Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość W.P.

Pierwsze ruchy dziecka

Polecane posty

Gość W.P.

Podzielcie sie ze mną swoimi przeżyciami związanymi z odczuwaniem pierwszych ruchów pierwszego dzidziusia. Jestem w 20-21 tygodniu ciąży. Ruchy już jakieś czułam - ale tak raz na dzień, i niestety niecodziennie. Czy to jest normalne, ze są takie rzadkie??? Czy może jak już je poczułam, to piwinny się powtarzać każdego dnia??? Jak jest u Was?

Gość W.P.
Napiszcie cos, proszę....

Gość W.P.
?????????????????????????????????????????????

Witaj! Ja po raz pierwszy poczułam ruchy będąc w 18 tygodniu, podczas swojego wesela :) I nie martw się, bo później nie czułam tych ruchów ani codziennie ani regularnie. Na pewno wszystko jest ok! Już niedługo, jak dzieciątko jeszcze troszkę podrośnie będziesz codziennie czuła jego ruchy :) Pozdrawiam

Ja czuła delikatne ruchy od 17-18tygodnia, było to jakby łaskotanie i bąbelki. Dokładnie w pierwszy dzień 20tyg. poczułam \"prawdziwe\" ruchy, tzn. zaczęły się kopniaczki i szturchańce. Najpierw pojawiły się raz wieczorkiem, a potem systematycznie coraz częściej. Teraz oczuwam je kilka- kilkanaście razy na dzień. Są albo pojedyńcze, albo seriami:) Czasem aż lekko podskoczę odruchowo;) Po 4 dniach poczuł je pierwszy raz mąż jak położył rękę na brzuchu. Muszę powiedzieć, że nie da się tego pomylić z niczym innym, jak wcześniejsze ruchy np. z pracą jelit. Przy tym wszystkim jest to naprawdę kochane i słodkie uczucie, nareszcie czuję, że ktoś we mnie żyje:D:D:D

Gość W.P.
Troszke sie uspokoiłam - dzieki!!! Faktycznie - te ruchy dzidziusia - nawet pojedyncze i nieczęste - są cudowne :)

Gość W.P.
Więc jak?? Jeszcze ktoś się dołączy do dyskusji?? :)

mialam tak samo-dopiero okolo 21 tyg zaczely sie jakiekolwiek \"babelki\" w szpitalu powiedzieli,ze to lozysko mam ulozone akurat na srodku pod skora brzucha i odgradza mnie ono od malenstwa.kobiety z tak polozonym lozyskiem czuja ruchy pozno i bardzo slabo.

Gość W.P.
??????????

Gość Ninka35
Pierwsze ruchy poczułam w 18 tygodniu. Siedziałam w pracy i zastanawiałam się co mi mogło zaszkodzić na żołądek skoro tak mi w tym brzuszku "burczy". Ale po chwili zorientowałam się, że to mój dzidziuś. Muszę przyznać, że odczuwałam ruchy codziennie (zwłaszcza w nocy!) aż do ostatniego dnia przed urodzeniem. :)

Gość W.P
No właśnie to mnie martwi - że nie czuję narazie zbyt często - od trzech dni wcale :(

Gość Ninka35
Ale to naprawdę nic złego nie oznacza. Dzidziuś może być np. małym leniuszkiem, albo jest jeszcze zbyt mały i ma w brzuszku dużo miejsca. Jeśli na usg wszystko jest w porządku, to nie ma się co martwić.

Gość W.P.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Moja fryzjerka kłądła się na brzuszku, żeby czuć ruchy swojego maluszka. Ja popadłam w paranoję i odkąd się dowiedziałam o ciąży unikałam leżenia na brzuchu. Swoją drogą, na początku, możesz po prostu przeoczyć ruchy dzidziusia ;) może się rusza, kiedy śpisz albo chodzisz, wtedy tak tego nie czujesz.

Gość W.P.
No cóż - spanie na brzuchu to chyba przesada - hehehheheh

Gość W.P.
Moze dzisiaj przyszłe mamusie coś mi napiszą?

Gość bumpy
ja jestem w drugiej ciąży. tobie W.P. serdecznie gratuluje bo na innym topiku sie doczytałam, że długo sie staraliście. W pierwszej ciązy czułam ok. 20-21 tyg. a teraz juz w 15 czułam "bąbelki". Wczoraj zaczęłam 18 tydzień i leżąc przed chwilą na kanapie i zaczytując się w "Twoje zadziwiające maleństwo" poczułam konkretne kopnięcia. :) Ale też bywały dni, że przez 2-3 dni nie czułam nić i odchodziłam od zmysłów. I nagle potem jak gdyby nigdy nic maluch sie odzywał. Wczoraj byłam u gina i powiedział, że to normalne :).

Gość W.P.
Tobie też gratuluję i dzieki za inf. :) jutro idę do lekarza i też mam nadzieje, ze wszystko ok :)

Hello! ja poczulam pierwsze ruchy dzidzi w polowie 18tc. To moja piewrsza dzidzia ale jak zaczela kopac to odrazu mocno, nie bylo motylka ani rybiego ogonka jak to pisza tylko buch i kopniak. Teraz tez sie buntuje bo zadlugo siedze przy komputerze wiec zaraz znikam. Pozdrawiam. [url=http://lilypie.com]http://lilypie.com/days/050620/0/21/1/+1/.png

Gość W.P.
Przez kilka dni dzieciątko kopało codziennie (23 tydzień). A wczoraj nic :( Takie przerwy to normoalne...???

Gość W.P.
Przez kilka dni dzieciątko kopało codziennie (23 tydzień). A wczoraj nic Takie przerwy to normalne...???

Gość mizia25
Droga WP ja tez sie denerwuje, bo mam to samo co ty. Chociaz ja jestem w 18 tc. Ruchy zaczelam czuc juz w 14 tc ale bylo to tylko dwa razy w ciagu tego 14 tygodnia. Potem 15 nic, potem 16 dwa razy, 17 caly tydzien bardzo czesto, a teraz 18 sie konczy i caly ten 18 nic. Nieraz jak tak sie poloze i wycisze, to gdy trzymam rece na brzuszku to cos tam czuje, takie babelki i lekkie stukania, ale nie jest to tak pewne jak tamte wczesniej ruchy. Nie wiem co o tym myslec. W pierwszy dzien jak przestalam czuc ruchy mialam usg i bylo wszystko ok. Najchetniej poszlabym znow sprawdzic.

Gość W.P.
Widze, że nie tylko ja mam takie obawy. Wczoraj 13-ego lutego dzidziusz ruszał sie cały dzień, dzisiaj rano. Teraz pewnie śpi :). ale już ruchy są chyba zoraz częstrze - a jest jakiś 24 tydzień. Mam duzy brzuch, więc pewnie mały ma dużo miejsca na brykanie.

Gość mizia25
wiesz slyszalam, ze takie ruchy w "kratke" ma sie najczesciej gdy ma sie lozysko umiejscowione na przedniej scianie. Ja tak wlasnie mam . Wczoraj jak pisalam po paru godzinach znowu zaczelam czuc dosc intensywne ruchy dzidzi a dzis znowu nic. Ale nie ma sie co martwic - mowie to sobie oraz tobie WP.

Hej dziewczyny, Nie ma się co martwić, to jest zupełnie normalne,że dzidzia raz rusza się bardziej, a innym razem mniej. Takie maleństwa też mają lepsze i gorsze dni (tak jak my). Moja malutka też miała takie okresy, że po kilku dniach intensywnych kopniaczków następowały 1-2 dni ciszy. Bez paniki, spokój jest teraz najważniejszy i dla Was i dla Waszych maluszków.

Gość /lączenie tematów/
Temat: ruchy dziecka odczuwalne na środku brzucha? czy z boczku 20:30 lolobrygidaida Słuchajcie może to głupie ale w którym miejscu odczuwałyście pierwsze ruchy dziecka? tak mniej więcej w centralnej części brzucha czy może z boku? Zaczynam 18 tydzień. Czekam aż maleństwo zacznie się ruszać. Od kilku dni czuję jakby coś lub ktoś "drapał" mnie delikatnie od środka ale ewidentnie po lewej stronie pod żebrami, nie na środku. Czy to to? Czy mam urojenia? albo to coś innego? Co na przykład ? i nie jest to kopanie tylko dosłownie- przyjemne drapanko O różnych porach, ciągle w tym samym miejscu. Piszcie! 20:34 ike a roznie to bywa ale jesli do tej pory nie znalaś takiego odczucia z brzucha - to to jest to 20:38 lolobrygidaida bardzo bym chciała żeby to było to. Dziwne. Kiedyś byłam pewna, że jak się poruszy to na pewno będę wiedziała że to to. A tu proszę- klops . Ale czy to w nie za dziwnym miejscu? Lekarz mówił na USG że ma strasznie długie nóżki (po tatku ) no ale chyba bez przesady. Poza tym zawsze czuję to w jednym miejscu a maluszek przecież ma jeszcze dużo miejsca i się obraca więc jak to? 20:43 ike ona jeszcze sobie pływa i sie obraca potem bedziesz czuła za kazdym razem i tak z innej strony- z boku na gorze na dole i gdzie tylko sie da

Gość lolobrygidaida
Bez sensu! Nie wiem zupełnie kto połączył te tematy ale osoba ta najwyraźniej ma problemy ze zrozumieniem tekstu czytanego!!!! Nie pytam kiedy pierwsze ruchy tylko w którym miejscu! I bardzo proszę mi nie modyfikować tego topiku!!!! Pozdro dal moderatora :/

Gość doradzam
ja slyszalam ze jak sie poczuje pierwsze ruchy po lewej str to na chlopca a po prawej na dziewczynke

Gość doradzam
to pewno z przymrozeniem oka a le u mnie sie sprawdzilo