Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ANNA 25

Czy można wyrwać zęba w ciąży?

Polecane posty

Gość ANNA 25

Niedawno dowiedziałam się że muszę wyrwać zęba 8 górna, boli tylko policzek , jest to ząb zatrzymany i naciska na poprzednie i je przesuwa,miałam isc wyrwać na chirurgii szczękowj ,no ale okazało się że jestem w ciąży , no i nie wiem co dalej ,za tydzień jestem już umówiona na chirurgii, i chyba muszę iść wcześniej powiedzieć że jestem w ciąży. Boję się,ale myśle że go nie będą rwać ,że może będę mogła jeszcze go zatrzymać,ale jak nie to dziewczyny czy którejś sie coś takiego przytrafiło ,czy można rwać zęba w ciąży ,potem przecież trzeba pewnie dać antybiotyk.A tego zęba wogóle nie widać ,trzeba było by dłutować ,nacinać dziąsło to było by skomplikowane rwanie. Proszę jak coś wiecie na ten temat to odpiszcie.

Gość ANNA 25
Dziewczyny nic nie wiecie na ten temat .

tez mialam podobna sytuacje, chcialam wyrwc zabka ale lekarka (w dodatku znajoma) jak sie dowiedziala ze jestem w ciazy nie chciala sie tego podjac, z uwagi na mozliwy krwotok lub poronienie, dodam ze bylam wtedy w poczatkowej ciazy (to bylo okolo 6-7 tygodnia). jednak nie chcialam brac caly czas srodkow przeciwbolowych(bo to tez bylo by szkodliwe dla dzidziusia) wiec w koncu sie zgodzila, na szczescie nic sie nie stalo (po znieczuleniu nic nie czulam) i nie musialam brac zadnych antybiotykow po rwaniu, wiec moja sytuacja jest troche inna. J Jesli chodzi o znieczulenie miejscowe to nie ma ono wplywu na ciaze (bo dziala miejscowo)Jedyne co Ci moge doradzić to idz wczesniej do kliniki i porozmawiaj z lekarzem, powinnas powiedziec ze jestes w ciazy ,on ci napewno wszystko wyjasni i uprzedzi o mozliwych powiklaniach.pozdrawiam :)

Gość ANNA25
Dzięki z odpowiedz , mam nadzieję że nie trzeba będzie rwać,że ten ząbek może jeszcze tam pozostać w takiej sytuacji .

Gość ANNA25
Dzięki z odpowiedz , mam nadzieję że nie trzeba będzie rwać,że ten ząbek może jeszcze tam pozostać w takiej sytuacji .

Gość googoo
Moja dentystka kazała mi przynieść zaświadczenie od mojego ginekologa że mogę wyrwać zęba - mimo że jestem już w piątym msc. Radziła zaczekać z tym i wyrwać ewentualnie po okresie ciąży. ANNO 25 trzymam kciuki Pozdrawiam

Gość mmmmatka
Wyrwałam zęba w 6 miesiącu ciąży. Przy bardzo słabym znieczuleniu - tzn.mocno działał, ale krótko. Dzidziuś urodził się zdrowiutki. Pamiętajcie, dziewczyny, że każde zapalenie, m.in. też chore ząbki lepiej wyleczyć, bo troszkę to szkodzi dzidziusiowi. 3mam kciuki, że dasz radę, jęsli będzie trzeba:)

Będąc w pierwszym trymestrze ciązy również musiałam usunąć zęba.Znieczulenie nie jest szkodliwe bo to działa miejscowo gorzej pozniej z tym bólem po rwaniu.Dla pewności powiedz na chirurgii ze jestes w ciąży i wtedy lekarz zdecyduje czy rwac.

Gość ANNA25
byłam u chirurga,narazie powiedział żeby nie rwać ,to ząb mądrości który leży sobie w dziąśle i troszkę tylko boli .