Gość Barb82 Napisano Kwiecień 12, 2007 Jeżeli przysadka zostaje niszczy się ja radioterapią i w efekcie zostanie usunięta cała. Nie może zostać w głowie 1/4przysadki... Poczytaj pierwsze 10 stron forum... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość druga poprawka Napisano Kwiecień 12, 2007 to forum to nie wyrocznia , kazdy przyapadek jest inny. Nie zawsze wycinaja cała przysadke. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość druga poprawka Napisano Kwiecień 12, 2007 przykro mi , ale masz jakies niezbyt nowe wiadomosci medyczne :-( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Barb82 Napisano Kwiecień 12, 2007 Zawsze usuwana jest cała. Jeśli nie przy zabiegu -to potem jest naświetlana. Przysadka jest odpowiedzialna za produkcję wielu hormonów. Nie może zostać jej "trochę" bo nie wiadomo by było jakie hormony zlecić po zabiegu. Po zabiegu wycięcia przysadki skazanym się jest na zażywanie wielu hormonów do końca życia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Barb82 Napisano Kwiecień 12, 2007 Ach te anonimy:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość druga poprawka Napisano Kwiecień 12, 2007 pocztaj wypowiedzi ludzi tak gdzies posrodku tego forum i sa osoby którym nie wycieto całej przysadki ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Barb82 Napisano Kwiecień 12, 2007 Leczenie Bromergonem to leczenie hormonalne. Macie przykład choćby tu: http://www.potomek.pl/laktacja_hamowanie_free. html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Barb82 Napisano Kwiecień 12, 2007 Nie jest to hormon czystej postaci ale leczenie nim zalicza się do kuracji hormonalnych. Jeśli jesteś Anonimie mądrzejszy od Profesora Endokrynologii W Klinice Warszawskiej to gratuluję mądrości. Jedni piszą co wiedzą inni wiedzą co piszą... Ja należę do tych drugich... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość druga poprawka Napisano Kwiecień 12, 2007 Barb jesli jestes madrzejsza od Profesorów z Klinki Krakowskiej to gratuluje ...i nie jestem anonimem , nie ma tylko nika , jakis problem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sitka 0 Napisano Kwiecień 12, 2007 Badanie nie może byc robione z nocy bo poziom prolaktyny jest jeszcze wysoki bo to był sen na S, wcale nie musicie sugerować się moimy wypwidziami tak mi powiedział ginekolog i do tego sie stosuje. Nie jest to hormon bo tabletki nie uzupełniaja żadnego hormonu. Najlepiej położyc sie do szpitala i zrobić wszystkie wyniki i badania, wychodzi to najszybciej i najtaniej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Barb82 Napisano Kwiecień 12, 2007 Na hormon reaguje sie hormonem- prosta sprawa. W moje wypowiedzi też wam nie każe wierzyć. Ja jestem zadowolona z leczenia i swoich lekarzy. A wiele osób jest w błędzie. Wasze choroby , wasza sprawa... Żegnam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość anka W Napisano Kwiecień 12, 2007 Cześć Dziewczyny! Mam gruczolaka (12 mm) a prolaktyna jest około 2000 ng/ml. Biorę bromergon od 7 lat. Ostatnio 9 tabl dziennie. W trakcie leczenia zmalała do 190-250. Poczatkowo miałam nudności, zdarzały się tez wymioty po leku. Z czasem przyzwyczaiłam się do tego leku. Przez wszystkie te lata miesiączki były stale nieregularne. Walczymy z moim partnerem o dziecko i nic z tego. Początkowo lekarze odradzali mi operację. Ostatnio mój ginekolog zaczął wspominać o operacji. Mówi, że nie uda sie zajść w ciążę bez usunięcia guza. Bałam się operacji ale ostatnio myśłę, że to chyba moje jedyne wyjście. Już podjęłam decyzję na TAK. Proszę, poradźcie mi gdzie najlepiej usunąc to moje "świństwo" Myślałam nawet o wyjeżdzie za granicę ale to chyba znaczne koszty? Proszę o radę, gdzie operować w Polsce? anka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lusia_79 0 Napisano Kwiecień 13, 2007 Czytając te wszystkie wypowiedzi jednak opowiem sie za tym że to nie jest hormon. Jest to substancja chemiczna która wpływa na wydzielanie dopaminy-a to jest neuroprzekaźnik.A dopamina robi dalej swoje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość druga poprawka Napisano Kwiecień 13, 2007 Anka w, powiem Ci ze nade mna tez wisi widmo operacji 7mm ,ale jak narazie skuteczny bromergon ja oddala (w rezonansie gruczolak ulega zmniejszeniu ) . Nie wiem co doradzic ale próbowałas innych leków? Dostinex itp. Ja na Twoim miejscu skonsultowałabym sie z dobrym endokrynologiem i neorochirurigeim niech oni podejma decyzje czy operacja jest konieczna a nie ginekolog. Apropo opercji - ze wzgledu ze moze dotyczyc równiez mnie , konsultowałam sie z wieloma lekarzami neorochirurgami (precyzja wykonania równiez istotna) i to czy wycinaja cała przysadke, zalezy od wielkosci guza i jego umiejscowienia. Moja oszczedza , poniewaz guz jest powiedzmy w "dobrym " ułozeniu . Powtórze ze na tym forum pisały osoby , które po wycieciu guza a nie całej przyasadki maja sie dobrze i nie zazywaja leków przez całe zycie. Oczywiscie poczatki bywały trudne jak to po kazdej opercji. Lusia 79 tez jestem tego zdania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
monia75 0 Napisano Kwiecień 13, 2007 Barb82 czytam twoje wypowiedzi i widzę, że bardzo dużo wiesz na ten temat. apropos tabletki metoklopramidu napisałaś \" zrób próbę z Metoclopramidum. Prolaktyne bada się wtedy w godzinie \"0\" i potem jeszcze 2 razy w odstępach czasu. Jeśli po tej tabletce będzie bardzo rosnąć tzn że masz podejrzenie gruczolaka\" Moja doktor przedstawiła mi to zupełnie inaczej. Otórz powiedziała, że wieksze prawdopodobieństwo, że mam gruczolaka jest wtedy gdy po tej tabletce PRL wzrośnie nie więcej niż do 3% wtedy jest pewność, że nie jest dobrze. Widzisz przekazów jest tyle ilu lekarzy i to nie jest kwestia tego jak powiedziałaś,że \"jedni piszą co wiedzą a inni wiedzą co piszą\" sądze, że piszemy to co nam przekazali lekarze. a jak widać te informacje niekiedy bardzo się różnią. Ja nie neguję niczyjej wypowiedzi bo sama praktycznie nie wiem nic na ten temat. Dla mnie każda wypowiedz na tym forum jest pouczająca. Zastanawiam się tylko co z takiego leczenia może wyniknąć? I czy lekarze wiedzą co robią ? Czasem czuję się jak szczurek doświadczalny....... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość druga poprawka Napisano Kwiecień 13, 2007 Monia pytanie było nie do mnie ale tu akurat Barb ma racje - ja tez miałam po tescie (1 goodz) 2600 prl i lekarz endo powiedzial ze taki wzrost swiadczy o mikrogruczolaku i potwierdziło sie to rezonansem . Nie wiem dlaczego lekarze mowia ze duza nadwyzka swiadczy o nadczynnosci a mało o gruczolaku ? - ale mowi sie tez ze testy mtc moga byc mylace. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
monia75 0 Napisano Kwiecień 13, 2007 A więc widzicie drogie panie tak jak mówiłam przekazów tyle ilu lekarzy. ja miałam PRL 2400,18 z normą 27,30-525,00 po tabletce metoklopramidu po 1godz PRL wzrosła do 3203,34 po 2godz PRL spadła do 3117,03. na podstawie takowego wyniku pani doktor powiedziała, że nie jest źle przepisała bromergon w dawce 1x1na noc. Zero jakiegokolwiek skierowania do endokrynologa nie mówiąc tu już o tomografi czy rezonansie. Dopiero mój lekarz rodzinny pokierował mnie gdzie trzeba. tak trafiłam do endokrynologa a wspomne, że wcześniej chodziłam do ginekologa. Endokrynolog wyjaśniła mi, że trzeba też zrobić badania hormonu tarczycy THC i USG, bo problemy z tym związane mogą również podwyższać poziom PRL. Hormony tarczycy mam ok. Z tego co zauważyłam więcej ciekawych rzeczy dowiem się od was niż od lekarzy...:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość druga poprawka Napisano Kwiecień 13, 2007 Własnie Monia zalezy na jakiego lekarza trafisz . Ja miałam duzo szczescia , u mnie odrazu wzieli sie ostro do roboty;-) . Zrobili oprócz prl ,mtc inne hormony . Nie bawli sie w rtg siodła tureckiego czy tomograf odrazu rezonans (na kase chorych) i najpierw leczenie . Jak narazie skuteczne ale długie bo juz z 6-7 lat ciagne na bromergonie 1 tabletce. I przypuszczam ze dozywotnio bede zazywac , moze w zmniejszonej dawce . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
monia75 0 Napisano Kwiecień 13, 2007 DO druga poprawka Mam pytanie a jak z nadwagą czy przytyłaś i jeśli tak to jak dużo i czy przez tyle lat udało się coś zgubić? Ta nadwaga męczy mnie najbardziej przed tym wszystkim ważyłam niecałe 50kg. a teraz szkoda gadać powyżej 70. w pasie mam 35cm więcej. Szybko się męcze nie mówiąc o założeniu butów czy skarpet. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość druga poprawka Napisano Kwiecień 13, 2007 Na poczatku zazywania bromergonu nawet troche schudłam poniewaz było mi niedobrze i mało jadłam. Teraz od paru lat wage mam w normie. Jestem w sam raz;-) jem wszystko bez przesady , nie mam tez kłopotów z cera , jedyny problem to wlosy sa marne!!! Z okresem nigdy nie miałam problemów co dziwiło moich lekarzy -cykl co 29 dni jak w zegarku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Monika77 Napisano Kwiecień 13, 2007 O! Widzę, że gruczolak ma też wpływ na włosy? Mi włosy wypadają całymi garściami od conajmniej 5 lat! I cuda mogę robić a ich stan stan jest ciągle mizerny. A czy na rezonans są duże kolejki? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
monia75 0 Napisano Kwiecień 13, 2007 Właśnie zauważyłam, że moja cera zmieniła się jest teraz tłusta często robią mi się krostki a włosy tragedia nie to żeby wypadały nie tylko strasznie sie szybko przetłuszczają rano umyję wieczorem kluseczki. A i ja z miesiączką nie miałam problemów. Tylko okazało się, że mam torbiele na jajnikach ale to raczej nie ma związku z wysoką PRL. Co do rezonansu to nie mam pojęcia. wiecie co kobitki wy tu piszecie, że tomograf to epoka lodowcowa a mi się chce śmiać bo mnie zaproponowano jeszcze lepsze badanie najzwyklejsze zdjęcie RTG takzwane \"celowane\" HA HA HA Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lusia_79 0 Napisano Kwiecień 13, 2007 Oj dziewczyny wszystkie dużo wiecie i wszystkie długo w tym siedzicie. Ja ide go ginia w pon i zaczynam się troche bać co dalej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość matta Napisano Kwiecień 13, 2007 Tak mi się fanie gadało z Wami, ale po tych chamskich odzywkach "beznikowca" odechciało mi sie. Wystarczy mi jeden taki w domu. :( Ale czytam sobie co tam piszecie nowego...:) Czy ktoś mi wreszcie napisze, ze schudł choć trochę!!!!!!!!!!!!! Jak długo czekałyście nma rezonans,a moze ktos wie ile kosztuje prywatnie? zdrówka życzę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Monika77 Napisano Kwiecień 13, 2007 To torbiele na jajnikach też mają z tym coś wspólnego??? Przerażacie mnie coraz bardziej. Operację usunięcia torbieli miałam jakies 8 lat temu.... :-( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość druga poprawka Napisano Kwiecień 13, 2007 na rezonans czekałam ok 2 miesiecy. prywatnie to zalezy od przychodni i od aparatu - od 500- 800 zł Lusia nic sie nie boj :-) tylko zadaj rezonansu ! nalezy Ci sie ! Monika ja zadnych torbieli ani PCO nie mam , chociaz prolaktyna miałam wysoka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
monia75 0 Napisano Kwiecień 14, 2007 Co do torbieli na jajnikach, to jedyną prawdą jaką znałam do tej pory to było to, że robią się one podczas wydostawania się jajeczka. Wtedy pęka ścianka u niektórych kobiet goi się i nie ma po tym śladu, a u niektótych tworzą się z tego torbielki.A ostatnio na jakiejś stronie int. wyczytałam: \"Są to guzki, jakie się tworzą w obrębie jajników. Przeważnie występują u kobiet, które miesiączkują. Pojedyncza torbiel może utworzyć się na jednym jajniku, lub na obydwu jednocześnie. Może też być ich wiecej niż jedna. Jeśli torbiel nie jest leczona, może osiągnąć wielkość melona. Torbiele są zwykle skutkiem zaburzeń hormonalnych. W normalnym cyklu miesięcznym jajeczko dojrzewa w tzw. pęcherzyku Graafa. Pęcherzyk pęka i jajeczko wydostaje się do jajowodu. Zdarza się jednak, że nie pojawia się hormonalny sygnał do pęknięcia pęcherzyka, który wciąż rośnie, wypełniając się płynem surowiczym. Tak powstaje torbiel. Może ona zaniknąć w kolejnym cyklu, ale zdarza się, że rośnie dalej. Inne przyczyny torbieli to: endometrioza, nieleczone stany zapalne, czynniki genetyczne. Liczne torbiele tworzące się na obu jajnikach i uniemożliwiające dojrzewanie komórek jajowych, bywają przyczyną niepłodności.\" Aha i jeszcze moje pytanie. Czy któraś z was miewa kołatania serca?? Bo ja takowe mam i lekarka powiedziała mi, że przyczyna tkwi nie w samym sercu a wpływ na to mają zaburzenia hormonalne. I teraz dostaję na to leki uspokajające. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
monia75 0 Napisano Kwiecień 14, 2007 DO MATTA. Czytałam wcześniejsze wypowiedzi na tym forum, m.in o twoich problemach rodzinnych. Otóż stres może mieć wpływ na poziom hormonów. Głowa do góry Czytałam jeszcze o bólach głowy i o tym co na to bierzecie. Wspomniał ktoś o TRAMALU może on być również pod nazwą TRAMADOL lub POLTRAM. Uważajcie w jakich dawkach to bierzecie trzeba ścile przestrzegać zaleconych przez lekarza dawek, bo to jest niebezpieczny lek. Chodzi mi o to, że może on uzależniać. Należy do grupy leków tzw. OPOIDOWYCH. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bozena_w 0 Napisano Kwiecień 14, 2007 do monia 75 odpowiadając na Twoją wcześniejszą wypowiedz dokładnie tak jak Ty ważylam 50 kg teraz 75;( biore dostinex od ok półtora miesiaca, wcześniej brałam bromergon i tyłam po nim. przy dostinexie narazie stoje w miejscu. do wszystkich dziewczyny a co z nadnerczami bo juz wcześniej pisałm o tej kwesti, czy któraś z Was jest zoriętowana w tym temacie?, bo z tego co zdążyłam sie zoriętować to to wszystko jest powiazane...i mimo iż mam też wykryego gruczolaka przysadki upieram sie twardo że za nasze tycie odpowiedzilne są róniez nadnercza..Pisałam już wcześniej o tej stroncehttp://www.emedica.pl/choroby.php3?nr_anatomi=45&nazwa=nadnercza&typ=1 ale prosze poczytajcie i napiszcie co tym myślicie, może któraś pójdzie w najbliższym czasie do endykrynologa ja chce swojego zapytac ale termin mam dopiero pod koniec miesiąca. Napewno wtedy napisze co sie dowiedziłam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bozena_w 0 Napisano Kwiecień 14, 2007 acha natomiast co do wycięcia całej przysadki w przypadku operacji..moja mam jest po operacji gruczolaka i nie wycielijej całej przysadki!! ale każdy przypadek jest inny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach