Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Annna

wkładka

Polecane posty

Jak to jest w końcu z tymi spiralami?? Są wczesnoporonne czy nie są?? Nie mogę brać pigułek - żylaki :-( Prezerwatywa na dłużśzą metę też nie jest dobra, ale absolutnie nie chciałabym stosować metody poronnej. Proszę o sprawdzone i pewne odpowiedzi . Z góry dziękuję :-)

Gość dioda 22 tc
Z tego co wiem sporala usuwa jajeczko a nie zaplodnione jajeczko, zatem jak dla mnie wczesnoporonna nie jest. I w ogole napalam sie na takie zabezpieczenie po pierwszym dziecku.

Ale jak może usuwać jajeczko, które nie jest zapłodnione??? Zapłodnienie następuje w jajowodzie i zapłodnione jajeczko wędruje do macicy.Skoro spirala jest tam umiejscowiona, tzn, że jest jednak wczesnoporonna?? czy ktoś jeszcze się wypowie???

Za stroną www.mirena.pl: \" W przypadku Mireny mechanizmy zabezpieczające przed zajściem w ciążę dotyczą zdarzeń poprzedzających zapłodnienie. Ani Mirena®, ani klasyczne wkładki z zawartością miedzi (tzw. IUD) nie mogą być uważane za środki poronne.\"

Gość lu36
Spirale są skuteczne, jednym z wielu czynników antykoncepcyjnych jest działanie wczesnoporonne. W przypadku starszych wkładek (bez miedzi, hormonów) miało ono większe znaczenie. Wkładki z miedzią mają silniejsze działanie antykoncepcyjne, ale nie można wykluczyć, że czasem dochodzi do zapłodnienia i bardzo wszczesnego poronienia. Mój lekarz tłumaczył tym to, że czasem u kobiet z wkładką okres opóźnia się do kilku dni i jest bardziej obfity, wtedy jest to bardziej prawdopodobne. Tu jest dość konkretny artykuł na ten temat: http://www.resmedica.pl/ffxart11991.html