Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ciepła

Jak z pokoju zrobic kuchnię ...?

Polecane posty

:) ... taki \"mały\" remoncik chciałabym zrobić. Tylko czy mając własne mieszkanie mogę samowolnie dokonywać takich zmian? ... Miałabym dojście do komina, wiec ze sprawami wentylacji chyba nie byłoby problemu. Jednak czy musze kogoś powiadamiać o takich planach i miec zgodę?? Prosze o radę tych co mają jakieś pojęcie o tym ... z góry dziękuję :) .

Gość odświeże trochę
naprawdę nik nie wie ??:(

ja nie pamietam jak to jest w polsce, ale jak moj tato chcial jakas scianke burzyc to musialmiec zgode spoldzielni... chyba ? najlepiej jakbys zadzwonila i spytala np. do wydzialu budowlanego pozdrawiam i udanej przebudowy

Dzieki Kasiu :),.... moze ktoś jeszcze ma takie doswiadczenia w remontach ? :)

Gość Werter
Po pierwsze, nie wiadomo jakie przewody są w owym (wspomnianym przez Ciebie Ciepła) kominie. Czy są tam na pewno przewody wentylacyjne? A może tylko dymne? - nie wiem co to za budynek. Tą sprawę musisz bezwzględnie uzgodnić z właścicielem budynku, jeżeli w kuchni będzie gaz (raczej na pewno) wówczas potrzebny będzie również kominiarz, by sprawdzić uciąg wentylacji. _ Po drugie, sprawa odpływu ze zlewu. O ile zostanie zwiększona odległość pomiędzy nowym miejscem zlewu a rurą kanalizacyjną? Czy zdołasz Ciepła zapewnić odpowiedni spadek rurze odpływowej? _ Ale nie martw się Ciepła, zazwyczaj wszystko jest możliwe do pokonania. Pozdrawiam.

Dzieki Werter ,.. cholercia , a tego to nie wiem,..czy komin dymny , czy wentylacja, :(...ale juz przynajmniej wiem co musze sprawdzić,.. budenek należy do wspólnoty,..to tylko 4 rodzinki i każdy \"wariuje\" w swoich mieszkankach z remontami i przebudowa. Wiem ,ze z pozwol. nie mam problemu, chyba ,ze to o gminę chodzi , a nie współwłaścicieli . Z odpływem nie mam problemu, bo zaraz po drugiej stronie ściany jest łazienka, tam jest odpływ, a zmienia sie tylko ściana.Teraz mam kuchnię obok tej, przez którą będę chciała poprowadzić wszystkie rury:),..gaz, woda ... hm,.. ale nagmatwałam ..... ale mniej wiecej chyba jest do zrozumienia :) .....

Gość Werter
"Przejdż się" Ciepła po sąsiadach w pionie. Sprawdż czy w okolicach planowanego przez Ciebie miejsca na wentylację mają oni kratki. Jako kobieta zapewne sama sobie z tym nie poradzisz, przeróbka bowiem jest duża i poważna. Przekuwanie ścian działowych, łączenie rur wodociągowych, odpływowych, instalacja elektryczna (w kuchni zazwyczaj trzeba więcej gniazdek - zgodnie z Polską Normą wskazane są gniazdka z bolcem) Przeróbkę inst. gazowej z wiadomych względów wskazane by wykonywał doświadczony fachowiec, który na zakończenie dokona pomiarów szczelności. _ Myślę, że najrozsądniej będzie wezwać ekipę która po wstępnych (darmowych) oględzinach miejsca, odpowie na wszystkie nurtujące Cię Ciepła pytania i poda orientacyjny koszt remontu. Pozdrawiam.

Dzieki za odpowiedz :),... przynajmniej wiem teraz jak sie do tego zabrać :D:D:D

Gość Werter
Życzę powodzenia Ciepła i .... głowa do góry. Pozdrawiam.

Gość gość
Polecam www.kaminskadorota.pl