Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość shakalica

torbiel jajnika

Polecane posty

Gość shakalica

Czy powinnam być spokojna... Wczoraj byłam w szpitalu w celu zakwalifikowania na operację bowiem wykrytu u mnie rorbiela jajnika i wskazano leczenie operacyjne. Byłam na usg i okazało się ze jest on dość duzy bo v=168 ml .Wszyscy lekarze czytając to "moje usg" mówą uuuuuuuuu do cholery co to znaczy to "uuuu" a termin operacji wyznaczyli na 26.07.2005. Powiem szczerze jestem przerażona tym czekaniem, czy ja w ogóle moge tak długo czekać w dodatku nie podjęto zadnego leczenia. Na pocieszenie usłyszałam ze mam miesiąc przed operacja zrobić dodatkowe usg bo z torbielami jest tak ze pojawiaja si e i znikaja. Czy ja przesadzam , moze rzeczywiście moge tak dlugo czekać w koncu moze ja z nim zyje juz parę lat, tylko jest mały problem ... ja chce zajść w ciąze w tym roku... Prosze pomóżcie czy warto czekać skoro jest to szpital specjalistyczny, czy moze szukac innego w którym jest krótszy czas oczekiwania na operację...

ja torbiel miała 4 cm srednicy i w ciąze zaszłam niestety poroniłam ale nie z powodu torbieli która w zasadzie urosła do 6 cm, ale z innej przyczyny torbiel kazano obserwowac ale nie interweniowali po poronieniu torbiel sie wchłonęła i nie ma śladu ja bym poczekała jednak lepiej byc zupełnie zdrowym i przygortowanym do ciąży

Gość shakalica
chyba rzeczywiście poczekam.. 5 lat temu miałam operacje tez torbiela i tez na tym samym jajniku w dodatku poszłam z podejrzenie wyrostka a okazało się juz zapalenie otrzewnej... zresta do tego spzitala drugi raz nie poszłabym, moja gine dziwiło ze lezałam na oddziale chirurgii a nie ginekologii i dalczego nie mialam zrobionych zadnych dodatkowych badan stąd mój uraz ...Dziecka pragniemy juz od roku ale lepiej chyba jeszcze poczekac i mniec pewność ze bedzie wszystko ok Dziekuje za odpowiedz , gdzies tam w duszy myslalam podobnie jak Ty ale musialam a wlasciwie chcialam to samo usłyszec od innych aby miec pewność ze to dobre wyjcie...

Gość ojojojoj
168 mm chyba tak? To bardzo duża torbiel i dlatego skierowali na operację. Uwierz mi, przy małej torbieli (ja miała 38 mm, czyli prawie 4 cm) stosują leki hormonalne na wchłonięcie. Przy twoich rozmiarach ja bym nie czekała, zwłaszcza jeśli chcesz mieć dziecko. Ale w tym roku to sobie odpuść. NIe chcę straszyć, ale miałam znajomą, której przy torbieli blisko 10 cm usunęli jajnik. Dziecko urodziła i nawet sama nie wiedziała, że drugi jajnik tak zaczni "szaleć" jak zostanie solo. Nie martw się na zapas, ale lepiej udaj się do innego szpitala. W specjalistycznych zawsze są kolejki. A poza tym jak dla mnie to lekceważenie sprawy, a co jesli torbiel pęknie??? W rodzinie miałam taki przypadek, kosztowało to dziewczynę wiele bólu i strachu. Wszystko skończyło się dobrze tylko dzięki temu, że była w miescie, w którym mieszkał jej facet i ją szybko zawiózł do szpitala (ona mieszka na wsi 10 km od tego dużego miasta). Ja bym nie zwlekała przy tak dużej torbieli.