Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Spinacco

Co zrobic z mrożonego SZPINAKU????

Polecane posty

Gość Spinacco

Mam w zamrażareczce i nie wiem co z tym fantem zrobic...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość możesz zrobić
1.spaghetti 2.makaron szpinakowy 3.zapiekankę 4.tartę itp....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Spinacco
Jak to zrobić? możesz mi podac konkretne przepisy, bo ja nie jestem jestem jeszcze wtajemniczona w tajniki kulinariów:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robię tak: podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę na oliwie, potem wrzucam szpinak, do tego wegeta, słodka papryka, chilli, pieprz, sporo zmiażdżonego czosnku, śmietana 12% i starty żółty ser. Tak zrobiony szpinak można zmieszać zarówno z ugotowanym wcześniej makaronem jak i może on posłużyć jako nadzienie do krokietów. Czyli na naleśniki nakładam taki farsz i zwijam jak krokiety. Potem, przed podaniem maczam w jajku i bułce tartej i smażę. Podaję gorące posypane serem żółtym tartym lub lepiej mozzarella i polewam sosem pomidorowym. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moi znajomi z Palestyny i Jordanii robili ze szpinaku przepyszny sos do ryżu. Podsmażali cebulkę(dosc drobną posiekaną z pieczarkami pokrojonymi w cienkie plastry).Do garnka wrzucali szpinak,dolewali wodę,gotowali przez kilkanascie minut.Potem dorzucali cebulkę z pieczarkami,doprawiali do smaku solą i pieprzem i dalej gotowali przez jeszcze ok,15-20 minit.Podawali z ryżem gotowanym na sypko z kurkumą.Pychota:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja bym radzila wywalic
brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr pod zadna postacia nie jest do przelkniecia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Spinacco
Dzięki za rady, no może oprocz tej ostatniej, bo ja uwielbiam szpinak:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jest wiele pomysłów :) a ci, którzy nie lubią szpinkau, to zapewnę tą niechęć wynieśli z przedzkola :D np. Lasagne ze szpinakiem, spaghetti ze szpinakiemi suszonymi pomidorami, gnocchi z ricotty i szpinaku (pychaaa) naleśniki ze szpinakiem i fetą, można poeksperymentować ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość schweinchenbabe
a jak sie robi nalesniki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość schweinchenbabe
a jak sie robi nalesniki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wklejam przepis z naleśnikami :) Naleśniki ze szpinakiem i fetą Składniki: - 1 kg świeżego lub 1/2 kg mrożonego szpinaku - 4 łyżki masła - 150 g sera feta - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 3 łyżki śmietany ciasto na naleśniki: 2 szkl. mąki - 2 szkl. mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 1/2 szkl. oleju do smażenia Sposób przyrządzania: Świeży szpinak dokładnie umyj, odciśnij nadmiar wody i drobno posiekaj. Mrożonego szpinaku nie rozmrażaj, tylko pokrusz na małe kawałki. W rondlu lub głębokiej patelni roztop 2 łyżki masła, a kiedy się spieni, dodaj przyprawy i mieszając smaż je 10 sekund. Wrzuć na przyprawy szpinak, wymieszaj, przykryj i zagotuj. Pogotuj 10 minut pod przykryciem. Teraz, w zależności od tego, jakiego szpinaku używasz, musisz różnie postąpić. Szpinak na farsz do naleśników powinien być dość gęsty, dlatego mrożony trzeba będzie odparować jeszcze przez parę minut bez przykrycia. Natomiast świeży szpinak (jeżeli dobrze odcisnąłeś wodę po opłukaniu) może potrzebować odrobiny wody podczas duszenia, aby się nie przypalił. Świeży szpinak powinien pogotować się jeszcze 10 minut. Dodaj do szpinaku śmietanę i szczyptę soli, a kiedy trochę przestygnie, fetę pokrojoną w kostkę. Na środku każdego naleśnika układaj sporą łyżkę farszu szpinakowego. Zawijaj naleśniki jak krokiety. Przed podaniem odsmaż z obu stron na pozostałym maśle. Jeżeli chcesz wyostrzyć smak szpinaku, to na rozgrzane masło z przyprawami dodaj rozgnieciony ząbek czosnku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polecam pierogi ze szpinakiem i Fetą!!!! Pierogowe ciasto jak zwykle, a nadzienie : typowo uduszony i mocno doprawiony pieprzem szpinak. Na sam środek do pieroga włożyć pokrojoną w kostkę fetę (zwykle 1 kostka ok. 1 cm2). Zamknąć pieróg i ugotować. Zrobić duzo i podsmażyć potem, bo takie są najlepsze!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polecam pierogi ze szpinakiem i Fetą!!!! Pierogowe ciasto jak zwykle, a nadzienie : typowo uduszony i mocno doprawiony pieprzem szpinak. Na sam środek do pieroga włożyć pokrojoną w kostkę fetę (zwykle 1 kostka ok. 1 cm2). Zamknąć pieróg i ugotować. Zrobić duzo i podsmażyć potem, bo takie są najlepsze!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polecam pierogi ze szpinakiem i Fetą!!!! Pierogowe ciasto jak zwykle, a nadzienie : typowo uduszony i mocno doprawiony pieprzem szpinak. Na sam środek do pieroga włożyć pokrojoną w kostkę fetę (zwykle 1 kostka ok. 1 cm2). Zamknąć pieróg i ugotować. Zrobić duzo i podsmażyć potem, bo takie są najlepsze!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cuiiopiou

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość vittu
omlety albo tartę szpinakową...pycha:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak sie robi ciasto na pierogi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciasto..
na pierogi?? b. prosto: mąka i gorąca woda:):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak sie robi ciasto na pierogi
a proporcje? bez jajek? mleko zamiast wody?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bez zadneych jajek ani mleka, sama maka przesiana przez sito, ciepla woda i odrobina oleju zeby ciasto bylo elastyczne, dokladnych proporcji nie znam, bo robie na oko. Pierozki wychodza lekkie, a ciasto jest bardzo delikatne. Smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moitoi
ale stary temat, super, wspomnienia z tamtych lat na kafeterii sa niezapomniane :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×