Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hm...

PRAWO PRACY. KTO sie na tym zna? Zapraszam

Polecane posty

Gość hm...

Mam pytanko. Mam umowe o pracę na czas okreslony 1 roku do listopada tego roku. Planuje ciążę. Co dalej z moją pracą? Czy ona bez względu na ciązę wygasa w listopadzie i po sprawie? Czy też pracodawca ma obowiązek mi ją przedłużyć?Co z wychowawczym? Macieżyńskim? Jak to jest? Proszę, jak wiecie to napiszcie Wielkie dzięki.

Umowa na czas określony rozwiazuje sie z upływem czasu na jaki została zawarta. Jezeli Twoja umowa kończy sie np. ostatniego listopada a Ty przedstawisz pracodawcy zaświadczenie od lekarza, że jesteś powyżej 3 miesiąca ciąży to umowa ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Gość *moni*
Ja dokładnie jestem w tej samej sytuacji, a ztego co się dowiadywałam to CZARNA ma rację. Dlatego musimy się zabierać "do roboty" i starać o beybusia, bo umowy muszą nam przedłużyć. Jeśli chodzi o urlop macierzyński lub wychowawczy to w zależności od ilości przepracowanego czasu i dochodu na członków rodziny sie nalezy. Jeśli np jesteś samotną matką i pracodawca opłacał ci ZUS przez ostatnie 6 -mcy to masz prawo do jednego i drugiego. Natomiast jeśli dochód na członka twojej rodziny wynosi ok 500 zł to Państwo nie da ci ani grosza!!!! Z ZUSem i zasiłkami można pokombinować, tylko trzeba trochę poczytać i zaznajomić się z przepisami prawa. Pozdrawiam!!!