Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jo989

JAK SIĘ LICZY TYGODNIE CIĄŻY OD OSTATNIEJ MIESIĄCZKI CZY OD POCZĘCIA?

Polecane posty

Gość jo989

Dziewczyny jak się liczy te tygodnie. Podobno niektórzy lekarze liczą od poczatku ostatniej miesiączki?

Gość klm
Jeśli chcesz obliczyć prawdopodobny termin porodu to do daty ostatniej miesiączki doliczasz 7 dni, a później 9 miesięcy i wychodzi.

Gość klm
Jeśli chcesz obliczyć prawdopodobny termin porodu to do daty ostatniej miesiączki doliczasz 7 dni, a później 9 miesięcy i wychodzi.

Gość tygodnie
No właśnie, ustalmy to tygodnie ciąży liczy się od pierwszego dnia ostaniej miesiączki?

Gość foxylady
Ja tam liczę wiek dziecka od poczęcia i USG potwierdza wiek płodu

Gość podobno od miesiączki

Gość wera111
Lekarze liczą od pierwszego dnia ostatniej miesiączki.

u mnie jeden lekarz liczył od pierwszego dnia ostatniej miesiącz, a drugi od dnia prawdopodobnego poczęcia, według badania usg. A któremu wierzyć????????????????????????

liczy sie od 1 dnia ostatniej miesiączki, a nastepnie badanie USG to potwierdza lub nie, czasami sie zdarza ze dziecko jest \"starsze\" lub \"młodsze\" (niezgodność tygodni).

Gość Jadwiga
Liczenie terminu porodu od ostatniej miesiączki jest bardzo "uśrednione". Taki sposób liczenia zakłada, że każda kobieta ma 28-30 dniowe cykle i jeżeli przewidywany termin porodu spóźnia się, zaczyna się panika i wywoływanie na siłę. Dlatego zawsze trzeba liczyć od daty poczęcia (o ile taką się zna). Można też sugerować się wynikiem USG, ale ja miałam na takim wyniku kilka prawdopodobnych dat rozwiąznia różniących się o ponad tydzień. Po prostu pod koniec ciąży spakuj torbę do szpitala i czekaj, pamiętając, że wyliczony termin jest orientacyjny. Dziecko i tak prędzej, czy później wybierze sobie dzień porodu, a tobie nie pozostanie nic innego, jak tylko je urodzić:))

Gość olcia2
moj lekarz liczy mi od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki i przy tym twierdzi ze moj synek jest zamaly. A ja zaszlam w ciaze 3 tydodzie pozniej dlatego raczej wydaje mi sie ze liczy sie od dnia zapłodnienia( jesli sie wie kiedy takie nastapilo).Poniewaz od dnia zaplodnienia dzidzia wazy dobrze

Gość kjkjs
eselina xxx Którego zaczął ci sie ostatni okres przed ciążą?

Rzeczywiście jest tak jak napisała mja przedmowczyni :) Liczenie id pierwszego dnia ostatniej @ jest uzasadnione tym że jest to data znana i pewna. Zwróćmy przy tym uwagę, że fizyucznie nie można być w 1-szym albo 2-gim tygodniu ciąży bo jeszcze jej wtedy nie ma i nie wiadomo czy będzie. Gdy dochodzi do zapodnienia kobieta jest od razu w 3-im tygodniu! :)

Gość eselina xxx
czesc tu eselina ostatni okres przed ciąża miałam 14 maja skonczył mi sie 20maja a wiec kiedy mogłam zajsc w ciąży miej wiecj jakie mogły byc te dni prosze odpisz w czerwcu 15 a 16 powinnam dostac nastepny okres ale juz nie dostałam póżniej zrobiłam sobie test i wyszło ze jestem wciąży prosze odpisz

Gość eselina xxx
dziekuje dużo mi pomogłaś ale jeszcze mam jedno pytanie nie zgadzają mi sie tygodnie ciąży w mojej karcie ciąży mam inaczej tygodnie jak tutaj sobie liczyłam nie zgadzaja sie choć terminy zgadzają sie prosze odpisz dlaczego tak jest czyżyby sie mój lekarz pomylił i powiedz mi jak sie liczy tygodnie ciąży

Jeśli podzięlowanie było dlamnie to powinno byc pomogłEŚ :) Pierszym dniem "obliczeniowym" ciąży jest pierwszy dzień ostatniej miesiączki. Oczywiście ciąży jeszcze wtedy fizycznie nie ma - pisałem o tym wczora w poscie o g. 18.47 Ale tak przyjęło się to obliczać. I wszelkie określenia typu xx tydzień ciąży odnoszą się do tej daty. Nie bardzo wiem o co chodzi z tą pmyłką. napisałaś: "...ostatni okres przed ciąża miałam 14 maja skonczył mi sie 20maja..." a potem: "...w czerwcu 15 a 16 powinnam dostac nastepny okres ale juz nie dostałam póżniej zrobiłam sobie test i wyszło ze jestem wciąży..." Rozumiem z tego że masz dzlugie 32-dniowe cykle. Tu niestety muszę się przyznać do pewnego błędu - podając Ci link nie sprawdziłem jak liczy ten kalkulator. A podaje on prawidłowe daty prawdopodobnego zapłodnienia (28.05 i spodziewanego porodu (19.02) . Natomiast tydzien (17) podaje od prawdopodobnego zapodnienia (niektórzy stosują takie określenie). Wziąłęm więc kalendarz i po prostu policzyłem: jesteś dziś w 5-tm dniu 19 tygodnia ciaży.Tyodnie "przeskaują" Ci w środy więc w najbliższą znajdziesz się w 20-ym. I tego proponuję się trzymać :) Pozdrawiam!

Gość eselina xxx
dziekuje bardzo mi pomogłeś pozdrawiam

Cieszę się :) Też pozdrawiam, życze spokojnego przebiegu ciąży i porodu oraz ..... ślicznego i zdrowego dzidziusia :) 🌻 🖐️

Gość eselina xxx
czesc kwiatku mam jeszcze pytanie.... chodzi mi o sex? do którego miesiąca można sie kochać i jaka pozycja jest bezpieczna .....POZDRAWIAM ANKA

Gość ola1212
no wiec.. na początku myslałam,ze liczy się od końca krwawienia 28 dni,no i ciągle jakoś za wcześnie dostawałam, później dowiedziałam się,że liczy się od 1 dnia krwawienia 28 dni i będzie następne.. kochałam się z chłopakiem i powinnam teoretycznie dostać okres 2 dni temu..bardzo się boję..ale nic nam nie pękło,wszystko było ok. odpowiedzcie!!prosze!

Gość biest
witajcie przypadkowo wyladowalam na waszym forum drogie panie... od ok 12 dni wiem ze jesten w ciazy bo wynik testu krwi byl pozytywny... miesiaczka spoznia mi sie dopier tydzien i teoretycznie jest to 4 tydzien jesli liczyc od owulacjii czy 6? moze jutro bedzie juz cos widac na usg...hihi biest

Gość ja liczę tak...
Cykl w którym zaszłam w ciążę był 50-dniowy!!!!Wiem to bo robiłam testy owulacyjne i test wyszedł pozytywny w 36 dniu cyklu. Założyłam więc że do zapłodnienie doszło w 37dc. Od tego momentu liczę tygodnie ciąży i zawsze dodaję 2 tygodnie (to są niby te tygodnie od pierwszego dnia ostatniej miesiączki). Naprawdę było ich 5 ale ja zawsze dodaje 2. Więc teraz mam 6tygodni od zapłodnienienia + 2 tygodnie czyli razem 8. Byłan na USG i lekarz po wielkości dziecka potwierzdził moją teorię.

Gość ja liczę tak...
BIEST, Jeżeli miesiaczka spóźnia ci sie dopiero tydzień to powinnaś liczyć to jako początek 6 tygodna:-)

Gość mikunia81
Witam!Ja również mam metlik w glowie...Mialam dostać okres 9-10 maja, poszłam do gin (22 maja), i okazalo sie ze jestem w 4 tyg ciazy(miałam robione uzg).Z tego co czytam to powinien to byc 6 tydz.Zaczynam powoli wariować, czy ktoś może mi pomóc wyliczyc, w którym jestem dokladnie tygodniu...Z gory dziękuje!!

Gość mamuska12343
pomózcie!!!!! ja ostatna miesiaczke miałam 12.04.09 i nie wiem w którym tygodniu ciazy jestem..

Gość gaga345
witajcie dziewczyny, pierwszy dzien ostatniej miesiaczki mialam 22 maja 2009, a zaplodnienie nastapilo 4 czerwca 2009 wiec czy moze mi ktos powiedziec w ktorym jestem tygodniu?

Gość 1986buziaczek
ja ostatnią @ miałam 29 czerwca 6 lipca zrobiłam beta hcg wyszło 215 czyli gdzieś 2-3 tydz, 20 sierpnia byłam na usg dopochwowym i stwierdziła 11mm pęcherzyk ciążowy co odpowiada 6 tygodniowi ciąży lecz bez echa zarodka - nie wiem co mam myśleć to znaczy że mój dzidzi nigdy się nie zapłodnił i to oznacza puste jajo płodowe? jestem załamana - nie wiem jak liczyć tygodnie ciąży, słyszałam że liczy się od dnia ostatniej miesiączki ale jak policzyłam sobie od zapłodnienia to wychodzi mi nie całe 5 tyg i wtedy by się zgadzało że jeszcze może nie być echa zarodka ...

Gość KASIOR
WITAM SERDECZNIE:) PROSZE POMÓZCIE! JESTEM W CIĄŻY I MAM KILKA TERMINÓW-OSTATNIĄ MIESIĄCZKE MIAŁAM 15 KWIETNIA ,ALE STARAĆ SIE O DZIECIĄTKO ZACZELIŚMY DOPIERO OD 3 MAJA!!!!!NA MOJE DZIEŃ POCZĘCIA TO 18-23 MAJA-PRZED TYMI DNIAMI ROBIŁAM TESTY I BYŁY NEGATYWNE -KOLEJNY ZROBIŁAM 25 MJA I BYŁ POZYTYWNY-TERMIN PORODU Z USG WYCHODZI NA KONIEC STYCZNIA-WEDŁUG WAS TO W KTURYM JESTEM TYGODNIU??????????????????POMÓZCIE