Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trzymam

jakie mleko dla trzylatki

Polecane posty

Gość trzymam

Witam serdecznie! Prosze o porade,jakie mleko i jak czesto powinnam dawac trzylatce,zeby bylo najzdrowiej? Karmilam ja piersia dwa lata,bo sie nie umialam oderwac(oczywiscie jadla i pila tez inne rzeczy).Potem przeszlam na mleko modyfikowane,bo gdzis przeczytalam,ze do trzeciego roku zycia takie nalezy podawac.No a teraz wlasnie jestesmy po jej trzecich urodzinkach i znowu powinnam chyba cos zmienic. Dodam,ze jest niebywale zdrowa i rozwinieta,mleko lubi i pije codziennie rano i wieczorem po szklance(czasem ma ochote na wiecej).Poza tym je wszystko,z wyjatkiem jajek i watrobki,ktorych nie moge przemycic:-(Slodyczy usilnie unikamy,choc swiat wokol czyni ze mnie wyrodna matke,bo tylko inni ja czestuja(ale wlasnie dlatego,ze inni czestuja,nie moge jej juz dawac nic ponadto). Przedstawilam sytuacje zywieniowo-zdrowotna i oczekuje zdania madrych ludzi :-)

Gość trzymam
Mam mozliwosc tylko kupowac w sklepie.Chodzi mi wiec o to,czy 1,5%czy bardziej tluste.Czy moze jeszcze jakies mozliwosci,o ktorych nie wiem.

Gość MOJA CÓRKA
ma 6 lat i pije nadal Nestle z miodem....wiem że to bankructwo, ale zdrowe. zaczęłam jej dawać jak tylko rok skonczyła i pije do dzis oczywiście troche zagęszczone z kaszką.

Gość trzymam
Nie znam Nestle-czy to tez modyfikowane? Slyszalam,ze w pozniejszym wieku(>3)trzeba ograniczyc tluszcz. Dlatego miedzy innymi pytam,bo moja corka je chetnie i ma sklonnosci do bycia grubaskiem.Tak podejrzewam tylko,bo nie jest.Ale gdyby dostawala cokolwiek slodkiego,to juz na pewno by byla.Patrzac tez na geny,na moja mame,do ktorej jest bardzo podobna,mam obawy. Stad mysle,ze moze 1,5% byloby lepsze?

Gość tylko pełnotłuste
dzieciakom powinno sie podawać tylko pełnotłuste mleko, bo jest ono najbardziej wartościowe:) poza tym, nie przesadzaj od tłuszczu w mleku nic jej nie będzie; jeśli już, to raczej od słodyczy;)

Gość tak tak tak
Nestle jest modyfikowane, a jesli chcesz kupowac takie to zgadzam się z przedmówczynia, tylko pełnotłuste, na pewno nie będzie od tego grubaskiem

Gość trzymam
Z ksiazki "Drugi i trzeci rok zycia dziecka"by Eisenberg&co. : "Zamartwianie sie,ze mleko przyczynia sie do problemow z cholesterolem,jest rowniez niepotrzebne,gdyz dzieci powyzej drugiego roku zycia moga i p o w i n n y pic mleko odtluszczone oraz jesc glownie niskotluszczowe przetwory mleczne" , "Kiedy dziecko skonczy dwa latka,podawaj mu nabial odtluszczony lub o niskiej zawartosci tluszczu,gdyz ewentualne srodki chemiczne gromadza sie zazwyczaj w tluszczu mleka"-to ostatnie na temat glosnych ostatnio obaw na temat zakazania wszystkiego przez srodki chemiczne. Co to jest odtluszczone? 1,5%,tak? 3,iles % to juz tluste?

Gość tylko pełnotłuste
to pewnie zależy, jaką książkę przeczytasz;) Zrób tak, jak czujesz, że powinnaś;) dla mnie to nowość, nie ukrywam, żeby dzieciakom ograniczać tłuszcz w jedzeniu; i nie mam tu na myśli frytek i tym podobnych produktów:O

Gość tm
ale pelnotluste to 3,2% ?

Gość yes
3,2% lub 3,8% tłustszego już chyba nie ma

Gość trzymam
Czy nie ma tu nikogo,kto postepuje wg ksiazek? A czy moze znacie jakies forum konkretnie dla mam czy cos w tym stylu? To wazna dla mnie kwestia,bo chce zorganizowac dziecku zycie optymalnie,przynajmniej zdrowotnie...

Gość ajataki
my dajemy i dawalismy, 2% i do głowy nam nam nie przyszlo szukac po ksiazkach czy dobrze robimy czy zle micha mleka z platkami na 2 sniadanie to rytual juz praiwe znacznie gorze dla zdrowia dziecka jest opajanie go sokami naturalnymi, nie rozcienczanymi, zawierają trudno rokladalne cukry przez organizm ostatnio nawet byla w tok fm audycja z dietetyczką wlasnie o sokach najzdrowsza woda, srednio mineralizowana tylko nie ta za 1,4 / 5ltr z markietu ale woda to powinien byc podstawowy napoj gaszenia pragnienia w ciagu dnia i na noc

Gość trzymam
Podane forum nie istnieje :-( Ajataki,dziekuje ! Coz,moja corka podobnie do mnie nie toleruje "bezsmakowosci" wody,stad podaje rozpuszczalne herbatki owocowe z Hippa itp. Nie spotkalam jeszcze mleka 2%,serio.Moze w Niemczech nie ma :-(

Gość skasuj
wszystko do wyrazu forum, wyświetli się ogólne i potem znajdż forum dziecko:) wiesz co, ale tak serio, to wydaje mi się, że to Ty masz jakiś problem ze sobą w związku zjedzeniem;) skoro piszesz, ze mała nie jest gruba, a Ty profilaktycznie chcesz ją odchudzać; wyluzuj troszkę, bo więcej jej krzywdy zrobić możesz niż dobrego z takim podejściem; i nie piszę tu o dawaniu jej odtłuszczonego mleka, tylko o ogólnej postawie dot. jedzenia; rozumiem, żeby dzieciakom nie dawać słodyczy (no w każdym bądź razie w nadmiarze;), rozcieńczać soki, no igeneralnie dawać jedzenia jak najmniej przetworzone, ale żeby szukać specjalnie odtłuszczonych produktów... no bez przesady; może pójdź po prostu do pediatry i tam zasięgnij rady odnośnie żywienia:) tak tylko wyrażam swoją opinię;)

w najnowszym mamotoja jest artykul wlasnie na temat jedzienia mleczka przez dzieci i jakie powinno ono byc... tam chyba pisza ze do 3 roku zycia tluste bo te tluste to do rozwoju mozgu sa potrzebne a potem chyba mozna chudsze mleczko... czytalam w nocy i oko mi sie juz zamykalo... ale przeczytajcie sobie w tej gazecie pozdrawiam

Gość trzymam
Nie mam tej gazety :-( i miec nie bede :-( Ale jednak pisza to,co w ksiazkach! Masz racje:mam uraz z dziecinstwa,wlasnego.Mama faszerowala mnie slodyczami,lekarstwami(bez potrzeby!),mlekiem krowim,a teraz mam rozwalony uklad pokarmowy,kamienie w woreczku,nadkwasote i pelno fatalnych dolegliwosci ;-( Dlatego ja swojemu dziecku nie daje zadnych lekow(Bogu stokrotne dzieki,nie musze) ani slodyczy,i jak najlepiej chce...

wejdź na www.mamotoja.pl , jak znam życie, to powinien tam byc jakiś artykuł o tym żywieniu

Gość mamuska_
Dziecko w wieku 3 lat spokojnie moze pic juz mleko a kartonika,najlepiej pelnotluste gdyz tluszcz w nim zawarty pozwala na lepsze przyswajanie sie witamin.

wiesz co, weszłam na stronę tej gazety i niestety nie ma tam nic na ten temat:( Ale na tym forum, które Ci ktoś podał wcześniej powinnaś coś znależć;) I nie martw się, na pewno się starasz, żeby wszystko robić dobrze i uniknąć błędów swojej mamy

Gość trzymam
Dzieki :-)

Gość Pyzaty Bysio
A nie lepsze mliko z cyca ?

Gość trzymam
Nie ma tu zadnego pediatry? Jakos nie moge uzyskac zadawalajacej odpowiedzi :-(

Gość trzymam
Moze teraz dzieci jeszcze w przedszkolu i znajdzie sie ktos madry i doswiadczony?

Gość upupup

Gość anakondas
Kiedy mozna skończyc podawanie mleka modyfikowanego i dawac krowie albo ze sklepu z kartonu? moja córka ma 17 mc i nie chce juz pic Bebika:( co robić?

Gość mama 5 letniego Szymka
to juz mozesz jej dać krowei tylko wybierz to 3,2% tłuszczu bo takie jest najzdrowsze....ja mojemu synowi podawałam takie w wieku 15 miesięcy ---po pierwsze bardzo dobrze mu smakowało a po drugie nie ma problemów z koścmi... czasami tez dawałam mleko czekoladowe ale tylko od czasu do czasu jako nagrodę :-)

Gość nie za duzo
tluszczu w 3,2 ? ;-)

Gość mleko
Junior sie nazywa w bialych plastikowych butelkach 1l maj zwiekszona ilosc wapna i witaminy