Gość zielone Napisano Styczeń 26, 2007 witaj Adusia32 ja nie biorę żadnych leków prolaktynę ostatnio sprawdzałam 2 lata temu, kotyzonu nigdy, ostatnio się kiepsko czuję a boję się iśc do lekarza. czy ktoś z was zna dobrego lekarza z torunia albo bydgoszczy? chodzi o endo, moze być prywatnie. i mam prośbe powiedzcie mi jak sie sprawdza kortyzon? z krwi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość duzezielone Napisano Styczeń 26, 2007 Adusia32 a ty jakie masz objawy w zwiazku z kortyzonem? duzezielone=zielone Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość duzezielone Napisano Styczeń 26, 2007 to znowu ja ale mam multum pytań do was czy po operacji gruczolaka jest zawsze tak że się ma moczówkę prostą i do końca życia łyka hormony? a jak jest z dziecmi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Casbah Napisano Styczeń 26, 2007 Brałam Bromergon przez ponad 3 lata doszłam do dawki 7 tab. dziennie i w tedy zaczeły się problemy(wcześniej nic mi się nie działo) strasznie mi spadło ciśnienie traciłam czucie w rękach i straciłam przytomność po tym incydencie lekarz odstawił mi Bromergon. Schudłam ponad 15 kg w tym czasie jak brałam Bromka, teraz natomiast biore Bromocorn i waga mi się nie zmieniła. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość violeska Napisano Styczeń 26, 2007 czesc dziewczyny!Wczoraj wzielam pierwszy raz 1/2 tabletki bromkaDzisiaj czuje sie dobrze ,no moze jestem troche ospala i mam wrazenie jakbym miala opuchnieta twarz ale nic poza tym.Mam nadzieje ze to sie nie zmieni ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pusur Napisano Styczeń 26, 2007 Dziewczyny! Pytalam wczesniej i nie dostalam odpowiedzi :). Macie dzieci albo sie o nie staracie? I czy dlugo to trwalo? Napiszcie!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Casbah Napisano Styczeń 26, 2007 Hej Pusur! W odpowiedzi na Twoje pytanie. Ja osobiście nie mam dzieci i narazie się o nie nie staram, choć pomału o tym myśle(zegar biologiczny tyka:) ) Wiem że w przypadku tej choroby nie jest to łatwe, ale może nie będzie aż tak żle... pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Casbah Napisano Styczeń 26, 2007 A jeżeli już mowa o nie otrzymanych odpowiedziach na pytania, czy możre mi ktoś napisać na temat leczenia Norprolac-iem, jak tolerowałyście ten lek i czy PRL po nim spada. Wiem że każdy reaguje inaczej na dany lek ale jest to dla mnie dosyć istotna sprawa bo myśle czy nie zaproponować swojemu lekarzowi zmiany leku. Jestem farmaceutą i troszke już wiem na ten temat ale interesują mnie wasze opinie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adusia32 0 Napisano Styczeń 27, 2007 Witaj Casbah, już kiedyś o tym pisalam, ale specjalnie dla Ciebie powtórzę... ja leczę sie norprolackiem 75 mikrogramów. Mam gruczolaka przysadki mózowej i przekroczoną PRL oraz kortyzol. Od 7 lat się leczę. Najpierw był to Bromergon. Zaczynałam od 1 tabletki i doszłam do 5tab./dobę. Potwornie źle znosiłam ten lek i nie pomagal mi wcale. Miałam takie objawy jak Ty opisalaś we wcześniejszej wypowiedzi. Poprosilam o zmiane leku. Następnie zażywałam parlodel 1tab./noc; tolerancja odrobine lepsza niż bromergonu, ale efekty leczenia żadne :-( Teraz zażywam norprolac 1 tab/noc. Gruczolak ciągle niezmiennie \"siedzi\" na przysadce, ale PRL powoli bardzo powoli ale spada w dół. Bóle głowy mam nadal, ale ogólnie znacznie lepiej się czuję przy norprolacu niż przy tych dwoch poprzednich lekach. Jesteś farmaceutą więc z pewnościa wiesz, że leczenie norprolakiem rozpoczyna się od tzw. opakowania startowego w celu stopniowego przyzwyczajenia organizmu; najpierw 3 tabletki po 25 mikrogramow, następnie 3 tabletki po 50mikrogramów i przejście na tabletki po 75 mikrogramow. W zależności od przypadku dawkę mozna zwiększyć do 150mikrogramów na dobę ale o tym decyduje tylko i wyłącznie lekarz. Według MOJEJ opinii z tych trzech lekow norprolac jest najlepszy bo w moim przypadku wywołuje najmniej skutkow ubocznych. i dzięki niemu PRL zaczęła mi wreszcze spadać w dół - w żółwim tempie ale przynajmniej jest jakiś efekt. Na tym forum dziewczyny pisały również o leku Dostinex, ale ja go w ogóle nie znam. Może Ty mi powiesz coś na temat Dostinexu? I dodatkowa informacja: od początku choroby przytyłam 30kg. W żaden sposób nie moge tego zrzucić :-( Casbah, może masz GG to pogadamy bardziej szczegółowo? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ewak_predi16 Napisano Styczeń 27, 2007 hey:) nie zażywam żadnych leków ale chyba mam niedocynność przysadki za miesiąc mam isc do szpitala na badania.....tak chodze do naurologa na botanicznej;) ale on mowi ze najwcześniej mi go usunie za trzy lata bo naj narazie to jestem zamłoda i moge miec powikłania hormonalne;) Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Casbah Napisano Styczeń 27, 2007 Dzięki Adusia32 za odpowiedz. Myśle że zaproponuje swojemu lekarzowi na kolejnej wizycie zmiane leku z Bromocornu na Norprolac i zobacze co mi powie. Oczywiście odpowiem na wszystkie Twoje pytania, jeśli możesz podaj mi swojego e-maila to prześle Ci mój nr.GG. A może podam Ci odrazu mojego e-maila: Casbahkoz@interia.pl pozdrawiam i do usłyszenia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zdzicho Napisano Styczeń 27, 2007 mialem operacje w klinice neurochirurgi w poznani w 1991 roku operacje nadzorowal jeden z najleprzych neurochirurgow sp. prof. tokarz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zdzicho Napisano Styczeń 27, 2007 mialem operacje w klinice neurochirurgi w poznani w 1991 roku operacje nadzorowal jeden z najleprzych neurochirurgow sp. prof. tokarz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zdzicho Napisano Styczeń 27, 2007 mialem operacje w klinice neurochirurgi w poznani w 1991 roku operacje nadzorowal jeden z najleprzych neurochirurgow sp. prof. tokarz. jestem po operacji 16lat usunieto mi przesadke wraz z gruczolakiem .po 15 latach stwierdzono u mnie podwyszony poziom prolaktyny trzykrotnie teraz mam 63 lata . lecze sie u pani prof. endokrynolog sikorskiej w przechodni przyspitalnej w poznaniu na ul. przybyszewskiego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zdzicho Napisano Styczeń 27, 2007 mialem operacje w klinice neurochirurgi w poznani w 1991 roku operacje nadzorowal jeden z najleprzych neurochirurgow sp. prof. tokarz. jestem po operacji 16lat usunieto mi przesadke wraz z gruczolakiem .po 15 latach stwierdzono u mnie podwyszony poziom prolaktyny trzykrotnie teraz mam 63 lata . lecze sie u pani prof. endokrynolog sikorskiej w przechodni przyspitalnej w poznaniu na ul. przybyszewskiego. biore leki bromergon 4*dziennie hydrokortizonum 1* dziennie eferoks 100 1*dziennie i tostesteron 100 co 14 dni Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zdzicho Napisano Styczeń 27, 2007 badajcie nie tylko poziom prolaktyny ale tez hormony innezyca, kora madnercza i innemony pamietajcie ze przesadka mozgowa rogoluje praca wszystkich Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zdzicho Napisano Styczeń 27, 2007 badajcie nie tylko poziom prolaktyny ale tez hormony TARCZYCY i inne pamietajcie ze przesadka mozgowa rogoluje praca wszystkich HORMONOW Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ajaga Napisano Styczeń 31, 2007 Jestem po operacji gruczolaka przysaki.Ponieważ nachodził mi na ptrzysadkę usunieto mi 40 % przysdadki.Jestem dwa miesiace po operacji. Zazywam Hydrocortison, Minirin/moczowka prosta/ Letrox /na niedoczynność tarczycy i inne wspomagajace leki na zoladek i wzmocnienie. Za miesiac mam kontrolny rezonans.Dowiem sie czy leki ktore biore bede musiala brac do konca zycia.Na pewno dobrze ze mam to juz za soba, Walcze z innymi dolegliwosciami jak anemia, bole zoladka, zmeczeni ale potrzebuje czasu. Martwie sie tylko dlaczego mi tak ucieka zelazo /mam 13/ oraz hemoglobina /56%/ Dostaje leki ale mysle ze powod musi byc. Czy to mozliwe by to byl wynik przyjmowanych lekow? Acha no i przytylam sporo to pewnie znow po tych lekach? Czy moze ktos mi odpowiedziec na to pytanie co jest normalne po operacji lub przyjmowaniu lekow a co nie? Nie umiem i nie mam sil wziac sie w garsc a tajk chcialabym wreszcie czuc sie zdrowa. Ps. Mam prosbe do "zdzicho" czy moglabym prosic o jakies namiary w celu skontaktowania lub odnalezienie tej Pani Profesor z Poznania.Bo rozumiem, ze ma Pan do niej pełne zaufanie i wiele Panu pomoigła. Jeszcze pytanie jak czesto musi Pan po operacji kontrolowac wszystkie hormony i kontaktowac sie z lekarzem, czy to sa miesiace czy co kilka miesiecy. Dziekuje serdecznie . Pozdrawiam wszystkich i zycze duzo sil, usmiechu, i NADZIEJI.Zawsze jest jakies wyjscie a kazdy przypadek jest inny. ajaga Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sitka Napisano Luty 1, 2007 Witam wszystkich. Dawno mnie nie było. Musze przeczytać wszystkie wypowiedzi, a widzę że coraz więcej osób tę stronę odwiedza. Myślałam że mało ludzi tym tematem się interesuje a tu prosze. Beti 13 to super że masz tyle optymizmu nie zawsze tak można. Ja miałam 264 PRL a miesiaczki w miarę regularnie. jak ty to robisz że chudniesz ja tylko tyje. Pusur ja mam piekna latorośl dziewczyna prawie już 16 -cie lat.Czekałam na nią 8 lat ale wtedy nic nie wiedziałam na temat tej choroby a może to było powodem że tak długo czekałam na dziecko teraz to i tak nie ważne. A drugie bardzo bym chciała ale nie wychodzi i tak juz chyba jestem za stara Tora ja też tak miałam na początku zrzucali to na stres i tabletki na uspokojenie . Musisz brać bromek tylko regularnie. Ajaga ja też jestem wiecznie zmęczona ale operacji nie iałam bromek biorę bo to jest na pracę przysadki mózgowej i jak będą wachania PRL to prawdopodobnie na tych tabletkach możemy zostać do końca życia.Ale kochanie prosze cie więcej wiary w siebie i troszeczke optymizmu a zobaczysz bdzie lepiej Fibi jak cofniesz kilka ston to wszystkiego sie dowiesz dziewczyny to wszystko opisały ale to nie boli i nic groźnego. te objawy mogą wskazywać na mikrogruczolaka. Klaudia gratulacje. Violeska myślę że powinnaś, im później to jeszcze gorzej organizm całkiem będzie wariował. Też byłam opuchnięta powiedz lekarzowi to da ci tabletki na nerki mi pomogło. Casbah od początku od 2000 roku jestem na bromergonie z różnymi przebojami . Nic na temat Norprolac-u nie wiem mój endo powiedział że bromergon jest najskutecznejszy najtańszy i najlepszy. Pozdrawiam was mile i sedecznie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jestem nowa . Napisano Luty 4, 2007 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gkgkgk Napisano Luty 4, 2007 ja tez jestem na Bronokornie.Od 23 maja 2002 nie mam okresu.W miedzyczasie zaszlam w ciaze i urodzilam coreczke.prawie 3 lata karmilam ja.za kilka dni ona konczy 4 lata a okresu nie widac.Moja prolaktyna wynosila ponad 250ng/ml. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do gkgkgk Napisano Luty 4, 2007 a nie masz gruczolaka, robilas badania pod tym kątem? masz szczescie ze urodzilas dziecko... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość violeska Napisano Luty 5, 2007 hi!biore bromek juz dwa tygodnie czuje sie normalnie a nawet moze lepiej bo nie mam tak czesto napiec przed po i w trakcie miesiaczkowych Zanim zaczelam sie leczyc ciagle mialam dola i pretesje do calego swiata.Za 6 tygodni mam sprawdzic poziom prolaktyny(80 zanim zaczelam brac leki)Miesiaczki w tym miesiacu nie mialam ale lekarz mowil ze w ciagu paru tygodni wszystko wroci do normy i jezeli nie planuje powiekszenia rodziny to musze sie jakos zabezpieczyc bo jest pewne ze w trakcie leczenia zachodzi sie w ciaze bez problemow wiec jestem zaskoczona tymi waszymi problemami ale jezeli chcecie miec dzieci to zycze wszystkiego naj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość twój lekarz sie myli Napisano Luty 6, 2007 w takich przypadkach nie jest to pewne! mozna zajsc ale niekoniecznie :-( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ancz Napisano Luty 6, 2007 odsprzedam Dostinex 8 tabletek, data ważności 06/2007 - cena wyjściowa 150 zł. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wyjsciowa czyli co Napisano Luty 6, 2007 do licytacji ?;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ewak16 Napisano Luty 6, 2007 ey a czy jak juz macie tego gruczolaka to macie powiekrzone węzły chłonne?? bo ja go mam i mam juz od długieho czasu te węzły strasznie duze..;/ POMOCY!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sitka Napisano Luty 6, 2007 Witam ponownie. Powiększonych węzłów nie mam ale za to zmienność nostojów. Ogólnie czasami tak żle. Nerwy prawie na każdym kroku. No cóż rzeba się przyzwyczaić i pokochać swoje przypadłości no trudno i tabletki brać regularnie. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Bernadka Napisano Luty 7, 2007 Hey!!! Ja w zeszłym tygodniu po 2 latach suszy dostałam plamienie niebylo to cos nadzwyczajnego ale zawsze cos-to chyba znaczy ze cos sie tam naprawia a moze PRL spadła-biore 2 razy w tygodniu pol tabletki Dostinexu-pozyjemy zobaczymy :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mangos Napisano Luty 8, 2007 Miałam uciążliwe bóle głowy mroczki w jdnym leym oku. Leczyłam się u neurologa i tłumaczyłam te bóle nerwowym trybem życia. Po nasileniu trafiłam do szpitala i po wykonaniu ezonansu odkryto mikrogruczolaka przysadki 3 mm. Badania hormonalne są w normie tzn przy górnych granicach normy.Nadal mam uporczywe bóle obniżoną samoocenę zawroty głowy.Po usunięciu polipów zatokowych zrobiono mi rezonans mikrogruczolak zmniejszył się do 2 mm. Bóle pozostały nikt z lekarzy nie wie co ze mną robić.Corraz bardziej utrudnia mi to życie. Pomocy!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach