Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MALA KUCHARECZKA

JAK ZROBIC PYSZNE FRYTKI JAK Z MC DONALDS?

Polecane posty

Gość co do frytek...
frytki to nie jest wynalazek amerykanski tylko tradycyjna potrawa belgijska lub francuska... tradycyjne frytki sa grubo krojone i sa krotsze, smzone wlasnie na kaczym smalcu. fryti podobne do maca mozna zrobic rka, ze kroisz cienko ziemniaki, mozna posypac cukre, ^potem osuszasz o obsytpujesz maka. maka tworzy te delikatna chrupiaca skorupke. frytki smlazy sie 2 razy. pierwsze smazenie az beda lekko miekkie i biale wyjmujesz na papierowy recznik i osuszasz. potem drugie smazenie do zlotosci. koniecznie na glebokim tlmuszczu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baska100
ziemniak musi miec duzo skrobi,w tym roku trudno kupic dobre ziemniaki, obrane,umyte, pokrojone,osuszyc w sciereczce bawelnianej i smażę w oleju rzepakowym w frytownicy elektrycznej,osaczam na reczniku kuchennym papierowym, sa chrupiace i szybko sie smazą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upfffff
ffffffffff

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kranek
Lec szybko do Kauflandu i kup ze 10kg i sie na jesz :D:D:D:D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość assfe
nei da sie podrobic frytek McDonalds - sposob ich wytwarzania objety jest patentem. Pisze to na serio - jak pogrzbiecie w necie to mozna dojsc do numeru patentu itd. Pozdrawiam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dddadaaD
gdzieś znalazłam , że podobnie smakuja frytki mc cain extra długie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zawodowy kucharz
Pseudo frytki w McDonald's są robione z masy składającej się w 60% z mączki ziemniaczanej i 20% wody. Resztę stanowią konserwanty i polepszacze o raz sól. Jest jedna firma w Polsce produkująca i zaopatrywująca wszystkie lokale w te "frytki". Oczywiście są one mrożone, a dokładny skład jest obięty tajemnicą i chroniony patenetm, jak z resztą prawie wszystko co pochodzi z USA, choć tajemnicą nie jest, że chemia zawarta w tym produkcie przewyższa składniki naturalne. Przed właściwym smażeniem są one moczone i nasączane łojem wieprzowym. Jakiś czas temu firma miała z resztą z tego powodu kłopoty i wytoczono jej procesy w krajach muzułmańskich ze względu na przestrzeganie zasad niejedzenia wieprzowiny oraz jej pochodnych w ramadanie. Pozdrawiam wszystkich smakoszy prawdziwych frytek, choć wiem, że zrobienie na prawde dobrych nie jest proste i wymaga sporo pracy Zady

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja slyszalam ze
wlasciwie czytalam w internecie ze patentem jest dodanie do tluszczu aromatu z boczku. Frytki uzyskują charakterystyczny smak i aromat.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość drytki z MC Donalds sa pyszne
? Lo matko! Mam jakis gust nie teges chyba. Dla mnie to smakuja jak posolony papier :O W ogolle zadnego smaku frytek :O W ogole nie przepadam za kupnymi frytkami. Lubie takie zrobione wlasnorecznie - na patelni! Palce lizac :) Bez zadnych boczkow :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość drytki z MC Donalds sa pyszne
drytki=frytki ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kasia_Frytka_xD
Frytki możę nie wychodzą tak pyszne jak z MC D ale wychodzą chrupiące : Należy gdy frytki smażymy musimy do nich wsypac szczyptę ckru (przepis mojej babci :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fryty z maca pyszne
?? Ja przypuszczam, ze niewiele w nich ziemniaka. Bo kiedys jak prosilam niesolone to pani powiedziala, ze SIE NIE DA ;) Jeden raz zjadlam to cos :O Taz to nawet frytek nie przypomina :D No ale o gustach sie nie dyskutuje ;) Smacznego 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tluszczak
nigdy nie robie smażonych frytek. robie w pierkaniku, bz zadnego oleju.tez dobre i o i le mniej kalorii

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tylko w piekarniku
! na oleju zawsze wychodz glajza ;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PatuńkaD
Wiecie może jak zrobić frytki bez oleju? Bardzo potrzebuję tego przepisu. Piszcie!!!!!! :D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lucylka
do smażenia frytek dodaj łyzkę masła i trochę oliwy z oliwek , wtedy będą zrumienione na wierzchu a w środku pulchne, ja tak smażę ale nie podłuzne frytki tylko grubą kosteczkę , spróbuj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kleopatrax3
Jak masz obok siebie blisko Auchan ... to leć do niego i idz na dział gdzie są pizze i frytki ;dd i inne takie tam znajdziesz taka paczke bedzie pisalo ze frytki z Mc donals =] . Ja mieszkam blisko Auchana ;] i obok niego jest tez Mc .. ;] moze dla tego są tam te frytki hmm .. niewiem . POzdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sekret frytek z Mc
Ostatnio gdzies byl o tym artykul, ze frytki te dlatego tak smakuja bo dodawany jest do nich wlasnie jakis aromat wolowy czy cos w tym stylu. Dlatego maja taki niby niepowtarzalny smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Eluś
W Kauflandzie i Cerfurze są takie frytki, mają podobny smak właśnie do tych z MC D. Nazwy nie pamiętam, a w lodówce po świętach nie mam ich... Jak będziecie, w markecie, to poszukajcie opakowanie ma niebiesko biało czerwone, cena wyższa od średniej za frytki. A wg mnie duże znaczenie ma same smażenie. Zawsze pierw nagrzewam moją frytkownicę mpmu, jak się nagrzeje to dopiero wrzucam frytki i smarze aż będą złociste. We frytkownicy jest szybka, to ładnie widać kiedy wyjąć. I bardziej smakują mi fryteczki na oleju, który już był min raz używany. Nie wiem dlaczego, ale już ma inny zapach i frytki wychodzą jakby lepsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość narloszka
Nagrzewa się olej na 120 stopni i wkłada się do nich frytki na minutę po minucie wykłada się je na ręczniki papierowe aby nie by było dużo oleju potem wkłada SIĘ JSmazyc az sie upiecza...wylozyc je na reczniki papierowe i odczekac minute...przyprawic sola i ketchupem...życzę smacznego...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babaroooo
Niestety ścisły sekret tkwi w ziemniaku. Frytki do maca są robione ze specjalnej odmiany ziemniaka której nie ma w sprzedży. Polskie rolnictwo jest zagłębiem ziemniaczanym dla większości dużych firm i fastfood-ów europejskich i tak gdzieś koło elbląga hoduja specjalnie wyhodowaen odmiany, równeiż do maca. Niestety nigdzie indziej tego ziemniaka nie kupicie. Do tego dodajcie sobie trochę odmmienny olej -zapewne frytura i już mammy nieosiągalny w kuchni smak. Pozdro!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1. odmiana ziemniaków- to co idzie na chipsy, frytki to jedna wielka chemia- mam wiecej info na temat tych chipsowych- pryskane są 7 razy, kontorlowana jest ich wilgotnosć (i zawartosć chemii :P ) są wielgachne, po ugotowaniu w wodzie na standardowy obiad przeobrazaja sie w burą, cuchnacą substancję= to nie sa zwykle sklepowo-działkowe ziemniary 2. temperatura \"oleju\" dokladnie zwie sie to frytura (czyli nie wiadomo co to jest właściwie) to 168 stopni, smazy sie 3 minuty (normalnie w garnku dłuzej, przynajmniej jak ja robię) 3. owszem są czyms posypane- po kilku partiach trzeba zbierać taka packą z siatki korzuch z tej posypki 4. są smazone 2 razy- najpierw u producenta, pózniej w MaCu 5. są mrożone przed smażeniem (-20 stopni albo i wiecej) 6. frytura, bo jednak olejem ciężko mi to nazwać, ma co prawda kontrolowaną jakosć, wymiany jeszcze nie widziałam na własne oczy (ale pracowałam na zmianie, ktora tak czy inaczej tego nie robi), za to jesli jest jej niski poziom to sie dolewa ( i wtedy poprawia sie jakosć :P ) 7. tak czy inaczej w ciagu dnia frytura nie jest zmieniana- a zdaża się, że smażą sie na tym naprawdę kosmiczne ilosci frytek, normalnie w domu wywalilibyście olej po maks 4 krotnym użyciu, a tam czasem 4 razy wstawia sie w ciagu 12 minut (zależy od ilości klientow) 8. na pewno istnieje cos takiego jak filtracja frytury, ale nie widziałam nigdy (robi to nocna, sprzątajaca zmiana) Suma sumarum- jak chcecie uzyskać TEN smak to do \"restauracji\" a ja wolicie jeść normalne jedzenie to lepiej nie wychodzic z domu :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bateryjka
na studiach mielismy wyklad o produktach z mcDonalda miedzy innymi( studiowalam chemie) wiec to jest 100% prawda. Do frytek dodaje sie specjalne substancje, które daja ten smak i zapach "smazonych frytek" 100m od mc Donalda juz czuc frytki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fokkuska
a ja też wolę frytki robione w domu, bo po pierwsze nie są tak nasączone tłuszczem, jak te w macu, a po drugie taniej wychodzi - np. takie łódeczki mc caina - można zrobić w domu w piekarniku, a nie przepłacać w mc donaldzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takie pyszne jak
stamtad to mozna znalezc w smietniku...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Frytkówa
ja zawsz myślałam, że łatwo się robi frytki, ale gdy spróbowałam to mi sie nie udało :( Zna ktoś morze dobry sposób na zrobienie smacznych frytek domowej roboty? Nie chodząc do jakiegoś lidla czy biedrony.. Poprostu z normalnych ziemniaków..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×