Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość A właśnie

Wiek ciąży a usg

Polecane posty

Gość A właśnie

napiszcie jak u was z tym było. Czy teraz oblicza się termin z daty ostatniej miesiączki czy bierze z usg.

Gość Ninka35
U mnie lekarz brał zawsze termin ostatniej miesiączki.

Gość A właśnie
Tak myślałam, ale nie sugerowało go to co wychodziło z badania usg, bo przecież czasem wychodzą różnice nawet paro tygodniowe.

cześć ja też miałam z tym problem,ale w końcu lekarka wytłumaczyła mi to po moim pytaniu.Więc termin porodu wylicza się zawsze z ostatniej miesiączki,a jeśli chodzi o wiek płodu z usg to pani wytłumaczyła mi to w ten sposób,że przecież dzieci różnie się rozwijają i usg to zawsze właśnie wylicza rozwój płodu,a liczy się miesiączka.Mam nadzieję,że nie namieszałam.Pozdrawiam.

Gość Aśka25
ja mam dwa terminy jeden z miesiączki a drugi z usg ten z usg jest o 6 dni wcześniej

Gość ula
wedlog lekarza mialam rodzic 14 lipca a po zrobieniu usg bardzo dobrym aparatem okazalo sie ze bede rodzic 13 lipca i w nocy 13 lipca odeszly mi wody i urodzilam 10 godzin pozniej corke .

Gość Agusiek77
Z tego co wiem termin porodu oblicza sie na podstawie ostatniej miesiaczki, ale usg wykonane we wczesnej ciazy (okolo 10 tc) pozwala dosc dokladnie okreslic wiek plodu i jesli roznica z om a z usg jest wieksza niz 2 tygodnie to liczy sie termin z usg. Przynajmniej tak praktykuje moja gin.

Gość Ninka35
Lekarz wyznaczając termin porodu brał pod uwagę wyłącznie termin ostatniej miesiączki. Podczas pierwszego badania usg wyszły mu bzdury, bo mój słodki "zarodek" powinien być już wówczas większy, a nie był. Ale ta "różnica" wyrównała się później. Zreszta dzidzia urodziła się 2 tygodnie po terminie i była zdrowa i duża.