Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kinia28

Pomysł na prezent komunijny?

Polecane posty

Gość gasfffa
również mam komunię i nie wiem ile pieniędzy na prezent... pomóżcie

Gość Farciiara
Ja żeby uniknąć takich problemów nigdy nie zgodziłam się być matką chrzestną. Wkrótce wybieram się na komunię do mojej siostrzenicy i kupię jej jakiś dres , odkąd pamiętam zawsze przy takich uroczystościach kupowałam komuniście jakiś ciuch , najczęściej dres , oczywiście wcześniej wypytywałam rodzica dziecka o dokładny rozmiar komunisty.

Cześć Mojej chrześnicy na prezent z okazji pierwszej komunii założyłam polisę inwestycyjną. Rower i komputer miała już wcześniej… Myślę, że to świetny pomysł, jej rodzice tez tak twierdzą. Wpłacam miesięcznie 50 zł, to nie dużo a w przyszłości w prezencie ślubnym za pieniądze z polisy kupi sobie mieszkanie lub auto. Co o tym myślicie?

Gość asika
Ja też mam z tym problem, a pomysł z tą polisą myślę, że niezły(i długoterminowy). Ja nie wiem czy będę pytać rodziców o zdanie, myślę, ze kupię biblie, bombonierę i włożę do koperty parę złoty (ok. 400). Pamiątka będzie - biblia z dedykacją, a za pieniądze moje plus innych gości może uda się rodzicom kupić coś wartościowego i potrzebnego. Nie mam zbyt częstego kontaktu z moim chrześniakiem, więc nie wiem z czego by się najbardziej ucieszył a rodziców nie muszę uszczęśliwiać.

Gość CR
A ja mowie sprzet sportowy!! Jesli ktos ma zamiar przeznaczyc powyzej tysiaca zlotych na zakup komputera to do 1000 zlotych mozna kupic stol do tenisa stolowego, a nawet zestaw atlas do cwiczen, problemem jest iz nie wiem czy taki zestaw to nie za wcesnie?? Na pewno maly potrzebowalby na poczatku nadzoru kogos starszego zeby nauczyc sie jak prawidlowo wykonywac cwiczenia, ale na pewno jak chlopak pocwiczy niedosc ze bedzie sie czul lepiej to za kilka lat bedzie prezyl bicepsy przed kolezankami:)))

Gość ninotshkaa
hejka! ja zmoimnarzeczonym jestesmy zaproszeni do jego siostrzenicy na Komunie. Dziewczynka jest swietna a jej rodzicow stac praktycznie na wszystko. Mielismy problem co dac dziecku ktore wszystko ma? rozwazalismy temat kolczykow, ale jak ktos z rodzinki rzuci brylantami to nasz prezent marnie wypadnie. potem pomyslalam ze bylam w Rzymie na pogrzebie JP II i widzialam w jednej bazylice sliczny krzyzyk zloty zrobiony z krystzalkow Swarovskiego ulozonych w romby. jejku jakie to bylo sliczne (ale wtedy nie wiedzialam ze jedziemy na Komunie) no ale coz i wpadlismyna pomysl ze kupimy jej elegancki dlugopis Watermana. wydatek ok 100 zl razem z opakowaniem (tzn dlugopis w firmowym wrzucamy do wiekszego pudelka i zasypujemy cukiereczkami :) a wogole to widzialam w EMPIKU cos co uwazam kazde dziecko powinno miec w domku i kupilam bym to naszej komunistce gdyby nie fakt ze prezent juz jest jest to ksiązka- komiks o życiu Jana Pawla II poprostu super extra!! brak slow aby opisac!! kazdy sie wciagnie dzieciak czy dorosly - ja osobiscie pzreczytalm na stojaco w empiku http://ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=3558 uwazam ze lepsza niz Bibila (bez obraz dla nikogo) ale bibilia zazwyczaj w domu jest a poza tym moze sie prezent powtorzyc. a jesli Bibilia to tez w formie komiksu (tez widzialam w empiku) mowie z wlasnego doswiadczenia bo Bibilie w formiekomisku przeczytalam w wieku ok. 10 lat :) do autorki topiku: proponuje odtwarzacz DVD + komiks o JP II :) mam nadzieje ze ktos zaczerpnie inspiracji z poich pomyslow :) Pozdrufka

Gość elta
eh, pierwszy raz słyszę o wręczaniu kwiatów naq komunię, sama mam chrześniaczkę do komunii w tym miesiącu i nie pomyślałam o kwiatach...

Gość ludzka_i
dvd komputer komórka co jeszcze??? Za moich czasów był zegarek i łańcuszek, i książki. A teraz co się robi z tej uroczystości. Jestem przerażona. Też mam chrześniaczkę i komunię za tydzień.

Gość Ziomalka22
Nie rozumie tego:/ jak to rodzice chcieli by komputer?? Komunia to sakrament święty. Jeśli chrześni maja kupic na komunie komputer to na ślub beda musieli kupic samochód, albo może mieszkanie bo tak będą chcieli rodzice. Jestem w stanie zrozumieć, że dla dziecka w tym dniu prezenty są najważniesze, ale żeby rodzice tez tylko o tym mysleli?? Naprawde w dzisejszych czasach ludzie na wszystko patrza z perspektywy zysku:( to smutne.

Gość kasiol
A może jakiś ładny olejny obraz. Dziecko być może nie doceni takiego prezentu w dzień komunii, ale z upływem lat kiedy wszystkie rolki, komputery, dvd i zegarki wylądują w koszu na śmieci, obraz pozostanie a jego wartość będzie coraz większa. Widziałam kilka pięknych obrazów z wizerunkiem Jana Pawła II. Ja osobiście kupiłabym właśnie taki prezent z okazji Pierwszej Komunii. Pozdrawiam:)

Gość prezent sportowy ale czy
My kupiliśmy rolki. Dla chłopaka i oczywiście kwiaty i słodycze.

Gość ten tego ten
Jak szłam na komunie to kuzynki córki to kupiłam dziewczynce encyklopedie Villego , dziewczynka pasjonuje się biologią więc bardzo się ucieszyła no i małej się przydaje :) Jest to pamiątka i jest to coś wartościowego

Gość gregors09
Mój cheśniak ma wszystko... ja nie mogłem mu wiele ofiarować więc kupiłem mu złoty łańcuszek z medalikiem przedstawiający Jezusa i w kopertkę włozyłem 400zł. Z tego co pamiętam to był najbardziej zadowolony z mojego prezentu bo ogólnie dostawał kasę. Nie dajmy się zwariować.

Gość natka1233
jestem przerażona niektórymi odpowiedziami!!!! komunia to nie jest przecież wesele według mnie komunia powinna być skromna

'powinna' ;) tańszą alternatywą dla komputera, będzie palmtop :D dostęp do interenetu, tel, mp3 i wiele innych cudów w jednym miejscu do max 1000zł. Od 5oo sa już sensowne modele. choć i za 3oo coś byś znalazła :D

Gość czy wy
aby nie podurnielescie?! Skad to taka moda, zeby po 1000 zl prezenty kupowac? Az soie we mnie gotuje, czy to komunie czy jarmark? Uwazam, ze jezeli nawet kogos stac to albo kupuje z przyjemnosci albo jakis drobiazg, przeciez nie musimy kupowac komputerow? Dojdzie do tego, ze na wesele konia trzeba bedzie kupic, tragedia... W cenie 100-200 zl tez sa swietne prezenty-gry, rolki, telefony, albumy, ksiazki, Nie dajmy sie zwariowac

wczoraj bylam z rodzicami na komunii (obydwoje sa rodzicami chrzestnymi syna swoich przyjaciol) ... kupili mu rower (tzw "gorala"), ale nie takiego z supermarketu, tylko juz cos konkretnego, dlugo chodzili i szukali, wydali troche ponad 700 zl, do tego dokupili zegarek timexa elektroniczny (ok 200 zl)... poza tym maly dostal : medalik, monitor do komputera, piłke, tor dla samochodzikow hot weels, slodycze i pieniadze... poza rowerem, na ktorym odrazu chcial jezdzic :P najbardziej zainteresowany był piłka... osobiscie uwazam, ze rodzice nie powinni narzucac tego co dziecko ma dostac... bo nie kazdego stac na drogie prezenty (moi rodzice odkladali juz od jakiegos czasu pieniazki, aby nie bylo na raz takiego duzego wydatku). jesli zaszczepismy w dziecku przekonanie ze na komunie dostac powinno komputerr, tel. komorkowy i nie wiadomo co jeszcze, to jak dostanie biblie i medalik bedzie sie czulo rozczarowane i smutne...

Witam. ja mam w tm roku 4 komunie i planuje kupiś, bratankowi mikroskop ok 300 zł, a dziewczynkom zastanawiam się nad rynografem, srebrnym obrazkiem, albo widziałam ok 280 zł złote literki z cyrkoniami,złote łaćcuszki pewnie już mają lub dostaną włąśnie na komunie , a będzie to pamiatka na całe życie, która moga nosić wraz z medalikiem... ogólnie to nie wesele , nie ma co pzresadzac ale wiem tez z doświadczenia, że dziecko jesli dostanie od wszystkich pieniązde nie będzie absolutnie zadowolone ...

Gość zadowoli dzieciaka
Ja polecam jakieś gry. Wbrew pozorom gra planszowa to nie jest coś, co się rzuci w kąt i zapomni. Czasem - jeśli gra jest interesująca - dzieciaki wracaja do niej latami. Np taki Wiedźmin: http://www.okazje.info.pl/okazje/inne/gra-wiedzmin-przygodowa-gra-karciana.html jeśli chrześniak lubi fantastykę, to prezent w sam raz. Dorzuć do tego jakieś drobiazgi i po sprawie! Jeśli dzieciak lubi jeździć na rowerze, możesz mu kupić ochraniacze - np na nogi ( http://www.okazje.info.pl/okazje/sport-i-hobby/rowerowe-ochraniacze-nog-fox-launch.html ), na łokcie ( http://www.okazje.info.pl/okazje/sport-i-hobby/ochraniacze-lokci-sixsixone-ricochet-elbow.html ) . Dzieciak na pewno będzie zadowolony, zwłaszcza, jeśli lubi uprawiać ten sport - jak on się zwie? ten, co takie akrobacje na rowerze się wyczynia... ;)

Gość zadowoli dzieciaka
a jeśli ma się sporo kasy, to można kupić coś, co zadowoli dzieciaka-chłopaka, jak i jego doroślejszy odpowiednik - ojca ;) PIŁKARZYKI!!! http://www.okazje.info.pl/okazje/inne/mamut-pilkarzyki-stol-pilkarski-gold-edition.html zapewniam, że ta gra nigdy się nie nudzi ! I nawet jeśli chłopak dorośnie, to chętnie będzie w to grał ze znajomymi, którzy będą go odwiedzali :)

Gość chcialabym tylko sprostowac
ze komputer nie kosztuje kilku tysiecy ;) No oczywiscie sa i takie. Ale dla dziecka spokojnie mozna kupic cos tanszego ;) Chociaz rowniez nie pochwalam tej mody terazniejszej w przescigiwaniu sie w kosztach prezentow komunijnych :O Mysle, ze dvd to swietny pomysl. Sa teraz tanie dosyc. A jak trafisz na jakas ksiazke przy okazji to juz w ogole super bedzie. Na bank sie zmiescisz w 400zl ;) Bo np taki Panasonic DVD-S33E-K DVD kosztuje mniej niz 200zl ;)

Ale faktycznie!! Bardziej od kompa, odtwarzacza czy innych to tez bym chciala pilkarzyki :D A stara D jestem :D

a jakbym miala komunie to bym wolala mikroskop niz rynograf czy inne takie... I jak bylam dziewczynka tez mnie to nie rajcowalo ;)

zestaw sportowy tez super sprawa. Zawsze chcialam miec stol do tenisa, uwielbiam ping ponga :D Ale gdzie to wstawic... Mysle, ze rodzice nie byliby specjalnie zadowoleni jakby chrzestni wjechali im do domu z wielkim stolem albo jakims atlasem :D

Gość widze ze masz problem
Ja proponuje wycieczke. Jesli dobrze zorganizowana to nie musi byc droga. Syn mojej siostry dostal od swojego chrzestnego kawalek papieru zadrukowanego obrazkami z Legolandu a na dole dopisek, ze wujek zaprasza go wlasnie w takie miejsce. Mieszkamy akurat w Niemczech i to nie byl problem aby tam dojechac. Nie wiem czy w Polsce jest np. Legoland ale sa na pewno inne ciekawe miejsca, w ktorych mozna spedzic przyjemnie caly dzien poswiecajac go dziecku. Wspomniany chlopiec musial zaczekac na odebranie swojego prezentu prawie 1,5 miesiaca ale wrazenia jakie przezyl tego dnia mowia same za siebie

Dzieci ciesza sie z kazdego prezentu, odpowiednio do ich wieku i zainteresowań. Ja tez mam juz dzieci po Komunii, prócz jakichs drobnych prezentów dostawali najczęściej pieniądze. Ziarnko do ziarnka i uzbierała sie spora kupka pieniędzy, która chłopcy chcieli wydac na komputer. Powiedziałam zgoda, ale za kilka lat, bo ten sprzet szybko sie \"starzeje\" i to co ich teraz raduje za 2 lata juz bedzie stary grat. Przechowałam im wiec te pieniądze i kupiłam dobry sprzeęt , który i tak trzeba ulepszac co chwilę, bo w tym kierunku nastepuja bardzo szybko zmiany. A tak post scriptum najwazniejszy jest Pan Jezus, którego dziecko przyjmuje do serca i tak nalezy je przygotowywać

Gość bulgaribulgari
Ja kupiłem bratankowi świecące rolki, poza kopertą oczywiście, w której nie powiem ile było ;) Strasznie się zajarał tymi rolkami, na początku trudno było mu utrzymać równowagę, ale potem rozkminiliśmy, że trzeba jeździć trzymając jedną nogę z przodu w linii prostej jak na ślizgawce, potem śmigał jak zły, nawet dał pojeździć bo rolki pasują na każdy but Mieliśmy z tego niezły ubaw :) Polecam wszystkim: http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=7726738

Gość wszyscy wiedzą że komunia
powinna byc skromna, ale tak nie jest bo nikt nie chce robić przykrości dzieciom, które czekają na prezenty od rodziny. Też miałam komunię tłumaczyłam córce, co w tym dniu jest ważne i że nie powinna czekać na drogie prazenty tylko oczekiwaćt ej waznej w życiu chwili. Jednakże wiem, że gdyby dostała dużo gorsze prezenty niż koleżanki i koledzy byłoby jej bardzo przykro. Chociaż u nas nie robi się aż tak drogich prezentów. Też mam w tym roku zaproszenie na komunię ale nie do chrześniaka, osoba zapraszająca mnie powiedziała wprost co mały chce sobie kupić za zgromadzone pieniądze żebym przypadkiem nie kupowała prezentu tylko dała kasę. Zdecydowałam, że zbojkotuję to zaproszenie.