Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość siemnia

Wielkanoc

Polecane posty

Gość siemnia

Już niedługo wielkanoc,po raz pierwszy będę ją przygotowywać sama.Macie może jakieś ciekawe przepisy i pomysł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
ja będę niedługo miała suuuper przepis na...zwyczajny sernik:) innowacją jest jego ozdobny wygląd...Jak tylko bede miała to ci napisze;) moze napisz mi maila,to ci coś fajnego podrzuce:),bo nie wiem czy odnajde za jakiś czas twój topic. A chcesz tylko ciasta,czy też inne potrawy???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
Dzięki za odzew,o przepis na serniczek poproszę.Interesuje mnie to i to.Po raz pierwszy będę przygotowywać wielkanoc sama u siebie w domku,i chciałabym zabłysnąć jakimiś ciekawymi pomysłami(czytaj przepisami)Z góry dzięki za wszelkie przepisy.Czekam na nie z niecierpliwością.:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja ostatnio w jednej gazetce
znalazłam fajny przepis na coś na wielkanocny obiadek. drobiowe roladki z wiśniami: 3 piersi z kurczaka 1 sos do pieczeni jasny knorr 12 cienkich plasterków wędzonego boczku 1 łyżka ramy culinesse 1 łyżka ramy kremefine gęstej 1 łyżeczka przyprawy knorr delikat do mięs kilkanaście kwaśnych wiśni kilka wykałaczek piersi podziel na 2 części.jedną rozbij pod folią i oprósz przyprawą knorra, drugą posiekaj , posól, i wymieszaj z łyżką ramy kulinesse.przygotuj sos jasny według opisu na opakowaniu.wiśnie odsącz. na rozbite filety połóż po 2 plastry boczku, posmaruj przygotowaną masą mięsną i ułóż rządek wiśni. całość zawiń w roladkę i zepnij wykałaczką. obsmaż na gorącej ramie culinesse przez 6 minut. dodaj jeszcze kilka wiśni i chwilkę zasmaż. roladki zalej przygotowanym sosem i duś na małym ogniu 12 minut. na koniec doddaj łyżkę ramy cremefine gestej i dopraw pieprzem. koniec. przepis jest sponsorowany więc dla tego jest tyle w nim ramy i knorra ale myślę, że przyprawę knorr można zastąpić swoimi ulubionymi, śmietanę również można dać jakąś inną, wiśnie na pewno mogą być mrożone lub z puszki (tylko mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć). na zdjęciu wygląda to danie pięknie, na pewno będzie dobrze smakowało z ryżem lub ziemniaczkami, dośc szybko i łatwo się je robi. powodzenia, jak jeszcze znajdę jakiś fajny przepis to ci podam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
siemnia! nie ma sprawy!:) ja tez bede robic ten sernik pierwszy raz:0,ale z tego co slyszalam to ma baaardzo interesujący wygląd:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
Dzięki wszystkim za wypowiedzi.Moniaxa - z niecierpliwością czekam na ten przpis:) Limonka-dzięki za linki Kobitki czekam na dalesze propozycje:):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość znalazłam książkę
z wielkanocnymi przepisami. może uda mi się ją wkleić. 1 Babka dro d owa ciasto: 150 ml mleka 100 g cukru 50 g wiórków kokosowych 50 g mas a 50 g rodzynków 20 g dro d y 2 szklanki m ki pszennej 2 ó tka aromat rumowy polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady 1 y ka mleka 1 y ka margaryny ponadto: t uszcz do wysmarowania formy wiórki kokosowe do dekoracji Sposób wykonania : Ciasto: Dro d e rozkruszy , zasypa 1/4 cz ci cukru, rozetrze i poczeka a si rozpuszcz . Doda 1/5 m ki i cz podgrzanego mleka (tak aby uzyska konsystencj g stej mietany). Dok adnie wymiesza i odstawi do wyro ni cia. Rodzynki sparzy i os czy na sicie. ó tka utrze z pozosta cz ci cukru. Do wyro ni tego rozczynu doda utarte ó tka, pozosta m k , mleko i zarobi ciasto. Nast pnie wyrobi ciasto (powinno odchodzi od r ki). Mas o roztopi i doda do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrobi . Ciasto w o y do wysmarowanej t uszczem formy z tulej o rednicy 21 cm i pozostawi do wyro ni cia. Wstawi do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze oko o 180oC przez 35 - 45 minut. Polewa czekoladowa: Sk adniki na polew w o y do rondla i podgrza do po czenia sk adników mieszaj c, zagotowa . Babka dro d owa: Ostudzon babk obla ciep polew i obsypa wiórkami kokosowymi. Babka dro d owa parzona 2 25 dag m ki 5 ó tek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 6 - 7 dag mas a 3 dag dro d y 5 dag rodzynków y ka spirytusu esencja rumowa lukier: 10 dag cukru pudru sok z po owy cytryny skórka pomara czowa do dekoracji Sposób wykonania : Mas o zagotowa z mlekiem. Wsypa m k , energicznie wymiesza ciasto. Wystudzi . Dro d e rozetrze z y k cukru, y k m ki i zostawi na kilka minut w ciep ym miejscu. Do zaparzonego ciasta dodawa po jednym ó tku, ci gle ucieraj c. Na koniec doda dro d e, reszt cukru, rodzynki, kilka kropel esencji i spirytus. Ciasto dobrze wyrobi , odstawi do wyro ni cia na 20 - 25 minut, po czym znów wyrobi i jeszcze raz zostawi do wyro ni cia. Wy o y do formy wysmarowanej t uszczem, odczeka a podro nie, i wstawi do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 - 170oC. Upiec na z oty kolor. Cukier po czy z sokiem, doda y k przegotowanej letniej wody i uciera oko o 20 minut. Gotow babk obla lukrem, ozdobi skórk pomara czow . Babka petersburska ciasto: 40 dag m ki 18 jaj 3,5 dag dro d y 2 dag migda ów 20 dag mas a 2/3 szklanki cukru 2 szklanki mietany 1/3 szklanki mleka skórka otarta z cytryny 3 sól lukier: 20 dag cukru pudru 1,5 y ki soku z pomara czy y ka soku z cytryny 2 y ki drobno posiekanej skórki pomara czowej Sposób wykonania : Do utartego mas a porcjami dodawa ó tka ubite z cukrem na pian i nadal ucieraj c w o y skórk cytrynow , drobno posiekane migda y, wla rozpuszczone w ciep ym mleku dro d e, mietan , wsypa m k . Doda pian z bia ek ubit ze szczypt soli, ostro nie wymiesza . Ciasto wy o y do wysmarowanych mas em lub margaryn form, wype niaj c je do 1/3 wysoko ci. Przykry czyst ciereczk i postawi w ciep ym miejscu. Gdy ciasto zwi kszy sw obj to o 2/3, wstawi je do nagrzanego piekarnika i piec oko o godziny. Cukier puder utrze z sokami na g st g adk mas , doda skórk pomara czow i takim lukrem pola ostudzon babk . Babka rumowa 50 dag m ki 5 dag dro d y 15 dag cukru 15 dag mas a 3 jaja 3 ó tka wier szklanki mleka 1/2 szklanki g stej mietany 3 y ki rodzynek 50 g rumu szczypta soli lukier 4 y ki cukru pudru 2 y ki soku z cytryny Sposób wykonania : Rodzynki op uka , zala rumem. M k przesia do p askiego naczynia, zrobi wg bienie. Do do ka wsypa pokruszone dro d e, y k cukru, wla ciep e mleko i wymiesza . Naczynie przykry ciereczk i pozostawi w ciep ym miejscu. Jaja i ó tka ubi z cukrem i wymiesza ze mietan . Do wyro ni tego, dojrza ego rozczynu wla mas jajeczn oraz rum z rodzynkami. 4 Zagnie ciasto, a gdy stanie si jednolite, wyrabia je z wlewanym po trochu, stopionym, letnim t uszczem, a b dzie b yszcz ce i zacznie odstawa od r ki. Dwie ma e formy do babek lub jedn du (najlepiej z kominkiem) nasmarowa t uszczem i wype ni ciastem do 2/3 wysoko ci. Odstawi w ciep e miejsce do wyro ni cia. Gdy ciasto wyra nie si podniesie, wstawi do nagrzanego piekarnika. Piec 40- 50 minut w temperaturze 190 - 200oC. Ostudzon babk pola lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem cytrynowym (gdyby by zbyt g sty, doda odrobin wody) lub kieliszkiem wódki czy rumu. Babka z adwokatem 25 dag margaryny 2 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 6 jaj 2,25 szklanki m ki 15 y ek oleju 10 y ek adwokata 3 p askie y eczki proszku do pieczenia 2 y ki posiekanych orzechów Sposób wykonania : Margaryn , olej, alkohol, cukier, cukier waniliowy oraz dwie y ki wody gotowa 10 minut na wolnym ogniu. Przestudzon mas wymiesza z ó tkami, pó szklanki odla , a reszt starannie po czy z m k , proszkiem do pieczenia i ubit na sztywno pian z bia ek. Wy o y ciasto do nat uszczonej formy, wstawi do nagrzanego piekarnika i upiec. Gor c babk posmarowa pozosta mas i posypa migda ami. Babka ó tkowa 60 dag m ki 150 ml mleka 12 ó tek jajko 20 dag mas a 17,5 dag cukru 8 dag dro d y 50 ml rumu lub spirytusu 50 g sma onej skórki pomara czowej 5 10 dag jasnych rodzynek szczypta szafranu szczypta soli skórka otarta z 1 pomara czy 1/2 laski wanilii cukier puder do posypania Sposób wykonania : Wsyp szafran do alkoholu (lub kurkum , ale szafran jest znacznie lepszy), wymieszaj i odstaw. Dzi ki tym przyprawom babka b dzie mia a pi kny, s oneczny kolor, bez wzgl du na jako u ytych jajek. Podgrzej w rondelku mleko - powinno by tylko letnie. Wsyp do salaterki 10 dag przesianej m ki, y k cukru i drobno pokruszone, bardzo wie e dro d e. Wlej mleko, wszystko starannie wymieszaj i odstaw do wyro ni cia w ciep e, ale nie gor ce miejsce. Przesiej reszt m ki (ogrzanej na kaloryferze) do du ej miski. Sklaruj w rondelku mas o, a gdy nabierze koloru orzecha laskowego, przelej przez g ste sito. Wsyp do emaliowanego garnka cukier i szczypt soli. Wbij jajko i wlej wszystkie ó tka. Postaw garnek na male kim ogniu, mieszaj trzepaczk przez kilka minut, a powstanie g sty krem. Wlej dojrza y rozczyn do miski z m ka (po dotkni ciu palcem dobry rozczyn powinien si zapa ), dodaj krem jajeczny i alkohol. Wyrabiaj ciasto - w ciep ej kuchni - przez 30 minut wt aczaj c jak najwi cej powietrza - a wi c ciasto uno do góry, troch ubijaj pi ci i tak a do chwili, kiedy przestanie przykleja si do r k. Je li jednak r ce ci gle s oblepione, trzeba je umy w gor cej wodzie, zanurzy w ciep ym ma le i dalej wyrabia ciasto przez 10 - 15 minut. Mi kkie, "wyrastaj ce pod r k " ciasto (nieomylny znak jego "dobroci") posmaruj odrobin sklarowanego mas a, przykryj ciereczk i odstaw do wyro ni cia. To mo e trwa i godzin . Gdy ciasto dwukrotnie zwi kszy obj to , dodaj lekko podgrzane sklarowane mas o (zostaw 2 y ki w rondelku) i wyrabiaj starannie przez 5 minut. Wsyp rodzynki, drobno posiekan , sma on skórk pomara czow , skórk otart ze wie ej pomara czy i drobniutko poci t no yczkami wanili . Przykryj serwetk i odstaw do ponownego wyro ni cia. Gotowe ciasto prze ó do posmarowanych mas em i poprószonych m k foremek - powinno je wype nia do po owy wysoko ci. Odstaw na pewien czas w ciep e miejsce. Gdy ciasto ju wype ni foremki, piecz w temperaturze 180oC. Po 40 minutach wbij patyczek, je li jest suchy po wyj ciu, babki s upieczone. Stud w foremkach przez 10 minut. Potem ostro nie wyjmij, jeszcze ciep e posmaruj sklarowanym mas em i posyp cukrem pudrem. 6 Baranek z polew cytrynow 1 opakowanie ciasta cytrynowego (np. dr Oetkera) 140 g mas a 2 jaja 2 y ki kakao 2 y ki bu ki tartej 100 g wiórków kokosowych 50 g p atków czekolady Sposób wykonania : Do ciasta w proszku doda 100 g mi kkiego mas a, jaja i 100 ml wody, ciasto przygotowa wed ug przepisu na opakowaniu. Doda kakao i 1 y k wody. Piekarnik rozgrza do 175oC. Form do pieczenia baranków nat u ci , oprószy bu k i wy o y ciastem do 2/3 wysoko ci. Form wstawi do piekarnika, baranka piec oko o 50 minut, przestudzi w formie, wyj i wystudzi . Polew z ciasta cytrynowego wymiesza z 2 y kami gor cej wody i 40 g roztopionego mas a, pola baranka. Wiórki kokosowe wymiesza z czekoladowymi, posypa baranka. Biszkopt z mas makow biszkopt: 3 jajka 4 y ki m ki pszennej 3 y ki cukru 1 p aska y eczka proszku do pieczenia masa makowa: 250 g mas a lub margaryny 2 ó tka 3 y ki cukru pudru 2 y ki maku lukier: 1/2 szklanki cukru sok z 1/2 cytryny 2 y ki gor cej wody ponadto: t uszcz do wysmarowania blaszki Sposób wykonania : 7 Biszkopt: Jajka ubi z cukrem. M k i proszek do pieczenia przesia , a nast pnie doda do ubitych jaj. Mas przela do wysmarowanej t uszczem blaszki o wymiarach 25 x 25 cm. Piec oko o 20 minut w temperaturze 170oC. Masa: Mak zaparzy w 125 ml wrz cej wody. Podgrzewa jeszcze 5 minut. Ostudzi pod przykryciem. Zimny mak wyla na g ste sito. Mas o rozetrze na puszyst mas . Doda cukier puder, ó tka oraz mak, wymiesza . Lukier: Cukier rozetrze z wod i sokiem z cytryny na g adk mas . Mazurek: Zimny biszkopt przekroi wzd u na 3 cz ci. P aty ciasta prze o y mas makow . Udekorowa wed ug uznania. Cesarska piecze ciel ca 2 kg ud ca ciel cego 20 dag s oniny 10 dag mas a 1 laska cynamonu 2 ga zki rozmarynu (lub y ka suszonego) 3 z bki czosnku 1/2 y eczki pieprzu y ka soli marynata 1 szklanka octu z bia ego wina 10 z bków czosnku 2 cebule 1 marchewka 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren ja owca 1 listek laurowy 1/2 y eczki cukru Sposób wykonania : Wlej do rondelka ocet i szklank wody. Wsyp cukier, wszystkie korzenne przyprawy, pokrojone w plasterki cebule i marchewk . Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. 8 W ó ciel cin do niedu ej miski, niewiele wi kszej od mi sa, zalej wrz c marynat . Posyp posiekanym czosnkiem, przyci nij ciel cin talerzykiem i zostaw na 3 dni w ch odnym miejscu. Dwa razy dziennie przewracaj mi so w misce. Przed pieczeniem wyjmij ciel cin z marynaty, dok adnie zeskrob przyprawy no em, osusz mi so, a nast pnie natrzyj sol utart z 3 z bkami czosnku i zmielonym pieprzem. Je li chcesz mie atw do krojenia piecze , zasznuruj mi so grub nici . Na dnie brytfanny po ó kilka plasterków s oniny i 3 y ki mas a. Przenie do brytfanny ciel cin , przykryj plasterkami s oniny, polej gor cym mas em. Wsyp po aman lask cynamonu, a na wierzchu mi sa po ó ga zki rozmarynu. Wstaw do nagrzanego wcze niej piekarnika (190oC). Po 25 minutach wlej na dno brytfanny fili ank marynaty razem z przyprawami korzennymi i kilkoma plastrami cebuli. Piecz oko o 90 minut, polewaj c ciel cin co 20 minut sosem z dna brytfanny. Gdy mi so adnie si przyrumieni, zmniejsz temperatur do 175oC. Przed zgaszeniem piekarnika, wbij widelec w rodek pieczeni, je li mi kko wchodzi, a wyp ywaj cy sok jest przezroczysty, mi so jest dobrze upieczone. Ale trzymaj je jeszcze przez 10 minut w ciep ym piekarniku - b dzie smaczniejsze. Chrzan redniej wielko ci laska chrzanu 1/2 szklanki mietany jajo 2 y ki octu 2 y ki cukru y ka mas a szczypta soli Sposób wykonania : Wymiesza ocet, cukier i mas o z odrobin gotowanej wody. Doda utarty chrzan. Rozk óci jajo ze mietan i wla do pozosta ych sk adników. Zagotowa i przez chwil trzyma na ma ym ogniu, och odzi . Chrzan kawalerski s oik chrzanu 2 winne jab ka ma y s oik majonezu 2 y ki jogurtu naturalnego 9 cukier Sposób wykonania : Obrane jab ka utrze , wymiesza z chrzanem, majonezem i jogurtem. Doprawi do smaku cukrem. Ciasto nugatowe 10 ó tek 6 bia ek 125 g cukru 80 g m ki pszennej 40 g m ki ziemniaczanej 40 g ciemnego kakao 200 g gorzkiej czekolady 200 g orzechów w oskich 150 g cukru pudru 100 ml mietanki 12-proc. 150 g mas a 2 y ki spirytusu 2 y ki miodu Sposób wykonania : Wbij 8 ó tek do rondla o grubym dnie i ubij na male kim ogniu z 50 g cukru. Nast pnie ubij sztywn pian z 4 bia ek i 75 g cukru. Delikatnie po cz bia ka z ó tkami, potem wsyp przez sitko obydwie m ki wymieszane razem z kakao. Ostro nie, ale dok adnie wymieszaj trzepaczk rózgow . Prostok tn foremk wy ó pergaminem posmarowanym mas em, wlej biszkoptowe ciasto i piecz w temperaturze 170oC. Gdy wyro nie, zwi ksz temperatur do 180oC. Piecz przez oko o 20 - 25 minut na rodkowym poziomie piekarnika. Wlej do rondla o grubym dnie mietank i miód, wsyp zmielone orzechy i gotuj mas nugatow na male kim ogniu. Gdy zg stnieje, zdejmij j z ognia. Ubij 2 bia ka z po ow cukru pudru. Mocn , sztywn pian wymieszaj delikatnie z mas nugatow i ponownie postaw rondelek na ma ym ogniu. Podgrzewaj tak d ugo - lekko mieszaj c od czasu do czasu y k - a na powierzchni masy pojawi si b belki. Wtedy zdejmij z ognia i wystud . Roztop w rondelku - ustawionym na garnku z wrz c wod - czekolad . Utrzyj mi kkie mas o z reszt cukru pudru, wbij dwa ó tka, ucieraj dalej przez kilka minut. 10 Potem dodaj po ow wystudzonej czekolady - ci gle ucieraj c - i mas nugatow . Na ko cu wlej alkohol. Przekrój wystudzony biszkopt na trzy placki, posmaruj kremem. Oblej czekolad i udekoruj orzechami. Ciasto z bakaliami 2 szklanki m ki 5 dag dro d y 5 - 6 ó tek 2/3 szklanki mleka 10 dag mas a 10 dag cukru aromat waniliowy szczypta soli 20 - 25 dag posiekanych bakalii (np. rodzynek, fig, daktyli, orzechów) t uszcz do wysmarowania formy Sposób wykonania : W rondelku stopi mas o. Z rozkruszonych dro d y, ciep ego mleka, y ki cukru i y ki m ki przygotowa rozczyn. Odstawi w ciep e miejsce. ó tka utrze z cukrem, olejkiem zapachowym i sol . Do przesianej m ki wla utarte ó tka, wyro ni ty rozczyn i wymiesza z cz ci m ki. Zagnie ciasto z pozosta m k i, wci zagniataj c, powoli wlewa roztopiony letni t uszcz. Wyrabia ciasto, a zacznie odstawa od r ki i cianek naczynia. Pozostawi do wyro ni cia. Nast pnie rozwa kowa na stolnicy foremny prostok t, którego krótszy bok b dzie równy d ugo ci formy. Posypa placek bakaliami i zwin wzd u krótszego boku. Umie ci ciasto w wysmarowanej t uszczem pod u nej formie i odstawi do wyro ni cia. Gdy ciasto wype ni ca blach , posmarowa je rozm conym jajem i posypa posiekanymi orzechami. Wstawi do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 30 - 40 minut w temperaturze 180 - 190oC. Gdyby wierzch zbyt szybko si rumieni , foremk przykry foli aluminiow . Ciel cina nadziewana 1,5 - 2 kg ciel ciny 11 18 - 20 pieczarek odyga selera naciowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 ó tej papryki 25 dag fasolki szparagowej mro onej 60 dag ma ych ziemniaków 2 z bki czosnku olej y ka bu ki tartej pomidor do dekoracji sól, pieprz Sposób wykonania : Mi so umy , osuszy , zrobi do g bokie naci cie. Starannie natrze mi so zmia d onym czosnkiem, sol i pieprzem. Pieczarki, seler i papryk umy , z selera oberwa listki, a papryk pokroi w cienkie paski. Po ow pieczarek pokroi na grube plastry. W kieszeni mi sa u o y odyg selera, pokrojone pieczarki i papryk , posoli . Mocno zwi za nitk . Obsma y mi so na patelni, prze o y do brytfanny i piec w temperaturze 190oC do mi kko ci, skrapiaj c od czasu do czasu wod i olejem. Pozosta e pieczarki dekoracyjnie ponacina , osoli . Na 15 minut przed ko cem pieczenia doda je do mi sa. Fasolk op uka , wrzuci na 10 minut do niewielkiej ilo ci wrz cej osolonej wody. Os czy , doda bu k tart wymieszan z y k ciep ego oleju. Ziemniaki umy , obra , skropi olejem, przyprawi sol , wstawi do nagrzanego piekarnika mniej wi cej na 25 minut. Piecze pokroi w plastry. Obok mi sa, na tym samym pó misku, u o y pieczarki, ziemniaki i fasolk . Udekorowa listkami selera i pomidorem. Czekoladowy comber 20 dag gorzkiej czekolady 20 dag mas a 20 dag cukru pudru 15 dag migda ów 10 dag m ki 2 y ki ciemnego kakao 6 jajek szczypta proszku do pieczenia 50 ml rumu lub 30 ml spirytusu szczypta soli 12 Sposób wykonania : Zalej migda y wrz c wod , a gdy wystygn , obierz z upinek. 10 od ó do dekoracji ciasta, a reszt osusz na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej. Potem zmiel w maszynce do orzechów. Oddziel ó tka od bia ek. Bia ka wstaw do lodówki. Rozgrzej w rondelku - na bardzo ma ym ogniu, ci gle mieszaj c mas trzepaczk rózgow - 150 g czekolady i mas o. Zdejmij z ognia, przelej do miski i natychmiast zacznij wbija - ucieraj c mas - po jednym ó tku. Ubij pian z 6 bia ek i szczypty soli. Wsypuj po y ce cukier i ubijaj dalej, a piana stanie si b yszcz ca i bardzo sztywna. Wymieszaj m k z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy czekoladowo- ó tkowej m k z dodatkami, wlej alkohol i starannie wymieszaj. Dodaj po ow piany i zmielone migda y - znów dok adnie wymieszaj. W ko cu po ó na cie cie reszt piany, tym razem delikatnie po cz j z ciastem. Posmaruj pod u n foremk mas em, oprósz m k . Wlej ciasto i piecz najpierw w temperaturze 170oC, a gdy wyro nie - 180oC. Mniej wi cej po 40 minutach ciasto powinno by upieczone. Rozgrzej w rondelku 50 g czekolady, 3 y ki wody i y k cukru. Potnij w s upki od o one migda y. Posmaruj wystudzone ciasto p ynn (ale wystudzon ) czekolad , wbij - jak kolce - migda y i posmaruj je resztk czekolady. wik a wy mienita 1 kg buraków 3 y ki chrzanu 2 winne jab ka 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina cytryna kilka go dzików ga zki natki pietruszki do dekoracji cukier sól Sposób wykonania : Buraki umy i ugotowa lub upiec. Cytryn umy w gor cej wodzie, przekroi , wycisn sok. Wystudzone buraki obra , zetrze na tarce o ma ych oczkach. Jab ka umy , obra , wydr y gniazda nasienne, zetrze na tej samej tarce, co buraki. Wymiesza buraki z jab kami i chrzanem. Do wina wsypa ut uczone go dziki, zagotowa na ma ym ogniu, wystudzi i przecedzi . Wla do wik y. 13 Doprawi sokiem z cytryny, sol i cukrem, wymiesza . Wstawi na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorowa zielenin . Faworki 400 g m ki luksusowej 5 ó tek 1 sto owa y ka spirytusu 3 y ki kwa nej mietany ponadto: 1 l oleju lub 1 kg margaryny do sma enia cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Wszystkie sk adniki wymiesza i bardzo dok adnie wyrobi . Ciasto rozwa kowa na grubo oko o 2 cm i pokroi na prostok ty o wymiarach 2 x 10 cm. Przy rozwa kowaniu nale y u ywa bardzo ma o m ki, wtedy przy sma eniu olej "nie pieni si ". Naci je po rodku (oko o 3 - 4 cm), przez otwór przewlec jeden koniec i przeci gn . Faworki wk ada na rozgrzany t uszcz i sma y na jasnoz oty kolor. Os czone i zimne faworki posypa cukrem pudrem. Galaretka z chrzanu 30 dag utartego chrzanu ( redni s oik) z kwaskiem cytrynowym 3/4 szklanki g stej mietany y ka elatyny gar rodzynków y ka mas a y eczka m ki cytryna cukier sól Sposób wykonania : elatyn namoczy w ma ej ilo ci zimnej wody. Do 1/4 szklanki wrz cej osolonej i ocukrzonej wody doda chrzan wymieszany z mas em i m k . Zagotowa i po chwili doda sp cznia elatyn . 14 Energicznie mieszaj c (najlepiej rózg ) zagotowa i ponownie odstawi . Doda sparzone i os czone rodzynki, a gdy chrzan przestygnie (ale elatyna jeszcze si nie zetnie), doda mietan , doprawi do smaku cukrem i sokiem z cytryny, wymiesza , przela do salaterki i wstawi do lodówki. Przed podaniem wy o y galaretk na talerz lub pó misek i udekorowa ga zk natki oraz rodzynkami. Tak przyrz dzony chrzan kroi si na ma e porcje jak tort, a podaje do szynki, zimnych mi s i ryb. Galaretka z jajkami przepiórczymi 200 g szynki konserwowej 1 litr roso u z kury (mo e by bulion z kostki) 1 puszka groszku konserwowego 10 jajek przepiórczych 10 pomidorków winogronowych 6 y eczek elatyny natka pietruszki i li cie sa aty do dekoracji Sposób wykonania : elatyn zala sze cioma y eczkami wody, a gdy nap cznieje wymiesza z wrz cym roso em i zagotowa . Jajka przepiórcze ugotowa na twardo, obra i przekroi na pó . Pomidorki umy , pokroi na wiartki, a szynk w kostk . Groszek os czy . Do niewielkich fili anek lub pojemniczków w o y po 2 po ówki jajek. Udekorowa natk pietruszki i pomidorkami. Zala kilkoma y kami przygotowanego roso u i odstawi do sch odzenia. Po zastygni ciu na galaretce u o y groszek i pokrojon szynk . Zala pozosta ym roso em i ponownie pozostawi do sch odzenia. Galaretk u o y na paterze udekorowanej sa at , pietruszk , pomidorami i groszkiem. Indyk nadziewany mi sem i warzywami ca y indyk 25 dag wo owiny 25 dag wieprzowiny 2 rednie marchewki 2 ma e pietruszki 2 odygi selera naciowego 5 ma ych pieczarek ma y por 15 jab ko 2 ma e cebule 4 z bki czosnku ma a czerwona papryka 3 plastry w dzonej szynki mas o do wysmarowania formy sól, pieprz Sposób wykonania : Indyka posoli i natrze pieprzem. Warzywa obra i bardzo starannie umy . Mi so oraz warzywa posoli . Indyka wype ni wszystkimi sk adnikami (w ca o ci) i zaszy , u o y na wysmarowanej mas em blasze, ob o y kawa kami mas a i piec, co jaki czas polewaj c powsta ym sosem. Po upieczeniu usun nitk , któr zaszyty by indyk, wyj nadzienie i u o y na pó misku wokó indyka. Podawa z borówkami lub owocami z kompotu. Indyk w maladze 1 kg piersi indyka 4 z bki czosnku 5 jagód ja owca 1 y eczka estragonu szczypta pieprzu kraje skiego 3 go dziki 50 g mas a 350 ml malagi (lub cream sherry) 50 g rodzynek 2 y ki p atków migda owych 1 czubata y ka elatyny (z agaru) sól, pieprz czarny Sposób wykonania : Utrzyj w miseczce czosnek, estragon, pieprz czarny i kraje ski (lub chili), y eczk soli i pokruszone ziarna ja owca. Natrzyj t aromatyczn past adny, pod u ny kawa ek piersi indyczej. Zawi w foli , odstaw w ch odne miejsce na 2 - 3 godziny. U ó mi so w brytfannie, polej roztopionym mas em, przykryj foli aluminiow i piecz w temperaturze 180oC. Po 25 minutach podlej fili ank gor cej wody, piecz dalej i od czasu do czasu polej sosem z dna brytfanny. Gotowe wystud w brytfannie. 16 Z zimnego sosu zdejmij ca y t uszcz, potem podgrzej i przeced . Podgrzej malag z go dzikami, rodzynkami i migda ami. Dodaj do wina 2 - 3 y ki sosu - ostro nie, chodzi tylko o prze amanie czysto winnego smaku. Wsyp elatyn , starannie wymieszaj. Pokrój mi so w do cienkie plastry, u ó na pó misku i zalej malag . Jaja w kolorowym sosie 5 jaj puszka kukurydzy 20 dag szynki lub innej chudej w dliny 2 y ki mas a lub dobrej margaryny 2 y ki m ki kostka bulionowa p czek natki pietruszki p czek szczypiorku 3 y ki ostrej musztardy 5 dag startego ó tego sera sól, pieprz Sposób wykonania : Jaja ugotowa na twardo, w o y na chwil do zimnej wody, po czym obra i przekroi na po ówki. Rozgrzany t uszcz po czy z m k , rozprowadzi dwiema szklankami wody, doprawi sos kostk bulionow , sol , pieprzem i zagotowa . Kukurydz os czy , szynk pokroi w paseczki, szczypiorek i pietruszk posieka (kilka ga zek pietruszki od o y ). Zielenin , kukurydz oraz w dlin i musztard wymiesza z sosem, doprawi do smaku sol i pieprzem, ewentualnie cukrem. Gotowy sos przela na pó misek, u o y w nim po ówki jaj. Przybra szczypiorkiem i ga zkami natki pietruszki. Tak przygotowane jaja mo na te posypa ó tym serem, zapiec i podawa jako gor c przek sk . Jajka faszerowane 12 jaj 10 dag startego ó tego sera 1/2 puszki sardynek 10 dag gotowanego kurczaka kawa ek selera 17 ma y s oik majonezu 1/2 str ka du ej papryki dymka natka pietruszki musztarda sól, pieprz Sposób wykonania : Ugotowane na twardo jajka obra ze skorupek, przepo owi wzd u i wyj ó tka. Przygotowa farsze: 1. ó tka posieka i wymiesza ze zmielon papryk , y k startego ó tego sera i majonezem. 2. Rozgniecione sardynki po czy z przetartymi ó tkami, drobno posiekan dymk i majonezem. 3. y k ó tego sera wymiesza z przetartymi ó tkami, drobno startym selerem, musztard , drobno posiekan zielon pietruszk . 4. Ugotowane mi so kurczaka zemle w maszynce, wymiesza z przetartymi ó tkami, drobno posiekan dymk i majonezem. Farszami doprawionymi do smaku sol i pieprzem nape ni bia ka jaj, udekorowa majonezem i zielenin . Jajka faszerowane na siedem sposobów Przed przyst pieniem do faszerowania jaj przeczytaj zasady przygotowywania jajek faszerowanych Z ososiem - We na ka de ó tko y eczk majonezu, posól, popieprz, zmiksuj i nape nij po ówki bia ek. Potnij p atki w dzonego ososia w paseczki, u ó dooko a nadzienia. Z tu czykiem Kup ma puszk tu czyka w oleju, odced , zmiksuj z ó tkami i g stym majonezem. Przypraw sol , sokiem cytrynowym, curry. Wyci nij krem przez szpryc , udekoruj koktajlowymi kolbami kukurydzy, czerwon cebul i kawiorem. Z anchois - Przetarte ó tka zmiksuj z serkiem mietankowym (1 ó tko - 1 y eczka serka) i y k wódki. Przypraw cytryn , pieprzem i sol , w ó krem w bia ka. Dooko a wetknij paseczki anchois i rzodkiewki, zielony pieprz i ga zk mietany. Z kawiorem i cytryn - Wymieszaj przetarte przez sitko ó tka z g stym majonezem, sokiem cytrynowym i skórk otart z owocu. Przypraw tabasco (lub chili), sol i pieprzem. Nape nij kremem bia ka, udekoruj kawiorem i zielenin . Z musztard i rodzynkami - 18 Utrzyj ó tka z ostr musztard i likierem jajecznym. Przypraw sol , pieprzem i przez szpryc wyci nij we wg bienie bia ek. Udekoruj po ówkami jajek przepiórki, szczypiorkiem i rzodkiewkami. Z pieczarkami - We 4 niedu e pieczarki na ka de jajko. Pokrój w paseczki i podsma razem z cebul . Od ó kilka adnych plasterków, a reszt zmiksuj. Przypraw sol , pieprzem. Nape nij farszem bia ka, udekoruj kremem z ó tek i majonezu, a potem zielenin i plasterkami pieczarek. Z kremem sardelowym Zmiksuj ó tka z tak ilo ci majonezu, by powsta a g sta masa. Przypraw sokiem cytrynowym, y eczk wódki, sol , ostr papryk i pieprzem. Nape nij bia ka, wyci nij z tubki gotowy krem z sardeli, udekoruj zielonym pieprzem i kie kami rzodkiewki. Jajka faszerowane past serow 100 g ó tego sera 50 g mas a 5 jajek 3 pomidorki winogronowe 2 y ki majonezu pietruszka do dekoracji przyprawy: sól, pieprz Sposób wykonania : Jajka ugotowa na twardo, obra , przekroi na pó i wydr y ó tka. Ser zetrze na bardzo drobnej tarce. Mas o rozetrze z majonezem, doda rozdrobnione ó tka, ser ó ty i przyprawi . Powsta mas szprycowa dekoracyjnie po ówki jaj. Udekorowa cz stkami pomidorka i pietruszk . Jajka faszerowane past z makreli 5 jajek 3 ogórki korniszony 1 ma a makrela 1/2 p czka szczypiorku 19 3 y ki majonezu przyprawy: sól, pieprz suszona papryka Sposób wykonania : Jajka ugotowa na twardo, obra ze skorupek, przekroi na pó i wydr y ó tka. Ogórki pokroi w kosteczk . Szczypiorek drobno posieka . Makrel obra z o ci, dok adnie rozetrze z ó tkami. Doda ogórek, szczypiorek i majonez. Przyprawi sol i pieprzem. Po ówki jaj nape ni past z makreli. Udekorowa suszon papryk . Jaja faszerowane ryb i grzybkami 6 jaj ugotowanych na twardo 10 dag w dzonej ryby 4 marynowane grzybki 2 y ki majonezu 2 y ki posiekanego szczypiorku kilka li ci sa aty 1/2 kolorowej papryki kilka rzodkiewek kilka ga zek natki pietruszki sól, pieprz Sposób wykonania : Jaja obra , przekroi wzd u na po owy, wyj ó tka. Ryb oczy ci z o ci. Do ó tek doda ryb , posiekane grzybki, cz drobno pokrojonej papryki, majonez, y k szczypiorku. Przyprawi do smaku i dok adnie wymiesza . Bia ka nape ni mas , u o y na pó misku, udekorowa pozosta ymi warzywami. Jajka marynowane 12 jajek 200 ml oleju 20 100 ml octu winnego przyprawy: 2 ga zki tymianku i rozmarynu 3 z bki czosnku listek laurowy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1 y eczka cukru 1 y eczka musztardy sól Sposób wykonania : Ugotowane, obrane ze skorupek jajka, zio a i czosnek w o y do s oja. Ocet zagotowa ze 500 ml wody, li ciem laurowym, zielem angielskim, sol , cukrem i pieprzem. Ca o po czy z olejem i musztard . Marynat wla do s oja i wstawi do lodówki na 3 dni. Jajka marynowane z cebulk 8 jajek przepiórczych 1/2szklanki octu czerwona cebula 3 y ki cukru 2 z bki czosnku 10 ziaren pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 y eczki ziaren gorczycy Sposób wykonania : Jajka ugotowa na twardo, obra . Cebul obra , pokroi w kr ki. Do garnka wla 2,5 szklanki wody, doda ocet, cebul , czosnek, cukier i przyprawy, zagotowa , lekko przestudzi . Jajka w o y do du ego s oja, zala ciep marynat , zakr ci , odstawi na 2 - 3 dni. Jajka mozaikowe 6 jajek y ka kurkumy 1/3 szklanki sosu sojowego kilka ga zek natki pietruszki 21 kilka plastrów cytryny Sposób wykonania : Jajka ugotowa na twardo, obt uc na nich skorupk tak, by w miar równomiernie pop ka a na ca ej powierzchni. W garnku zagotowa wod , doda kurkum i sos sojowy, wymiesza . W o y jajka, podgrzewa kilka minut, ale nie zagotowa . Jajka wyj z wody, ostudzi , obra . U o y na talerzu, udekorowa natk i cytryn . Podawa z sosem majonezowym. Jajka oliwkowo- ososiowe 6 jajek 2 y ki majonezu 3 y ki naturalnego jogurtu 3 plastry w dzonego ososia 16 zielonych oliwek kilka ga zek koperku sól Sposób wykonania : Jajka ugotowa na twardo, obra , podzieli wzd u na po ówki. Wyj ó tka, rozetrze je z y k majonezu na jednolit mas . Doda reszt majonezu oraz jogurt, przyprawia do smaku sol . Dwa plastry ososia pokroi w drobn kosteczk . 10 oliwek posieka . ososia i oliwki doda do masy, wymiesza , wype ni po ówki bia ek. Ka de jajko udekorowa po ówk oliwki, kawa kiem ososia i koperkiem. Jajka po wiede sku na grzankach 2 jajka 250 ml wody 8 plasterków ogórka 2 kromki chleba tostowego 2 li cie sa aty 1 pomidor 2 y ki majonezu y eczka octu szczypta soli 22 pieprz Sposób wykonania : Wod zagotowa z octem i szczypt soli. Wbi delikatnie jaja i gotowa 4 minuty. Gdy wyp yn na wierzch wyj y k cedzakow . Chleb opiec w tosterze i posmarowa majonezem. Na ka d kromk po o y sa at , plasterki pomidora i ogórka. Na wierzchu u o y wcze niej przygotowane jaja. Przyprawi sol i pieprzem. Udekorowa wed ug uznania. Jajka tradycyjne 4 jajka ugotowana marchewka 3 y ki zielonego groszku 5 y ek g stego majonezu y ka posiekanego szczypiorku lub rze uchy sól Sposób wykonania : Jajka ugotowa na twardo, obra , pokroi wzd u na po ówki. Groszek os czy z zalewy, u o y na rodku pó miska. Wokó po o y po ówki jajek, oprószy sol . Majonez w o y do szprycy z gwiazdkow ko cówk , udekorowa ka de jajko. Reszt majonezu wycisn na groszek. Marchewk poci na cienkie kawa ki, u o y z nich ró yczk , Mniejszymi kawa kami marchewki ozdobi jajka, posypa je zielenin . Jajka tu czykowe z kaparami 6 jajek 5 dag tu czyka w sosie w asnym 2 y ki majonezu ma a cebula y ka posiekanego szczypiorku 2 y ki kaparów sól Sposób wykonania : 23 Jajka ugotowa na twardo, obra , przekroi na pó , wyj ó tka. Tu czyka os czy z zalewy. Cebul obra , drobno posieka . ó tka tu czyka, cebul , majonez i szczypiorek zmiksowa na jednolit mas . Przyprawi do smaku sol . Po ówki bia ek wype ni farszem, posypa kaparami. Jajka w sosie szczypiorkowym 5 jajek 10 y ek majonezu p czek rzodkiewek p czek szczypiorku kie ki pszenicy do dekoracji przyprawy: sól, pieprz Sposób wykonania : Jaja ugotowa na twardo, obra ze skorupek i przekroi na pó . Pó p czka rzodkiewki zetrze na tarce, pó p czka szczypiorku drobno posieka . Oba sk adniki wymiesza z majonezem i przyprawi . Po ówki jaj u o y na pó misku i zala je sosem. Ca o udekorowa pozosta rzodkiewk , szczypiorkiem i kie kami pszenicy. Jajka w sosie tatarskim 125 g majonezu 6 jajek 6 pieczarek konserwowych 4 ogórki konserwowe przyprawy: sól, pieprz dekoracja: rzodkiewka szczypior kie ki pszenicy Sposób wykonania : Jajka ugotowa na twardo i zala zimn wod . Obra ze skorupek i przekroi na pó . 24 Grzybki i ogórki konserwowe posieka w bardzo drobn kosteczk . Wymiesza z majonezem i przyprawi . Po ówki jajek u o y na pó misku i obla sosem tatarskim. Udekorowa szczypiorkiem, rzodkiewk i kie kami. Jajka w sosie zio owym 6 jaj 200 g kwa nej mietany 125 g jogurtu (3,5%) 175 g skondensowanego mleka 1 y eczka soku z cytryny 1 y ka oleju s onecznikowego 2 y ki posiekanych zió 1,5 y eczki soli zio owej 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 ó tej papryki 3 nadziewane zielone oliwki 3 nadziewane czarne oliwki 2 pomidorki koktajlowe 1 y eczka papryki w proszku Sposób wykonania : Jaja ugotowa na twardo i obra . mietan wymiesza z jogurtem, mlekiem, sokiem z cytryny, olejem i zio ami, doprawi sol zio ow . 1 jajo posieka i doda do sosu. Sos wla na pó misek. Reszt jaj przekroi na pó i u o y na sosie. Papryki oczy ci , umy , pokroi w cienkie paski i u o y mi dzy jajkami. Po 1 oliwce nabi na wyka aczki i ozdobi jajka. Pomidorki umy , przekroi na pó , po ówki przymocowa wyka aczkami do jajek. Ca o oprószy sol i papryk . Jajka z ososiem w galarecie 4 jajka na twardo 4 plastry w dzonego ososia szklanka bulionu warzywnego y ka kaparów 25 2 y eczki elatyny instant Sposób wykonania : Jajka obra , przekroi wzd u na po ówki Plastry ososia pokroi na równe kawa ki. Warzywny bulion zagotowa , doda elatyn , dok adnie wymiesza , a nast pnie sch odzi . T ej c galaret wyla na pó misek, u o y na niej po ówki jajek i udekorowa je kawa kami ososia i kaparami. Pó misek wstawi na godzin do lodówki. Jajka z pikantnym farszem 7 jajek 2 y ki mas a 2 y ki mietany 2 y ki posiekanego szczypiorku tarta bu ka sa ata sól, pieprz Sposób wykonania : 6 jajek ugotowa na twardo, ostudzi , ostrym no em przekroi wzd u na pó . Wyj bia ka z ó tkami, skorupki zachowa . Ugotowane jajka posieka , doda jajko surowe, y eczk mas a, mietan i szczypiorek; wymiesza . Farszem nape ni skorupki, wyrówna powierzchni , posypa tart bu k . Na patelni rozgrza mas o, podsma y jajka na z oto. U o y je na li ciach sa aty, udekorowa natk pietruszki. Karkówka z ananasem 1,2 kg karkówki bez ko ci 1,5 puszki ananasów w plastrach 3 y ki posiekanej natki pietruszki 3 niedu e pory 4 y ki bu ki tartej jajo olej sól, pieprz 26 Sposób wykonania : Mi so umy , osuszy , natrze sol i pieprzem. Obwi za nitk i obsma y ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Prze o y do brytfanny, piec 30 - 35 minut w temperaturze oko o 200oC, podlewaj c od czasu do czasu niewielk ilo ci wody. Ananasy os czy na sitku, 3 - 4 kr ki zostawi do dekoracji, a reszt podzieli na dwie równe porcje. Jedn porcj pokroi w grub kostk , a drug zmiksowa . Zmiksowane ananasy po czy z bu k , ó tkiem i natk , doprawi sol i pieprzem. Bia ko ubi na pian , doda do masy ananasowej, wymiesza . Podpieczone mi so posmarowa mas i piec jeszcze oko o 20 minut. Pory oczy ci , umy (jeden zostawi do dekoracji), pozosta e pokroi na ma e kawa ki i podsma y . Do podsma onych porów wla odrobin wody, doda sól, pieprz i ananasy pokrojone na kawa ki. Dusi pod przykryciem 3 - 5 minut. Piecze wyj , pokroi na plastry, u o y na pó misku razem z duszonymi ananasami i porami. Udekorowa ponacinanymi listkami surowego pora i kr kami ananasa. Kie basa z pieca 1 kg bia ej kie basy 1/2 szklanki jasnego piwa 1/2 szklanki roso u 3 cebule 4 z bki czosnku 2 y ki rodzynek 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren ja owca 2 li cie laurowe 1 y ka majeranku 1/2 y eczki ostrej papryki 2 y eczki smalcu lub oleju sól, pieprz Sposób wykonania : Zwi ko ce kie basy grub nitk i w ó do rondla. Zalej piwem i roso em. Wsyp li laurowy, ziele angielskie, ja owiec i jedn grubo pokrojon cebul . Gotuj przez 20 minut na ma ym ogniu - pod przykryciem. Wystud , przykryj rondel foli i wstaw do lodówki. Tak przygotowan bia kie bas mo na bez obawy przechowywa w ch odzie przez dwa dni. 27 Przed podaniem kie basy na wi teczny stó , rozgrzej smalec. W ó kie bas , dooko a rozsyp pokrojon na wiartki cebul (albo kilka ma ych cebul), z bki czosnku i rodzynki. Wszystko oprósz pieprzem, odrobin soli, ostr mielon papryk i majerankiem. Piecz w temperaturze 200oC, a skórka pi knie si przyrumieni. Podaj kie bas na udekorowanym barwinkiem pó misku, razem z cebul i rodzynkami. Dobrym dodatkiem jest mocny chrzan i domowa wik a. Królik duszony w winie 1 sprawiony królik (oko o 1,2 kg) 300 ml bulionu (mo e by z kostki) 100 ml s odkiego bia ego wina 50 g mas a przyprawy: 1/2 y eczki majeranku tymianek rozmaryn sól Sposób wykonania : Tuszk z królika umy , osuszy , natrze sol i pokroi . Mi so zrumieni na ma le, doda wino, zio a i bulion. Przykry i dusi do mi kko ci. Podawa z ry em, groszkiem i marynowanymi buraczkami. Królik ze liwkami 1,5 - 2 kg królika 20 dag boczku 20 dag suszonych liwek bez pestek 10 dag pieczarek 1/2 szklanki mietany 1/2 szklanki wytrawnego wina (lub 2 y ki octu winnego) kieliszek koniaku y eczka tymianku y eczka rozmarynu listek laurowy sól, pieprz Sposób wykonania : 28 Rozkruszony listek laurowy wymiesza z rozmarynem, tymiankiem, y eczk soli i kilkoma szczyptami pieprzu. Oczyszczonego i pokrojonego na porcje królika natrze przyprawami, u o y w misce, skropi octem lub winem, przykry i odstawi w ch odne miejsce na 24 godziny. Nast pnego dnia umy liwki, zala wod , pozostawi na godzin . Boczek pokroi w cienkie plasterki i podsma y na wolnym ogniu. Gdy si zrumieni, wyj plasterki, a na wytopionym t uszczu podsma y kawa ki królika, prze o y do rondla, doda pokrojon w kostk cebul , boczek, podla marynat i koniakiem, oprószy sol i pieprzem. Dusi pod przykryciem na wolnym ogniu. Pieczarki oczy ci , umy , pokroi w plasterki i w o y do dusz cego si królika. Po godzinie doda wydrelowane liwki i dusi jeszcze 20 minut. Doda mietan , wymiesza z sosem, zagotowa . W razie potrzeby przyprawi sol i pieprzem. Gotow potraw u o y na pó misku, posypa posiekana natk pietruszki, udekorowa sa at . Podawa z frytkami lub ugotowanym na sypko ry em oraz z surówkami, np. z selera z orzechami w oskimi i czerwonej kapusty. Kurczak w sosie cytrynowym kurczak (1,5 kg) przyprawa do drobiu 2 czubate y ki margaryny 2 y ki m ki sok z 2 cytryn 2 surowe ó tka kilka y ek mietany puszka fasolki konserwowej szklanka bulionu warzywnego z kostki owoce z kompotu cukier sól Sposób wykonania : Kurczaka natrze sol , przypraw do drobiu i upiec w ca o ci. Przygotowa sos : z margaryny i m ki sporz dzi zasma k , rozprowadzi zimnym bulionem warzywnym i, mieszaj c, zagotowa . ó tka roztrzepa ze mietank , wla do sosu zdj tego z ognia, wymiesza i ju nie gotowa . Przyprawi sos sokiem z cytryny, sol i cukrem, poda w sosjerce. Upieczonego kurczaka u o y na pó misku, ob o y podgrzan fasolk konserwow , cz stkami drugiej cytryny, owocami z kompotu. Przybra listkami zielonej pietruszki. 29 Leniwy sernik 1 kg pó t ustego twarogu 7 jajek pó kostki mas a lub margaryny 2 szklanki cukru 2 y ki m ki ziemniaczanej 2 y ki sma onej skórki pomara czowej polewa pó kostki margaryny 6 y ek cukru 2 y ki kakao 2 y ki wody do psypania 5 dag orzechów w oskich lub laskowych Sposób wykonania : Ca e jaja ubi z cukrem ko cówk miksuj c miksera lub w malakserze, doda posiekany t uszcz i znowu zmiksowa . Nast pnie w o y pokruszony ser i zmiksowa na jednolit g adk mas . Na ko cu doda m k ziemniaczan i skórk pomara czow . Wyla ciasto do tortownicy wysmarowanej mas em i posypanej bu k tart . Piec oko o godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC. Polew gotowa , mieszaj c, a sk adniki si po cz . Nast pnie lekko j przestudzi i pola ni zimny sernik. Wierzch posypa posiekanymi orzechami. Mazurek biszkoptowy 20 dag m ki 4 jaja 15 dag cukru pudru y eczka proszku do pieczenia 20 dag bakalii gotowa polewa czekoladowa Sposób wykonania : Jaja ubi z cukrem nad par , a masa b dzie bia a i puszysta. Doda m k wymieszan z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymiesza . Cz bakalii zostawi do dekoracji, a pozosta e doda do ciasta. Blach wysmarowa t uszczem, wy o y ciasto i piec oko o 30 minut w temperaturze 30 180oC. Wystudzony mazurek obla polew i udekorowa bakaliami. Mazurek cyga ski I 4 jaja 15 dag cukru 12 dag m ki 5 dag rodzynek 5 dag orzechów 5 dag daktyli 5 dag skórki pomara czowej lub fig sok z po owy cytryny skórka cytrynowa wafel do wy o enia blachy Sposób wykonania : Na blach po o y wafel. ó tka utrze z cukrem. Doda sok oraz otart skórk z cytryny. Rodzynki op uka , osuszy . Daktyle, orzechy, skórk pomara czow (lub figi) drobno pokroi . Ubi pian z bia ek. Doda do ó tek m k , pian , bakalie. Wymiesza . Wy o y ciasto na wafel. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC oko o 10 minut. Mazurek cyga ski II biszkopt 8 jaj 8 y ek m ki (krupczatki) 8 y ek cukru szczypta proszku do pieczenia ciasto makowe 15 dag mas a 25 dag cukru 2 y ki miodu 6 jaj 30 dag maku 3 y ki m ki ziemniaczanej 31 esencja migda owa y eczka sody y eczka cynamonu y eczka kakao krem 25 dag mas a 3 jaja 4 y ki cukru 3 y ki kakao kieliszek spirytusu cukier waniliowy Sposób wykonania : Ubi bia ka z cukrem, a gdy piana b dzie sztywna, doda ó tka i m k wymieszan z proszkiem do pieczenia. Wyla ciasto do blaszki wysmarowanej mas em i wysypanej tart bu k , upiec. Mas o przeznaczone na ciasto makowe utrze z cukrem, miodem i ó tkami, doda wyp ukany i 2 - 3 krotnie zmielony mak, m k , cynamon, kakao, zapach migda owy i wymiesza z dobrze ubit pian z bia ek. Ciasto upiec w foremce wy o onej papierem, takiej samej jak do biszkopta. Utrze mas o przeznaczone na krem, dodawa po y ce jaja ubite z cukrem na parze, kakao (wcze niej rozpuszczone w odrobinie wrz cego mleka), cukier waniliowy i spirytus. Biszkopt przekroi na dwie cz ci. Na pierwszej u o y po ow kremu, potem ciasto makowe, znów warstw kremu i drug cz biszkoptu. Ca o ob o y kremem i dowolnie udekorowa . Mazurek cytrynowy ciasto: 2 szklanki m ki 20 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 ó tka cukier waniliowy y eczka proszku do pieczenia y ka spirytusu 2 y ki mietany polewa cytrynowa: 3 bia ka 1,5 szklanki cukru pudru sok z po owy cytryny rodzynki migda y 32 dowolne owoce kandyzowane do dekoracji Sposób wykonania : Z podstawowych sk adników szybko zagnie ciasto i w o y na 30 minut do lodówki. Prostok tn blach redniej wielko ci wysmarowa t uszczem i posypa tart bu k , wy o y ciasto równ warstw , nak u widelcem i upiec na z oty kolor. Bia ka uciera d ugo z cukrem, a gdy masa stanie si g sta i l ni ca, doda sok z cytryny. Pola ciasto polew i dowolnie udekorowa . Mazurek czekoladowy ciasto: 30 dag m ki 20 dag margaryny 10 dag cukru pudru polewa: 50 dag czekolady 1/2 litra t ustego mleka albo 12-proc. mietanki 20 dag cukru 20 dag margaryny lub mas a cukier waniliowy skórka pomara czowa migda y Sposób wykonania : Z podanych sk adników szybko zagnie ciasto, wstawi do lodówki co najmniej na godzin . Nast pnie uformowa i upiec w nagrzanym piekarniku spód mazurka. Wszystkie sk adniki polewy w o y do naczynia z grubym dnem i gotowa do zg stnienia, ca y czas mieszaj c. Gotow polew wyla na ciasto, równomiernie rozprowadzi no em. Mazurek mo na udekorowa pokrojon w paski sma on skórk pomara czow i po ówkami migda ów lub innymi bakaliami. Mazurek kajmakowy ciasto 30 dag m ki krupczatki 3 ó tka 10 dag mas a lub margaryny 10 dag cukru pudru 33 torebka cukru waniliowego (lub kilka kropel esencji) kajmak 1/2 litra mleka 40 dag cukru pudru 5 - 10 dag mas a cukier waniliowy y ka karmelu kilka po ówek orzechów w oskich Sposób wykonania : M k po czy z ugotowanymi na twardo i przetartymi przez sitko ó tkami, posieka z mas em, cukrem i szybko zagnie ciasto. Wstawi je do lodówki na 30 minut. Czwart cz ciasta od o y . Reszt rozwa kowa na grubo 3/4 cm i uformowa kwadrat z lekko podniesionymi brzegami, które nale y posmarowa mas em i na o y na nie wa eczek utoczony z od o onego ciasta. Wa eczek posmarowa rozm conym jajem lub ó tkiem z mlekiem. Ciasto wsun do piekarnika rozgrzanego do 200 - 220oC i upiec na z oty kolor. Po ostygni ciu wyj opatk na desk . W p askim rondelku gotowa na silnym ogniu pó litra mleka z cukrem, ca y czas mieszaj c. Gdy kropla masy nie b dzie si rozlewa a na talerzu, zdj garnek z ognia, doda mas o, cukier waniliowy oraz karmel i utrze pa k . Gdy masa zacznie stygn , wyla j na upieczone ciasto. Jeszcze ciep y mazurek udekorowa po ówkami orzechów w oskich. Mazurek makowo-kokosowy ciasto 10 bia ek szklanka cukru pó kostki margaryny szklanka m ki szklanka maku pó ma ego proszku do pieczenia masa 2 szklanki mleka kostka mas a 3 y ki krupczatki 8 y ek wiórków kokosowych ó tko szklanka cukru pudru budy 34 Sposób wykonania : Bia ka ubi z cukrem i mieszaj c dodawa porcjami rozpuszczon margaryn , m k zmieszan z proszkiem do pieczenia i wyp ukany suchy mak. Piec 30 - 40 minut. Do jednej szklanki mleka doda wiórki, m k i wymiesza . Reszt zagotowa i wla mleko z m k i wiórkami. Ogrzewa , a zg stnieje, ca y czas mieszaj c, nast pnie ostudzi . Mas o utrze z cukrem i ó tkiem. Porcjami dodawa budy , ucieraj c do chwili, a masa uzyska jednolit konsystencj . Wystudzone ciasto przekroi na równe cz ci i prze o y mas . Wierzch ozdobi dowolnie , np. lukrem, bakaliami lub owocami. Mazurek orzechowy ciasto: 250 g cukru 200 g margaryny 150 g cukru pudru 2,5 szklanki m ki pszennej 1 szklanka m ki krupczatki 1 szklanka orzechów w oskich 4 jaja 3 y ki mietany 1 y eczka proszku do pieczenia 1 y eczka sody masa: 500 ml mleka 200 g mas a 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 2 y ki m ki pszennej 2 y ki m ki ziemniaczanej lukier: 100 g cukru pudru 1 y ka soku z cytryny polewa: 100 g mlecznej czekolady 20 g mas a 3 y ki sto owe mietany 18% ponadto: 150 g dowolnego d emu t uszcz do wysmarowania blaszki Sposób wykonania : Ciasto: 35 Oddzieli bia ka od ó tek. Oba rodzaje m ki wymiesza z margaryn , cukrem pudrem, ó tkami, mietan , proszkiem do pieczenia i sod , a nast pnie zagnie ciasto. Ciasto podzieli na 2 cz ci i rozwa kowa . Ubi pian z bia ek i cukru. Ka dy p at ciasta posmarowa d emem, posypa orzechami. Na wierzch wy o y ubit pian . Piec oko o 30 minut w 180oC w posmarowanej t uszczem blaszce o rednicy 26 cm. Masa: Budy wymiesza z m k pszenn oraz ziemniaczan i ugotowa wed ug przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu budy utrze z mas em na pulchn mas . Lukier: Cukier utrze z y k gor cej wody i sokiem z cytryny. Polewa: Czekolad i mas o roztopi na parze (tzn. garnuszek z czekolad i mas em postawi na garnku z gotuj c si wod ). Wla mietan , podgrzewa i wymiesza na jednolit mas . Mazurek orzechowy: P aty ciasta prze o y mas budyniow i udekorowa lukrem oraz polew czekoladow . Nugat 5 bia ek z du ych jaj 35 dag cukru 22 dag miodu y eczka octu 20 dag uskanych orzechów laskowych 20 dag uskanych orzechów w oskich 2 wafle Sposób wykonania : Z cukru, 2/3 szklanki wody i octu ugotowa syrop (za kropl spuszczon z y ki powinna ci gn si nitka syropu). Doda miód i, mieszaj c, znowu gotowa "do nitki". Bia ka ubi na sztywno i, ca y czas ubijaj c, wlewa do piany cieniutk strug bardzo gor cy syrop. Nast pnie ustawi naczynie na garnku z wrz c wod i ubija tak d ugo, a masa stanie si g sta i przestanie si ci gn . Bardzo trudno precyzyjnie okre li czas ubijania, ale zwykle czynno ta zabiera nie mniej ni 45 minut. Orzechy posieka na drobne kawa ki, lekko upra y na patelni, ostudzi i wymiesza z mas . Nugat wy o y na wafel, przykry drugim waflem, obci y desk kuchenn i wstawi do lodówki. Nast pnego dnia pokroi bardzo ostrym no em-pi k . 36 Omlet z szynk i pieczarkami 300 g w dzonej szynki 300 g pieczarek 3 jajka 2 y ki mas a 3 y ki mleka przyprawy: sól, pieprz Sposób wykonania : Szynk i pieczarki pokroi w paseczki, podsma y na y ce mas a, zdj z patelni i odstawi w ciep e miejsce. Jajka wbi do miski, doda mleko, sól, pieprz, wymiesza i usma y na ma le. Na o y szynk z pieczarkami, z o y na pó i jeszcze chwil podsma a . Podawa na ciep ym talerzu. Orzechowy keks z bia ek 7 - 8 bia ek 2 szklanki cukru cukier waniliowy lub laska wanilii 3 szklanki m ki 25 dag mas a lub margaryny 25 dag uskanych orzechów w oskich y eczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Ubi bardzo sztywn pian , nast pnie stopniowo dodawa cukier, cukier waniliowy i uciera wa kiem 10 minut. Po zu yciu cukru wsypywa porcjami m k wymieszan z proszkiem do pieczenia i dolewa po trochu roztopion i przestudzon margaryn . Na koniec doda posiekane orzechy, wymiesza , wy o y do wysmarowanej t uszczem formy i piec w nagrzanym piekarniku oko o 45 minut. Pascha atwa 50 dag t ustego bia ego sera 37 3 ó tka 3 y ki miodu 2 y ki rodzynków 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 2 y ki posiekanych migda ów (obranych) 2 y ki pokrojonych moreli 2 pokrojone figi skórka otarta z ca ej cytryny Sposób wykonania : Ser zemle trzy razy, po czy z reszt sk adników i bardzo dok adnie wymiesza . Salaterk wy o y wilgotn waz , prze o y do niej pasch i wstawi do lodówki na kilkana cie godzin. Wyj z lodówki bezpo rednio przed podaniem i prze o y na pater . Pascha tradycyjna 3 l mleka 3 szklanki kwa nej mietany 9 ó tek szklanka cukru pudru szklanka stopionego mas a laska wanilii otarta skórka z cytryny galaretka wieloowocowa bakalie: rodzynki sma ona skórka pomara czowa migda y orzechy Sposób wykonania : Zagotowa mleko z wanili . Do wrz cego mleka wla ó tka rozk ócone ze mietan i gotowa na ma ym ogniu 3 - 4 minuty, po czym odstawi do ostygni cia. Zimn zawiesin wla do p óciennego woreczka, aby ociek a serwatka. Potem w o y woreczek pod desk , obci y j i pozostawi na noc, aby twaróg uzyska w a ciw konsystencj . Nast pnego dnia serek prze o y do miski lub makutry, wla roztopione mas o, doda cukier puder, otart skórk z cytryny i wszystko utrze na jednolit , g adk mas . Pokroi skórk pomara czow i galaretk , posieka orzechy i migda y (sparzone i obrane ze skórki). Do masy serowej wsypa wszystkie bakalie, wymiesza i prze o y pasch na wilgotny i 38 wysmarowany mas em kawa ek czystej gazy. Zawini tko wstawi do lodówki na co najmniej kilkana cie godzin, aby pascha dobrze si ozi bi a. Wyj pasch z gazy i prze o y do salaterki bezpo rednio przed podaniem. Pasztet wyborny 30 dag schabu karkowego (bez ko ci) 30 dag ciel ciny (bez ko ci) 30 dag wo owiny (bez ko ci) 30 dag piersi indyka lub królika 30 dag w tróbek drobiowych 50 dag surowego boczku 4 - 5 suszonychj grzybów 3 cebule redniej wielko ci 6 jej 2 listki laurowe 8 - 10 ziaren ziela angielskiego y eczka vegety y eczka zmielonej ga ki muszkato owej bu ka tarta t uszcz do nasmarowania formy sól, pieprz Sposób wykonania : Mi so op uka , pokroi na niezbyt du e kawa ki. Do garnka w o y boczek, zala wod i chwil gotowa na ma ym ogniu. Doda pozosta e mi so ( z wyj tkiem w tróbek), obran cebul , op ukane grzyby, weget , sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gotowa pod przykryciem na ma ym ogniu do mi kko ci. W tróbk obgotowa przez 2 - 3 minuty w osobnym naczyniu. Ugotowane sk adniki os czy , wystudzi i przekr ci 2 - 3 razy przez maszynk . Doda jaja, doprawi do smaku ga k , sol i pieprzem, dok adnie wyrobi . Dwie keksówk wysmarowa t uszczem, posypa bu k tart i nape ni mas , dok adnie ugniataj c. Piec oko o godziny w temperaturze 200oC. Pasztet z kaczki 2 piersi z kaczki ze skór 200 ml mietany 36% 50 g suszonych moreli 39 50 g suszonych liwek 20 ml winiaku 2 jaja przyprawy: sól, pieprz ga ka muszkato owa Sposób wykonania : Piersi obra ze skóry. Oddzieli bia ka od ó tek. Mi so lekko przemrozi , od o y dwie pol dwiczki. Reszt zemle dwukrotnie. Doda ó tka i mietan . Przyprawi i zmiksowa . Doda ubite bia ka, pokrojone w paseczki liwki i morele. Delikatnie wymiesza . Doda winiak. Dno foremki wy o y skór . Form wype ni do po owy mas . Po rodku u o y pol dwiczki i dope ni mas . Ca o w o y do k pieli wodnej (tzn. foremk z pasztetem w o y do blaszki z wod ). Piec przez 70 - 80 minut w temperaturze 120oC. Pasztet z ososia 400 g filetów z ososia 200 ml mietany 36% 150 g gotowanych broku ów 100 g szyjek rakowych 20 ml soku z cytryny 2 jajka 2 y ki suszonych p atków czerwonej papryki 2 y ki siekanego, wie ego koperku przyprawy: sól pieprz Sposób wykonania : Oddzieli bia ka od ó tek. Filety lekko przemrozi , zemle dwukrotnie, prze o y do malaksera, doda ó tka, mietan i zmiksowa . Doda ubite bia ka, szyjki rakowe, broku y. Doprawi sokiem z cytryny, sol , pieprzem. Wla winiak i delikatnie wymiesza . Mas prze o y do foremki do pasztetu. Piec w k pieli wodnej (tzn. foremk z pasztetem w o y do blaszki z wod ) w temperaturze 120oC oko o 1 godzin . Po wystudzeniu wyj z foremki i podzieli na dwie cz ci. Jedn obtoczy w papryce, a drug w koperku i pokroi w plastry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
znalazłam książkę-dzięki wielkie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
siemnia witaj!:) sernika jeszcze nie mam,ale skrobnę ci tutaj przepis na cudną roladę bananową-ta jest sprawdzona,bo jadlam ją osobiśćie:),może nie jest typowo wielkanocna,ale ciekawa: biszkopt 6 jajek 3 łyżki cukru 3 łyżki maki krupczatki1 łyzka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczania Krem: 1 szklanka + 10 łyzek mleka 10 dag posiekanych orzechow wloskich 3 plaskie lyzki maki krupczatki 20 dag masła 3 lyzki cukru pudru 2-3 banany NA biszkopt:białka ubic z cukrem,ubijając dodawac pokolei pozostałe skladniki biszkoptu.Piec 20 min,w twmp. 170 stopni. Krem:zagotowac 2/3 szkl. mleka,a w 1/3 rozpuscic mąkę i wlac to do gotujacego się mleka.Ugotować ten"budyń",przykryć folią (zeby ie zasechl) i ostudzic. Osobno zagotowac te 10 lyzek mleka,sparzyć nim orzechy. Masło utrzec z cukrem i cukrem waniliowym.Ucierając dodawać "budyń" po łyżeczce i orzechy. Ostudzone ciasto rozwinąć,posmarowac masą,a na bregu uło żyć banany pociete w pionowe paski,i zwinąć w roladę.Ciasto polać polewą czekoladową i posypać dużą ilością ozrechów włoskich... Smacznego!!!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
BABKA CYTRYNOWO-HERBACIANA Składniki: - "Ciasto: 25 dag mąki pszennej - 10 dag cukru - 8 dag masła - 8 dag rodzynek - 2 żółtka - 1 szklanka zimnego mocnego naparu herbaty - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny - szczypta soli; do przygotowania formy: 2 łyżki margaryny - 2 łyżki bułki tartej; do przybrania: plasterki cytryny (najlepiej smażone w cukrze) Lukier: 12 dag cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny" Sposób przyrządzania: Przygotować ciasto: rodzynki umyć, sparzyć, osączyć, włożyć do garnka z herbatą i gotować 5 min. Następnie dodać sodę i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę cytrynową, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać zimną herbatę, dokładnie wymieszać i wyrabiać jeszcze 3 min mikserem lub drewnianą łyżką. Dodać rodzynki i wymieszać. Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 1godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Przygotować lukier: z podanych składników i 1 łyżki wody utrzeć lukier. Ostudzoną babkę polukrować i przybrać plasterkami cytryny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
CIASTO Z CYTRUSOWYM NADZIENIEM Składniki: - Ciasto: - 30 dag mąki - 20 dag masła - 10 dag cukru - 1 żółtko - margaryna do wysmarowania formy Nadzienia: - 2 kwaśne jabłka - 1 cytryna - 1 pomarańcza - 3 łyżki cukru - 1/2 szklanki rodzynek - 3/4 szklanki mocnej gorzkiej herbaty - 1 białko ewentualnie kieliszek cointreau - wiśniówki lub likieru pomarańczowego - 125 ml (1/2 opakowania) śmietanki 30-proc lub kwaśnej śmietany 22-proc. Sposób przyrządzania: Miękkie masło siekamy z mąką, dodajemy szczyptę soli, nieco wody i żółtko. Wyrabiamy dokładnie na tłuste gładkie ciasto. Jeśli jest za tłuste i za bardzo się klei, dodajemy nieco mąki. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 200 C. Wysmarowaną margaryną okrągłą formę (26 cm) wykładamy rozwałkowanym na grubość 4-5 mm ciastem. Można też z zimnego ciasta nożem odkrawać grubsze płaty i wykładać nimi formę, rozpłaszczając i dociskając palcami. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 150 st.C i wstawiamy ciasto na 15 - 20 minut. Powinno się upiec, ale nie przepiec. Rodzynki zalewamy na 20 minut herbatą. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, prażymy w rondelku z odrobiną wody. Na koniec możemy dodać alkohol. W drugim rondelku z 2 łyżek cukru i 2 łyżek wody gotujemy syrop, dodajemy cieniutko obraną, w małych płatkach skórkę ze sparzonej cytryny, a po 3 minutach plasterki cytryny i pomarańczy (obrane również z białej wewnętrznej skórki). Smażymy 5 minut na małym ogniu. Z białka i łyżeczki cukru ze szczypą soli ubijamy sztywną pianę. Piekarnik nastawiamy na 250 st.C. Na kwadrans przed podaniem na upieczonym cieście układamy jabłka, cytrusy i pianę. Posypujemy rodzynkami. Ciasto wstawiamy do piekarnika, zapiekamy 5-8 minut tylko od góry. Podajemy ciepłe z bitą śmietanką lub dobrze schłodzoną śmietaną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
MAZUREK CZEKOLADOWO POMARAŃCZOWY Składniki: - 300 g mąki krupczatki - 250 g masła - 120 g cukru pudru - 4 jajka - 1 łyżeczkado herbaty kwaśnej śmietany - 250 g czekolady gorzkiej w tabliczce - 1 kieliszek spirytusu (w ostateczności wódki) - 100 g cukru pudru - 100 g masła - 1/2 szklanki słodkiej śmietanki - 2 łyżki oleju słonecznikowego - 1 pomarańcza - 1/4 fiolki zapachu rumowego. Sposób przyrządzania: Czekoladę z masłem wkładamy do garnuszka, który wstawiamy do drugiego, napełnionego gorącą wodą. Stawiamy na małym ogniu - to tzw. kąpiel wodna. Gdy masło i czekolada rozpuszczą się, dodajemy śmietanę i cukier puder i ciągle mieszając doprowadzamy do zgęstnienia masy. Gdy jest tak gęsta jak rozpuszczona czekolada, dodajemy spirytus, olej, startą skórkę pomarańczową. Mieszamy i od razu wylewamy na upieczony mazurek. Masa będzie plastyczna, nie twarda, ale nie powinna płynąć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
PASCHA ŁATWA Składniki: - 40 dag mocno odciśniętego tłustego twarogu - 13 dag masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 30-procentowej - po 15 dag rodzynek - obranych migdałów i skórki cytrynowej smażonej w cukrze; do przybrania: kandyzowane owoce Sposób przyrządzania: Migdały i skórkę cytrynową posiekać (kilka całych migdałów zostawić do przybrania). Rodzynki sparzyć i osączyć. Twaróg dokładnie utrzeć z cukrem i śmietaną. Dodać bakalie i wymieszać. Tortownicę wyłożyć gazą i napełnić masą serową. Następnie zawinąć gazę, obciążyć paschę talerzem lub deseczką i wstawić na noc do lodówki. Gotową paschę przełożyć na talerz i przybrać migdałami oraz kandyzowanymi owocami. Podawać z kwaśną śmietaną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
TORCIK KAWOWY Składniki: - 5 jaj - 5 łyżek cukru - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 łyżek mąki pszennej - łyżka masła - 2 szklanki śmietanki kremówki - 3-4 łyżki cukru - laska wanilii - 2 łyżeczki żelatyny - 2 kieliszki koniaku - 10 dag migdałów - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sposób przyrządzania: Parzymy wrzątkiem migdały, obieramy ze skórek i kroimy w piórka. Rozsypujemy równomiernie na blasze i zarumieniamy. Mąki (obie) przesiewamy. Dwie tortownice smarujemy masłem. Jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy ,aż piana będzie sztywna. Dodajemy do jaj mąkę delikatnie mieszając i pulchną masę przekładamy do przygotowanych tortownic. Wanilię drobno kroimy i mielimy razem z cukrem w młynku do kawy. Śmietanę schładzamy w lodówce. Żelatynę zalewamy małą ilością wrzątku. Starannie mieszamy i studzimy. Śmietanę ubijamy, jak już ubijemy dodajemy powoli ostudzoną żelatynę, cukier z wanilią i kawę. Upieczone biszkopty zraszamy lekko koniakiem. Jeden biszkopt smarujemy masą kawową (połową) i przykrywamy drugim biszkoptem i nakładamy nań drugą część kremu, smarując również boki. Posypujemy równomiernie migdałami i wstawiamy do lodówki, aby nieco torcik schłodzić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
Moniaxa-dzięki wielkie jesteś niesamowita.Narobiłaś mi strasznej ochoty na ciacho-chyba skuszę się na roladę bananową:)dam znac jak mi wyszła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
hehe,siemnia cieszę się,że coś ci się spodobało:):) No problem;)...a pamiętaj jeszcze o serniku:) Siemnia koniecznie napisz mi czy wyszło no i....ba,czy smakowało!!!:) Udanego gotowania!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sate
pyszne jedzonka a może coś z mniejszą ilością kcl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
Hehe,sate,zawsze to co pyszne ma zabojcza ilosc kalorii:);) jak znajde to oczywiscie napisze:) JA szczerze mowiac tylko wpisalam tu przepisy,ktore slyszalam,ze sa dobre.Osobiscie tez nie jadam ciast i slodyczy.Pozdro:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
MOniaxa-roladka wyszła mi super,mężulkowi aż się uszka trzęsłt tak mu smakowała.Pozdrawiam i pamiętam o serniczku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
MOniaxa-roladka wyszła mi super,mężulkowi aż się uszka trzęsłt tak mu smakowała.Pozdrawiam i pamiętam o serniczku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość SATE
MONIAXA WŁAŚNIE OTO CHODZI ŻE CIASTA PIEKĘ ŚWIETNE A POTEM PATRZĘ JAK INNI JEDZĄ ALE W ŚWIĘTA CHYBA NIE BĘDĘ POŚCIĆ!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
SIemnia gratuluje sukcesu!!!!:):):) no a jak się miały nie trząść? ;):) Przepisu na sernik jeszcze nie mam:0,a tu swieta tuz tuz!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
Hey Siemnia!:) zaglądasz tu jeszcze?? Bo znalazłam przepis na miodownik w biszkopcie....jest pyszny,cudownie dobry,normalnie niebo w gębie:) jak raz spróbujesz to nie można przestać jeśc:)-sprawdzone na sobie(niestety);) A oto on: biszkopt: 4 jajka, 3/4 szkl.cukru pudru, 1/2 szkl. mąki zimniaczanej, 1/2 szkl. mąki pszennej, 1 łyżecka proszku placek miodowy: 1/2 kostki margaryny, 2 łyżki miodu, 2 i 1/2 szkl. mąki, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka sody,rozpuszczonej w odrobinie wody Biszkopt upiec tak jak zwykle,z jakiegokolwiek przepisu. Placki miodowe: margarynę rozgrzać z miodem,po przestudzeniu zagnieść ciasto,wyłożyć dwie formy i upiec 2 placki! Placki te przekładamy kremem Krem: 1/2 litra mleka, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka maki ziemniaczanej, 3/4 szkl. cukru,cukier waniliowy Wykonanie:zagotować część mleka,w reszcie romięszać obie mąki i wlać na gotujące mleko(jak budyń),następnie doda ć margarynę i gorącym kremem przekładać placek miodowy--->krem--->biszkopt--->krem--->placek miodowy-->może być polewa jakaś SMACZNEGO!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
Hej hej... zaglądam tu jeszcze zaglądam,dzięki z akolejny przepisik. A odbiegając od tematu znasz może przepis na jakiś pyszny i niezbyt trudny tort??? I co tam z przepisem na sernik.Ja ostatnio dostała,wygląda nawet nawet ale jest strasznie pysznutki......jak będę miała większa chwilkę wolnego to ci napiszę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
siemnia! tego przepisu nie mam jeszcze i sama zaczynam się niepokoic...(mam go dostać pocztą,od znajomej,ale ja nie mam jej adresu...) aa,no i oczywiscie poprosze o przepisik:) Nie mogłaś trafić lepiej!!;) oczywiście,że mam taki przepis-moja mama go robi na każdą okazję,bo szybko i zawsze sie udaje:) A oto przepis na TORT ŚMIETANOWIEC: Biszkopt1: 4 jajka, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. maki tortowej, łyżeczka proszku do piecz. Biszkopt2: te same składniki,tylko dodatkowo są 2 łyżeczki kakao Masa: po jednej galaretce agrestowej,wiśniowej i pomarańczowej, 1 galaretka cytrynowa do nasączania biszkoptów, 2 kubki śmietany 18% takie po 400ml wystarczą. Dodatkowo: Snieżka do ubijania,orzechy włoskie do posypania boków,mogą być też wiórki kokos,albo rodzynki, wskazane brzoskwinie z puszki:) WYKONANIE: 1.Biszkopty upiec wg tradycyjnego przepisu i kazdy przekroić na 2 części. 2.Rozpuścić galaretke cytrynową wg przepisu na torebce 3.Do masy rozpuszczamy galaretkę w 1/2 szklanki wody,a gdy ostygnie dodajemy 3/4 szkl. śchłodzonej śmietany,którą ubijami mixerem. Do chłodnej galaretki dodajemy śmietanę i mixujemy,odtawiamy do stężenia. 4. Ukladamy spodni biszkopt na talerzu i nasączamy go czysta galaretką cytrynową,układamy brzoskwinie i pokrywamy tężejącą masą(jedenego koloru,np.najpierw robisz zieloną) 5.przykrywasz biszkoptem innego koloru i powtarzasz czynność z innym kolorem galaretki 6.JAk wybudujesz tort:) to smarujesz cały bitą śmietaną,ewentualnie robisz jakieś ornamenty:) i obsypujesz orzechami(lepsze niż wiórki;) ),ozdabiasz rodzynkami Biszkopty można też nąsączyć(poza galaretką) jakimś alkoholem...:) Heh,zawsze wszystkim smakuje i kazdy dziwi sie z czego ta masa:) Siemnia jeśli czegoś nie zrozumiesz z tej mojej pisaniny to pytaj!!!:) Pozdrawiam i życzę udanego wypieku:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
HEj Hej:):) Pozdaję obiecany przepisik na sernika Sernik z rosą 30dkg.mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg cukru 2 żółtka 1 jajko całe 10dkg.margaryny 1 czubata łyżka smaku zagnieść ciasto ,wyłożyć dno i boki blkachy pokrytej pergaminem Masa: 1 kg sera9RAZ PRZEKRĘCIC PRZEZ MASZYNKĘ) 1/2 szkl.oleju 2 szkl.mleka 1 szkl.cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 2 całe jajka 4 żółtka zapach cytrynowy wszystko to wymieszać mikserem i wlać do blachy Piec ok.50 min w temp.200 stopni na sam koniec ubić pianę z 6 białek i 1 szklanki cukru.wyłozyć na podpieczony sernik i piec jeszcze 15-20 minut. życzę SMACZENEGO!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
siemnia jesteś kochana!! dziki za przepis:) o to wlasnie mi chodziło:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
NIe ma sprawy,polecam się na przyszłość.Mam nadzieję,że będzie smakował.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
Hej, sernik upiekę dopiero na Wielkanoc,ale dam znać jak wyszedł,i czy smakwał( w to nie wątpię,że będzie:) ),no a ty siemnia,napisz jak tam zamagania z torcikiem:) aaha,masz może jakiś przepis ,sprawdzony, na dobry mazurek??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×