Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Squirley

NASZE PRZEPISY...

Polecane posty

Dodam jeszcze, ze nigdy nie przypisywalam sobie ich autorstwa! Pierwsze przepisy zostaly przekopiowane przez kogos innego z innego tematu i tyle... ech, zreszta po co ja sie tlumacze :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polędwiczki z cebulową konfiturą Składniki: - 1-2 polędwiczki wieprzowe (50-60 dag), - 2 łyżki oliwy+ kilka igiełek rozmarynu. Marynata: - 2 zgniecione ząbki czosnku, - 1 łyżka sosu sojowego i natki pietruszki, - 3 łyżki oliwy, - ciut soli. Konfitura: - 2 czerwone cebule pokrojone w plasterki, - 3-4 łyżki miodu, - 1 łyżka octu balsamico, - tymianek, - oliwa, - sól, pieprz. Jak przyrządzić? 1. Składniki marynaty wymieszać. 2. Mięso pokroić na steki grubości ok. 3 cm, zalać marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin. 3. Na rozgrzanej oliwie zeszklić, cebulę i tymianek. Dodać ocet, miód, sól i pieprz. Smażyć, aż smaki się połączą. 4. Rozgrzać oliwę z igiełkami rozmarynu po czym usmażyć na niej mięso. 5. Na każdej polędwiczce układać konfiturę. PS - Bardzo wykwintne danko, a jednoczesnie tak proste, ze nawet dzecko by sobie poradzilo... Znalazlam je kiedys na Bon Apetit i wreszcie zrobilam - jedno z najpyszniejszych jedzonek w moim zyciu. Proponuje do tego kuskus i jakies zielone warzywo, np. cukinia przysmazona na oliwie z pieprzem i sola. Konfitura cebulowa moze \"dochodzic\" przez caly czas smazenia miesa. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Margotka: nie przejmuj sie! ja tez zadnego z podanych przeze mnie przepisow sama nie wymyslilam. Nie wiem czemu heureka sie piekli. przeciez nie chodzi o wymyslanie jakichs nieziemskich nowych rzeczy tylko o dzielenie sie tym co lubimy i co nam dobrze wychodzi!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wygrzebuje ten zacny temat z podziemi.... Chyba teraz letnia pora nikomu sie ni chce myslec o gotowaniu... Polecam wszakze moj ostani przepis z tej strony ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PICADILLO Skladniki (na 6 porcji): - 2 lyzki oliwy z oliwek lub oleju kukurydzianego - 1kg. mielonej wolowiny - 1 cebula (drobno posiekana) - 2 zabki czosnku (posiekane) - 2 jablka (obrane i pokrojone dosc drobno) - 50 dag. pomidorow swiezych lub z puszki (obranych i posiekanych) - 2-3 papryczki jalapeno z zalewy octowej (ze sloika, odssaczone, posiekane) - spora garsc rodzynek - 1/4 lyzeczki mielonego cynamonu - 1/4 lyzeczki mielonego kminu - sol i pieprz do smaku - garsc uprazonych na masle platkow migdalowych do dekoracji Wykonanie: 1. Na duzej patelni (lub w garnku z duzym dnem) rozgrzewamy olej i smazymy w na nim mieso z cebula i czosnkiem, az sie nieco przyrumieni, mieszajac od czasu do czasu). 2. Dodajemy jablka i posostale skladniki (oprocz platkow migdalowych). Gotujemy bez przykrycia 20-25 minut, mieszajac od czasu do czasu. 3. Podajemy z ryzem lub chrupkami tortilla i posypujemy platkami migdalowymi. !!!!!!!!! smacznego !!!!!!!!!!!!! P.S. W przepisie stoi, zeby platki migdalowe uprazyc, ale mi sie czasem nie chce i nie praze, albo w ogole pomijam. Dodaja jednak one fanej chrupkosci potrawie. P.S.2 Bardzo latwe w przygotowaniu ! :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Błyskawiczne pierogi leniwe Danie wegetariańskie: Autor: Grażyna Toruńczyk Składniki: - opakowanie serka homogenizowanego - jajko albo dwa - 4 kopiate łyżki mąki Sposób przyrządzania: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Kładź kluski łyżką na lekko osolony wrzątek. Po wypłynięciu odczekaj chwilę i wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj z roztopionym masłem, śmietaną i cukrem. _______________________________________________________ Ja zamiast serka homo mam zamiar sprobowac ricotty bo mam w chacie akurat dwa opakowania, a poza tym beda bardziej serowe. Mniammmm!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam dla Was swietny przepis na BLINY ZIEMNIACZANE! To stary przepis, kiedys robila je moja babcia a ja dopiero pierwszy raz go wyprobowalam sama i musze przyznac, ze bliny wyszly przepyszne! :D A robimy je tak: 5 dag drozdzy mieszmy z ciepla woda (ok. szklanki) i lyzka maki i odstawiamy na godzine. Nastepnie scieramy 8-10 duzych ziemniakow na tarce o malych oczkach. Gotowy zaczyn mieszamy z ziemniakami, dodajemy szklanke maki (najlepiej razowej) oraz soli i znowu mieszamy. Calosc odstawiamy na 4-5 godzin (chyba ze mamy taka fajna miske, w ktorej bardzo szybko rosna wszelkie ciasta drozdzowe - ja mam cos takiego i naprawde jest to rzecz godna polecenia!). Po tym czasie smazymy bliny jak placki ziemniaczane. Zarumienione zdejmujemy z patelni polewamy smietana i posypujemy cukrem! Niebo w gebie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rozne takie tam kluchy..... bo mam smaka... :))) :P Kopytka Danie wegetariańskie: tak Autor: Grażyna Toruńczyk Składniki: - pół kilograma puree z ugotowanych ziemniaków - szklanka mąki - kopiasta łyżka kaszy manny - jajko - kilka łyżek stopionego masła - sól Sposób przyrządzania: W dużym garnku zagotuj wodę. Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałki grubości 2 palców i pokrój je na kluski długości 4-5 cm. Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek, mieszając, by nie przywarły do dna. Gotuj przez chwilę od wypłynięcia i wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek. Polej masłem lub zrumienioną na maśle bułką tartą. Uwaga: kopytka można zrobić nawet na kilka dni naprzód - ugotowane wrzucić na chwilę do zimnej wody, ochłodzić, osączyć i schować do lodówki. Przed podaniem wystarczy je wrzucić do wrzątku i wyjąć od razu po wypłynięciu. Kopytka Składniki: - - 2 ziemniaki średniej wielkości - - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - - 1/3 żółtka Sposób przyrządzania: Ziemniaki ugotuj, ostudz, zmiel przez maszynkę, dodaj żółtko oraz mąkę. Wyrób łyżką na gładką masę. Formuj wałeczki grubości palca, potnij skośnie na kluseczki. Wrzucaj na gorącą wodę. Kopytka z grzybami Danie wegetariańskie: tak Autor: Zosia Winawer Składniki: - 2 opak. gotowych kopytek - 1 duża cebula - 30 dag grzybów - 3 łyżki masła - 1 łyżka margaryny - 2 ząbki czosnku - 1/4 szkl. mleka - 1/2 pęczka natki - 1/ 3 szkl. śmietanki 18-proc. - 1 opak. tartego parmezanu Sposób przyrządzania: Pokrojoną w talarki cebulę szklimy na maśle z margaryną na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem. Dodajemy posiekane w paski grzyby i wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Smażymy, stale mieszając, ok. 15 minut. Jeśli grzyby zaczynają przywierać do patelni, dolewamy trochę mleka. Dokładamy kopytka i podgrzewamy je, stale mieszając, ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę, posiekaną natkę, sól, pieprz, parmezan. Stawiamy na chwilę na ogień, mieszamy, a następnie podajemy. Szare kluski Składniki: - 1.5 kg ziemniaków - sól Sposób przyrządzania: Ugotować kilogram ziemniaków. Pozostałe pół kilograma zetrzeć na tarce. Starte, surowe ziemniaki wlać do lnianego woreczka i bardzo mocno odcisnąć. Odciśniętą wodę pozostawić na chwilę, w celu osadzenia się na dnie naczynia krochmalu, po czym wodę wylać, a krochmal dodać do odciśniętych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Gorące jeszcze połączyć z surowymi i krochmalem, dobrze wyrobić na jednolitą masę i uformować kluski. Gotować, aż zmiękną. Uwaga: gdyby ciasto było za rzadkie i kluski nie chciały się kleić, można wsypać około jednej łyżki mąki ziemniaczanej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KROKIETY ZIEMNIACZANO-GRZYBOWE Skladniki: - 1 kg zielniakow - 40 dag pieczarek - 2 mniejsze cebule - 2 jaja - 3 lyzki maki - sol, pieprz - bulka tarta Przygotowanie: Zielniaki umyc, ugotowac w mundurkach i obrac. Grzyby drobno posiekac i odparowac na suchej patelni, potem wlac lyzke oleju i usmazyc. Osobno usmazyc posiekana cebulke. Wystudzone zielniaki, obrac, przepuscic przez praske, po czym wymieszac z pieczarkami i cebula. Dodac jajka, mieszajac dosypywac make i 3-4 lyzki bulki tartej. Odstawic na 5 minut. Zwilzonymi dlonmi formowac podluzne krokiety, obtaczac w bulce tartej i smazyc ze wszystkich stron na oleju. Voilà :) PS Ja ten przepis probowalam juz wielokrotnie... parokrotnie modyfikowalam, dodajac np. zamiast cebuli czosnku, dodajac ziola i zamiast smazyc na oleju wkladalam krokiety i zaspiekalam w piekarniku! Za kazdym razem byly rownie pyszne! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czesc dziewczyny.. widze, ze dawno nikt tu nie pisal.. Chce powiedziec, ze zupa z soczewicy weszla na stale do naszego jadlospisu.. Gotuje w naprawde duzym garnku i czasem na drugi dzien juz nie wystarczy dla wszystkich.. :D Specjalizuje sie rowniez w gulaszach, najchetniej z serduszek drobiowych, do ktorych mam slabosc.. Tak samo dobrze wychodza mi gulasze z wolowina albo \"chili con carne\" w roznych wersjach, bo nie trzymam sie kurczowo przepisu tylko kombinuje.. Wczoraj szukalem przepisow na soczewice i znalazlem mnostwo - z ktorych niektore zahaczaja o herezje np. odlewanie wody z pierwszego gotowania albo wielogodzinne moczenie nasion soczewicy. Z calego mnostwa wybralem cos na nadzienie do pierogow - bo akurat zona ma chcec na lepienie pierozkow. Zastrzegam, ze jeszcze nie wyprobowane, a wiec wieczorem napisze jak to wyszlo.. oto przepis - skopiowany i zmodyfikowany z jakiejs stronki.. Farsz: 1 szklanka soczewicy, 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 2 duże cebule, 2 łyżki oleju, jajo ugotowane na twardo, jajo surowe, majeranek, sól l pieprz Soczewicę wypłukać, ugotować i odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, przestudzić. Jajo gotowane drobno posiekać, z ziemniaków zdjąć skórkę. Soczewicę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę, wymieszać z cebulą, surowym i ugotowanym jajem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. na razie tyle.. pappatki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hejka.. Pragne poinformowac, ze przepis sie sprawdzil.. pierozki byly takie ze palce lizac.. :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nocośtam
ja pierdolę, co za kulinarne beztalencia, zero kurwa własnego pomyślunku, tylko zerżnięte przepisy. Wysuszone móżczgi niewyżytych ( albo niezaspokojonych młodych mężatek )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upupup
bo warto:-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upupup
a co polecasz? hihi:-D Szukalam czegos dietetycznego, ale zblizaja sie swieta...mam ochote na mazurka F of L

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis ktory widzialam w TV mial sliwki zamiast brzoskwin. Mysle, ze oba rodzaje by byly pyszne. Ingredients: Special equipment: A shallow baking dish, approximately 8 x 10 inches For the peach layers 3 pounds ripe peaches Grated peel and juice of 1 small-medium lemon ¾ cup sguar For the bread layers 8 slices (approximately 5 x 3 ½ inches) country bread cut, not too thick, from a round country loaf 3/4 stick (6 tablespoons butter) 1 ½ tablespoons sugar For the crumb topping 1/3 cup flour ¼ cup sugar 1 tablespoon dark brown sugar ¼ teaspoon cinnamon 1/2 stick (4 tablespoons) butter 3 tablespoons finely chopped almonds Directions: Preheat the oven to 350 degrees. Peel the peaches and cut them into approximately ¼ inch wedges. Toss them in a bowl with the lemon rind and juice and ¾ cup sugar. Melt 3 tablespoons of the butter in a large skillet and lay in half of the bread slices. Brown them lightly on one side, then turn them and brown the other side. Repeat with the remaining butter and bread slices and when all are done, sprinkle the 1 ½ tablespoons sugar over them. Line the bottom of the baking dish with half the bread slices; they should just cover the bottom. Spoon half of the peaches and half of their juices on top, then arrange a second layer of bread slices over the surface, and a final layer of peaches and juice. Prepare the topping by tossing together in a bowl the flour, sugar, brown sugar, cinnamon, and salt. Cut the butter into small cubes and mix them with the dry ingredients, using your fingertips or a pastry cutter to incorporate the butter but not too thoroughly—leave small, flakey pieces of butter throughout. Fold in the chopped almonds. Sprinkle the topping even over the peach lasagna and bake in the preheated oven for 1 hour. Test after 50 minutes; if the peaches were very ripe and juicey, it will be done. Otherwise, it will take the full hour or a little more; the peaches should be tender, the juices bubbling all around, and the top nicely browned. If the peaches seem done (and you don’t want them to dry out) but the crumb topping is still pale, slip the dish under a hot broiler for a minute or two. Serve warm.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A tu Lasagna z baklazanem (oberzyna, eggplant, etc) i chlebem, zamiast kluch. Eggplant Parmigiana Melanzana Alla Parmigiana Servings: Serves 6 Description: When I bread and fry things like these slices of eggplants, I make a little assembly line that leads from the flour to the eggs, on to the breadcrumbs and right into the pan of hot oil. Placing three rectangular cake pans side by side next to the stove works nicely—there is very little cleanup afterwards—but any container wide enough to hold several slices of eggplant at a time will work just as well. This dish can be made with roasted eggplant slices instead of breaded and fried eggplant. Although it will be good, it will not be as tasty nor will it have the texture of the fried eggplant. The roasted version is very simple: drain and rinse the eggplant as described above, but instead of coating the eggplant slices, toss them with a few tablespoons of olive oil. Brush a baking sheet with olive oil, and set the eggplant slices side by side on the baking sheet. Bake them in a 450° F preheated oven for 20 minutes till they are golden brown. Let them cool and proceed to layer and bake the ingredients as above. Ingredients: 3 medium eggplants or 5 to 6 smaller eggplants (about 2 1/2 to 3 pounds total) 1 tablespoon coarse sea or kosher salt 3 large eggs 1 teaspoon salt All-purpose flour for dredging 2 cups plain breadcrumbs Freshly ground pepper ½ cup vegetable oil, or as needed ½ cup olive oil, or as needed Tomato Sauce (see recipe, page 000) 2 cups grated Parmigiano-Reggiano cheese 1 pound fresh mozzarella cheese or imported Fontina cheese, cut into slices 1/3-inch thick 12 fresh basil leaves Directions: Trim the stems and ends from the eggplants. Remove strips of peel about 1-inch wide from the eggplants, leaving about half the peel intact. Cut the eggplant lengthwise into1/2-inch thick slices and place them in a colander. Sprinkle with the coarse salt and let drain for 1 hour. Rinse the eggplant under cool running water, drain throroughly and pat dry. Whisk the eggs and 1 teaspoon salt together in a 13 x 9 inch baking pan or wide, shallow bowl. Spread the flour and breadcrumbs in an even layer in two separate wide, shallow bowls or over sheets of wax paper. Dredge the eggplant slices in flour, shaking off the excess. Dip the floured eggplant into the egg mixture, turning well to coat both sides evenly. Let excess egg drip back into the pan, then lay the eggplant in the pan of breadcrumbs. Turn to coat both sides well with breadcrumbs, pressing with your hands until the breadcrumbs adhere well to the eggplant.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZWETSCHGENKUCHEN MOJE UKOCHANE NIEMIECKIE CIASTO!!!! Aha, osobiscie nie wyprobowalam jeszcze tego przepisu, wiec nie odpowiadam, jak sie cos nie uda. Ale mial swietne recenzje, wiec chyba jest ok. Dough 4 cups all-purpose wheat flour 1 ounce baker\'s yeast, see note 4 tablespoons sugar 1 cup milk 1/3 cup butter, unsalted and melted 1 egg 1 pinch salt Filling 3 1/2 lbs damson plums, see note Topping 4 tablespoons sugar 1 teaspoon ground cinnamon Sift flour into a large bowl and make a well in the middle. Crumble yeast into well and mix it with 1 tablespoon of sugar, milk and some flour. This first yeast-mixture should be still fluid. Cover and let rise in warm place for 20 minutes. Add remaining sugar, melted butter, egg and a good pinch of salt and mix with yeast mixture and flour. Knead with floured hands until dough is peeling away from the side of the bowl and blistering. This step may take 10 minutes (or more). Use some additional flour, if dough is too sticky. At the end you should have a smooth dough. Cover and let rise in warm place for about 25 to 30 minutes or until dough has doubled. Meanwhile prepare the plums. Cut lengthwise and pit them. Cut the still connected plum halves once again lengthwise, but do not cut through. You should have a depitted plum which you can easily flatten. Grease backing tray. Dough is calculated for a baking tray of 11 3/4 x 15 inches. Remove yeast dough from bowl, knead once or twice and roll out on baking tray using a floured rolling pin. Along the sides of the baking tray form a border with yeast dough. Place plums on yeast dough in closely rows and press slightly into dough. Let rise again for 15 minutes. Preheat oven (425 F, 220 C). Bake the plum cake in the middle of the oven for 20 to 25 minutes. Meanwhile mix sugar and ground cinnamon for topping. Remove plum cake from oven and sprinkle with sugar-cinnamon mixture. Cut into 20 pieces and serve warm or cold with whipped cream. NOTE on Baker\'s yeast: If possible use fresh baker\'s yeast. But you can replace it by 1 1/2 packages dry yeast. NOTE on Damson Plums: a traditional German Plum Cake is made with the slightly tart and not too juicy Damson Plums. You can also use other plum varieties, but the plums shouldn\'t be over-ripped or too juicy. I have tried it with other plum varieties and have reduced amount of sugar in topping. NOTE on traditional German Plum Cake: in my opinion this cake has to be made with yeast dough. It takes more time to make than other doughs, but it is worthwhile. Don\'t be afraid of the juices. This cake has to be juicy! There are existing several names for this type of frutit cake in Germany: Zwetschgenkuchen, Pflaumenkuchen and in Bavaria Zwetschgendatschi. Zwetschgen is the German name for Damson plums.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I jeszcze jeden przepis na Zwetschgenkuchen... Plum Cake (Zwetschgenkuchen) BBQ recipe 3-1/2 cups all-purpose flour 1 cup warm milk (105°F/41°C to 115°F/46°C) 1 ounce fresh yeast cake or 2 packages (1/4 ounce each) active dry yeast Pinch sugar 1/2 cup butter, melted 3 egg yolks Pinch salt 5 pounds prune plums Cinnamon-sugar 3/4 cup chopped almonds 3/4 cup plain bread crumbs 3/4 cup granulated sugar 1/2 cup plum brandy (Zwetschgenwasser) or cherry brandy (kirsch or Kirschwasser) In a large mixing bowl place flour; make a well in the centre. In a small bowl combine warm milk, crumbled yeast (or active dry yeast) and pinch of sugar; stir to dissolve. Pour yeast mixture into well and let set 5 minutes. In a small bowl combine butter, egg yolks, and salt; add to well. Knead liquid into dry ingredients until dough is smooth, elastic, and easy to shape into a ball. Work in more flour (about 1/2 cup) if needed. Dust with flour. Cover with a damp towel and proof in a warm spot until doubled, about 1 hour. Punch down dough; turn onto lightly floured surface and roll out 1/2-inch thick. Place on a greased 15x10x1-inch baking sheet; cover with a damp towel and proof for 20 minutes. Cut plums into quarters lengthways, removing pits. Arrange plum quarters on dough vertically, poking ends into the dough (pack tightly); dough should be soft enough to support plum quarters on end. Sprinkle with cinnamon-sugar. Cover and proof for 10 minutes. Place baking sheet inside another 15x10x1-inch baking sheet to create an air cushion between heat source and bottom of cake. Place cake in centre. of cooking grate. Cook for 40 minutes. Meanwhile, in a dry sauté pan combine almonds and bread crumbs; toast over medium heat until golden. Remove from heat and place in a medium mixing bowl; cool slightly. Add sugar and plum or cherry brandy; stir. Remove cake from grill; sprinkle almond mixture on top of cake.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ok, nie doczytalam do konca... sorki... to co ja podalam jako lasagna z baklazanem to jest eggplan parmigiana... sroki... wlasnie szukam przepisu na ta lasagne... wkleje jak znajde...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Trifle - najlatwiejszy deser na swiecie a przy tym przepyszny... Chocolate Pudding Trifle Chocolate Cake: Use your favorite chocolate cake recipe or even a box of your favorite chocolate cake mix. Allow cake to cool for 15 minutes before proceeding. Break up the cake into small pieces in a large bowl. Chocolate Pudding Filling: 2 packages instant chocolate pudding mix 3 cups whole milk Whipped Cream: (ja uzywam Cool Whip bo mi sie nie chce ubijac) 2 cups heavy cream 1 1/2 tablespoons sugar 2 teaspoons vanilla extract Garnish: About 1 cup chocolate wafer crumbs, or chocolate-sandwich cookies, crushed into crumbs Prepare the chocolate cake as recommended above. To prepare the chocolate pudding filling: In a large bowl, on the medium speed of an electric mixer, beat the instant pudding and the milk for 3 minutes. Place uncovered in the refrigerator and chill until set, about 15 minutes. Meanwhile, in a medium-size bowl, whip the heavy cream with the sugar and the vanilla extract until soft peaks form, being careful not to overwhip. To assemble the trifle: Place 1/3 of the cake in the bottom of a large glass bowl. Place over this 1/3 of the pudding mixture, spreading evenly with a rubber spatula. Spread 1/3 of the whipped cream over this. Sprinkle with 1/3 of the cookie crumbs. Proceed in this fashion until three layers have been assembled, ending with a dusting of the cookie crumbs. Refrigerate at least 2 hours, or overnight, before cutting and serving.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To przepis dla Stanikow, bo nie wiem czy w innych krajach mozna dostac biscuit mix... Simply Sensational Strawberry Shortcake 1 cup milk, divided 1/4 cup BREAKSTONE\'S or KNUDSEN Sour Cream 3 Tbsp. sugar 2-1/4 cups dry all-purpose baking mix for biscuits 1 pkg. (4-serving size) JELL-O Vanilla Flavor Instant Pudding & Pie Filling 1 tub (8 oz.) COOL WHIP Whipped Topping, thawed, divided 4 cups sliced strawberries 1/3 cup sugar PREHEAT oven to 425°F. Mix 1/2 cup of the milk, sour cream and 3 Tbsp. sugar in large bowl with wire whisk. Stir in baking mix until just blended. Spread evenly into greased 9-inch round cake pan. Bake 12 to 15 min. or until top is golden brown. Remove from pan; cool completely on wire rack. MEANWHILE, combine dry pudding mix and remaining 1/2 cup milk; blend well. Gently stir in half of the whipped topping until well blended. Mix strawberries and 1/3 cup sugar in large bowl; set aside. Slice cake in half horizontally to make 2 layers. PLACE bottom cake layer on serving plate; top evenly with half of the strawberry mixture. Spread with pudding mixture; top with top cake layer. Spread with remaining whipped topping; top with remaining strawberry mixture. Serve immediately. Store leftover shortcake in refrigerator.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Makaron w sosie pomidorowym Skladniki: - 40 dag makaronu - 70 dag dojrzalych pomidorow - 2 zabki czosnku - 3 lyzki posiekanej bazyli - oliwa z oliwke - cukier - pieprz - sol Przygotowanie: Pomidory spazyc, obrac ze skorki i pokroic w kostke. W rondlu rozgrzac oliwe (4 lyzki) i podsmazyc czosnek na brazowo (obrane zabki), dodac lyzke bazyli, pomodory. Calosc gotowac na wolnym ogniu, az zgestnieje (ok. 20 min). Pod koniec doprawic sola, pieprzem, odrobina cukru i bazylia. Ugotowany al dente makaron wrzucic do garnka z sosem i mieszajac, chwile pogrzac. Podawac natychmiast! Voilà :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tarta z porami Skladniki: 1 op. francuskiego ciasta - 3-4 pory - 1/2 szklanki smietany (36%) - 2 lyzki masla - 1 jajko - 150 sera gruyère - 3-4 lyzki parmezanu - sol - pieprz - galka muszkatolowa Przygotowanie: Biale i jasnozielone czesci porow pokroic w talarki. Calosc posolic, popieprzyc i podsmazyc na masle (ok. 10 min). Smietane wymieszac z jajkiem, galka muszkatolowa oraz podamazonymi porami (w razie potrzeby dosolic). Mase wylac na wszesniej przekute wydelcem ciasto. Posypac parmezanemi serem gruyère. Piec w temp. 180°C ok. 25 minut. Voilà :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kuskus z sosem anchois Skladniki: 30 dag kaszki kuskus puszka posiekanych pomidorow z puszki mala puszka anchois w oleju 3 drobno posiekane zabki czosnku bazylia oliwa sol pieprz Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie przesmazyc czosnek z osaczonym z oleju i posiekanymi filecikami anchois. Dodac pomidoru, zagotowac, potem przykryc i dusic na malym ogniu ok. 10 min. Zdjac z ognia i zmieszac z swieza bazylia (kilka posiekanych listkow). Kuskus wsypac do miseczki, zalac goraca woda, tak aby siegala 1 cm nad powierzchnie, i po 10 min wymieszac z sosem. Voilà :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Quiche lorraine - 3 jajka - 4 dag smietany - 1/2 l mleka pol-tlustego - 20 dag wedzonego boczku - 15 dag sera gruyère (osobiscie wole wersje z kozim serem) - lyzeczka swiezo startej galki muszkatolowej (w wersji z kozim serem dodaje zamiast galki muszkatolowej tymianku) - sol i pieprz (do smaku) Ciasto nakuwam widelcem. Boczek podsmazam. W misce roztrzepuje jajka z mlekiem i smietane. Doprawiam to galke muszkatolowa, sola i pieprzem. Na ciasto najpierw nakladam boczek, nastepnie zalewam go smietana i jajami. Calosc posypuje serem i pieke w temperaturze 180°C do zarumienienia. Voilà. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Koreczki z cukini Skladniki: - 2 mlode cukinie - 20 dag sera feta - pol straka czerwonej papryki - sloiczek czarnych oliwek Cukinie pokroic wzdluz na ceinkie paski, wrzucic na 2 minuty do h cukini osolonego wrzatku. Papryke i ser pokroic w kostke. Na plastrach cukinii ulozyc kawalek fety i papryki, zawina, polozyc oliwke i spiac!! Voilà :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×