Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Squirley

NASZE PRZEPISY...

Polecane posty

La pâte brisée (do tart i na quiche) Skladniki: - 20 dag maki - 1/2 kostki masla - 1/3 lyzeczki soli - 1/2 szklanki zimnej wody Ciasto zgniesc z podanych skladnikow. Wlozyc je do lodowki na 2 godziny. Rozwalkowac i wykleic nim forme. Voilà :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do Margot
Mam pytanie dotyczace przepisów z bakłażanem. Nie robiłam go jeszcze nigdy... czy bakłażan obiera się z tej fioletowej skórki czy wystarczy go umyć? A cukinie? dzieki za odpowiedz i pyszne przepisy pozdrawiam małgorzata

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja cukini nie obieram, ale tylko dlatego, ze tu sie kupuje bardzo mlade cukinie - wielkosci ogorkow - z mieciutka skorka. Za to moja mama w Polsce cukinie chodowala w ogrodku az byly ogromne i mialy taka zdrewniala skore. Mloda cukinia ma super smaczna i kolorowa skorke.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
:))ciekawe przepisy ... slinka leci :) ale do dietetycznych wiekszość z nich nie nalezy to fakt:)) kuszą mnie poledwiczki ze sliwkami .. :)) mniam . Jutro wpadnę tu z kajetem .To dobry pomysł na niedzielny obiadek :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Omlet z cukinia Mala cukinie umyc i pokroic w cienkie plasterki. Duza cebule obrac, posiekac i zeszklic na lyzce goracego masla. Dolozyc cukinie, smazyc 5 minut. Oproszyc sola i pieprzem, polowe cukini i cebuli zdjac z patelni. 4 jajka roztrzepac z sola i pieprzem. Dodac lyzke posiekanej natki pietruszki, wymieszac. Mase jajeczna wlac na patelnie z cukinia, smazyc, az jajka sie zetna. Omlet zsunac na talerz, na polowe polozyc odlozona cukinie i cebule, zlozyc na pol. Posypac natka pietruszki, podawac z pokrojonym w plastry pomidorem! Voilà :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kanapki z Poledwica z indyka i baklazanem - pychotka Przepis na 2 kanapki. Skladniki mnozyc w zaleznosci od jedzacych 2 ;yzeczki oliwy 4 [lastry baklazana (1cm grubosci) 4 kromki utostowanego chleba ziarnistego 2 lyzki lekkiego majonezu 2 spore liscie salaty 12 plasterkow poledwicy lub jakiejs innej wedliny 4 plastry pomidora Rozgrzac oliwe na malej patelni, dodac baklazana i gotowac okolo 5 minut z kazdej strony az bedzie miekki i brazowy. Posmarowac chleb majonezem, polozyn na chleb po lisciu salaty, baklazana, wedline i pomidora. Przykryc druga kromka chleba. I smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jupi!!!!! sorry, ja z zupelnie innej beczki...ale jak zobaczylam topik Squirley na wierzchu to nie moglam sobie odmowic.... Squirley buziaki dla Ciebie 👄, mam nadzieje, ze mnie jeszcze pamietasz, choc minelo juz troche czasu... zerkam sobie na ostatnie przepisy i chetnie skusze sie na tarte z porami wg przepisu Margot. uwielbiam pory, niedawno odkrylam, ze mozna z nich zrobic naprawde fajowe dania. Margot mam cos na wymiane : zupa dunska z pora ( cos fantastynego...oczywiscie rzecz gustu/smaku...) skladniki - 3-4 pory - 2 cebule - 4 łyżki masła (można zastąpić olejem) - 1 l bulionu z kostki (zamiast bulionu można wlać wodę) - 1 bardzo gruby plaster szynki - 250 g łagodnego serka topionego (typu złoty ementaler) - ewentualnie 1/2 szklanki gęstej śmietany - sól - pieprz - ok. 6 łyżek startego żółtego sera W dużym garnku rozgrzewamy masło. Pory myjemy: białe i jasnozielone części kroimy wzdluz i w plastry i szklimy na maśle razem z posiekaną cebulą, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką (ciemnozielone części porów nadają się wyłącznie do wywarów). Po upływie kilku minut zalewamy pory wrzącym bulionem albo wrzącą wodą, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut, następnie dodajemy serek topiony i mieszamy. Gdy serek się całkowicie rozpuści, możemy wlać śmietanę. Wsypujemy do zupy pokrojoną w kosteczkę szynkę i zdejmujemy garnek z ognia. Podajemy posypaną tartym serem. mozna dodac male grzaneczki z chleba lub bulki. mniam :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
emalia: slonce drogie! oczywiscie ze pamietam!!! co sie stalo z naszym topikiem o SBD??? Czy wy jeszcze gdzies sie spotykacie? Daj znac! I koniecznie tu wracaj!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no hejas ! Squirley, stary topik zostal wykasowany, ja dlugo nie wchodzilam tam i nie bardzo wiem, co dzialo sie pod koniec jego istnienia. Oprocz naszego tematu, polecialo jeszcze kilka innych fajnych, dziewczyny wykruszyly sie, albo pozmienialy nicki... coz, typowy koniec kiedy topik umiera smiercia naturalna...znudzenie tematem... ja pojawiam sie na kafeterii stosunkowo zadko, ale kiedy tylko podlacze sie do sieci to z pewnoscia bede tutaj zagladac. zastanawiam sie czy nie wpadac do was na temat Bagatelki, bo od jakiegos czasu tez znajduje sie na dobrowolnej banicji i moja obecnosc bylaby usprawiedliwiona, ale czastotliwosc moich wpisow jest tak mala, ze jestem na kafe prawie niezauwazalna...a wiesz dobrze, ze jak juz sie wejdzie to trzeba zagladac by zostac dostrzezonym... pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bagietka z czosnkiem i ziolami Skladniki: 1 bagietka czosnek ziola (oregano, bazylia etc.) sol 150 g masla Cala bagietke naciac na male kromeczki, ale nie do konca (tak, zeby się nie rozerwała). Rozgrzac piekarnik. Nacieta bagietke ulozyc na folii. Czosnek (ilosc zabkow wg uznania) pokroic w drobna kostke, posolic do smaku, polaczyć z maslem i ziolami. Po kolei smarowac kazde naciecie w bulce. Zawinac dokladnie w folie. Piec ok. 15-20 minut. Voilà! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cukinia po prowansalsku Skladniki: 50 dag mlodej cukini 1 srednia cebula 3 zabki czosnku 5 srednich pomidorow 1 lyzeczka posiekanej trybuli ogrodowej (lub natki pietruszki) 100 ml slodkiego bialego wina 4 lyzki masla sol pieprz bazylia do smaku Cukinie umyc i pokroic w slupki. Cebule obrac i pokroic w cienkie plasterki. Czosnek przecisnac przez praske. Pomidory sparzyc, obrac ze skorek. Miazsz pokroic w kostkę. Na patelni rozgrzac maslo. Zeszklic na nim cebule i czosnek. Dodac cukinie, trybule, pomidory i wino. Dusie do miekkosci warzywa. Doprawic sola, pieprzem i bazylia. Podawac z ryzem ugotowanym na sypko lub jako goraca przystawke. Voilà :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
:) emalia - fajnie, ze wpadlas :) Ja tez bardzo lubie pory. Dzisiaj na obiad robie tarte z porow (mniam!). Zupy bardzo rzadko gotuje, ale ta brzmi przesmacznie wiec na pewno kiedys ja wyprobuje! Dzieki za przepis! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witam was, cieszę się, że jest tu tyle ulubionych dań. Właśnie bedę robiła danie z cukini, ostatnio nie mam weny, ale jak wrócę z urlopu to podeślę kilka ulubionych dań. Uwielbiam eksperymenty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no ok, a treaz czy ktos kiedykolwiek kupil na pld. US slodkie wino??? bo ja przez ostatnie 2 lata nie wytropilam jakos...prosze o podpowiedz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
co się stało, że tu nikt nie zagląda?Szkoła, koniec wakacji czy coś innego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja ostatnio jestem nA ETAPIE dań z owoców morza i ryb, czy ktoś może ma sprawdzone przepisy na dania z krewetek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kangoorka
witam a ja wam podam kilka moich przepisow na sledziki skladniki: sledzie (gotowe filety sledziowe matjas) marynowane pieczarki ogorki konserwowe cebula musztarda majonez w/g uznania sol pieprz do smaku wszystkie skladniki drobno kroimy dodajemy musztarde i majonez i mieszamy dokladnie odstawiamy do lodowki na godine zeby sie skladniki przegryzly smacznego pychotka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kangoorka
a to moje i mojego syna ulubione zajadamy sie skladniki: filety sledziowe cebula kwasne jablko kwasna smietana sledzie kroimy wg uznania drobno lub na wieksze dzwonka cebule kroimy w polkrazki a jablko scieramy na grubej tarce dodajemy kwasna smietane mieszamy i odstawiamy do lodowki na godzinke mozna tez dodac wg uznania troche majonezu do smietany mniaaaam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kangoorka
a teraz sledziki w oleju skladniki: filety sledziowe cebula olej z oliwek koperek swiezy wszystko kroimy koperek siekamy drobniutko mieszamy zalewamy oliwa i na godzinke do lodowki smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MAM PRZEPIS NA WSPANIAŁE DELIKATNE ŚLEDZIE 3łyżki cukru 3 łyżki soli 3 kg świeżych zielonych śledzi 3 szkl. octu marynować 24 godziny obrać sledzie ze skorki, pokroic, dodać 2 jabłka starte, 2 cebule pokrojone i sparzone w wodzie z octem, całość wymieszac dodackubek śmietany z majonezem wg. uznania odstawic na parę godzin, jest pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapiekanka warzywna z kiełbasą Dla 2 – 3 osób 2 – 3 ziemniaki pocięte w 1cm. Plastry 1 – 2 marchewki pocięte w cienkie plasterki 2 średnie cebule pocięte w talarki 2 – 3 średnie buraczki w cienkich plasterkach 2 nieduże pędka dobrej kiełbasy (najlepiej swojskiej) ½ szkl oliwy z oliwek Sól Pieprz Liście laurowe Ziele angielskie Potrzebny jest fajny rondel z pokrywą lub dobry garnek do duszenia. Dno posmarować oliwą i układać warstwami wszystko po kolei zaczynając od ziemniaków i przesypując przyprawami. Na końcu zalewamy wszystko oliwą z oliwek i dusimy pod przykryciem ok. 1 godz. W międzyczasie nie mieszamy! Wspaniałe danie obiadowe. A do niego najlepszym napojem będzie kefir. Mniam palce lizać. to mije tradycyjne danie w rodzinie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a i to też jest pyszne - wegetariańskie... Faszerowana czerwona papryka 1 papryka czerwona mała 1 łyżeczka oliwy z oliwek ¼ cebulki drobno posiekanej Ząbek czosnku 3 pieczarki pokrojone Łyżka ryżu Ok. 10 g czerwonej soczewicy 50 ml wywaru z warzyw Sól, pieprz Kilka uprażonych orzeszków pinii lub nerkowca Troszkę posiekanej natki pietruszki Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek dodać pieczarki i smażyć ok. 5 min, dodać surowy ryż i soczewicę, wlać wywar, przyprawić i gotować pod przykryciem aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn. Dodać orzeszki i natkę, przyprawić. Paprykę umyć, odciąć wierzch i usunąć gniazdo nasienne. Napełnić i przykryć odkrojonym wierzchem. Ustawić w naczyniu żaroodpornym i podlać kilkoma łyżkami wody. Piec ok. 20 – 30 min w 180’C

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ok, zapudaje i tutaj ten przepis na baklazana... Eggplant Parmesan II SUBMITTED BY: Dolores Ryan \"This is a no fry variation of this popular dish, and is just as delicious!\" Original recipe yield: 8 to 10 servings PREP TIME 25 Min COOK TIME 35 Min READY IN 1 Hr SERVINGS About scaling and conversions INGREDIENTS • 3 eggplant, peeled and thinly sliced • 2 eggs, beaten • 4 cups Italian seasoned bread crumbs • 6 cups spaghetti sauce, divided • 1 (16 ounce) package mozzarella cheese, shredded and divided • 1/2 cup grated Parmesan cheese, divided • 1/2 teaspoon dried basil DIRECTIONS 1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). 2. Dip eggplant slices in egg, then in bread crumbs. Place in a single layer on a baking sheet. Bake in preheated oven for 5 minutes on each side. 3. In a 9x13 inch baking dish spread spaghetti sauce to cover the bottom. Place a layer of eggplant slices in the sauce. Sprinkle with mozzarella and Parmesan cheeses. Repeat with remaining ingredients, ending with the cheeses. Sprinkle basil on top. 4. Bake in preheated oven for 40 minutes, or until golden brown.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Trzeba znowu odkopac tez zacny topik ;) Pozdrawiam wszystkich bywalcow, zarlokow i zalozycielke Squirley 👄 SUROWKA Z BIALEJ I CZERWONEJ KAPUSTY Skladniki: 2 szkl. kapusty bialej 2 szkl. kapusty czerwonej 1/4 szkl. czerwonej cebuli 1 szkl. suszonej zurawiny Sos: 1/3 szkl. octu jablkowego 1/3 szkl. oleju roslinnego 1/3 szkl. cukru (moze byc mniej) 1 lyzeczka nasion selera Kapuste i cebule cienko szatkujemy i wrzucamy do duzej miski. Skladniki sosu mieszamy i zalewamy nim kapuste z cebula i zurawinkami. Odstawiamy na 3-4 godz do lodowki. Przed podaniem do jedzenia surowke nalezy pozbwic nadmiaru cieczy, ktora pozostaje na dole miski. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Potrawka kurzaszcza:-) Odchudzająca:-P Bardzo smaczne... 2 piersi kurzaszcze, 2 papryki czerwone, ok 40 dkg pieczarek czosnek, papryka słodka mielona, sól, przyprawa do kurczaka po węgiersku lub każda inna Piersi kroimy w nieduże kawałeczki, solimy, doprawiamy przyprawą do drobiu i smażymy na jak najmniejszej ilości tłuszczu.Jak kurczaczek będzie gotowy dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy pod przykryciem, następnie odkrywamy aby woda wyparowała. Kiedy pieczarki będą miekkie dodajemy pokrojoną paprykę, posypujemy do całości paprykę mieloną i smażymy do czasu aż skórka papryki zacznie się zwijać. Króko przed tym momentem wyciskamy do patelni 2 ząbki czosnku. Można jeść samo, zawinięte w naleśniki, z frytkami bądz ryżem:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No to reaktywacja :) ZUPA Z CUKINII Z SEREM PLESNIOWYM ser z niebieska lub zielona plesnia, np. rokpol, roquefort albo gorgonzola, w PL moze byc dodatkowo kostka serka topionego. Zagotowac 1 lub 1,5 litra wody, w zaleznosci jaka gesta zupe chcecie. Doprawic, najlepiej jedna kostka rosolowa, moze byc ziolowa. Wymieszac i gotowac minute. Cukinie mloda (1 wystarczy ale 2 tez moga byc) wymyc i pokroic w calosci ze skorka w kostke (ze starszej pozbyc sie pestek). Ser (ok.100g) tez pokroic w kawalki (topiony w calosci) i wrzucic cukinię i ser. Gotowac, mieszajac co jakis czas, aż cukinia bedzie miękka. Zmiksowac zupe i ponownie zagotowac. Dodac śmietane (3 lyzki), doprawic pieprzem. Przed podaniem posypac posiekana bazylia. W drozszej wersji mozna posypac prazonym orzeszkami pinii. Bon appetit! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o mniam
martwilismy sie, ze na naszeym glownym topiku strona nie przeskakiwala przez 20 dni, a tutaj ostatnia strona trwala 2 lata :D :D buziaki! bagatelka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×