Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość thalia12

blizna pooperacyjna brzuszna -pielegnacja

Polecane posty

Gość thalia12

jak nalezy pielegnowac taka blizne,jestem 1 dzień po sciagnieciu szwow ,kiedy mozna sie normalnie moczyc

Gość Dzises
czy wy baby jesteście tak głupie czy tylko sie tak zachowujecie? Po ściągnięciu szwów możesz brać prysznic i lekko osuszaj bliznę recznikiem. MOCZYĆ sie możesz najlepiej wtedy kiedy odpadną wszystkie strupki, lepiej później niz wcześniej.

Gość do dżizes
popieram! chociaż sama jestem baba. O takie rzeczy pyta się chirurga, a nie koleżanki!

Gość ciekawaa
ja swoja blizne mylam juz na drugi dzien po porodzie szarym mydlem. Tak mi poradzila siostra w szpitalu i wszystko szybko i pieknie sie pogoilo.

Witam domyślam sie że mówicie o bliźnie po cesarce. Ja miałam operacje o 22, a rano ok 8 połozna poszła ze mna pod prysznic, byłam jeszcze troche otumaniona, więc dlatego nie byłam sama. Dodam, że miałam założone szwy samorozpuszczalne, jedynie po ok 3 dniach odcieli mi pętelki na obu końcach rany. Praktycznie od poczatku polewałam rane woą utleniona, dość mocno i kilkanascie razy w ciagu dnia, dodatkowo (po prysznicu już) , dośc duzo chodziłam, troche sie temu dziwili, ale to mi pomogło, najgorzej się wstawało i siadało, oraz nie było łatwo sie wyprostować, ale pokilku krokach i powolutku sie to udawało. Nie brałam zadnych leków przeciwbólowych, można zapomniec o tym bólu, a od początku twierdziłam, że mniej cierpie niz dziewczyny, które miały nacinane krocza, mówie poważnie. po zagojeniu rany, kupiłam sobie maść na blizne (contratubeks lub inna pytaj w aptece), aby uniknać utworzenia się bliznowca, nie do końca się mnie to udało, ale to trzeba smarować regularnie, a ja czasami zapominałam. Prysznic brałam normalnie cały czas (tzn codziennie od tego 1 z połozna), z kapielą poczekałam około 2 tyg. (chyba ze strachu). Nie dajcie sie zwariować, jężeli rana goi się prawidłowo, myjcie się (tzn rane) normalnie, mnie to nie zaszkodziło. Pozdrawiam