Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

Jay- biedaczko Ty tez spaica jestes?Ja tez dzisiaj prawie usnelam w pracy hihihi Margot- fajnie ze juz po przeprowadzce,nie martw sie wygrzebiecie sie z pudel z czasem,my jeszce do tej pory mamy basement zawalony pudlami hihihi.Dzisiaj bylam na szkoleniu(za ktore nam juz normalnie placa) jutro ide tez i w piatek takze.dzisiaj uczylismy sie obslugi programu ktory wprowadza zamowienia do kompa ,nie jest trudny tylko trzeba wiedziec gdzie czego szukac takze musze nauczyc sie menu.Mielismy takze spotkanie z szefem kuchni ktory mowil o roznych psychologicznych trikach w tej branzy takze to bylo dla mnie interesujace.Wogole fajna atmosfera poznaje coraz wiecej ludzi,wszyscy chca sluchac mojego akcentu hihihi.Podoba mi sie na razie mam nadzieje ze sobie poradze:) Bagatelka:) Haneczka:) gruszenka:) Gadzina:) i dla Wszystkich buziaczki:)

Jay- biedaczko Ty tez spaica jestes?Ja tez dzisiaj prawie usnelam w pracy hihihi Margot- fajnie ze juz po przeprowadzce,nie martw sie wygrzebiecie sie z pudel z czasem,my jeszce do tej pory mamy basement zawalony pudlami hihihi.Dzisiaj bylam na szkoleniu(za ktore nam juz normalnie placa) jutro ide tez i w piatek takze.dzisiaj uczylismy sie obslugi programu ktory wprowadza zamowienia do kompa ,nie jest trudny tylko trzeba wiedziec gdzie czego szukac takze musze nauczyc sie menu.Mielismy takze spotkanie z szefem kuchni ktory mowil o roznych psychologicznych trikach w tej branzy takze to bylo dla mnie interesujace.Wogole fajna atmosfera poznaje coraz wiecej ludzi,wszyscy chca sluchac mojego akcentu hihihi.Podoba mi sie na razie mam nadzieje ze sobie poradze:) Bagatelka:) Haneczka:) gruszenka:) Gadzina:) i dla Wszystkich buziaczki:)

Gość a ja już poprzekraczałem
wszystkie granice i mieszkam pod mostem. Tylko ja i mój wierny towarzysz laptop który przypomina mi o dalekiej laponi. Byle do gwiazdki ... byle do gwiazdki

Elfik> to wspaniale, ze zaczynasz prace a doczekam sie Twoich dokumentow?? chcesz leciec do domu na swieta? czy nie? ja lece na pewno, juz nawet zalatwilam sobvie wolne.. ciesze sie jak dziecko w pzredszkolu hihihi no tak nigdy do pzredszkola nie chodzilam;-) Margolcia> dziekuje z aprzepis, chetnie wykonam, bo normalnie juz zaczelam sie slinic a bazylii w moje szklarence jeszcze nie widac;-) Dzisiaj moja szefowa zaproponowala, ze mi zakupi lozko tutaj, przychodze pierwsza, wychodze ostatni codziennie;-) zgodzilam sie chetnie, zawsze malenka sjesta sie przyda w ciagu dnia hihihi uciekam, jeszcze dokoncze pisanie listow i do domciu hurrrrraaaaa pozdrowienia dla wszystkich

Gość Gazina
Witajcie! Jaka to dziwna sprawa z tym NASZYM DOMEM, prawda? Potrzebujemy czasu na to, zeby poczuc sie w nowym miejcu jak w domu i zeby nazwac go domem. Chyba kazda z nas na poczatku emigracyjnego zycia mowiac "dom" miala na mysli dom w Polsce, dom rodzicow, prawda? Jay, Ty jeszcze teraz piszesz: "jade do domu" :). Ja sama chyba juz mowie ze jade do Polski, ale bardzo dlugo mowilam ze do domu, tak jakbym tutaj byla na wakacjach czy wygnaniu, wszedzie tylko nie w domu... :) Margot, oczywiscie sluze wszelkimi informacjami i wskazowkami odnoscie DELF. Ale czy ty przypadkiem nie zmienilas zdania? Bo wydaje m sie ze jeszcze niedawno pisalas cos o przeskoczeniu DELF i podchodzeniu od razu do DALF? :) DaRk Elf, to wspanile, ze wszystko uklada sie jak najlepiej. Musisz miec poczucie, ze twoje zycie zmienilo sie o 180 stopni... :) Jay strasznie zazdroszcze tej szklarenki. Ja sama kiedys probowalam posadzic bazylie w ogrodku: nie przezyla zbyt dlugo, ale wystarczajaco, eby kilkakrotnie dorzucic swiezutkie listeczki do sosu pomidorowego (uwielbiam wloska kuchnie!). :) S. Naneczka, jak te plecy? Bagatelka :) Haneczka :) Inne Gady :) Trzymajcie sie dzielnie, pa.

O! Ale ze mnie trabka! A madrzy ludzie mowia: spiesz sie powoli.

Gadzina> ja b ardzo chetnie Ci wysle te szklarenke;-) jest malusia, wszystko plastikowe wiec lekkie, do tego sprasowane kolka ziemii, jak pisalam do naneczki, to wazy moze raptem 200 gram.. podaj mi swoj adres i za tydzien bedziesz miala szklarenke;-)) no i moje bazylie juz sie podnosza z ziemi;-) masz racje z tym domem.. ale to zawsze bedzie moj dom, rodzice, przyjaciele.. tu tez mam dom;-) wiec jak mowie jade do domu to albo wracam z pracy do domku albo lece do POlski hihihi uciekam pracowac pozdrowienia i mielgo czwartku juz hurrrraaaa

:) Jay, jest mi strasznie milo, ze chcesz mi wyslac szklarenke, ale chyba bedzie lepiej jesli poszukam czegos podobnego tutaj. Co to bedzie, jak inne gady uslysza i ustawi ci sie dlugasna kolejka po paczke ze szklarenka, hi, hi. :):):):):):):):):):):) Dziekuje raz jeszcze, naprawde nie chce ci robic klopotu. Dzisiaj zdarzylo sie to, co zdarza sie od wielkiego dzwonu czyli w momencie kiedy moje Biuro Tlumaczen nie ma juz zadnych chetnych i zdesperowane przypomina sobie i o mnie - dostalam tlumaczenia. Wlasnie lepilam sobie sliczny dzbanuszek, kiedy to moja Mysza zadzwonila, ze jest mail. Co ciekawe bede tlumaczyc tekst francuski! pomimo ze moja domena to wloski. No coz z pl na fr nie dalabym jeszcze rady samodzielnie, ale z fr na pl to inna sprawa, wiec sie podjelam. I do poniedzialku nie ma mnie dla nikogo, hi, hi. Oj, czekaja mnie dlugie noce, i to przed egzaminem, ale nie darowalalbym sobie, gdybym odmowila. Geba mi sie smieje. Zabieram sie do roboty. Pozdrawiam cala bande. Trzymajcie sie

Gadzina> tam nie jecz, tylko podaj adres;-)) 3 dolary na znaczek lotniczy mnei stac;-P.. powaznie mowie, chyba ze sie boisz zamachow terrorystycznych i zamiast bazylii granaty;-)) Zartuje oczywiscie...:-P

Jay:) obiecuje ze juz w ten weekend Ci wysle( mam nadzieje niewiem jeszcze jak z grafikiem bedzie w pracy)Niemoge sie doprosic Kirka zeby naprawil ten skaner chlera dzisiaj wylacze mu komputer i powiem zeby bral sie do roboty. Gadzina - no tak chociaz cos sie dzieje:) Ide uczyc sie menu, kurde co znaczy spud du jour?Moze ktos wie? Kurde u nas pada spac mi sie chce a jak jest u Was?

Jay:) obiecuje ze juz w ten weekend Ci wysle( mam nadzieje niewiem jeszcze jak z grafikiem bedzie w pracy)Niemoge sie doprosic Kirka zeby naprawil ten skaner chlera dzisiaj wylacze mu komputer i powiem zeby bral sie do roboty. Gadzina - no tak chociaz cos sie dzieje:) Ide uczyc sie menu, kurde co znaczy spud du jour?Moze ktos wie? Kurde u nas pada spac mi sie chce a jak jest u Was?

Gość Gruszenka vel Gruszencja
hey hey lasencje 🌼 Margot 😘 - napisalam uz majl do brata z lista wykonawcow i piosenke, ktore ma mi zgrac z intenretu i przegac na plyte i wyslac za ocean.. bo sioistra w te klicki to straszna kaleka :).. co .. taka prawda... :p... fajnie, ze juz sie przeprowadzilas... jak wyglada mieszkanko? ile pokoi? macie WANNE? ( to chyba mnie najbardziej interesuje:) Gadzina - od ilu lat juz sie uczysz francuskiego? chyba postanowilam zostac w Virginii i niedlugo sie zapisze na jakis kurs od podstaw francuskiego na jakims koledzu... bedzie fajnie:)... no i wyrazy szcunku, ze zdecydowalas sie na to tlumaczzenie, a ze przeciez jestes tlumaczem wloskiego! .. haneczka 😘 - jak dietka? ja hm..powiedzmy sobie. niby jestem na diecie, ale .. coz.. nie moge sie oprzec roznym ciasteczkom, czekoladkom i takim tam.. pysznym, kalorycznym przysmakom.. po prostu nie moge! ale po ten rewelacyjnej herbatce jakos udaje mi sie troche chudnac. .chyba.. mam nadzieje ... lato tuz tuz.. ale wczesniej wiosenka;) Dark Elf 😘 - wiesz co.. mi sie czasmi zdarza zasnac w pracy.. czesto jestem ak nieprzytomna, spiaca, bez energii i w ogole do du..y ;).. i nie wiem, czyja to wina.. przesilenia wiosennego, czy kurcze czego? moze braku motywacji? i czy w ogole zna ktos jakis dobry, pobudzajacy srodek? na mnie kawa juz w ogole nie dziala... moj organizm chyba za brdzosie do niej przyzwyczail.. ale z kolei z niej tez zrezygnowac nie mgoe, bo dostaje boli glowy, jak nie wypije jednej na sniadanie.. Jay 😘 - tak Ci zazdroszcze, ze lecisz do domu na swieta! ja tez bym tak chciala! ale nie mge.. jeszcze nie teraz.. mozesz mi przypomniec z jakich okolic w Polsce jestes? musze spadac.. ciao! 🌼

Gruszenka wlasnie pije kawe i sie ucze, pogoda taka deszczowa brak mi energii w takie dni przydaloby sie cos pobudzajacego kiedys mialam takie tabletki lekarz mi przepisal na bolacego zeba byly bardzo mocne ale czulam sie po nich dobrze,pelna energii,niestety wszystkie wyjadlam jak bylam homesick hihi matko boska co ja opowiadam o narkotykach tutaj ciiiiiiiii Margot- poopowiadaj troche nam o nowym mieszkanku i okolicach jak znajdziesz czas:)

Witajcie! :) Dzisiaj mialam mily dzien! W koncu oderwalam sie od moich katonow i wyszlam na dlugi spacer! Stwierdzam, ze mieszkam w naprawde super miejscu - z jednej strony stare miasto (wazutkie uliczki, mury obronne i gorujaca nad Sisteron cytatela) a z drugiej wzgorze z niezywkle urokliwym lasem! :) 🌻 DaRk Elf, ciesze sie niezmiernie, ze zaczynasz prace! Nie ma to jak wyjsc do ludzi - na pewno Twoje zycie nabierze rumiencow! A poradzisz sobie ze wszystkim - o tym jestem w stu procentach przekonana! :) \"Spud du jour\" - nie wiem co oznacza slowo \"spud\", ale \"du jour\" znaczy tyle \"dnia\" (nie wiem, moze chodzi o danie dnia) :o 🌻 Jay, zazdrosze Ci tego Twojego ogrodka! Mam nadzieje, ze my kiedys dorobimy sie domu z ogrodem, ktory ja sama zaprojektuje (w koncu swego czasu robilam specjalizacje z projektowania krajobrazu i niejedna noc zarwalam, zeby wykonac jakis niekrepujacy projekcik ogrodka ;)) 🌻 Gadzina, a propos \"naszego domu\"... Kiedys juz sie zastastanawialam nad ta sprawa i wlasciwie jedyne wyjasnienie jakie nasunelo mi sie na na mysl, jest takie, ze slowo \"dom\" w jezyku polskim ma inne znaczenie niz \"maison\" w jezyku francuskim na przyklad. Zauwaz, ze mowiac \"ide do domu\" nie masz na mysli budynku w dokladnym znaczeniu tego slowa. \"Dom\" oznacza raczej miejsce, do ktorego nalezysz, z ktorym sie identyfikujesz, miejsce, w ktorym czujesz sie jak u siebie... Nie jest wazne to czy mieszkasz w domu (w znaczeniu \"budynek\") czy w mieszkaniu. Jesli chodzi o Twoje tlumacznie, jestem pewna, ze poradzisz sobie bez problemu! W koncu z francuskiego na polski jest duzo prosciej! Zycze Ci powodzenia! :) Wracajac do mojego egzaminu, wczeniej zastanawialam sie tylko nad tym czy w tym roku podejde do zdawania DELF czy od razu w przyszlym roku do DALF (w sumie jesli chodzi o czesc usta moglabym sie pokusic o podejcie do DALF juz w tym roku, ale niestety - jestem realistka i wiem, ze czesci pisemnej nie jestem w stanie zdac na moim obecnym poziomie \"pisarskim\") i zdecydowalam sie juz tak na 80%, ze zaczne od zdania DELF, bardziej z ciekawosci, zeby zobaczyc jak to jest! :) Oczywiscie wszelkie wskazowki z Twojej bylyby mile widziane! :) W ogole, wiesz, tak sobie myslalam kiedys, ze w sumie mieszkamy w jednym kraju, wiec moglbysmy sobie od czasu pogadac chociaz przez telefon. Co o tym myslisz? :)

Margot dzieki chyba rzeczywiscie chodzi o danie dnia albo dodatek dnia:)Fajna ta Twoja okolica:)dzieki za wiare w moje mozliwosci moj angielski mowiony jest o niebo lepszy niz pisany ale mam nadzieje ze jakos sobie dam rade:)

Elf> jaka nadzieja? powinnas byc pewna, ze dasz sobie rade, caly czas z mezem mowisz po ang, dziecko kochane jasne, ze dasz sobie rade i wyslij dokumenty, bo jak pojdziesz do pracy na nic nie bedziesz miala czasu i do domu tez nie polecisz;-P no to juz smigusiem Margolcia> okolica pikna, tylko zdjecia porob, chcesz szklarenke? na nowe mieszkanie? bo Gadzina nie chce;-P

W pisaniu jak widze jestem szybka jak zolw - juz dwie nowe wypowiedzi zdazyly sie pojawic zanim jak skonczylam swoje wywody :D 🌻 Gruszenka, naprawde to dla mnie zaden problem nagrac Ci plyte z francuskimi kawalkami. Mam w czym wybierac a poza tym w koncu mieszkam w elegancji Francji :D wiec wiem czego warto posluchac :D Wiesz, w ogole podziwiam Cie, ze chcesz zabrac sie z nauke jezyka francuskiego. To jest naprawde trudny jezyk - szczegolnie jesli chodzi o pisownie i tak zwane \"liaison\", czyli polaczenia miedzywyrazowe. W ogole nie wiem czy wiecie (Gruszenka i Gadzina), ale pewna emigrantka (moja nauczycielka nie byla pewna czy z pochodzenia Polka czy Wegierka) wymyslila nowe zasady pisowni jezyka francuskiego oparte na bazie jezyka mowionego. Oczywiscie sa male szanse na to, zeby te zasady zostaly kiedykolwiek wprowadzone w zycie, bo Francuzi nie bardzo lubia ulatwiac sobie pewne sprawy a... szkoda :) 🌻 Dark Elf, na dzisiejszy spacer poszlam z aparatem, wiec niedlugo bede miala sporo nowych zdjec! :) Bedziesz mogla poznac, co prawda z daleka, ale zawsze troche moja najblizasz okolice :) A poradzic, poradzisz sobie na pewno! Wierze w Ciebie! :)

Jayka, ja zawsze :D W koncu trzeba kiedys zrobic parapetowke :P:D

Margolcia> bazylia na parapetowe w sam raz, adresik poprosze, jutro poleci;-)

Elfik, a moze zrob ksero tych domumentow i wyslij je Jay poczta?

Margolcia> brawo, tam prosze ostro Elfem potrzasnac, mzoe sie skusi na tlumaczenia;-)

Jay, super :D A wiesz, wlasnie rozsylam wszystkim moj nowy adres :D

Elfik, potrzasam Toba ;):D Jay kazala :P:D Jay, adres wyslalam a zaraz przesle tez zdjecia mojego miasteczka zrobione latem, ktore niedawno wysylalam Kundelkowej :)

Margolcia> cudniscie, lubie patrzec gdzie sie zjawie na wakacje hihihihi Elf> nie masz skanera? to juz zrobic kopie, kopiarki sa na pocztach wiec od razu bedziesz mogla to do mnei wyslac, juz Ci adres swoj pisalam na gg.. wiec tam prosze sie wziac do roboty u mnei dzisiaj 80F za okienkiem... a ja w pracy .. chyba kare mam;-(

Jay, tylko musisz sie uzbroic w cierpliwosc - moje nowe tymczasowe lacze jest super hiper - normalnie predkosc swiatla ;):D Elfik, teraz to juz nie masz odwrotu! :D Slij, co masz slac, bo jeszcze Jay sie rozmysli! W koncu to komu ma zalezec: Tobie czy jej? :)

Jayka,Margot - ja skaner mam i wysle napewno tylko Kirk powiedzial ze musi cos tam naprawic i zajmie mu to godzine i sie nie moze zebrac zeby to zrobic:)Ale badz cierpliwa wkrotce go zagonie :)

No zdjecia, pomalutku ida :) Elfik, no to zaganiaj meza a jak nie to biegnij na poczte :)

Gość cegonha
Nie pisalam do Was dlugo ale czasem czytalam Tak ze jestem na biezaco :-) Pewnie mnie juz nie pamietacie....mieszkam w Austrii z moim mezem Portugalczykiem :-) Ale dzis pomyslalam ze napisze...bo jakos tak nie mam z kim pogadac... Maz konczy SUPER WAZNY projekt i pracuje dzien i noc. A ja jestem ostatnio ciagle zmeczona i spiaca. A dzis dowiedzilam sie ze bede musiala jeszcze wiecej pracowac. Bede opiekunem eksperymentu-cwiczenia dla studentow IV roku....Fajnie niby. Ale po pierwsze to 6 piatkow, 6 popoludni. Moge w tym czasie pracowac i dac im telefon i jak czegos nie beda wiedziec to pomoc. Ale juz widze jak dzwonia co chwile :-)....chociaz moze nie...ja ciagle nie mowie super po niemiecku. A Ci studenci austriaccy jakos sie wstydza mowic po angielsku... Wlasciwie jedynym i wymiernym plusem jest to ze dostane za to pieniadze :-) Wszyscy mi mowia ze jest im bardzo przykro ze to taka symboliczna kwota...ale mi sie nawet te 300 euro przyda..i wcale nie uwazam tego za symboliczna kwote. Ale zarobki sa jakie sa...wszystko ponizej 1000 euro to symboliczna kwota :-) Oprocz tego zaczelismy chodzic na kurs tanca..i to jest fajne oczywiscie ten moj biedny maz nie mowi po niemiecku...wiec musze mu tlumaczyc, ale czasmi nas rozdzielaja...on cwiczy kroki meskie :-) i wyglada na zagubionego No nic, pozdrawiam Was wszystkie...i zycze sukcesow w nowych pracach i nowych mieszkaniach.

Jay :) Margot :) Jay :) Margot :) Jay :) Margot :) Jestescie kochane i juz nie odrzucam zadnej propozycji. Moje namiary podam jutro ;) tylko nie wiem jak... zmykam do moich rozrusznikow (bo tl jest lekko techniczne) - dobranoc

Witajcie Kochani ❤️ Sle Wam wszystkim usciski i caluski, poczytalam sobie wpisy po kilku dniach nieobecnosci i jutro sie rozpisze, bo dzis musze nakarmic swoje zwierzatko domowe ;) Elfik - bo mi sie rzucilo w oczy, ze pytalas o spud du jour, nie wiem, czy ktos Ci juz powiedzial, ale tu chodzi o ziemniak (taka zdrobniala/slangowa nazwa ziemniaka, to chyba sie wywodzi od bulwy), czyli ziemniak dnia i pewnie chodzi im, ze beda miec pieczone ziemniaki codziennie z innym nadzieniem (mniam mniam, uwielbiam ziemniaczki w kazdym wcieleniu :) ). A mozesz tam jesc? Pa-pa Sloneczka 👄