Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agnieszka 135

przerwa w stosowaniu tabletek

Polecane posty

Gość agnieszka 135

Czy ktoś może posiad informacje na temat tego czy moża zrobić "tylko" miesięczną przerwę w stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych????

Gość mysle ze tak
Stosuje tabletki antykoncepcyjne od kilkunastu lat. Bylam u ginekologa-endokrynologa, ktory zalecil mi, przerwe jednomiesieczna co pol roku lub dwumiesieczna co rok. Powiedzial, ze daje to przysadce "odpoczac".

Gość agnieszka 135
a czy wiesz może czy po tej misięcznej lub dwumiesięcznej przerwie tabletki zaczyna się brać od pierwszego dnia miesiączki czy inaczej???

Gość mysle ze tak
Tabletki po miesiecznej lub dwumiesiecznej przerwie musisz zaczac brac tak jakbys dopiero zaczynala antykoncepcje doustna czyli zgodnie z "instrukcja obslugi". Na moich (tri-regol) jest napisane, ze od 5-go dnia cyklu ale moja ginekolog mowila, ze mozna tez od pierwszego dnia miesiaczki. Ja jednak stosuje, te pierwsza opcje. Pozdrawiam.

Gość agnieszka 135
dziękuje za odpowiedz :)

A ja słyszałam, ze nie ma potrzeby robić przerw w przyjmowaniu tabletek. Moj ginekolog mowił, ze teraz odchodzi sie od przerw bo do niczego one nie służą (zwłaszcza przy tebletkach jakie teraz są). Opinię tą wielokrotnie słyszałam z róznych źródeł

Gość mimusia
Mam do was pytanie dziewczyny. Czy zdarzylo sie was,ze po przerwie w stosowaniu tabletek okres byl bardzo skapy?Chcialam rozpoczac ponownie przyjmowanie tabletek,pojawil sie okres,wzielam pierwsza tabletke i po okresie.Trwal tylko 1 dzien.Nie wiem co jest grane,bo nigdy wczesniej mi sie nic takiego nie zdarzylo.Tak wiec licze wasze odpowiedzi.Ach i jeszcze jedno,czy w moim przypadku tabletki dzialaja,czy lepiej nie ryzykowac?dzieki za odpowiedzi

Ja kiedys miałam taki dziwny okres. Dostałam normlanie.. Kolejnego dnia ani kropelki ....pod koniec trzeciego dnia miałam juz normalnie. Bardzo wtedy panikowałam:) ale podobno tak sie czasem zdarza. POZDRAWIAM

Gość mysle ze tak
Ameelio, dawniej tez uwazalam, ze to nie ma sensu. Nie chcialam robic przerw w zazywaniu bo balam sie zajscia w ciaze i bylo to dla mnie niewygodne. Jednak na wlasnym przykladzie stwierdzilam, ze jednak sens takiego postepowania jest dosyc duzy. Wielokrotnie robilam oznaczenie hormonow z krwi - na zlecenie ginekologa-endokrynologa. Wyniki mowily same za siebie. Na moje pytanie dlaczego mowi sie, ze nie trzeba takich przere robic ginekolog odpowiedzial mi, ze zalezy na tym koncernom farmaceutycznym. Wiadomo, kobiety kupuja ich produkty w wiekszych ilosciach, a gdy robia przerwy jednak sprzedaz troche spada, w nieplanowane ciaze tez podczas takich przerw kobiety zachodza... coz prawa rynku. Mimusia - tak zdarzylo mi sie podczas ostaniej przerwy w tabletkach. Moja ginekolog kazala mi zrobic oznaczenie beta HCG aby wykluczyc ciaze (ktora mogla sie zdarzyc podczas cyklu bez tabletek), poziom HCG wykluczyl ciaze, na usg dopochwowym widac bylo owulacje, a nastepny okres dostalam juz taki jak zwykle.

Gość mimusia
Dzieki za odpowiedzi. U mnie sparawa jest dziwna bo ostatnia tabletke,przed przerwa, wzielam pod koniec grudnia,pozniej w styczniu i w lutym mialam okres,w miare normalny,a w tym miesiacu jeden dzien i koniec.Zaczelam brac ponownie tabletki i nie wiem czy to nie byl blad. Wykluczam raczej kwestie ciazy,no chyba ze mozna miec normalnie okres i mimo wszystko byc w ciazy. Poza tym podczas tej przerwy nie mialam okazji sie kochac. Rozumiem,ze wystarczy zrobic sobie test ciazowy,by wykluczyc ciaze? pozdrawiam

Gość mimusia
Dzieki za odpowiedzi. U mnie sparawa jest dziwna bo ostatnia tabletke,przed przerwa, wzielam pod koniec grudnia,pozniej w styczniu i w lutym mialam okres,w miare normalny,a w tym miesiacu jeden dzien i koniec.Zaczelam brac ponownie tabletki i nie wiem czy to nie byl blad. Wykluczam raczej kwestie ciazy,no chyba ze mozna miec normalnie okres i mimo wszystko byc w ciazy. Poza tym podczas tej przerwy nie mialam okazji sie kochac. Rozumiem,ze wystarczy zrobic sobie test ciazowy,by wykluczyc ciaze? pozdrawiam

Gość mysle ze tak
Mimusia, mi lekarka kazala zrobic test krwi HCG poniewaz daje on bardzo dokladny wynik (tzn. ponizej 2 absolutne wykluczenie ciazy). Ale jezeli wynik jest podniesiony to na jego podstawie mozna wnioskowac czy to prawidlowa ciaza czy nie. Ale moim zdaniem nie powinnas sie przejmowac - takie rzeczy sie zdarzaja. Zrob test z krwi HCG (mozna robic o kazdej porze dnia) i jak wynik bedzie ponizej 2 to wszytko jest ok. Mozes sie niepokoic jezeli sytuacja sie powtorzy - wtedy ginekolog - inaczej nie wyjasnisz sprawy. Pozdrawiam

Gość Tofffik
powiedzcie mi jak to jest z tymi przerwami. Bralm tabletki przez 4 miesiące , potem przerwałam bo ni ebyło z kim no wiecie ;) mija drugi miesiać i znów chcialbym zacząc brac.Mozna tak sobei robić??Brać potem przerwa z 3 lub 4 mieiące i znów brac

Gość myslę ze mozesz powrócić
do tabletek ale najlepiej będzie jeśli skonsultujesz swoje watpliwości z dobrym ginekologiem:-)Myslę jednak,ze możesz smiało powrócić do pigułek ale lepiej wcześniej poradź się ginekologa:-)Pozdrawiam🖐️

Gość titli
dobrze, ze was znalazlam!! wlasnie robie sobie przerwe w braniu cilestu, 2 lub 3 cykle, bo strasznie schudlam w ciagu ostatniego roku i musze sprawdzic, czy to przez piguleczki czy z innego powodu.. gdy zapytalam moja ginekolog jaka dodatkowa antykoncepcje oprocz prezerwatywy mozemy stosowac w tym czasie uslyszalam, ze "szklanke wody zamiast".. doktor stwierdzila, ze nic nie dziala, wszystko jest zle i nie warto.. mozecie mi cos poradzic? nie mamy kogo zapytac, moze wy mozecie polecic mi jakis srodek - nie wiem, globulki, pianki - cokolwiek, co waszym zdaniem jest godne plecenia i w ogole warte stosowania..? bo moja widza o nich jest bardzo bardzo skapa.. czekam na odpowiedz!!

Do TITLI Mam ten sam problem bo tez zastanawiałam się nad przerwą, ponieważ biorę juz rok. Na wizycie u ginekologa zapytałam o przerwe i doktor powiedział to samo co Ty:( Bardzo łatwo zajść w ciąże po odstawieniu pigułek i mi odradza. Mam 25 lat i jeszcze nie planuje rodziny. Ginekolog powiedział zebym odstawiła po prostu jak bedę ja planować (oczywiecie 6 miesięcy odczekać). Dodał też ze przy obecnych tabletkach nie stosuje sie już przerw bo niczego nie wnoszą. Nalezy za to poddawać się regularnym badaniom. Jesli wyniki są dobre to nie trzeba robić przerw. POZDRAWIAM

Gość katsabpo
do Titli---> osobiscie nie polecam globulek, bo: 1. jak się włoży taką jedną to trzeba czekać 15 minut aż zacznie działać 2. strasznie się pienią podczas stosunku i nie jest to przyjemne, szczególnie dla partnera, bo szczypie go po prostu w członek 3. po zastosowaniu kilku globulek, wdało mi się jakieś zakażenie pochwy, które później przeszło w grzybicę Więc ogólnie BARDZO ODRADZAM stosowanie globulek! Pozdrawiam

Gość lilak
robienie przerw nie ma sensu, gdy dziewczyna bierze nowoczesne tabletki, w takim wypadku przerwa nic nie daje, a juz na pewno 1 miesieczna, przeciez przez 1 miesiac organizm nie zdazy sie oczyscic ze sztucznych hormonow, prowadzi to tylko i wylacznie do rozregulowania wszystkiego; inaczej jest w przypadku zazywania tabletek starszych (np refundowanych u nas), wtedy przerwa ma sens, gdyz stare tabletki zawieraja duze ilosci hormonow, jednak musi byc ona conajmniej 2miesieczna.

Gość titli
oj, dziekuje wam bardzo! skoro globulek nie polecacie, to gdzie mam jeszcze szukac? i co robic? nie robie przerwy dlatego, ze trzeba co jakis czas, tylko musze sprobowac zdiagnozowac moje dolegliwosci.. badania krwi mam idealne, tylko to chudniecie, lekkie zahamowanie libido - jakies 2 miesiace, ten sam czas bardzo kiepskiego stanu psychicznego z codziennymi bolami glowy.. przebadali mnie chyba wszscy mozliwi przy tych dolegliwosciach lekarze, wiec jesli teraz okarze sie, ze to przejdzie bez pigulek, bede chyba musiala z nich zrezygnowac.. a nie moge sobie pozwolic na dziecko, mam 21 lat i nie mam warunkow - chociaz na prawde chcialabym.. :( moze ktos mial podobnie? pozdrawiam was cieplutko!

Gość titli
oj, dziekuje wam bardzo! skoro globulek nie polecacie, to gdzie mam jeszcze szukac? i co robic? nie robie przerwy dlatego, ze trzeba co jakis czas, tylko musze sprobowac zdiagnozowac moje dolegliwosci.. badania krwi mam idealne, tylko to chudniecie, lekkie zahamowanie libido - jakies 2 miesiace, ten sam czas bardzo kiepskiego stanu psychicznego z codziennymi bolami glowy.. przebadali mnie chyba wszscy mozliwi przy tych dolegliwosciach lekarze, wiec jesli teraz okarze sie, ze to przejdzie bez pigulek, bede chyba musiala z nich zrezygnowac.. a nie moge sobie pozwolic na dziecko, mam 21 lat i nie mam warunkow - chociaz na prawde chcialabym.. :( moze ktos mial podobnie? pozdrawiam was cieplutko!

Gość mysle ze tak
Titli, ja tez nie polecam globulek. U mnie poprostu nie bylo takiej sily zeby ulegly rozpuszczeniu. Poza tym ten paskudny smak... Chudniecie moze byc przyczyna zazywania tabletek. Nawet w dzialaniach niepozadanych na ulotce jest napisane, ze mozliwy jest przyrost lub spadek wagi. Chociaz ten "spadek" jest notowany znacznie zadziej. Podczas moich przerw w stosowaniu tabletek poprostu uprawiamy wlasciwie milosc oralna (ktora jak najbardziej jest wystarczajaca dla obu stron), a jak juz dochodzi do pelnego stosunku (raczej nie czesto) to niestety prezerwatywa. Powiem szczerze, nie wyobrazam sobie zycia bez tego komfortu jakie daja mi tabletki antykoncepcyjne. Pozdrawiam Cię.