Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hm...

PRAWO PRACY. KTO sie na tym zna? Zapraszam

Polecane posty

Gość hm...

hm... Mam pytanko. Mam umowe o pracę na czas okreslony 1 roku do listopada tego roku. Planuje ciążę. Co dalej z moją pracą? Czy ona bez względu na ciązę wygasa w listopadzie i po sprawie? Czy też pracodawca ma obowiązek mi ją przedłużyć?Co z wychowawczym? Macieżyńskim? Jak to jest? Proszę, jak wiecie to napiszcie Wielkie dzięki.

Gość umowa przedluzona bedzie do
czasu porodu.

Gość hm...
dzieki:) a co potem?:(

Gość takkkkkkkkkkkk
umowa zostanie przedłużona do rozwiazania potem zasiłek macierzyński badzie Ci wypłacał ZUS.

to nie do konca tak art.177Kodeksu Pracy 3.1)umowa o pracę zawarta na czas okreslony lub na czas wykonywania określonej pracy albo na okres próbny przekraczajacy jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po UPŁYWIE 3 MIESIACA CIAZY ulega przedłużeniu do dnia porodu. gdy pracodawca przedluzy twoja umowe do dnia porodu to rzeczywiscie przysluguje ci zasilek macierzynski z ZUS

jest tak jak napisała Ci blondasek :) Ja tylko dodam, ze po zasiłku macierzyńskim bedzie Ci przysługiwał zasiłek dla bezrobotnych (pracowałabyś rok) Urlop wychowawczy nie wchodzi w rachubę Sama byłam w takiej sytuacji - zaszłam w ciążę, przedłużyli mi do porodu, przez 16 tyg (jakoś u mnie to by ło 17 .... nie wiem czemu tak wyszło) pobierałam macierzyński z ZUS-u (średnia z pensji z ostatniego 0,5 roku - ale liczone jakoś na dniówki wiec ja zarabiając stałą pensję 850 zł nieco sie rozczarowałam, gdy dostałam za luty ok. 700 zł) a teraz jestem niestety na zasiłku dla bezrobotnych ..... jednak we wrześniu mam wrócić do pracy - oby !! :) powodzenia w staraniach :)

Gość hm...
Wielkie dzięki:)

Gość hm...
Wielkie dzięki:)

Gość 16 tydzień
Jestem w ciąży i szukam pracy - czy muszę się przyznawać na rozmowie, czy przy podpisywaniu umowy ? A czy pracodawca za ukrycie tego faktu może mnie ciągać po sądach o jakieś odszkodowanie? (podobno gdzieśw tv o tym mówili...)

do \"16 tydzien\" moim zdaniem powinnas powiedziec o ciazy w momencie podpisania umowy, na rozmowie kwalifikacyjnej nie mow, chyba ze sam spyta (a moze bo jesli to 16 tydz. to juz troche widac). Mozesz wogole nie mowic o ciazy i przyniesc zaswiadczenie dopiero po podpisaniu umowy jednak przygotuj sie ze pracodawca moze byc bardzo niezadowolony(czytaj:wsciekly:)) w takim wypadku, jednak do sadu podac Cie raczej nie moze bo przyznalby sie do dyskryminacji kobiet w ciazy(zanim poinformowalas go o fakcie ze jestes w ciazy uwazal ze bedziesz dobrym pracownikiem) wiec rownie dobrze moglabys ty zlozyc pozew.Jednak pamietaj ze sa stanowiska na ktorych kobiety w ciazy pracowac nie moga a pozatym pracodawcy czasem chca zaswiadczenie o braku ciazy .Pozdrawiam