Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kinia28

Pomysł na prezent komunijny?

Polecane posty

Gość sldkflsdk
teraz na komunie dostaje sie wieksze prezenty niz na slub czy wesele. nie do wiary. ja tez uslyszalam od swojej rozpieszczonej do granic mozliwosci chrzesnicy, ze chce laptopa. dlugo myslalam i finalnie kupilam biblie, zloty lancuszek z medalikiem i piekny rozaniec. nie jestem wierzaca ale stwierdzilam, ze komunia to wydarzenie religijne a nie jarmark proznosci. obraza byla wielka ale juz jej przeszlo.

Gość urdjdjd
mój chrześniak też zażyczył sobie laptopa :D Oczywiście nie uległam bo nie po to jest komunia żeby dostawać drogie prezenty. Kupiłam mu biblię, słodycze i bluze. Za to od chrzestnego tak na przekór mnie dostał kłada :o

Gość Ja kiedys dostalam ..
Srebrna ikone. To dobry prezent na komunie bo przetrwa niejednego laptopa

My w zeszlym roku wyprawialismy komunie, zamiast typowego przyjecia zrobilismy grilla, byli tylko chrzesni z partnerami, dziadkowie ze strony taty, rodzice. Ze wszystkimi sie umowilismy, ze maja dac koperte, za wszystkie pieniadze razem kupilismy kilka gier do konsoli. Corka zadowolona, my tez. Dodam, ze komunia nie odbywala sie w polsce lecz w belgii.

Gość korikon
Ze wszystkimi umowilismy się,że MAJĄ DAC KOPERTĘ-jakie to przykre i żałosne.A gdyby ktoś przyszedł tylko z kwiatkiem i czekoladą to zaprosiłabyś go do stołu?

Tak, bo komunia to swieto samo w sobie, po pierwsze nie chcialam by byla rewia kto dal wiekszy i wspanialszy prezent dal. To przeciez nie jest wazne kto co dal wazne bylo, ze bylismy razem i razem swietowalismy jej komunie.

Gość anielka9876
kurczę, jak to się czasy zmieniają. Jak ja podchodziłam do komunii to wtedy dostawało się rower... a teraz? Zapytałam się chrześniaczki co by chciała dostać to powiedziała, że chciałaby odtwarzacz mp3 lub zegarek. Naszukałam się dużo w internecie i znalazłam strone "hihawa" i tam mają i odtwarzacze i zegarki, może stamtąd uda mi się coś wybrać dla niej.

Gość ja też mam problem
w maju czekają mnie dwie komunie bratanicy i chrzesniaka czy wypada dać bratanicy 300 zł +bombonierka i kartka a chrześniakowi 400 zł + bombonierka i kartka i dojechać jeszcze muszę na komunie idziemy ja mąż i syn,

Gość ja też mam problem
czy nie za mało?

Gość oh mon dieu!
Moj narzeczony jest chrzestnym - i w tym roku wypada komunia zastanawiamy sie nad palmtopem czy moze PSP 3.... Fakt komunia nie powinna tak wygladac ze daje sie wygorowane prezenty ale prawda jest taka ze my mieszkamy zagranica od 10 lat i nie wypada robic wiochy...

Gość szkoda słow
laptopy kłady etc. ja na komunię dostałam rower, łańcuszek, zegarek kolczyki - moje pierwsze, książki i chyba trochę pieniędzy. ale teraz to ja też nie wiem co dawać czy kupować. mp3 czy tez aparat - taki normalny to jeszcze nie tak źle a co będzie za 10 lat mieszkanie, najnowsze auto?!

Ja mojemu chrześniakowi,który idzie do komunii za tydzień kupiłam encyklopedie,album na zdjęcia komunijne , kasa do koperty, i bombonierke.Gdyby to była dziewczynka napewno kupiłabym jej złoty pierścionek lub coś innego ze złota.Niepamiętam już ale pewnie jak ja dostałam pierścionek od chrzestnej,to pewnie nie byłam zbytnio zadowolona,ale teraz mimo że od komunii minęło już 20 lat nosze go na palcu,a po rowerze nie ma już śladu a o kasie to nawet nie wspomne.

ja zdecydowałam się na zakup takiej konsoli do gier http://www.3kropki.pl/p/5/7/playstation_portable_psp_slim_light_2000_ceramic_white.php dzieciak takiej zabawki jeszcze nie ma, a że dużo podróżuje, to w sam raz gadżecik do samochodu żeby się nie nudzić. 6 stów niby, ale to na spółę z rodzicami, więc nie ma tragedii. tak czy siak, nie ogarniam faktu, że prezenty komunijne są obecnie tak kosztownymi zabawkami... dawniej wszystko odbywało się symbolicznie, zdecydowanie zdrowsza atmosfera była.

Gość popierdzieliło sie wam
w głowach. Jak będziecie dawać prezenty za 500-1000zł to sie nie dziwcie, że później dzieci chcą wiecej i wiecej...

Gość wpadłam na pomysł
znalazłam w internecie ciekawy pomysł na prezent. prezent dzięki któremu dzieciak może się rozwijać umysłowo.. translator polsko angielski. kosztuje coś takiego 100zł. czyli nie jest drogie a bardzo pożyteczne jak się gdzieś pojedzie. a do tego można kupić jakąś bombonierkę

Gość roobin
moim zdanie na komunię nie ma co przesadzać a że dzieci rywalizują między sobą kto co dostał na komunię (gdzie to powinno być mało ważne) to jest tylko wina rodziców i gości. Prześciganie się który wujek da lepszy prezent robi się pomału nie do zniesienia. Prezent moim zdaniem powinien być skromny i przypominać dziecku o komunii a nie to że miał najdroższy prezent w śród kolegów.

Gość ja postawiłam na laptopa
niecały tysiac zloty z Anglii robiony specjalnie dla Ciebie, Disneya z obudową z Hannah Montana

Gość ja postawiłam na laptopa
nie wiem co mi sie tam wkleiło miało byc ze sprowadzany na zamówienie z anglii :O

Też jestem przeciwnikiem bardzo drogich prezentów, komunia to nie wyścig dla dorosłych kto kupi lepsze, większe, droższe (i często bardziej niepotrzebne). Komputer, laptop? Na pewno dobre dla, w sumie młodego dziecka jeszcze? Komputer pozostawiłbym jego rodzicom, na pewno ich na to nakręca. A jeśli ma komputer, to może jakąś jedną grę z wyższej półki, albo parę tańszych. Zobacz na 3kropki.pl , mają naprawdę atrakcyjne ceny i duży wybór gier. Ja na swoją komunię dostałem model czołgu Tiger I w skali 1:35 z kompletnym wnętrzem wieży i kadłuba. I byłem szczęśliwy jak nigdy, bo to wciągnęło mnie w modelarstwo, hobby którym cieszę się do dzisiaj.

Gość zuza2532
Prezenty na komunie to odwieczny problem. Co wybrać , żeby było w rozsądnej cenie i jeszcze żeby dziecko miało z tego prezentu radość. Moja chrześnica od kilku lat interesuje się końmi. Uczy się jeździć konno itd. Ma na tym punkcie bzika wiec postanowiłam kupić jej encyklopedie o koniach : http://nala.pl/wielka-encyklopedia-konie-p-67697.html

Gość Kabeleczek
Świetnym pomysłem na prezent są przyrządy optyczne, teleskopy, mikroskopy, lunety Opticon. Sama jak byłam małym dzieckiem to marzyłam o tym, żeby dostać teleskop. Uwielbiam wpatrywać się w gwiazdy, sama mam teleskop Opticon.

Z Waszych wpisów wynika, że czasy zdecydowanie się zmieniły i na komunię nie dostaje się już magnetofonu czy roweru ale zdecydowanie droższe sprzęty w tym laptopy, aparaty cyfrowe etc. Będąc chrzestnym tym bardziej większa jest odpowiedzialność. Najbezpieczniejsze jak zawsze są pieniądze :) Do tego można dokupić jakiś drobiazg (dla dziewczynki np. kolczyki, te są bardzo oryginalne - http://wiano.eu/view/588, a dla chłopca np. zawieszka do komórki itp.).

Gość Jolanta67
Ja kupiłam siostrzenicy Pismo Święte oprawione w skórę. Piękna i cudowna pamiątka. Mogę polecić firmę Pimax (w googlach można znaleźć) bo zrobili coś co przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Laptopy to można dać na święta lub urodziny ale nie na Komunię! Czasy schodzą na psy- tylko kasa, kasa, kasa.

Gość no tak kiedys czasy były
inne, dostałam rower wigry 3 i do dzis wujek na wsi na nim jeździ :D a biblia nie wiem gdzies sie kurzy, pierscionki i łancuszki tez leżą bo żółtego złota nie trawie, zegarek chyba sie rozleciał, dostałam jeszcze comodore :D to był szal wtedy a dziś laptopy, quady, PS3 albo PSP, jakies telefony iphony, czy ipody

Gość grunt to pomyśleć
czasy czasami... ale po przeczytaniu tresci forum.. mysle, ze na szczęście decyzja należy do dorosłych... madrzy nie kupią prezentu w cenie 500-1000... a dzieci.. owszem bedzei porownywanie z innymi dziecmi itp... zawód potrwa chwilę... aż do świąt czy urodzin... pamiętajmy że to komunia świeta, sprzęty niszczą się a może za ok 10 lat ślub i co wtedy ?? 5000 skoro na komunię 1000...

A ja pamiętam, że na swoja komunie dostałam aparat fotograficzny. Pamiętam, ze bardzo długo mi służył i zabierałam go na rożne wycieczki. dlatego uważam, że jest to bardzo dobry pomysł na prezent z tej okazji. Sama niedługo idę na komunie i już rozglądam się za aparatami. Ostatnio np. wpadł mi w oko ten model http://www.magicznaplaneta.pl/dzial/foto/kategoria/?id=90=106283

Fajnym prezentem będzie PSP, czyli przenośne playstation, widziałem teraz psp za 500 złotych plus dwie gry na electro.pl, każdy dzieciak by się z czegoś takiego ucieszył.

Gość franuś
rozmawiałam ze znajomym który był gościem na I komunii dziecko między innymi otrzymało rower, aparat cyfrowy, MP5, pieniądze i co był bardzo niezadowolony bo marzył o qadzie - babcia też ubolewała że goście nie zrobili zrzutki o co byli proszeni - pewnie qad przydałby się tatusiowi obibokowi