Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ababababab

Pigułki LOGEST i antybiotyk ROVAMYCINE?

Polecane posty

Gość ababababab

Biorę Logest i zostały mi dwie tabletki do końca cyklu.W piątek złapało mnie zapalenie gardła, a jak zwykle takie rzeczy łapią na początku weekend'u, to mi się przerodziło w zapalenie gardła i krtani. Lekarz powiedział, że jak nie chcę anginy (rok temu miałam anginę i tak długo się trzymała, że aż w szpitalu wylądowałam, więc nie chcę przechodzić tego po raz drugi), to bez antybiotyku się nie obejdzie i przepisał mi Rovamycine. Moje pytanie dotyczy tegoż właśnie leku i pigułek anty. Czy ten antybiotyk nie wpłynie na działanie Logestu? Lekarz twierdzi, że nie ale ja się boję. Jak długo żyią plemniki w pochwie i jak ostatnio kochałam się w czwartek, to czy jest ryzyko? (dziś wzięłam pierwszy antybiotyk) Proszę pomużcie.

Gość ababababab
Skład ROVAMYCINU: spiramycyna, substancje pomocnicze: zżelowana skrobia, hydroksypropyloceluloza, kroskarmeloza, stearynian magnezu, krzemionka koloidalna, mikrokrystaliczna celuloza, glikol polietylenowy 6000, dwutlenek tytanu. Może to coś wam pomorze? POMÓŻCIE!!!

wiesz, generalnie antybiotyki osłabiają działąnie pigułek ale spoko... a plemniczki to chyba mogą żyć tam 72 godziny. Ja też biorę Logest od roku i powiem tak: 2 razy brałam antybiotyk i pigułkę razem.Spoko

Gość ababababab
Ponawiam.

Gość Valeria-na
Biorę Logest od kilku lat, zdarzyło mi się "jeść" w tym czasie antybiotyk, no i - dalej jestem bezdzietna :-) A poważnie, to nigdy nie słyszałam, żeby akurat antybiotyki osłabiały dzialanie pigułki antykoncepcyjnej. Na ulotce Logestu chyba nic takiego nie pisze? Poza tym, od czwartku plemniczki już raczej pozdychały... Życzę zdrowia.

Gość Bear
ja biore Harmonet...niedawno też byłam chora i dostalam ten sam antybioyk czyli ROVAMYCINE-nie wiem czy dobrze zapisalam:) Oczywiscie pytalam sie mojej pani doktor czy obnizają sktecznosc tabletak anty i mi powiedziala ze te akurat nie i że mogę być spokojna. Dodatkowo dala mi jeszcze Lactovaginal po kuracji antybiotykiem zeby przywrocic prawidłowa flore bakteryjna:)Wiec mysle ze nie masz sie co martwic...;) Pozdrawiam!

Gość Bear
ja biore Harmonet...niedawno też byłam chora i dostalam ten sam antybioyk czyli ROVAMYCINE-nie wiem czy dobrze zapisalam:) Oczywiscie pytalam sie mojej pani doktor czy obnizają sktecznosc tabletak anty i mi powiedziala ze te akurat nie i że mogę być spokojna. Dodatkowo dala mi jeszcze Lactovaginal po kuracji antybiotykiem zeby przywrocic prawidłowa flore bakteryjna:)Wiec mysle ze nie masz sie co martwic...;) Pozdrawiam!

Gość ababababab
Ja też dla zabezpieczenia tzw. flory bakteryjnej pochwy dostałam Lactovaginal. ;)

Gość martuśka
Valeriana: naprawdę nie słyszałaś?!?... Obniżają, i to znaczna część antybiotyków!!! Często na ulotce od antybiotyku nie ma ani słowa o negatywnym wpływie na pigułki - nawet gdy ten wpływ jest!!! Lekarze też się mylą. Ja dostałam amoksycylinę, lekarka (laryngolog) mówiła że nie ma żadnej interakcji, a potem się okazało że ta interakcja BYŁA!!! Na wszelki wypadek się zabezpieczałam w ciemno, potem się dowiedziałam o tej interakcji i ... strach pomyśleć co by było... "Wpadki" są właśnie czasem efektem takich interakcji - bo na ulotce nie było, bo lekarz nie powiedział (najczęściej sam nie wie). Jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości co do jakiegokolwiel leku, zabezpieczajcie się. Zasada jest zawsze ta sama: przez cały czas brania leku + 7 dni po. Ja wolę "dmuchać na zimne" niż potem załować. Pozdrawiam :) PS. przed wzięciem antybiotyku, dobrze jest odczekać po ostatnim stosunku 72 godziny. Wtedy jest bezpiecznie.

Gość martuśka
aha, nawet niektóre leki przeciwbólowe mogą wpływać na pigułki, a także te zawierające dziurawiec, zresztą tych leków sporo jest. Uważajcie na sok z grejpfruta i na same grejpfruty, wpływają negatywnie na większość leków (nie tylko pigułki) tzn. upośledzają wchłanianie się leków. To brzmi mało wiarygodnie, ale to prawda niestety.

Gość asikaaaaaaaaaa
Martuśka, a jak brać 72 godz. przed antybiotykiem, przecież nie wiem , że będę chora??????!!!!!!!!! Gdyby tak było to branie wogóle pigułek mijałoby się z celem.