Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mana

Imię dla dziewczynki-Nikola

Polecane posty

Gość dobre
z niższych sfer ha ha ; oboje z mężem mamy wyższe wykształcenie i raczej do niższych sfer nie należymy ,a nasza córka ma na imię Nikola. Akurat nie przynależność do wyższych sfer decyduje o wyborze imienia dla dziecka , tylko kwestia gustu. Nam to imię się po prostu podoba i to wszystko. A nazywanie kogoś dziadostwem , elementem czy niższą sferą , jest nie na miejscu i w ogóle kompletną bzdurą. Nie wiem kto to wymyslił, ale na pewno nikt mądry. Pozdrawiam wszystkich rodziców Nikoli 🌻

Gość nikola1971-
ja mam córkę 8 letnią i ma na imię nikola i ja też sie zgadzam ze jmieniny ma 6 grudnia, bo weźmy meskie imie nikolas na j. angielski i wychodzi mikołaj ale nie taki co nosi prezenty tylko taki normalny chłopiec który może sie nazywać kevin ale wracam do tematu mikołaj ma imieniny 6 12 a więc i nikola ma 612 i ja też sondze, że to cool imię hoć córća myśli inaczej

Gość szaninkaa
a dla mnie to imię jest śliczne ,sama chciałabym sie tak nazywać(niestety,jedyne co mi pozostało to dać tak sobie na imie na birzmowaniu,ale zawsze to coś)

Gość natalkaktóra jest super
mnie osobiscie to imie jest obojentne,ale sczerze to wole miec moje oklepane,ale bardziej slowianskie imie -natalia ,niz jakies wymyslne,niewiadomo skad

Gość Najka
A ja właśnie mam na imię Nikola i w mojej podstawowej szkole (która liczy osiem klas) nikt nie ma takiego imienia. A co najważniejsze moim rodzicom, koleżankom, kolegom i rodzinie też bardzo się podoba. Ja też uważam, że nie jest ono brzydkie. U mnie w rodzinie są wymyślne imiona np. Kornelia, Tytus, Beniamin, Tymoteusz, Daria, Kornel, Natan. I dobrze że trafiłam na tą stronę, ponieważ akurat potzrebowałam na j.polski znaczenia mojego imienia.

Gość do silwe
to dlaczego nie podpisujesz sie wlasnym imieniem - wstyd przed tym co popularne, oblatane, przed tym co uwazasz, ze pasuje do wyzszych sfer??

Gość wyluzujcie dziewczyny
czemu tyle jadu w was? to przecież TYLKO dyskusja na temat imienia.......

Gość Dorianek
rzeczywiście imie przeżywa teraz boom. Osobiście podoba mi się to imię ale tylko z francuskim akcentem. ale cóż, przeżyliśmy Andżeliki, przeżyjemy i Nikole. ale zgadzam się tą pediatrą. Im większy usmarkaniec tym ma wymyślniejsze imię.

Gość Arturos
Moja mała niunia ma na imie nikola , jak komuś się nie podoba to imie to nich nie czyta i nie nazywa tak swojego dziecka , dlamnie to imie jest exstra i dlatego moja mał je nosi, a brzydkie imie to jest max takie dla psaa anie dla dziecka

Gość zając z kokardką na ogonie
Syndrom globalizacji. A swoją drogą - imię obcego pochodzenia zapisane zgodnie z "polską normą" = potworek językowy.

Gość rikki
imie ładne, a ci co dogaduja ze potworek językowy że usmarkaniec..niech się walną w łeb!!!!!!!!!!!! imię jak każde dla innych ładne dla drugich nie,jak z każdym imieniem..i po co ta dyskusja?

Ja nie mówię, że imie brzydkie. Ogólnie uważam, że imiona obcego pochodzenia pisane zgodnie z zasadami polskiej pisowni wyglądają dziwnie. I nie tylko tego konkretnego imienia to dotyczy. Jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem, to sama zastosuj zaproponowaną przez siebie kurację.

Gość Zdenka
a ty co masz do imienia Maks??!! Po pierwsze jesli nie umiesz go napisac poprawnie to tego w ogole nie rob!!!!!! 😡 Jesli chcesz wiedziec to imie Maksymilian istnieje juz od dawna, nosi je wielu swietych!!!!!! A swoja droga u mnie na podworku to co drugi pies nazywa sie Paulina :P i czy to jest powod aby nie nazywac tak swojego dziecka???

Ja do Maksa? Uchowaj Boże. Ale do Dżesiki już mam sporo. A raczej do tej jej pisowni...

Gość Zdenka
Nie nie zajaczku to nie do ciebie ;) to bylo do "Arturos" Dżesika -- okropnosc :O

Gość uczylam
kiedys siostry o imieniu Żaklina i Nikola, lałam z ich matki bo grala wielka dame a dziewczynki chwalily sie ze nikt w Polsce tak sie nie nazywa, pewno im mamusie nawkladala to do glowy. a slyszeliscie o Brajanie ktory zginal ratujac pijaka ojca z palacej sie meliny? racja , ze im wieksza zulrnia, tym fikusniejsze imiona'

Zdenka>>>. no, to kamień z serca :) A tak właściwie, to te imiona są ładne, tylko w Polsce, z polskim nazwiskiem, takie wyrwane z kontekstu, jak kwiatek przy kożuchu, niestety.

Gość Zdenka
Najgorsze w takich imionach jest to, ze nikt nie wie jak sie je powinno poprawnie pisac... Nicola-- Nikola ?? Angelika-- Andżelika ??

Gość falconetti
IMIE BARDZO OKLEPANE TAK JAK WIKTORI ,WERONIKA ITP

Gość a może lepiej
Milkołaja, przynajmniej po polsku będzie... Bo to jest żeńska forma imienia Mikołaj w wersji amerykańskiej. Autorko topiku, przemyśl to jeszcze.... Oryginalność owszem jest w cenie, ale czasem nie warto :)

Gość nic tylko kondolencje składać
to wszytsko zalezy jeszcze od tego, jakie ma się nazwisko, bo z typowo polskim nikola czy jakies inne obce brzmi fatalnie :o nikola przybył, nikola kaczmarek, jessica nowak np... i wiele innych :o wiocha totalna :o a co złego jest w polskich, tardycyjnych imionach? są piękne, w żyicu nie dałabym dziecku na imię obco:o taka macdonaldyzacja całęgo nasezgo życia:o no, ale olacy od wieków mieli niezdrowy pociag do wsyztskiego co obce, przyjmując to bezkrytycznie tlyko dlatego, że to "zagraniczne". już napisał kiedyś rej, że "polacy nie gęsi..."

Gość hehe tandeta po prostu
jak nie ma sie czym na siebie zwrocic uwagi to chociaz niech dziecko nazywa sie oryginalnie (tu: pretensjonalnie)

Gość gonia31
Nikola... okropne na polskim podwórku. Może i tak się zdarza, ze ludzie z wykształceniem i obyciem nazywają swoje dziecko Dzesika, Dajana, Nikola czy Majkel, ale... muszą pamiętać o tym, ze najczęściej takie imiona nadają swoim dzieciom ludzie z niższych sfer, no niestety ale taka jest prawda. Pamiętacie serial dokumentalny o tych szwaczkach z Łodzi, co występowały na pokazach bielizny erotycznej? Były tam dwie dziewczyny, jedna walczyła w kisielu a druga też robiła coś w tym guście i miały córki - Dzessikę i jakąć Nikolę właśnie... No comments :(

Gość rikki
najlepiej wszystkich do jednego gara włożyć:O Jesteście tak śmieszni , że aż żałośni . Czyli każdy menel nazywa tak swoją córke tak? przeważnie? buhahahahhahaahahahaahha To tak samo możnaby powiedziec że każdy wysoki człowiek jest mądry a niski jest głupi albo chudemu śmierdzą nogi a grubemu nie??????????? Nie generalizujcie moje panie!!!!!!! ps. ty zając ja umiem czytać i potrafię zrozumieć co nabazgrałaś. Jednym słowem nic mądrego nie napisałaś:p aha do oklepania jeszcze daleko:O same teraz julcie, zuzie ,wiktorie:p w sumie dobrze ze robicie temu imieniu taka złą reklamę ,unikniemy kolejnych 8 dziewczynek w jednej klasie otym samym imieniu:p buhahahahahhhaha ]mnie to imie sie średnio podoba ale nie robię złośliwych uwag pod adresem rodziców którzy nazwali tak swoje dzieci, bo jednemu smakuje ser a drugiemu szynka...więc dajcie sobie spokój!!!!!

Gość weź pomyśl trochę
co ty bredzisz o menelach? teraz Ty uogooniasz :o tutaj chodzi o ludzi nie tyle może co niewykształconych, ale o pewnej mentalności. człowiek inteligenty, oczytany na pewno nie da na imię swojemu dziecku nikola czy jessica, bo to imię jest tak samo oklepane jak nasze anie czy kasie, a do tego brzmi smiesznie w polskiej rzeczywistości. tego typu imiona nadaja ludzie z menatlnościa "macdonalda", najczęściej po technikach, zawodówkach ( czasem wśród tych z wyższym wykształceniem się tacy też zdarzają, ale ci raczej "małomaisteczkowi). nie zapominajcie, ze wśród typowo polskich imion tez sa imiona śmieszne czy pretensjonalne. ale wybór jest duży, nie trzeba sięgać od razu po oklepane "zachodnie". wystarczy trochę poszperać i można znaleźć ładne i ciekawe imię. nie koniecznie zerżnięte z jakiegoś durnego serialu made in USA.

Gość rikki
wcale sie nie zgadzam z tobą, ale każdy ma swoje zdanie i ma prawo je wyrazić. Mówisz o mentalności? że człowiek wykształcony , inteligentny nie dałby tak raczej na imię??? skąd to wiesz? tylko ci po zawódówie i SPDZ tak dają na imię swoim dzieciom? przeczysz sama sobie:D:D:D jestes prześmiesznie zabawna:D:D:D no to wychodzi na to , że skoro wszyscy ( ci oczytani i inteligentni:p)kupuja np. auto w kolorze sraczkowatym ja też powinnam bo tak wypada bo śmietanka towarzyska też takie auta kupuje a jak nie kupię to będę uznana za menela po zecie😭 to jest kwestia gustu!!!! jeszcze raz powtarzam!!!!!!każdy daje na imie tak jak mu sie podoba i nie ma tu wyznacznika tym bardziej jeśli chodzi o mentalność!!! tylko o podobanie się!!!! pozdrawiam :D

Gość zacytuję coś pozwólcie
Jestem antropologiem kultury i podchodzę do tej całej sprawy na spokojnie i nieco inaczej, niż ogólnie ludzie nie zastanawiający się nad skutkami pewnych własnych poczynań. Zasady i przepisy generalnie utrudniają życie, to fakt, ale ktoś je wymyśla w jakimś celu - co więcej, to my, sami ludzie, wymyślamy je w celu, by - mówiąc górnolotnie - dbać o gatunek ludzki, o naszą kulturę i o przetrwanie jego i jej . Wprowadzamy sankcje, żeby dostosować jednostki do ogółu, po to, aby - tym razem mówiąc ogólnie i dość płytko - łatwiej żyło się w grupie. Rzecz z imieniem ma się tak, że w danej chwili nadawania go dziecku, w danym konkretnym przypadku, myśli się głównie o jednostce, dlatego czyni się to czasem dość spontanicznie - każdy ma do tego prawo. Jednak w szerszej skali jest to sprawa wysokiej wagi, serio Chodzi o to, że na podstawie imion okresla się trwanie danej kultury i danego narodu. Za 1000lat nastanie prawdopodobnie sytuacja, w której trudno będzie zidentyfikować przodków na bazie ich imion, co czyni się standardowo obecnie, gdy przepisy regulują nazewnictwo. Nasze przepisy nie wynikają z chęcia utrudniania życia, ale tak naprawdę z dbałości o identyfikację naszego narodu. Wiem, że to brzmi strrrrrasznie poważnie, ale tak jest. W innych częściach świata - także w społecznościach plemiennych - imiona nadaje się wg określonych zasad, dzięki czemu trwa jedność narodowościowa. Po imieniu mianowicie rzpoznaje się odmienność jednostki, np. przynależność do grupy społecznej, do plemienia, do kantonu, do stanu itd. I to jest moim zdaniem dobre, bo w każdej dziedzinie życa potrzebna jest różnorodność (polecam doskonałą książkę Wilsona "Różnorodność życia", także o mrówkach). Ale z drugiej strony - na przeciwnym biegunie w stosunku do tej identyfikacji - jest coś takiego, jak kosmopolityzm alb globalizacja. Jeżeli zatem - w myśl kosmopolityzmu - czujecie się obywatelami świata, nadajecie córce imię Chantal (w Polsce spolszczą to najpewniej na Szantal). Ale potem powinniści ebyć konsekwentni i nadal tkwić w zasadzie kosmopolityzmu: zastanowić się, jakie jest lub będzie miejsce Waszej córki w świecie. Czy zatem chcecie ją uczyć tradycji słowiańskiej czy nie, czy może wolicie zostawić ją "czystą" bez skojarzeń, aby sama wytworzyła sobie korzenie, znalazła swoich przodków? Czy będziecie ją uczyć wierszyka "Kto ty jesteś? Plak mały."? czy nie? Skoro ma imię obce, to czy jest w pełni Polką? Wierz mi, są tacy, którzy determinują część narodowości imieniem. Jednak podobno każda jednostka potrzebuje i to dość silnie poczucia ciągłości, przynależenia do społeczności, narodowości, grup itpd. Zdarzyć się jednak może, że nadając imię obce, przerywacie tę ciągłość. Nie chcę stwierdzać, co jest właściwsze, bo nikt nie może tego zawyrokować, ale ważne jest to: bądźcie świadomi swoich decyzji i podejmujcie je odpowiedzialnie wiedząc, że nadanie imienia to nie tylko sprawa techniczna i emocjonalna, bo "ładnie będzie sie wołało na dziewuszkę". Nie. To naprawdę ważna decyzja, na całe jej życie. A opinie typu "nie krzywdźcie dziecka" wsadźcie do kubła - nie słuchajcie masowych dość płaskich intelektualnie opinii, bo ludzie po prostu piszą często coś tylko po to, żeby podokuczać albo wywalić z siebie swoje złe emocje. No i na koniec: są ludzie, którzy wierzą, że charakter dziecku nadawany jest M.IN. poprzez imię. Zatem Wasza córka będzie miała życie częściowo zdeterminowane poprzez Wasz wybór. To tak jak z religią - rodzice najczęściej narzucają ją dziecku i determinują w ten sposób jego życie. Zastanówcie się więc, co wybierzecie. Chantall to piękne imię, niewątpliwie. Mnie osobiście zupełnie nie obchodzą twierdzenia typu "bez sensu, Polka, to polskie" jeżeli nie mają konkretnego i mądrego uzasadnienia. Jeżeli takie opinie wynikają po prostu z konformizmu, a nie z głebokiej filozofii narodowosciowej, to mam je gdzieś. Mam je w rzyci. Czyli mówiąc po staropolsku - w dupie Pozdrawiam.

Gość AGUTI
HEJ JESTEM W CIAZY W 2MIES I SAMA CHCE DAC NA IMIE NICOL. NIEROZUMIEMN TYCH LUDZI. ZAMIAST ODP NA PYTANIE KIEDY OBCHODZI IMIENINY.TO PISZA OPINIE NA TEMAT IMIENIA NICOL.NIE O TO O NA PYTALA.USZANUJCIE JEJ WYBOR A NIE KRYTYKUJCIE JEDNEMU SIE PODOBA ZUZIA A DRUGIEJ OSOBIE MARTA.YO CHYBA LOGICZNE.BRAK TU TOLERACJI!!!!!!!!!!!!!!

Gość AGUTI
JEZELI KTOS BY ZNALAZŁ DATE IMIENIN NICOL.PROSIŁABYM NAPISANIE MEILA NA ADRES AGUTI3@O2.PL.DZIEKI.POZDRAWIAM. SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU2006

Gość mk77
za lat 30 te dzieci dzwonią do urzędów i za każdym razem powtarzają przygłuchym albo nieobytym wśród nowoczesnych imion paniom urzedniczkom:" Nicole przez "c" i "e" na końcu, Angelika przez "g" i Victoria przez "c" i "v" na początku, polewam z tego...