Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dzidzia_1979

Co serwujecie na wigilie? Prosze, podzielcie sie swoimi przepisami

Polecane posty

a co można przygotować na wigilijną wieczerzę na 2 (słownie dwie) osoby???? mam już uszka z kapustą i grzybami, zrobię też tradycyjnego karpia... ale co jeszcze? na pewno 12-tu potraw nie będę przygotowywać, następnego dnia wyjeżdżamy, a nie lubię jak się coś marnuje...

Gość _ff_
Fafinka: moze jeszcze pierozki ruskie i z kapusta, i z grzybkami? :).

Gość miki2
Bardzo prosty przepis potrawy mało-znanej: ugotować fasolę - jaśka ze śliwkami suszonymi, dodać łyżeczkę masła. Proporcja zależy od upodobań. Więcej śliwek daje smak bardziej słodki, na pewno ma być więcej fasoli niż śliw (zdecydowanie). Gotować aż fasola będzie miękka, a śliwki prawie rozgotowane. Prawdę mówiąc niecierpiałam tego smaku jak byłam młodsza, teraz lubie. Super pachnie - wigilijnie. Chociaż łyżkę trzeba spróbować ;-) Nie wiem skąd pochodzi ta potrawa, ja jadłam od małego u Babci, w górach. To bardzo proste spróbujcie.

Gość miki2
Bardzo prosty przepis potrawy mało-znanej: ugotować fasolę - jaśka ze śliwkami suszonymi, dodać łyżeczkę masła. Najlepiej najpierw ugotować jaśka, bo gotuje się dłużej, później dodać śliwki. Proporcja zależy od upodobań. Więcej śliwek daje smak bardziej słodki, na pewno ma być więcej fasoli niż śliw (zdecydowanie). Gotować aż fasola będzie miękka, a śliwki prawie rozgotowane. Prawdę mówiąc niecierpiałam tego smaku jak byłam młodsza, teraz lubie. Super pachnie - wigilijnie. Chociaż łyżkę trzeba spróbować ;-) Nie wiem skąd pochodzi ta potrawa, ja jadłam od małego u Babci, w górach. To bardzo proste spróbujcie.

Barszcz z uszkami :) Karp smażony Karp w galarecie Śledzie w śmietance Śledzie marynowane Śledzie w oleju Kluski z makiem i rodzynkami Sałatka warzywna Kompot z suszu Pierogi z kapustą i grzybami Ciasta Nie zawsze wychodzi 12...na ogół jest o 3-4 więcej, ale w momencie rozpoczęcia uroczystej kolacji na stole jest ich ZAWSZE 12. Jemy sporo ryb, bo mieszkam nad morzem. Uwielbiam Wigilię.

Gość ufoo
U MNIE TO JEST PYCHA : Karp smażony Karp w galarecie Śledzie pod pierzynką Zupa grzybowa Barszcz czerwony z uszkami Paszteciki z kapustą i grzybami Kapusta z grzybami Krokiety z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Kluski z makiem Kutia Kompot z suszu Pierniczki Makowiec