W życiu się nie zdecyduję na dziecko.

Gość też tak mam niestety
to wstydliwy temat, a skąd my miałyśmy wiedzieć, ze dostaniemy hemoroidy w ciązy czy po porodzie? Chce się dziewczyna coś o tym dowiedzieć. Głupie krowy coś w wydaniu mojej tesciwej " chciałaś dziecko to teraz się męcz" albo " dlaczego tobie ma być lepiej ode mnie" Pojebane matki polki, które tylko kopać leżacego potrafią.

Gość też tak mam niestety
ja zastanawiam się nad drugim dzieckiem i wiem, że je będe musiała wyleczyć, noa le jak pokazać jakiemus lekarzowi co się go widzi raz na kilka lat, albo w ogóle nie widziało, swoją dupę. Jeszcze gdyby to był stały lekarz, tyllko oni ciągle się zmieniają...

Gość nonino
ja też nie wiem, co w tym takiego zabawnego ?

Gość nonino
po porodzie miałam podobny problem, ale wstydziłąm się iść z tym do lekarza, przeczekałam,przeszło na szczęście do tej pory nie wróciły (minęły 4 miesiące) A ty, DUPO-DRAP sama se podłub,pewnie swój móżdżek se wydłubiesz

Gość ale problem.......
ja niestety tez miałam, i przy piewszej wizycie u gina mu powiedziałam, przepisał mi masc i po problemie. Dla niego to nic dziwnego przeciez większośc kobiet po porodzie sn je ma :o

Gość ulek
Mi sie zaczely juz przed ciaza. Przy pierwszym pododzie wyszly mi tak, ze jak sie kladlam, to pupe mialam w powietrzu, a one juz na łóżku byly, potem mi wychodzily co jakis czas( najczesciej po wypróżnieniu).Po drugim porodzie (byl bardzo lekki i szybki) mialam malutkie, ale znow powrocily i to nie "bylejakie" i dopoki ich nie wytne chirurgicznie, a coraz bardziej sie zanosze z takim zamiarem, bo zadne masci, ani czopki nie skutkuja, to spokoju miec nie bede!!

Gość 1111111111111
chirurgiczne wycinanie to ostateczność,nawet lekarze nie chcą sie na nie decydować,są inne metody mniej inwazyjne np gumki,metoda hemoron

Gość Stholm
Chce odpowiedzic "dupo-drap" Cale szczescie ze nie wszystkie polki sa tak wolgarne i nie wychowane. (tekst troche inaczej wyglada poniewaz nie mam literek polskiego alfabetu-prosze wybaczyc)

Gość mamitka
Witam,problem dotyczy również i mnie,własnie jestem w trakcie leczenia,ból wewnętrznych żylaków był już taki,że nie do wytrzymania,że musiałam w końcu pójść do lekarza.naturalnie,że wstydziłam się okropnie ale teraz wiem,że nie potrzebnie.Lekarz uświadomił mi,że to choroba cywilizowana,zapisał mi czopki i tabletki, i ..........chyle mu czoła,że tak mi pomógł.jakieś pobolewanie jeszcze odczuwam,ale to nic w porównaniu z tym co było.dostałam również skier. do chirurga,żeby określił stopień,tej wizyty się troszke obawiam,w jaki sposób będzie to lekarz określał,czy może ktoś już coś takiego przechodził u chirurga,czy wogóle muszę się tam udać,skoro ból ustępuje ?

Gość mamitka

Gość dkdlslssl
Patrz: ortograf w temacie. Tak trzymać!!!

Gość BARDZO MI ZALEZY
po cesarce nie ma hemoroidów:-P

Gość a dlaczego po porodzie robią
się te hemoroidy? od czego to się robi? sorki, moze i głupie, ale jeszcze nie rodziłam

w góle to wszystkie kobiety mają z tym problem po porodzie?

Gość nie wszystkie
Mnie wyszły po porodzie i bardzo bolało, nawet bardziej niż rana krocza. Pielęgniarka mi poradziła, żebym je sobie spróbowała "wsadzic" z powrotem z pomocą jakiegoś kremu czy maści. Używałam bepanthenu, bo akurat miałam taki ze sobą w szpitalu. No i faktycznie pomogło trochę. Przy wypróżnianiu jeszcze jakiś czas się odzywały. Potem same zniknęły.

Gość hsusheytdjhfgukbnsvxlfvxdsrcvh
od wysilku sie robia

nie wszystkie--------> to co się stało, że Tobie hemoroidy pojawiły się po porodzie? o co chodzi z tym "wysiłkiem"? o parcie podczas porodu? tylko to może być powodem???

Gość slomka75
mam swedzenie odbytu,a czasami pieczenie,czy tez to sa hemorojdy,tez rodzilam i od tego czsu tak mam,

Gość Trochę wiedzy
Głównym objawem choroby hemoroidalnej, zwanej potocznie żylakami odbytu, jest krwawienie. Hemoroidy to niewielkie struktury anatomiczne znajdujące się wewnątrz kanału odbytu. Ich nazwa pochodzi od greckiego słowa hemoroides, które oznacza przepływ krwi. Ich zadaniem jest utrzymywanie szczelności odbytu, szczególnie gazów. Mają formę wypukleń błony śluzowej do wewnątrz i w głównej mierze składają się z licznych połączeń tętniczo-żylnych. Układ końcowych tętniczek bezpośrednio przechodzących w żyły (bez obecności naczyń włosowatych) tworzy poduszeczki naczyniowe w górnej części kanału odbytu tuż powyżej linii grzebieniastej. Są one otoczone dwoma mięśniami okrężnymi - zwieraczami odbytu - wewnętrznym i zewnętrznym. Mięśnie te przez większość czasu pozostają w stanie napięcia. Powoduje to zastój krwi w hemoroidach, ich pęcznienie, ścisłe przyleganie do siebie i utrzymywanie szczelności kanału odbytu. W trakcie oddawania stolca mięśnie zwieracza odbytu rozluźniają się i wówczas następuje odpływ krwi zgromadzonej w hemoroidach. Jak powstaje choroba? Rozwój choroby hemoroidalnej przebiega stopniowo. Początkowo sploty żylno-tętnicze powiększają się, błona śluzowa rozciąga się, powstaje obrzęk, tworzą się guzki krwawnicze, które powiększają się i zaczynają krwawić. Następuje także osłabienie podporowej tkanki łącznej i więzadeł Parksa, co powoduje wypadanie guzków krwawniczych przez kanał odbytu na zewnątrz. Można tu więc wyróżnić kilka etapów choroby. W pierwszym występują jedynie bezbolesne krwawienia w czasie oddawania stolca. Mamy wówczas do czynienia z tzw. hemoroidami wewnętrznymi. Powiększenie splotu naczyniowego jest jedynie czasowe, a krwawienie następuje z błony śluzowej położonej wyżej. Krew ma żywoczerwoną barwę. Podczas drugiego etapu naczynia krwionośne ulegają uszkodzeniu i są zastępowane przez tkankę łączną. Tworzą się "guzy", które podczas parcia lub wypróżnienia są przesuwane przez masy kałowe ku dołowi. Dlatego też oprócz krwawienia występuje wówczas ból. W kolejnym okresie (w przypadku tzw. hemoroidów zewnętrznych) splot naczyniowy utracił już swoją sprawność, a otaczające tkanki zmieniają się chorobowo. Czynność zwieraczy mięśni ulega osłabieniu. Przy każdym wypróżnieniu duże guzy wypadają na zewnątrz, a niekiedy pozostają na zewnątrz jako trwale wypadnięte i są widoczne w ujściu kanału odbytu. Duże guzy krwawnicze pociągają za sobą ku dołowi błonę śluzową, która pozostając na zewnątrz jelita, podlega stałemu drażnieniu i reaguje śluzową wydzieliną. Objawy choroby to: krwawienie, wrażenie obrzęku i ucisku, uczucie dyskomfortu, ból, stałe wilgotnienie odbytu, swędzenie, brudzenie bielizny. Chory ma problemy z utrzymaniem higieny osobistej. Krwawienie może występować w różnych ilościach - od śladowego do bardzo intensywnego tętniczego, zmuszającego do wykonania doraźnego zabiegu operacyjnego. Jakie przyczyny? Przyczyny choroby hemoroidalnej są mało znane. Nie wiadomo, dlaczego u jednych schorzenie nie postępuje, a u innych dochodzi do poważnych powikłań. Nie ma też dowodów na rodzinne i wrodzone występowanie tej choroby. Można jednak wyróżnić niektóre czynniki sprzyjające rozwojowi hemoroidów, a inne traktować za wyzwalające. Należą do nich: * złe nawyki żywieniowe i nieodpowiednia dieta nie zawierająca właściwej ilości włókien pochodzących z warzyw i owoców * niedostateczna ilość płynów * zbyt mało ruchu i brak aktywności fizycznej * długie pozostawanie w pozycji stojącej lub siedzącej * praca wymagająca dużego wysiłku mięśni * długotrwałe i częste zaparcia (zwiększony wysiłek podczas parcia na stolec) * ciąża i poród * podeszły wiek (zanikają wówczas elementy elastyczne tkanki łącznej w warstwie podśluzowej odbytnicy) * niektóre zmiany chorobowe, takie jak obecność dużych guzów w jamie brzusznej i miednicy mniejszej, marskość wątroby (w 30% przypadków) * biegunki * częste wymioty * niewydolność serca * nadciśnienie tętnicze * rak odbytnicy * wrodzona słabość mięśni zwieracza odbytu. Jakie badania? Krwawienie z odbytu jest bezwzględnym wskazaniem do pełnego badania proktologicznego. Lekarz przeprowadza wówczas wywiad chorobowy, podczas którego uzyskuje informacje o tym, jaka jest ilość i obfitość krwawień, czy chory odczuwa ból, jaki jest rytm wypróżnień. Ogląda okolicę odbytu i bada ją ręcznie. Wykonuje również badanie endoskopowe oraz mierzy ciśnienie w kanale odbytu. W zależności od wyników zaleca się odpowiednie leczenie. Dieta, maści, czopki i pigułki Postępowanie zachowawcze może być stosowane u około 30% chorych. Jeżeli głównymi objawami są luźne stolce, świąd odbytu i ślady krwi na papierze toaletowym, chory powinien przede wszystkim zmienić dietę na bogatowłóknikową, pić więcej płynów, unikać potraw powodujących biegunkę, wykonywać delikatną toaletę odbytu po oddaniu stolca. Poprawę przynoszą często ogólne lub miejscowe leki naczyniowe zmniejszające obrzęk i miejscowy odczyn zapalny. Stosuje się wówczas takie środki farmakologiczne, jak Posterisan, Detralex, Rectosol, Titanoreina, Procto-Glyvenol, Anusol, Avenoc, Neo-Aesculan, Aesculan, Hemorectal, Hemorel, niesterydowe leki przeciwzapalne. Metody inwazyjne nieoperacyjne Polegają na zapobieganiu wypadaniu guzków krwawniczych przez zmianę struktury ich podłoża lub zapobieganiu obrzękowi i zaburzeniom przepływu krwi przez rozciąganie. Niekiedy stosuje się też przecinanie mięśnia zwieracza wewnętrznego lub wycina się powiększone poduszeczki naczyniowe. Są to następujące zabiegi: 1. skleroterapia, czyli wstrzykiwanie do warstwy podśluzówkowej leków obliterujących, które powodują zwłóknienie okolicy guzka krwawniczego; 2. założenie ciasnych gumowych podwiązek wokół podstawy guzków krwawniczych (metoda Barrona) - powoduje zahamowanie ich ukrwienia, martwicę i wypadnięcie; 3. krioterapia (stosowanie aplikatorów niskiej temperatury) - polega na zamrażaniu podstawy guzków w celu wywołania ich lokalnej martwicy i zmniejszenia (coraz rzadziej stosowana); 4. fotokoagulacja podczerwienią (stosowanie tzw. infra - red coagulation przez 1,5 sekundy w kilku miejscach u podstawy guzka krwawniczego) - polega na przykładaniu sondy i wykorzystaniu promieniowania podczerwieni do wywołania martwicy wypadającego guzka; 5. metoda Longo - wykonywana za pomocą specjalnego instrumentu zwanego staplerem, za pomocą którego dokonuje się wycięcia i zszycia mechanicznego śluzówki kanału odbytu powyżej linii grzebieniastej. Nie przeprowadza się wycięcia hemoroidów, ale wciągnięcie do kanału odbytu do ich prawidłowej anatomicznej pozycji. Metoda ta jest szczególnie przydatna wtedy, gdy chorobie hemoroidalnej towarzyszy wypadanie błony śluzowej odbytnicy. Metody operacyjne Dotyczą około 10% chorych z chorobą hemoroidalną. Oto rodzaje takich metod: - otwarta hemoroidektomia metodą Milligan-Morgan - jest najczęściej wykonywana; - metoda Fergusona - wskazaniem jest intensywne krwawienie. Po wycięciu kompleksu krwawniczego zaszywa się szczelnie błonę śluzową kanału odbytu; - podśluzówkowa hemoroidoktomia metodą Parksa. W leczeniu choroby hemoroidalnej powinna obowiązywać zasada, aby zawsze dopasować metodę leczenia do indywidualnego stanu chorego. Zarówno lekarz, jak i pacjent musi brać pod uwagę fakt, że nie można wszystkich chorych leczyć jedną metodą, która jest aktualnie modna. Notował i opracował Sławomir Sikorski "Żyjmy dłużej" 9 (wrzesień) 2000

Gość Krotochwila
Ja miałam. Schowały się po ok 2 tyg od porodu. I nie ma śladu. ale dbam o dietę, bo zaparcia powodują nawrót choroby. Gdyby mi dokuczały, poszłabym do chirurga. Nie ma się co wstydzić dziewczyny! Połowa Polaków je ma a każdy zgrywa twardziela i udaje, że nie wie o co chodzi. W ciąży macica uciska na żyły, krew gorzej odpływa i tworzą się te guzki. Ja polecam Cyclo3Forte. Poprawia krążenie żylene, można brać w ciąży i podczas karmienia piersią (polecił mi mój ginekolog podczas ciąży). Ale trzeba "zjeść" ok 3 opakowania, żeby były efekty.

A co to jest Cyclo3Forte?? Jestem facetem i mam tez hemorojdy. Moge to uzywać?? Napisz jeszcze czy pomaga.

Co prawda temat mnie nie dotyczy, ale zdaję sobie sprawę z powagi problemu ... Sama jestem w ciąży i boję się, że tez mnie to dopadnie. Mam pewien sposób na hemoroidy. Należy starkowane szare mydło ( najlepiej 2 sztuki) gotować w wodzie aż do uzyskania takiej papki, potem przelać to do miski, do której dolać jeszcze ciepłej wody (ilość w zależności od wielkości miski). Należy wtedy usiąść do tej miski z mydłem i przez 10 minut moczyć te hemoroidy. Zabieg powtórzyć jeszce dwa razy, następnego i kolejnego dnia. Całość powtórzyć po ok. 2tygodniach, ale już pierwszy zabieg powinien pomóc. Nie wiem, czy Wam to pomoże ale zawsze można spróbować jeśli dolegliwość jest bardzo uciążliwa! Pozdrawiam!

Gość szukająca problemów
bez ciązy mam hemoroidy :(:(:(:(:(:(

Gość vicka
Te durnoty, co myślą, że dzięki cesarce nie będą mieć hemoroidów bardzo się mylą. Ciąża może być przyczyną, ale jak można poczytać wyżej, tylko jedną z przyczyn. Popieram zażywanie Cyclo3Forte, zapobiega powstawaniu hemoroidów, poprzez poprawę krążenia żylnego. To lek ziołowy.

Czesc dziewczyny, mnie niestety ten problem tez spotkal... na szczescie nie wychodzily mi na zewnatrz... bol i krwawienie pojawia sie co jakis czas, ostatanio mam spokoj 2 miesiac... zastanawiam sie czy za wczasu nie wybrac sie do lekarza :/