Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość buntowniczka bez wyboru

Do wszystkich mamusiek zastanawiających sie nad imieniem

Polecane posty

Drogie wahające się nad imieniem dla swej latorośli! Zakładam ten post, bo denerwują mnie dwa zjawiska. Po pierwsze co chwile któraś zakłada nowy post pt. "co sądzicie o tym imieniu" "czy to imię jest ładne" itp. tak więc oto jest topik na którym możecie się na ten temat wypowiadać. I druga sprawa - strasznie wkurza mnie kiedy rodzice dają dzieciakowi imię ze względu na zdrobnienie. Dla przykładu: moja ciocia dała swojej corce na imię Zosia, mio, że właściwe imię tj. ZOFIA, wcale jej sie nie podobało. Akceptuje tylko wersję ZOSIA. I tak kiedy wołam na małą Zośka - jak dla mnie to jedyne ładne zdrobnienie tego imienia :( (bez obrazy dla Zoś)- ma pretensje, twierdząc, ze to cytuję "nieładnie brzmi". Kurczę przecież dając dzieku tak an imie trzeba liczyć sie z konsekwwencjami! Nie kazdy bedzie na nia mowil Zosia, wedle upodoban mamusi, a w dokumentach bedzie miala wpisane ZOFIA nie ZOSIA. Tak więc drodzy rodzice zastanawiajcie się za nim klamka zapadnie i ksiądż powie ... ja ciebię chrzczę w imie Ojca i Syna i Ducha Św ;) I sorry ze sie przyczepilam akurat do imienia Zofia, ale przytoczylam po prostu sytuacje jakaa panuje u mnie w rodzinie.

Hallo Buntowniczka ja wlasnie zastanawiam sie na imieniem dla dziewczynki lub dla chlopca hahaha podoba mi sie Zofia nie wiem jednak czy wybieranie imienia jest teraz takie wazne bo bardzo wazne jest to aby bylo teraz zdrowe...prawda strasznie ciesze sie ze swojego stanu i nie tylko ja hihihi

Hej Carlla, cieszę się, że się cieszysz i inni też się cieszą ;) Wiem, że zdrowie jest najważniejsze, ale skoro dane nam jest wybierać spośród tylu ładnych imion, trzeba to wykorzystać, zwłaszcza, ze będziemy się tak zwracać do własnego dziecka. A moje propozycje imion: dla dziewczynek: Maja Kinga Amelia Emilia Zuzanna Aleksandra dla chłopców: Jakub Maciej Piotr Paweł Fryderyk Tomasz Bartłomiej (również Bartosz ;)) Krzysztof Daniel Pozdrawiam

emilia(emilka) i filip(filipek) ktoras z tych opcji zostanie wykorzystana w styczniu dwoch lekarzy i polozna,ktorzy robili usg twierdza,ze bedzie to emilka!!jak dla mnie to najslodsze imie dla dziewczynki kiedys dostanie ksiazke\"emilka ze srebrnego nowiu\",ktora ja uwielbialam kiedys czytac

Gość paluszka
a co sądzicie o imieniu dla chłopca: DARIUSZ?

Gość paluszka
a co sądzicie o imieniu dla chłopca: DARIUSZ?

Gość miłka222
brzydkie imię

Gość tak - agatka
na Emilkę w latach szkolnych wołałam Emila - inaczej jakoś tak dziwnie . ale fajna była i chyba jej to nie przeszkadzało

Filip ładnie, Dariusz tak sobie o Emilce już pisałam ;)

Gość k_a_r_o_l_a
cześć Dziewczynyładne imiona :) ale wiecie co zastanawiam się skąd sie bierze moda na imiona?? bo ostatnio modne wszystko co brzmi obcojęzycznie np. Victoria i o ile wiem niektóre Mamy ubolewajanad tym że trzeba je spolszczyć i napiać stosując polskie znaki:) to dziwne bo przecież mamy tyle ładnych polskich imion:) a co do zdrobnień to ja sama nie lubie jaki ktoś uzywa zdrobnienia od mojega imienia mam na (a to w nicku to tylko dlatego że Karolina Jest dość długie) :) pozdrawiam

tak naprawde to na poczatku nie podobalo mi sie tak bardzo-emilia.ja mialam wybrac dla chlopca,a dle dziewczynki moglam tylko vetowac.ale moj facet tyle razy powtarzal to imie,ze zaczelo brzmiec slodko! inne fajne imiona to:klaudia,maja,kaja,zuzanna,liliana-lilka chlopcy:tomasz,bartosz,jan,kacper(chociaz ostatnio oklepane)

Gość ale macie problemy

na szczescie w zyciu sa nie tylko problemy do pogaduszek,ale tez takie fajne przyjemne rzeczy jak wybieranie imion dla naszych maluszkow!

ja też uważam że lepiej nieć takie problemy niz żalic sie wszystkim do okoła że znów cos sie w życiu nie udało:) a poza tym rozmowa o imionach dla dzieci jest bardzo miła :) ja co prawda nie wybieram imienia dla dziecka ale gdybym miała wybierać to dla dziewczynki: Maja, Zuzanna, Karolina ;D , Weronika, Emili (swoja drogą mam ciocie Emilię na którą wszyscy przez całe żecie wołają Mila:) dla chłopców: Maksymilian, Igor, Filip, Franciszek (Franek- poki jest mały:))

Tak, wybieranie miona dla dziecka to bardzo przyjemna sprawa i zarazem bardzo odpowiedzialna. Ja ostatnio też zaczynam poważnie myśleć o imieniu dla swojego dziecka. Myślę ze nie ma co ulegać modzie na pewne imiona, ja chcę wręcz uniknąć takiej sytuacji bo wiem co to znaczy nosić imię które cieszy sie powodzeniem wśród rodziców w danym okresie. Kiedy mi nadawano imię niesamowicie modne było - Kasia i co z tego że podoba mi sie do tej pory to imię jak cały czas w podstawówce, średniej szkole, w bloku w którym mieszkałam było po 4 kaśki. Gdzie sie obejrzałam to słyszałam imię kasia. To często bywa niewygodne, wiec DRODZY RODZICE! zastanówcie sie czy dalej chcecie dawać imiona : KACPER, NATALIA, ZUZIA, MAJA ( to już ostatnio u mnie w jednym tyg było zarejestrowanych 6 w urzędzie)itp.

witam w klubie kassia:) ja tez w swoim roczniu mam mnostwo karolin co jest czasmi meczace w klasie w liceum bylo nas 4 :( masakra:) chociaz dziś lubie swoje imię:) dlatego ja tez uważam że nie wolno ulegac modzie na imiona :)

Mam sentyment do : *Maksyma i *Ernesta (moje kochane urwisy ;) ) Podoba mi sie takze: *Artur *Dagmara *Daria *Marika a tak w ogole to kazdego dnia to inne imiona mi sie podobaja kobieta zmienna jest :D

A ja jestem Ania i też mam nie lada problem - wszędzie wokół mnie to imie jest tak popularne, że wydaje sie, ze gdy rodzice nie mieli inwencji twórczej nazywali po prostu córeczke Ania :). Igor - zapomniałam wymienić, też bardzo mi się podoba. Również jestem przeciwko modzie na zagraniczne imiona typu: Nicola, Victoria, Żaneta (!), Żaklina itp. Jestem zwolenniczką oryginalnych imion, choć obecnie mało takowych :(. Wobec tego wybieram takie ładnie brzmiące :) Cóż... jedni sądzą, że imiona to kwestia gustu inni znów głęboko wierzą w znaczenie obranego imienia. Mnie to też rajcuje szczerze mówiąc :) Ach nasunęło mi się parę fajnych imion ;): Dla pań: Edyta Iga Judyta Lidia Alicja Dla panów: Kajetan Syriusz Dominik Marcelin A tak a propo imienia Jan właśnie, to jest to jedno z takich ponadczasowych moim zdaniem... Mimo że stalo sie bardzo popularne mi nadal sie podoba. I brzmi polsko ;)

Gość ALINKA 82
Ja rodze w styczniu i synka nazwiemy Witold, a córeczke Gabriela.Oba maja charakter ale chyba tylko ja tak uważam bo wszyscy sie dziwią dlaczego WITOLD przeciaż jest tyle "pieknych i oklepanych" modnych imionek a ja wypalam z tym WITUSIEM jak z innej epoki.Półci nie znamy a Gabrysię przełkneli.Tylko Witusia sie czepiają ;(

Gość AASIA81
Ja też rodzę w styczniu, będzie synek - Adam, gdyby jakimś dziwnym trafem okazało się że to dziewczynka chyba byłaby Alicja

Gość mamusia...
a Izabela - to takie ładne i rzadkie imię a bardzo subtelne i przyjemne - w zdrobnieniu - Iza, Izka ale może być i Izuś albo Izuniątko, Izabelka....

Ładne imię Iza jak dla mnie. Czy jest subtelne, to nie wiem, trochę twardości nadaje mu litera "z". Podoba mi ise też Iga i Ida, choć w tym wypadku trochę ciężko by było ze zdrobnieniami (Iguś? Iduś? Eee, fajnie brzmi! ;)

Moja dwumiesięczna córeczka ma na imię Izabella.:))Wiem że prawidłowa forma tego imienia to Izabela ale tak pisała się moja nieżyjąca już od kilku lat mama i córcia dostała imię własnie po niej.Poza tym podoba mi się imię Weronika , Beata, Elżbieta a z męskich :Artur, Tomasz , Marek, czy staroświecki Franciszek :))

Moja dwumiesięczna córeczka ma na imię Izabella.:))Wiem że prawidłowa forma tego imienia to Izabela ale tak pisała się moja nieżyjąca już od kilku lat mama i córcia dostała imię własnie po niej.Poza tym podoba mi się imię Weronika , Beata, Elżbieta a z męskich :Artur, Tomasz , Marek, czy staroświecki Franciszek :))

Moja mała ma na imię Gaja. Gdybym mogła, wszystkie moje dzieci nazwałabym tak samo. Moim zdaniem - najpiękniejsze imię pod słońcem :)

Gość a co sądzicie
o imieniu Diana? Chcę tak nazwać córkę (jeśli to będzie dziewczynka). A chłopca Dawid. Nie znam ani jednej Diany, a fajnie mi się to imię kojarzy - bogini lasów, łowów... Ma charakter, ale nie wiem jak otoczenie może reagować. Niezbyt polskie w sumie...

mnie sie nawet bardzo podoba -diana.kiedys nawet myslalam o nazwaniu tak mojej coreczki,ale przypomnialo mi sie,ze niektorzy tak nazywaja w polsce swoje..psy!przynajmniej ja kiedys spotykalam takie.dlatego sama nie wiem czy to dobre imie,chociaz piekne

Gość wydaje mi się.....
Diana - fajne imię. Mam dwie koleżanki o tym imieniu: jedna ma 28 lat a druga 26. I nie istotne jest, że tak się nazywa w Polskce psy: zauważcie, że co drugi pies w Polsce to Kuba, a jest to też popularne imię dla chłopca. Mi się podoba też imię Sara. Zarówno Diana i Sara to imiona angielskich księżnych (wprawdzie księżna Diana już nie żyje, ale była wspaniałą kobietą). Fajnie byłoby mieć taką "małą księżniczkę" w domu:) Oczywiście imię musi pasować do nazwiska i nie do każdego nazwiska takie imiona pasują.

Gość wydaje mi się.....
Diana - fajne imię. Mam dwie koleżanki o tym imieniu: jedna ma 28 lat a druga 26. I nie istotne jest, że tak się nazywa w Polskce psy: zauważcie, że co drugi pies w Polsce to Kuba, a jest to też popularne imię dla chłopca. Mi się podoba też imię Sara. Zarówno Diana i Sara to imiona angielskich księżnych (wprawdzie księżna Diana już nie żyje, ale była wspaniałą kobietą). Fajnie byłoby mieć taką "małą księżniczkę" w domu:) Oczywiście imię musi pasować do nazwiska i nie do każdego nazwiska takie imiona pasują.