Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość leniwa dameczka

LENIWE - POMOCY!!!

Polecane posty

Gość leniwa dameczka

Czy ktoś zna i może się podzielić tą wiedzą, przepis na leniwe (niektórzy mówią na to pierogi, niektórzy kluski więc powiem tylko, że na leniwe bo zaraz rozpocznie sie dyskusja:-D)? wiem, że robi sie je z twrogu, ugotowanych ziemniaków jajek i mąki ale w jakich proporcjach? zawsze jak robię wychodzą mi strasznie mączne i bez smaku właściwie i nie wiem co jest nie tak więc prosze o sprawdzony przepis na prawdziwe pyszniaste leniwe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość leniwa dameczka
pewnie że mam, tyle, że tam jest podanych mnóstwo przepisów bez komentarzy do nich a więc nie wiem, który tak na prawde jest sprawdzony i dobry i dlatego prosiłam o pomoc kafeteriuszy. tobie też dzi ękuje za chęć pomocy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja ci powiem
ser bialy rozgniatasz dodajesz mąke , żołtka, szczypte soli, mieszasz, z bialek ubijasz pianę i delikatnie mieszasz znowu , żadnych ziemniakow nie daje. Stolnice mąką posypujesz i trochę ciasta kładziesz , wyrabiasz , jak rzadkie to jeszcze mąki aż będzie się dało utoczyć wałek taki mięciutki, i kroisz po skosie jak kopytka, wrzucasz na wrzątek i jak wypłyną to kilka minut. Reszę ciasta to samo. Polewasz zrumienioną bułką tartą i cukrem .Są pyszne , mniam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość leniwa dameczka
dzięki ci bardzo, a w jakich proporcjach to wszystko mam dać? ile sera ile jajek ile mąki? co prawda nie słyszałam o takich bez ziemniaków ale zrobię może w tym tkwi mój problem???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Helcia
Leniwe to sa kluseczki takie jak kopytka. Podam Ci moj przepis; 50 dag.bialego sera, 2 szkl. maki pszennej, 3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 2 jaja, Ostudzone ziemniaki przegnieść przez praske dodac ser, make, jajka i zagniesc ciasto.Robimy waleczek lekko splaszczamy i kroimy w romby. Wrzucamy do wrzacej osolonej wody i gotujemy 1 min. od momentu wypłynięcia.Jemy z czy kto lubi mozna z maselkiem i posypac troszke cukrem z bulka tarta zrumieniona na maselku lub smietana z cukrem i cynamonem. Robilam zawsze bez ziemniakow , ale ciasto bylo rzadkie i musialam sypac duzo maki a z ziemniakami sa super.POLECAM.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość leniwa dameczka
dzięki ci helcia z nieba mi spadłaś bo dziś właśnie będę robić leniwe. 😘

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No to ja juz nic nie wiem :( Ja jadlam leniwe w barze mlecznym- to byly normalne pierogi (jak z miesem) tylko z farszem takim chyba ziemniacznao-serowym...z sola i pieprzem i polane cebulka... A jak takie wlasnie zrobic??????? Jaki jest dokladnie ten farsz????? No i jak zrobic smakowita cebulke? Na maselku??? :(juz nic nie wiem a chcialabym zrobic sobie dzis...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to sa ruskie
a nie leniwe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzidzia,jadłaś ruskie pierogi, a nie leniwe. Farsz do nich to też ser biały plus ziemniaki (ugotowane w łupinach i potem obrane) plus pieprz i sól. Po ugotowania polewasz takie pierogi przyrumienioną na smalcu lub boczku wędzonym cebulką. Pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Podam tobie
przepis na pierogi leniwe, zawsze smaczne i zawsze sie udają :-D Kupuje na 2 osoby 0,5 kg twarogu półtłustego (nie kawaśny) wrzucam go do miski i rozdrabniam widelcem do tego 1 żółtko troche soli i 4-5 łyżek mąki wrocławskiej. Teraz ręka trzeba zrobić ciasto to trwa chwilę zostawiam na 10 min. W tym czasie w garnku gotuje sie osolona woda. Ciasto wykładam z miski dziele na 2 części i robie taki długi wałeczek(z jednej części a potem z drugiej, żeby ciasto sie nie kleiło mozna posypać troche mąka, ale nie za dużo tej mąki ) który kroje w ukosne kawałki ok 1,5 cm, wrzucam do wrzącej gotujacej wody (na małym ogniu ale musi sie gotować) jak wypłyną odczekam 1 min. są dobre, wykladam na talerz. Ja polewam je masłem i posypuje cukrem. Smacznego :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ihahahahahahaha
Tak na prawdę leniwe pierogi kupuje się w sklepie :D:D:D:D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×